Τύποι χειραψίας και ποια η σημασία τους

Τύποι χειραψίας και ποια η σημασία τους

Δεν υπάρχει στην ιστορία του είδους μας πιο χειροπιαστή αποτύπωση της κοινωνικής συναναστροφής από τη χειραψία. Ειδικά δε στην πολιτική, η χειραψία αποτελεί την πεμπτουσία της ένδειξης συμφωνίας, φιλίας και ειρήνης.

Είτε πρόκειται για τη διάσκεψη της Γιάλτας και την ιστορική χειραψία του Τσόρτσιλ με τον Στάλιν είτε για τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. με τις ιστορικές χειραψίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή με Ευρωπαίους ηγέτες, η πολιτική και η κοινωνική ζωή είναι ένας κόσμος «χειροποίητος». «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο να δέχονται οι πελάτες, κυρίως από την πολιτική, συστάσεις για τη στάση του σώματος και τη χειραψία, επειδή θεωρούν την εκπαίδευση επιτηδευμένη τεχνική», αναφέρει ο Κίμων Αντύπας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας Publicis Consultants.

Τύποι χειραψίας

  • Σε μια δυνατή και σταθερή χειραψία φανερώνεται ένας χαρακτήρας αξιόπιστος, ειλικρινής, ειδικά αν συνοδεύεται από σταθερή επαφή με τα μάτια· αρκεί να μην είναι επιτηδευμένη ώστε να χειραγωγεί.
  • Η χειραψία που είναι μεν δυνατή, αλλά με τα χέρια να κινούνται έντονα δείχνει ίσως πρόσωπο που αγαπά την αυτοπροβολή, φιλάρεσκο.
  • Μια χαλαρή και συντομότερη χειραψία προδίδει πρόσωπο πιο διστακτικό, ίσως ντροπαλό, αδιάφορο ή με χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  • Η χειραψία κατά την οποία το βλέμμα πλανάται στο χώρο ομολογεί αμηχανία, ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη ή ενοχή.
  • Η χειραψία με σωματική επαφή δυνητικά εκφράζει ένα πιο εγκάρδιο συναίσθημα ή έναν πιο ελεγκτικό χαρακτήρα ενός προσώπου που νιώθει την ανάγκη να κολακέψει, να καθυποτάξει ή να ελέγξει τον απέναντί του.

Μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με το παρόν θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν κάποιος γνωρίζει ένα καινούργιο άτομο στη ζωή του, συνήθως η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει είναι από την χειραψία που θα κάνει μαζί του και πόσο έντονη είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε επαγγελματικές συναναστροφές, που εμμέσως πλην σαφώς, καταλαβαίνεις πόσο δυναμικός άνθρωπος είναι ο συνομιλητής σου που γνώρισες μόλις τώρα.

Προηγούμενο άρθροΠιετά (Μιχαήλ Άγγελος): Το γλυπτό που ταξιδεύει
Επόμενο άρθροThe Wall 1989: Ένα τείχος λιγότερο
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας