Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τη Lego έχουν κατασκευάσει τουβλάκια Lego από υλικό μετεωριτών. Στόχος τους είναι να δείξουν πως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον οι βάσεις στη Σελήνη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Lego έχουν διαμορφώσει τη σκόνη μετεωριτών σε τουβλάκια Lego χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή 3D. Το υλικό αυτό, με τη μορφή τουβλακίων Lego, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κατασκευή βάσεων στη Σελήνη.
Το υλικό προέρχεται από έναν μετεωρίτη ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος θρυμματίστηκε και αναμείχθηκε με πολυγαλακτικό οξύ και προσομοιωμένο σεληνιακό ρεγόλιθο.
Θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια βάση στη Σελήνη είτε από υλικά που θα μεταφερθούν από τη Γη, είτε με τη χρήση των υλικών που βρίσκονται εκεί. Το δεύτερο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί τη μεταφορά υλικών στη Σελήνη. Η λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ο ρεγόλιθος, το υλικό που καλύπτει την επιφάνεια της Σελήνης.
Επειδή όμως η σεληνιακή σκόνη είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρές ποσότητες στη Γη, η ESA χρησιμοποίησε έναν μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική. Ο μετεωρίτης αυτός περιέχει μεταλλικούς κόκκους και χονδρίτες και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σεληνιακής σκόνης.
Από την κοσμική σκόνη στα τουβλάκια Lego
Τα 3D εκτυπωμένα τουβλάκια είναι πιο τραχιά από τα πλαστικά τουβλάκια Lego, αλλά διαθέτουν την απαραίτητη δύναμη συγκράτησης. Δεν είναι γνωστό αν θα κατασκευαστεί πράγματι μια διαστημική βάση από Lego, αλλά το υλικό επιτρέπει, σύμφωνα με τη Lego, να πειραματιστούν με διάφορες τεχνικές κατασκευής.
Ο Aidan Cowley, επιστημονικός υπεύθυνος της ESA, τόνισε τη σημασία αυτής της ανάπτυξης: “Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ ένα κτίσμα στη Σελήνη, επομένως πρέπει όχι μόνο να ανακαλύψουμε πως να τα κατασκευάσουμε, αλλά και από τι να τα κατασκευάσουμε, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας.”
Η ESA εκθέτει επίσης τα σεληνιακά τουβλάκια Lego. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, δεκαπέντε τουβλάκια θα εκτίθενται στο Lego House στο Billund της Δανίας και σε επιλεγμένα καταστήματα Lego παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Δανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστραλίας. Στη Γερμανία, τα τουβλάκια μπορούν να τα δουν στο κατάστημα Lego στο Μόναχο και στην Κολωνία.