True Detective (τηλεοπτική σειρά 2014– )

True Detective (τηλεοπτική σειρά 2014– )

Το ΗΒΟ μας αγαπάει και φρόντισε να μη μας στερήσει το κυριακάτικο fix, καθώς την θέση του «Game of Thrones» τώρα πήρε η 2η σεζόν του «True Detective».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις στο πρώτο επεισόδιο ήταν πολυποίκιλες και αρκετά έντονες. Άλλωστε η έννοια της ‘σεζόν’ στο «True Detective» ουσιαστικά χάνει την σημασία της. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες με εντελώς διαφορετικούς συντελεστές, πέραν του (δημιουργού) Nic Pizzolatto ο οποίος είναι και ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. Όποιος λοιπόν περίμενε να δει χαρακτήρες τύπου McConaughey και Harrellson, αναμενόμενα απογοητεύτηκε.

Αντιθέτως, ο Pizzolatto κατάφερε να μας παρουσιάσει τέσσερις ολοκαίνουριους χαρακτήρες, οι οποίοι ήδη από το πρώτο επεισόδιο άφησαν (άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο) το στίγμα τους.

Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που μου αρέσουν στη δομή του «True Detective». Δεν αναλώνεται σε τυπικές συστάσεις χαρακτήρων. Η πλοκή μας βάζει κατευθείαν στο πλευρό τους και μας εξοικειώνει με αυτούς μέσω της συνύπαρξής μας δίπλα τους.

Αν κάτι μου λείπει σε σχέση με τη πρώτη σεζόν, αυτό είναι οι αυτοκινητάδες του Cohle και του Marty μέσα από το γοητευτικά ρημαγμένο ερημικό τοπίο της Louisianna. Ίσως και η Alexandra Daddario (για προφανείς λόγους).

Όπως μας είχε υποσχεθεί σε αρκετές συνεντεύξεις ο Pizzolatto, η Καλιφόρνια της σειράς είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που απεικονίζεται συνήθως σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Το μόνο που την θυμίζει είναι οι γιγαντιαίοι αυτοκινητόδρομοι και η παραλιακή γραμμή που εμφανίζονται στα (ίσως υπερβολικά) συχνά πλάνα από ψηλά.

Όσον αφορά τους τέσσερις ήρωες/πρωταγωνιστές, ο Farrell μοιάζει να έχει τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, αλλά την παράσταση για μένα κλέβει ο Vince Vaughn με την ήρεμη δύναμή του.

Για την καθαυτή υπόθεση, λίγα μπορούμε να πούμε, μιας που μόλις βρήκαμε την άκρη του κουβαριού. Μου άρεσε πολύ η μυστηριακή παρουσίαση του εγκλήματος, που μοιάζει να παραπέμπει ευθέως στην αντίστοιχη σκηνή της πρώτης σεζόν (δηλαδή ένα πτώμα το οποίο ανακαλύπτεται κάπου ερημικά, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχοντας υποστεί τρομακτική βία).

Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί πως το True Detective έχει χαρακτηριστεί με τα καλύτερα λόγια από τους κορυφαίους κριτικούς κινηματογράφου που ίσως να βοήθησε περαιτέρω στη δημοφιλία αυτής της τηλεοπτικής σειράς. Αλλά και πάλι νομίζω πως το περιεχόμενο είναι τόσο προσεγμένο, και κατά συνέπεια καταπληκτικό που δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός για να την αγαπήσει ο μέσος τηλεθεατής.

Τώρα, σε γενικές γραμμές αν με ρωτήσετε κατά πόσο θα ήταν σώφρον να προτείνω στον οποιοδήποτε να δει όλες τις τηλεοπτικές σεζόν αυτού του ιδιαίτερου δημιουργήματος, αφού πρόκειται για πάρα πολλά επεισόδια. Επομένως θα ήθελα να το αφήσω στην κρίση του καθενός, εφόσον πρώτα παρακολουθήσει έστω και μερικά επεισόδια για να βγάλει μία σφαιρική εικόνα για το περί τίνος πρόκειται.

  • Είδος: Crime drama, Anthology, Detective, Mystery, Neo-noir
  • Τοποθεσίες παραγωγής: Λουιζιάνα (σεζόν 1); Καλιφόρνια (σεζόν 2); Άρκανσο (σεζόν 3)
  • Αριθμός σεζόν: 3
  • Διευθυντές εκτέλεσης παραγωγής: Μάθιου ΜακΚόναχι
  • Βραβεία: Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων ως Καλύτερη νέα τηλεοπτική σειρά
  • Υποψηφιότητες: Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερης δραματικής σειράς.

Δείτε παρακάτω το trailer της συγκεκριμένης σειράς για να πάρετε μία μικρή γεύση και να μπείτε κατά κάποιο τρόπο γρήγορα στο νόημα της πλοκής: