ΑρχικήΕφαρμογέςΤο WhatsApp έχει μπλοκαριστεί από την Κίνα, διευρύνοντας το μεγάλο τείχος προστασίας

Το WhatsApp έχει μπλοκαριστεί από την Κίνα, διευρύνοντας το μεγάλο τείχος προστασίας

Το WhatsApp έχει μπλοκαριστεί από την Κίνα διευρύνοντας μεγάλο τείχος προστασίας των πολιτών της, αναπτερώνοντας την λογοκρισία.

Η Κίνα έχει μπλοκάρει οριστικά και αμετάκλητα το WhatsApp, διότι υποτίθεται πως είναι επικίνδυνο για τους πολίτες της, εξελίσσοντας τις online προσπάθειες για περαιτέρω λογοκρισία του Πεκίνου.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μπήκε στη μεγάλη λίστα του λεγόμενου Great FireWall της Κίνας, το οποίο πλέον ενώνει και κάνει παρέα στο Facebook και στο Instagram, περιορίζοντας αποτελεσματικά την πρόσβαση των χρηστών σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα μέσα στο έθνος.

Το μπλοκάρισμα του WhatsApp ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα, αφού ως γνωστό το Πεκίνο προετοιμάζεται για ένα σημαντικό εθνικό γεγονός που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου – το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – που πραγματοποιείται μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

Τον Ιούλιο, οι χρήστες του WhatsApp στην Κίνα άρχισαν να αντιμετωπίζουν διακοπές υπηρεσίας, με τους χρήστες να περιορίζονται μόνο στην αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων κειμένου, καθώς ο περιορισμός των βίντεο, των αρχείων ήχου και των φωτογραφιών είχαν αποκλειστεί και δεν ήταν διαθέσιμα.

Αν και οι περιορισμοί άρχισαν μετά από μερικές εβδομάδες, τώρα όλες οι υπηρεσίες WhatsApp δεν είναι διαθέσιμες στην ηπειρωτική χώρα, ο Nadim Kobeissi, ένας εφαρμοσμένος κρυπτογράφος στο Symbolic Software, δήλωσε στους New York Times.

Το Πεκίνο μπορεί έχει αναπτύξει προσαρμοσμένη τεχνολογία βασισμένη σε κρυπτογράφηση για να αποκλείσει τις υπηρεσίες WhatsApp. “Δεν πρόκειται για την τυπική τεχνική μέθοδο στην οποία η κινεζική κυβέρνηση επικεντρώνεται απλά σε κάτι”, δήλωσε ο Κόμπεϊζι στην Times.

Ο κρυπτογράφος πρότεινε ότι το Πεκίνο μπορεί να έχει πρόσφατα ενημερώσει το τείχος προστασίας του για να εντοπίσει και να μπλοκάρει το πρωτόκολλο NoiseSocket που χρησιμοποιεί η WhatsApp και άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για την αποστολή κειμένων. “Πιστεύω ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί το κινεζικό τείχος προστασίας σε αυτό το νέο πρωτόκολλο, ώστε να μπορεί να στοχεύει στα μηνύματα κειμένου”, ανέφερε ο Κόμπεϊζι στο The Verge.

WhatsApp δεν είναι η μόνη υπηρεσία που διαταράσσεται στην Κίνα. Ορισμένες υπηρεσίες VPN εμφανίζονται επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς το Πεκίνο επιταχύνει τις προσπάθειες λογοκρισίας στις μέρες που προηγούνται της συνάντησης του Κομμουνιστικού Κόμματος, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα μέλη του κόμματος επιλέγουν σκληρή ρητορική σε ξένα συμφέροντα.

Η ισχυρή θέση του Προέδρου Xi Jinping αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην επερχόμενη συγκέντρωση. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα συμμετάσχει ως πρόεδρος στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, την ανώτατη ομάδα του κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, καταστρέφοντας τους προμηθευτές VPN και τα ξένα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Προς το παρόν, η WeChat με περισσότερους από 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας. Η WeChat είναι μία από τις υπηρεσίες που συμμορφώνονται με τα επίσημα αιτήματα του Πεκίνου για δεδομένα , υποδεικνύοντας ότι η Κίνα ευνοεί υπηρεσίες που μπορεί να τις παρακολουθεί και να τις επιτηρεί αποτελεσματικά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166