Traktor: Το μέλλον του DJing είναι ψηφιακό

Traktor: Το μέλλον του DJing είναι ψηφιακό

Παρόλο που οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού. Τα beach bars είναι ακόμη ανοιχτά και παράλληλα είναι για πολλούς ο κύριος προορισμός διασκέδασης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τις κοντινές παραλίες. Όλα μπορούν να γίνουν σε ένα beach bar. Από το να δοκιμάσεις τα πιο περίεργα cocktails, μέχρι το να γνωρίσεις νέες παρέες και να ακούσεις ότι πιο φρέσκο υπάρχει από τον “θαμώνα” DJ.

Το έχετε δει όμως ότι τα τελευταία χρόνια, όσο περνάει ο καιρός, οι DJs έχουν αρχίσει να παρατάνε στα σπίτια τους τις πολλές βαλίτσες με CDs ή βινύλια και έχουν κάνει μια στροφή προς το virtual djing; Virtual, γιατί πλέον τα CD players εμφανίζονται ψηφιακά στο laptop του DJ. Η μετάβαση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια από το CD στο mp3. Η ίδια μετάβαση που είχε ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια επί εποχής βινιλίου. Τότε που τα πρώτα CD players εμφανίζονταν μεν ως εργαλεία του μουσικού αλλά ο κάθε ένας που τα έβλεπε λίγο… ξίνιζε, γιατί τότε το βινίλιο ήταν αυτό που έκανε τον DJ έναν σοβαρό DJ.

Κάπως έτσι αισθάνονται πολλοί και σήμερα — ξινισμένοι. Σε βλέπουν να χρησιμοποιείς laptop και σου απαντάνε με απόλυτη φυσικότητα πως «CD θέλει ο κόσμος να ακούει, όχι laptop και ετοιματζίδικα πράγματα». Ανά δεκαετίες δηλαδή η απάντηση παραμένει η ίδια, μόνο που αλλάζουν τα μέσα. Είμαι υπέρμαχος της τεχνολογίας και το πρώτο που με ενοχλεί ως μουσικό είναι το να απαιτεί ο εργοδότης σου να εκφραστείς με το μέσο που αυτός θεωρεί σωστό. Γι’ αυτό, θα δούμε σήμερα ένα πρόγραμμα για τον μελλοντικό virtual DJ.

Θα ανακαλύψουμε ότι η νέα τεχνολογία κάνει δυο πράγματα. Το ένα είναι το να μας βοηθάει να έχουμε καλύτερα οργανωμένο το πρόγραμμα μας, χωρίς να έχουμε την ανάγκη του οποιουδήποτε φυσικού μέσου αναπαραγωγής (CD/Vinyl) και το δεύτερο είναι το να μας προσφέρει μια μεγάλη γκάμα εργαλείων που δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο παρελθόν.

Το Traktor και παρόμοια προγράμματα, είναι το μέλλον του DJ και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε γιατί η μουσική έχει άριστες σχέσεις με την τεχνολογία και ως γνωστόν η τεχνολογία πάντα εξελίσσεται και πάντα αλλάζει. Οι οπισθοδρομικοί, οι εγωιστές και οι ισχυρογνώμονες να μείνουν στο ράφι.

Ιστορία

Το Traktor πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 με την ονομασία Traktor Studio και Traktor DJ. Από την πρώτη έκδοση μέχρι και την τωρινή έχει υποστεί πάρα πολλές αλλαγές και έχει επηρεάσει πάρα πολλούς DJs ανα τον κόσμο με τον τρόπο χειρισμού του.

To 2002 κυκλοφόρησε η έκδοση 2 με πολλές νέες καινοτομίες και βελτιώσεις από τον προκάτοχο του, εισάγοντας την επιλογή CUE αλλά και το Loop player. To 2003 η Native Instruments, που είναι και ο σχεδιαστής του προϊόντος, ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρία Stanton για να δημιουργήσουν ένα ακόμα πρόγραμμα για virtual DJs, το Final Scratch. Ενώ στην αρχή ήταν συμβατό μόνο με Debian Linux, η έκδοση που κυκλοφόρησαν ήταν συμβατή με Mac και PC. Apo Αυτή την συνεργασία η NI κέρδισε εμπειρία αλλά και κώδικα που τον ενσωμάτωσε σε επόμενη έκδοση του Traktor.

To 2005 η NI εισήγαγε το Vinyl Emulation στην έκδοση 2.6 του προγράμματος, δίνοντας του έτσι την δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως ένα κλασικό vinyl deck. Στην έκδοση Traktor DJ Studio 3, έγινε για πρώτη φορά η εισαγωγή δυο ακόμα decks φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά.

Το 2006, η συνεργασία μεταξύ NI και Stanton τελείωσε, έχοντας ως αποτέλεσμα την γέννηση του Traktor 3. To 2008 έχουμε μια νέα και ανανεωμένη έκδοση του Traktor με την ονομασία Traktor Scratch Pro και τώρα που μιλάμε η έκδοση του βρίσκεται στον αριθμό 2.

Effects

Στην εισαγωγή είχα κάνει μια μικρή εισαγωγή για τα εφέ του Traktor. Πλέον έχουμε φτάσει σε μια έκδοση που υπάρχει μεγάλη ελευθερία στον τρόπο χειρισμού των εφέ. Πρώτα απ’ όλα, τα εφέ είναι δομημένα έτσι ώστε ο DJ να μπορεί να τα χρησιμοποιεί όποτε και όπως θέλει. Από απλά reverb μέχρι σύνθετα beat repeat που θα ήταν μάλλον αδιανόητο να τα αναπαραγάγεις με κάποιο άλλο μέσο. Τα εφέ, που στις πρώτες εκδόσεις του Traktor ήταν μόνο 5, έχουν αυξηθεί στα 21 πλέον.

Equalizers

Θα πρέπει να θυμάστε σε προηγούμενο άρθρο που ασχοληθήκαμε με τα equalizers. Εδώ, μιας και απαιτείται από τον DJ να χρησιμοποιεί EQ για να διορθώσει αλλά και για να πειραματιστεί με τον ήχο, η NI μας έχει δώσει αρκετά EQs για να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς. Είναι προσεγμένες προσομοιώσεις των Pioneer DJM-600, Ecler Nuo4 και Allen & Heath Xone92.

Traktor Kontrol S4

Το μηχάνημα αυτό είναι η απάντηση στην εύλογη ερώτηση του κάθε μουσικού και μελλοντικού DJ: πώς θα ελέγχω όλες αυτές τις παραμέτρους του Traktor; Με αυτόν το μηχάνημα φυσικά. Είναι στην ουσία ένας controller με όλα τα κουμπιά και ποτενσιόμετρα που θα έπρεπε να υπάρχουν στα δάχτυλα του DJ. Οπτικά μιλώντας, μοιάζει πολύ με ένα κλασικό σύστημα για DJs που αποτελείται από έναν μείκτη και δυο decks.

Αυτή τη φορά το σύστημα είναι πιό χρηστικό από ποτέ και είναι, φυσικά, παραμετροποιήσημο για τις ανάγκες του κάθε performer. Αν και όπως μας λέει η NI, είναι φτιαγμένο και κατάλληλο μόνο για το Traktor, αν και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή θέλουμε που μας επιτρέπει την χρήση MIDI. To S4 για όσους έχουν αναρωτηθεί, είναι και κάρτα ήχου. Αυτό μας δίνει μια ολοκληρωμένη λύση όσον άφορα το θέμα του εξοπλισμού. Το μόνο που μας λείπει είναι ένα ζευγάρι καλά ακουστικά και φυσικά το laptop μας.

Traktor Kontrol X1

Κάτι πιο μικρό, οικονομικό είναι και η «κομμένη» έκδοση αυτού του controller με λιγότερες παραμέτρους, χωρίς όμως να μας τραβάει πίσω όσον αφορά το θέμα ελευθερίας και performance. Αν και μικρό και λιτό, έχει θεαθεί στα χέρια του Plastikman αλλά και πολλών άλλων κορυφαίων DJs ανα τον κόσμο. Στην ουσία είναι η δεύτερη επιλογή στο θέμα ενός controller για το Traktor αλλά και η πρώτη επιλογή όσον αφορά τον «ένα ακόμα controller για το σύστημα μου» για να μπορεί κάποιος να έχει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία.

Controllers

Απο την άλλη τώρα, αν θέλουμε να να γνωρίσουμε και τους άλλους controllers που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο…

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως αν και πέρασαν δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του Traktor, έχουμε να δούμε στο μέλλον ακόμα πιο πολλές αλλαγές και νέους τρόπους performance όσον αφορά τον τομέα του DJing. Αυτό βέβαια που δεν θα δούμε στο μέλλον θα είναι κάποιον που θα κουβαλάει ολόκληρες κάσες με δίσκους και ένα τραπέζι με τον μείκτη του και τα δυο Pioneer CD players. Η ψηφιακή εποχή πάντα επηρεάζει πρώτα τους μουσικούς και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε…