Tucker and Dale vs Evil (2010): Μια θανάσιμη παρεξήγηση

Tucker and Dale vs Evil (2010): Μια θανάσιμη παρεξήγηση

Σύνοψη ταινίας: Tucker and Dale vs Evil (2010)

  • Σκηνοθέτης: Eli Craig
  • Ηθοποιοί: Alan Tudyk, Katrina Bowden, Tyler Labine
  • Είδος: Splatter, Teens, Κωμωδία, Μυστηρίου
  • Έτος κυκλοφορίας: 2010

Θετικά: Άπειρο γέλιο, όμορφη ανατροπή των κλισέ.

Αρνητικά: Κανένα, που να χαλάει τη μαγεία του έργου.

Η αξιολόγησή μας: 5 / 5 – Αριστούργημα.

Εντάξει, μερικές φορές τα κλισέ στις ταινίες είναι εκνευριστικά. Περισσότερο εκνευριστικές όμως είναι οι παρωδίες που ασχολούνται με άλλες πρόσφατες ταινίες συγκεκριμένου είδους και χρησιμοποιούν αντικλισέ, τα οποία όμως γίνονται αυτόματα κουραστικά και σε φέρνουν σε τέτοιο σημείο που λες τελικά ίσως να μην άξιζε το χρόνο που σπατάλησα για να δω μία ακόμη πανομοιότυπη πλοκή με χιλιάδες άλλες έργα. Μπερδεύτηκες; Δεν πειράζει! Θα σε διευκολύνω παρακάτω με την εκτενή ανάλυση μου.

Στην αρχή, όταν έμαθα για το «Tucker & Dale vs Evil» σκέφτηκα ότι θα ήταν άλλη μία από τα ίδια. Καθώς έβαλα να το δω και το φιλμ εξελισσόταν, συνειδητοποίησα ότι η αρχική μου εκτίμηση απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Ναι, επιτέλους μια ταινία που γελάς, είναι splatter και έχει και ένα βαθμό ρεαλισμού! Ακούγεται περίεργο, όμως ισχύει.

Άκου να δεις φάση: Μια ομάδα φοιτητών κάνει μια εκδρομή για να περάσει ένα όμορφο διήμερο στη λίμνη (κλισέ). Στο δρόμο συναντούν τους κλασσικούς άξεστους, χωριαταράδες, αγρότες Αμερικάνους (γνωστούς και ως rednecks ή hillbillies) οι οποίοι γουστάρουν τα γκομενάκια (φυσικά!). Χωρίς να το επιδιώξουν, εντελώς τυχαία, από θέλημα της μοίρας, το μέρος που κατασκηνώνουν τα καλόπαιδα είναι πολύ κοντά στο εξοχικό που μόλις αγόρασαν ο Τάκερ και ο Ντέηλ. Χα! Μάντεψε τι γίνεται αν μπορείς!

Η απόλαυση είναι εγγυημένη σε αυτή την δολοφονική κωμωδία. Και σίγουρα κάποια πράγματα δε θα τα περιμένεις.

Εν τούτοις, για να είμαι απόλυτα αντικειμενικός απέναντι σας, όπως είθισται να κάνω τόσα χρόνια μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα, είμαι υποχρεωμένος να πω τα εξής:

«Εννοείται πως υπάρχουν και οι αρνητικές κριτικές από διάφορους κινηματογραφόφιλους που σαφώς το Tucker and Dale vs Evil (2010 δεν τους κέντρισε το ενδιαφέρον, και μάλιστα βγάζουν δικαιολογημένα κατά τη γνώμη τους, ιδιαίτερο μένος εναντίον του συγκεκριμένου φιλμ, λέγοντας πως είναι μία ακόμη χολιγουντιανή ταινία που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς να έχει εκείνο το ιδιαίτερο στοιχείο που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες χιλιάδες του είδους της, όπως και άλλα πολλές σκέψεις που ακούγονται δεξιά και αριστερά».

Ωστόσο, επειδή πριν λίγο καιρό είχα μία συζήτηση με έναν γνωστό κριτικό κινηματογράφου που τον ρώτησα να μου εξηγήσει επιχειρηματολογώντας αν έχει βρει κάποιο αρνητικό στοιχείο σε ετούτη την ταινία, και μου απάντησε πως σε γενικές γραμμές αν την συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες του είδους της, όχι μόνο δεν υστερεί σε ποιότητα και καλό σενάριο, τουναντίον, ο θεατής που θα την παρακολουθήσει θα περάσει ευχάριστα το χρόνο του. Εν ολίγοις, ότι είναι ένα αξιόλογο φιλμ.

Από την άλλη πλευρά, είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί πως το «Tucker and Dale vs Evil»είχε ελάχιστα έσοδα από τα εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες, και πιο συγκεκριμένα η ταινία κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια και τα ακαθάριστα έσοδα της ήταν 4,7 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει πως η εταιρεία παραγωγής μπήκε μέσα οικονομικά, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, τα ελάχιστα εισιτήρια δεν σημαίνει απαραίτητα πως αντικατοπτρίζουν το δείκτη ποιότητας ενός φιλμ, παρόλα αυτά ήταν χρέος μου να το αναφέρω, έτσι για να καταλάβετε το πλήρες μέγεθος της κατάστασης.

Δείτε παρακάτω το trailer για να πάρετε μία πρώτη γεύση, τουλάχιστον όσοι από εσάς δεν την έχετε ξανά δει.