Up (2009): Ψηλά στον Ουρανό

Up (2009): Ψηλά στον Ουρανό

Σύνοψη ταινίας: Up (2009)

  • Σκηνοθέτης: Bob Peterson, Pete Docter
  • Ηθοποιοί: Bob Peterson, Edward Asner, John Ratzenberger, Jordan Nagai
  • Είδος: Animation, Δράμα, Κωμωδία, Περιπέτειας, Φαντασία
  • Έτος κυκλοφορίας: 2009

Θετικά: Η περιπέτεια που σε περίμενε να την δεις μια ολόκληρη ζωή.

Αρνητικά: Παντελής έλλειψη ρεαλισμού.

Η αξιολόγησή μας: 5 / 5 – Αριστούργημα.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Ψηλά στον Ουρανό»

Για τις δημιουργίες της Pixar δεν ξέρω αν έχει νόημα να μιλήσω. Από την χρονιά του 1995 (όπου παρουσίασε το Toy Story και μπήκε δυναμικά στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους) και έπειτα η εταιρία πρωτοπορεί στον τομέα της, αφήνοντας το κοινό με ανοιχτό το στόμα σε κάθε καινούργια ταινία και κερδίζοντας φανατικούς οπαδούς για μια ζωή. Και όχι, οι ιστορίες της δεν απευθύνονται σε στενό ηλικιακό γκρουπ αλλά μάλλον σε όλα τα παιδιά από 3 έως 83 ετών…

Ένας από τους ακόλουθους που ευλαβικά παρακολουθούν κάθε νέα παραγωγή της Pixar είναι και ο γράφοντας. Ένα όμορφο βράδυ Δευτέρας, λοιπόν, χώθηκα στην σκοτεινή αίθουσα μαζί με μια φίλη για να παρακολουθήσουμε το “Up” (υποτιτλισμένο και όχι μεταγλωττισμένο, φυσικά!). Στο πρώτο δεκάλεπτο είχαμε αρχίσει να κλαίμε. Ευτυχώς η συνέχεια ήταν λιγότερο οδυνηρή. Αλλά ρε φίλε, λυπήσου μας λιγάκι, είναι δυνατόν από την εισαγωγή να μας έχεις διαλύσει ψυχολογικά; Ουφ δηλαδή!

Η βασική ιστορία πάει κάπως έτσι: ηλικιωμένος γεράκος αποφασίζει να εκπληρώσει το όνειρο ζωής της θανούσας συζύγου του, το οποίο ήταν να επισκεφθεί μια εξωτική περιοχή που ονομάζεται «Καταρράκτες του Παραδείσου». Ο τρόπος που επιλέγει για να μεταβεί εκεί είναι λίγο ανορθόδοξος, αλλά κάτι που όλοι φανταστήκαμε σαν παιδιά. Δένει πολλά μπαλόνια ηλίου στο σπίτι του και απογειώνεται στον ουρανό προσφέροντας ένας ανεπανάληπτο θέαμα στους περαστικούς.

Μαζί του παρασέρνει και ένα μικρό προσκοπάκι, το οποίο θα γίνει ο συνοδοιπόρος του παππούλη σε αυτή την τρελλή διαδρομή. Διάφορα εμπόδια και μια απροσδόκητη ανακάλυψη τους περιμένουν στο ταξίδι, όμως το πιο σημαντικό από όλα θα είναι ένα κρυμμένο μήνυμα που έχει αφήσει η γυναίκα του γεράκου.

Είναι αλήθεια πως, όσο μεγαλώνουμε, η κοσμοθεωρία μας μεταβάλλεται δυσκολότερα. Γινόμαστε λιγότερο δεκτικοί και εύκαμπτοι στις ιδέες των άλλων και τις αλλαγές. Στα 70 και πλέον χρόνια, ο κύριος Καρλ Φρέντρικσεν θα αξιολογήσει από μηδενική βάση κάποια πράγματα και θα αλλάξει τις προτεραιότητες του. Ωραία τα παραμύθια, αλλά ας μην χάνουμε ποτέ το επιμύθιο. Και ας μην παρατάμε ποτέ τα όνειρα μας!

Το «Up» ζητάει την φαντασία και την καρδιά σας, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα ένα όμορφο ταξίδι. Αφεθείτε στον κόσμο του…

Ωστόσο, είναι απορίας Άξιον πως η συγκεκριμένη ταινία δεν προωθήθηκε τόσο πολύ από την εταιρεία παραγωγής του, με αρνητική συνέπεια ο περισσότερος κόσμος να μην την μάθει, κάτι που σημαίνει πως είναι αδικημένη σε ακραίο βαθμό, και αυτό οφείλεται καθαρά σε λάθος χειρισμό λόγω αφέλειας, γιατί μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως έγινε επιτηδευμένα ετούτη η αδράνεια.

Φυσικά για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, επειδή το Up (2009) τυγχάνει να είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων, μάλλον υποτιμήθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς του, διότι δεν πίστεψαν αρκετά στο έργο τους, με αποτέλεσμα να μην ξοδέψουν πολλά λεφτά στο μάρκετινγκ και την προώθηση του, Με λίγα λόγια έγινε περισσότερο γνωστή μέσω του διαδικτύου, και από στόμα σε στόμα.