ΑρχικήΕιδήσειςV-280 Valor: O πιθανός αντικαταστάτης του επιθετικού ελικοπτέρου Black Hawk

V-280 Valor: O πιθανός αντικαταστάτης του επιθετικού ελικοπτέρου Black Hawk

V-280 Valor: O πιθανός αντικαταστάτης του επιθετικού ελικοπτέρου Black Hawk.

Η Αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Bell Helicopter έδειξε το ολοκαίνουργιο δημιούργημα το tiltrotor V-280 Valor που θα μπορούσε μία μέρα να αντικαταστήσει τον αμερικανικό στρατιωτικό στόλο ελικοπτέρων Blackhawk.

Το tiltrotor, ένα αεροσκάφος που ανασηκώνεται και προσγειώνεται σαν ένα ελικόπτερο αλλά πετάει σαν ένα αεροπλάνο με έλικες, εμφανίστηκε να πυροδοτεί τους κινητήρες και να περιστρέφει τους υπερμεγέθους ρότορες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια πρόσφατης δοκιμής στο Τέξας. Το μηχάνημα φαινόταν έτοιμο να ανυψωθεί στον ουρανό, αλλά δεν το έπραξε καθώς επρόκειτο για ένα περιορισμένο τεστ και παρέμεινε καθηλωμένο στο έδαφος.

Το σημείο όπου οι ρότορες γέρνουν στις 90 Μοίρες για να μεταμορφωθεί από ελικόπτερο σε λειτουργία αεροσκάφους έχει καταγραφεί σε ένα βίντεο το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Η τελευταία δοκιμή έρχεται καθώς ο Bell συνεχίζει να προετοιμάζει το V-280 Valor ως δυνητικό υποψήφιο για το Πρόγραμμα Στρατιωτικών Μελών Vertical Lift (FVL) των ΗΠΑ. Το tiltrotor αναμένεται να κάνει την πρώτη του πτήση κάποια στιγμή αργότερα φέτος.

Το πρόγραμμα FVL στοχεύει να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα UH-60M Blackhawk, AH-64 Apache, CH-47 Chinook και OH-58 Kiowa με νέα σχέδια ελικοπτέρων που αξιοποιούν τις καινοτομίες στην τεχνολογία της αεροναυπηγικής, όπως ο σχεδιασμός του V-280 Valor.

Το νέο αεροσκάφος είναι ο τεχνολογικός διάδοχος του MV-22 Osprey, το οποίο το US Marine Corps πέταξε για πρώτη φορά το 1989. Εντούτοις, σε αντίθεση με τον Osprey, οι κινητήρες αυτής της μέσης μηχανής δεν ακολουθούν την κλίση που παίρνουν οι ρότορες, αλλά παραμένουν σταθεροί.

Το V-280 Valor διαθέτει βελτιωμένες τεχνολογίες επίγνωσης και συνειδητοποίησης της κατάστασης και μπορεί να μεταφέρει εύκολα μία ομάδα από 14 στρατιώτες, κάτι που το καθιστά υποψήφιο για να αντικαταστήσει το ελικόπτερο μέσου μεταφοράς UH-60M Blackhawk, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μόνο 11 άτομα.

Εάν συγκρίνουμε το νέο V-280 με το Blackhawk όσον αφορά την ταχύτητα και την εμβέλεια, η αναβάθμιση φαίνεται να είναι μεγάλη. Το V-280, σύμφωνα με τη Popular Mechanics, έχει προβλεφθεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 280 κόμβων και κατά προσέγγιση σε αποστολή μάχης να διανύει 500-800 ναυτικά μίλια, ενώ το UH-60M Blackhawk έχει μια ταχύτητα περίπου 151 κόμβων (σχεδόν το μισό) και την ικανότητα να διανύει έως 368 ναυτικά μίλια.

Εκτός από το Blackhawk, το V-280 Valor θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως βιώσιμη αντικατάσταση για το ελικόπτερο AH-64 Apache, αν και θα πρέπει να οπλισθεί με πυραύλους Hellfire, αντιαρματικά και πυροβόλα με καθοδηγούμενη από λέιζερ για αυτή τη δουλειά. Ακόμα και το ναυτικό θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Valor για ελαφριά επίθεση, καθώς και να αναλάβει ενεργητικούς ρόλους σε υποβρύχιο πόλεμο.

Το τεράστιο tiltrotor βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και πιθανόν να το δούμε να πετάει πριν από το τέλος του 2017.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166