Σας παρουσιάζουμε τον πιο οικονομικό τρόπο για να βελτιώσετε χωρίς προηγούμενο την τρισδιάστατη αίσθηση των παιχνιδιών σας, με τη χρήση των στερεοσκοπικών γυαλιών της eDimensional.
Η ιδέα της στερεοσκοπικής προβολής μέσω ειδικών γυαλιών είναι μια πολύ παλιά ιστορία, η oποία ανάγεται στη δεκαετία του 1940, οπότε παρουσιάστηκαν πρώτη φορά μέθοδοι προβολής ψευδοτρισδιάστατων στατικών και κινούμενων εικόνων και πρόσληψής τους με τη χρήση ειδικών γυαλιών. Συνήθως αυτά τα γυαλιά χρησιμοποιούσαν ένα κόκκινο και ένα μπλε φίλτρο για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της τρισδιάστατης προοπτικής.
Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο ρεαλισμού και αληθοφάνειας με τη χρήση ειδικών πολωτικών γυαλιών, τα οποία λειτουργούν με την τεχνική της εναλλαγής frames. Σύμφωνα με αυτήν την τεχνική, η εικόνα στην οθόνη μας προβάλλεται με ελαφρώς διαφορετική γωνία κάθε φορά, ενώ ένα ηλεκτρονικό κλείστρο εμποδίζει στιγμιαία την όραση από το ένα μάτι. Εκεί, δηλαδή, που κανονικά θα παρακολουθούσατε μια ταινία ή θα παίζατε ένα παιχνίδι με ρυθμό 60fps, σε στερεοσκοπική κατάσταση η συχνότητα μειώνεται στο μισό, δηλαδή στα 30fps, αφού κάθε frame προβάλλεται δύο φορές, μία για το ένα μάτι και μία για το άλλο, υπό διαφορετική γωνία.
Τελικά, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης είναι πολύ υψηλός, τα μάτια μας δεν αντιλαμβάνονται δύο διαφορετικές εικόνες, αλλά μία με την ψευδαίσθηση του βάθους.
Η πιο οικονομική λύση για τη δημιουργία στερεοσκοπικών γραφικών στα παιχνίδια του PC σας είναι η αξιοποίηση των ειδικών γυαλιών της εταιρείας eDimensional (http://edimensional.com), τα οποία θα σας κοστίσουν το πολύ €87, αν τα παραγγείλετε από την Αγγλία και επιλέξετε την έκδοση με ασύρματη σύνδεση. Με περίπου €20 λιγότερα υπάρχει και ενσύρματη έκδοση.
Ποιο από τα δύο ζεύγη γυαλιών θα επιλέξετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τα ασύρματα γυαλιά επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων και φορώντας τα μπορείτε να στέκεστε πιο μακριά από την οθόνη, την τηλεόραση ή την επιφάνεια προβολής του projector σας.
Όμως, τα ασύρματα γυαλιά είναι ευαίσθητα στις παρεμβολές τηλεχειριστηρίων υπερύθρων, καθώς η ίδια η συσκευή εκπομπής σήματος εικόνας προς τα γυαλιά χρησιμοποιεί και αυτή υπέρυθρο πομπό. Τα ενσύρματα γυαλιά δεν έχουν προβλήματα παρεμβολών, αλλά το καλώδιο σύνδεσης είναι πολύ λεπτό και μια απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει το κόψιμό του.
Σύνδεση και εγκατάσταση
Το λιτό πακέτο στο οποίο περιέχονται τα γυαλιά παρέχει ένα ολιγοσέλιδο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό. Στη συσκευασία θα βρείτε έναν προσαρμογέα σήματος, ο οποίος πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της εξόδου της κάρτας γραφικών και της εισόδου της οθόνης. Ο προσαρμογέας λειτουργεί μόνο με αναλογικό βύσμα D-sub, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μετατροπέα από DVI σε D-Sub, αν η κάρτα σας δεν διαθέτει αναλογική έξοδο. Θεωρητικά, τα γυαλιά δεν είναι συμβατά με έξοδο DVI ούτε με χρήση αναλογικού μετατροπέα, αλλά στην πράξη δεν συναντήσαμε πρόβλημα.
Αφού εγκαταστήσετε το μετατροπέα, συνδέετε επάνω του και τον πομπό υπερύθρων και τον τοποθετείτε σε σημείο όπου έχει άμεση οπτική επαφή με τα μάτια σας. Το καλύτερο σημείο είναι πάνω από την οθόνη, στο κέντρο του πλαισίου (ή δίπλα από webcam, η οποία συνήθως τοποθετείται εκεί). Αφού εκκινήσετε το PC, το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσετε τους ειδικούς στερεοσκοπικούς drivers του συνοδευτικού CD. Οι drivers της eDimensional είναι “universal”, δηλαδή παίζουν με όλες τις κάρτες γραφικών και με οθόνες και τηλεοράσεις CRT, LCD και projectors.
Με οθόνες LCD θα αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό φαινόμενο του τρεμοπαίγματος, καθώς οι περισσότερες συντονίζονται είτε στα 60Hz είτε στα 75Hz. Για πιο σταθερή εικόνα πρέπει να ανεβάσετε τη συχνότητα ανανέωσης τουλάχιστον στα 85Hz, κάτι που γίνεται μόνο σε οθόνες CRT ή projectors υψηλών προδιαγραφών.
Πάντως, όσο και να ανεβάσετε τη συχνότητα, πάντα θα υπάρχει έστω και αμυδρό τρεμόπαιγμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν προτείνεται η χρήση των γυαλιών περισσότερη από μισή ώρα κάθε φορά, ενώ επιβεβλημένα είναι κάποια διαλείμματα, καθώς είναι αρκετά κουραστικά.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι μπορείτε να συνδέσετε και projector, με τον οποίο έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το ορατό πλαίσιο είναι τεράστιο και η τρισδιάστατη ψευδαίσθηση εντυπωσιακή. Επίσης, καθώς το πλαίσιο καταλαμβάνει όλο το οπτικό πεδίο σας, το τρεμόπαιγμα δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό, είναι δε λιγότερο ενοχλητικό από όταν παρακολουθείτε σε οθόνη.
Ρυθμίσεις drivers και σημεία προσοχής
Οι drivers της eDimensional λειτουργούν μέσω ενός αρχείου resident, του οποίου η λειτουργία φαίνεται σε ένα εικονίδιο στην taskbar. Με το F5 ενεργοποιείται το 3D mode και με το F4 απενεργοποιείται. Επίσης, με τα F7 και Shift+F7 αυξομειώνεται το βάθος του 3D, ενώ με τα F6 και Shift+F6 αυξομειώνεται η γωνία προοπτικής. Αυτές οι μικρορυθμίσεις συνήθως δεν χρειάζονται, αλλά σε ελάχιστα παιχνίδια είναι απαραίτητες, ειδικά για τη σωστή εμφάνιση των γραμματοσειρών των μενού, τα οποία εμφανίζονται παραμορφωμένα. Οι drivers της eDimensional δεν είναι ιδιαίτερα σταθεροί, ωστόσο μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τις περιπτώσεις crash, αν χρησιμοποιήσετε το εναλλακτικό πρόγραμμα R3D Controller.
Στερεοσκοπικοί drivers Nvidia
Αν διαθέτετε κάρτα γραφικών Nvidia GeForce των σειρών 5000, 6000 και 7000, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ειδικούς στερεοσκοπικούς drivers της Nvidia, οι οποίοι μπαίνουν “πάνω” από τους κανονικούς drivers γραφικών.
Δυστυχώς, η Nvidia έχει σταματήσει την ανάπτυξη στερεοσκοπικών drivers εδώ και ενάμιση χρόνο, οπότε η τελευταία έκδοσή τους είναι η 91.31, η οποία δεν συνεργάζεται με τις κάρτες της σειράς 8000. Τη στιγμή που γραφόταν το άρθρο αυτό υπήρχε φημολογία σχετικά με τη διάθεση νέου στερεοσκοπικού driver για τη σειρά 8000 στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση από την Nvidia. Κρίμα, διότι οι stereo 3D drivers της Nvidia είναι πολύ πλούσιοι σε επιλογές και λειτουργούν με πολλά είδη στερεοσκοπικών γυαλιών και 3D monitors.
Μάλιστα, έχουν μια τεράστια λίστα από υποστηριζόμενα παιχνίδια, τα οποία βεβαίως είναι διετίας και παλιότερα. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι drivers της Nvidia συνεργάζονται καλά μόνο με οθόνες CRT ή DLP projectors. Με LCD panels αλλά και LCD projectors θα δείτε παραμορφωμένα γραφικά.
Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι οι drivers της Nvidia χρησιμοποιούν αντίστροφη πόλωση από αυτή με την οποία είναι σχεδιασμένα τα γυαλιά της eDimensional, οπότε πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό inverter (ο οποίος δεν υπήρχε σε στοκ την περίοδο συγγραφής του άρθρου) ή απλώς να βάζετε τα γυαλιά ανάποδα, κάτι που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, αφού τα γυαλιά είναι εξαιρετικά ελαφριά, το δε οπτικό πεδίο δεν εμποδίζεται.
Τονίζουμε, τέλος, ότι όσοι έχουν ιδιαίτερα οφθαλμολογικά προβλήματα ή ζητήματα με επιληπτικά επεισόδια, προτείνεται να μη χρησιμοποιήσουν τα στερεοσκοπικά γυαλιά της eDimensional, κάτι που επισημαίνει και η ίδια στο εγχειρίδιό της. Γενικότερα, πάντως, δεν προτείνεται η χρήση τους άνω από μισή ώρα χωρίς διάλειμμα.
Μεθοδολογία Βελτίωσης των 3D games
Βήμα 1
Σύνδεση στερεοσκοπικών γυαλιών
Συνδέστε το μετατροπέα σήματος της eDimensional με την έξοδο της κάρτας γραφικών.
Βήμα 2
Συνδέστε το καλώδιο VGA και την έξοδο του πομπού υπερύθρων στις αντίστοιχες υποδοχές του μετατροπέα.
Βήμα 3
Συνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου VGA στην είσοδο σήματος εικόνας της οθόνης.
Βήμα 4
Τοποθετήστε τον πομπό υπερύθρων σε σημείο με άμεση οπτική επαφή με τα μάτια σας (π.χ. επάνω στην οθόνη).
Βήμα 5
Ρύθμιση Nvidia Stereo Drivers
Επιλέξτε την εμφάνιση “Classic” του Nvidia Control Panel για να έχετε πρόσβαση στις παραμέτρους στερεοσκοπικής προβολής.
Βήμα 6
Επιλέξτε τύπο στερεοσκοπικής συσκευής και βαθμό διαχωρισμού για το εφέ ψευδοτρισδιάστατης προβολής.
Βήμα 7
Ρυθμίστε τα hot keys για τις ρυθμίσεις των παραμέτρων προβολής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Βήμα 8
Ρυθμίστε κατάλληλα τα στοιχεία της συσκευής προβολής (μέγεθος, βάθος χρώματος, ανάλυση, ρυθμός ανανέωσης).
Βήμα 9
Επιλέξτε από τη σχετική λίστα ένα σετ προρυθμίσεων για τον τίτλο του παιχνιδιού που σας ενδιαφέρει.
Βήμα 10
Πειραματιστείτε με ειδικές παραμέτρους λειτουργίας της κάρτας γραφικών σε περίπτωση αλλοίωσης της εικόνας.