ΑρχικήΕπιστήμηΤο υγρό μέταλλο βοηθά στη δημιουργία ρομπότ με μαλακά υλικά

Το υγρό μέταλλο βοηθά στη δημιουργία ρομπότ με μαλακά υλικά

Το υγρό μέταλλο βοηθά στη δημιουργία ρομπότ με μαλακά υλικά.

Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει έναν τρόπο να μεταμορφώσουν το υγρό μέταλλο σε φυσικά σχήματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex και του Πανεπιστημίου Swansea έχουν δημιουργήσει ηλεκτρικά φορτία για να χειριστούν το υγρό μέταλλο σε 2D σχήματα, όπως γράμματα και καρδιές.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια “εξαιρετικά ελπιδοφόρα προσπάθεια” στη νέα τάξη υλικών που μπορούν να προγραμματιστούν για να αλλάξουν άψογα τη φόρμα τους. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες στις «μαλακές ρομποτικές» και τις οθόνες που αλλάζουν σχήμα, λέει ο ερευνητής.

Ενώ η εφεύρεση μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό την ταινία Terminator 2, στην οποία ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας μεταμορφώνεται από υγρό μέταλλο σε άνθρωπο, η δημιουργία τρισδιάστατων σχημάτων εξακολουθεί να είναι κάπως περίπλοκη. Πιο άμεσες εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επαναπρογραμματιζόμενες πλακέτες κυκλωμάτων και αγώγιμο μελάνι.

Ο Yutaka Tokuda, ο ερευνητής που εργάζεται πάνω σε αυτό το έργο στο Πανεπιστήμιο του Sussex, λέει: “Πρόκειται για μια νέα τάξη προγραμματιζόμενων υλικών σε υγρή κατάσταση, η οποία μπορεί να μετασχηματιστεί δυναμικά από ένα απλό σχήμα σταγονιδίων σε πολλά άλλα πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα με ελεγχόμενο τρόπο.

“Ενώ αυτή η εργασία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, οι επιτακτικές αποδείξεις λεπτομερούς 2D ελέγχου υγρών μετάλλων μας προκαλούν να διερευνήσουμε περισσότερες πιθανές εφαρμογές σε γραφικά υπολογιστών, έξυπνα ηλεκτρονικά, μαλακή ρομποτική και ευέλικτες οθόνες”.

Τα ηλεκτρικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του υγρού μετάλλου δημιουργούνται από έναν υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση και το σχήμα του υγρού μετάλλου μπορούν να προγραμματιστούν και να ελεγχθούν δυναμικά.

Ο καθηγητής Sriram Subramanian, επικεφαλής του εργαστηρίου INTERACT στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε τα εξής: “Τα υγρά μέταλλα είναι μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα κατηγορία υλικών για παραμορφωτικές εφαρμογές, οι μοναδικές ιδιότητές τους περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη επιφανειακή τάση του ρεύματος, την υψηλή αγωγιμότητα σε υγρή κατάσταση και σε στερεά φάση σε θερμοκρασία δωματίου.

“Ένα από τα μακροπρόθεσμα οράματα από εμάς και πολλούς άλλους ερευνητές είναι να αλλάξουμε τη φυσική μορφή , την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα οποιουδήποτε αντικειμένου μέσω του ψηφιακού ελέγχου για να δημιουργούμε έξυπνα, επιδέξια και χρήσιμα αντικείμενα που ξεπερνούν τη λειτουργικότητα οποιασδήποτε τρέχουσας εμφάνισης ενός ρομπότ”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166