Ίσως δεν αργεί, τόσο όσο θα νόμιζε κανείς, η στιγμή που τα αναγνώσματα μας θα είναι αποθηκευμένα στο νέο τύπο «ηλεκτρονικού χαρτιού», μιας συσκευής με οθόνη ευλύγιστη όσο ένα φύλλο χαρτί…!
Τις είδαμε και τις θαυμάσαμε στην ταινία «Minority Report»: Ο λόγος για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες που ενημερώνονται αυτόματα για τα τελευταία νέα, έχουν κινούμενες φωτογραφίες και παρ’ όλα αυτά χωράνε σε μια τσέπη!
Και αν η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο αυτό, έχει μια καλή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα επιτεύγματα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας: το ηλεκτρονικό χαρτί, ή με άλλα λόγια, τις ευλύγιστες ψηφιακές οθόνες!
Οι εταιρίες Sony, Philips και η πρωτοπόρος στο θέμα του ηλεκτρονικού χαρτιού E-Ink έχουν ήδη ανακοινώσει ότι το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο θα κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά της Ιαπωνίας στα τέλη του Απριλίου, στην τιμή των 375 δολαρίων (περίπου 416 ευρώ).
Με το όνομα «Librie», η νέα συσκευή θα έχει το μέγεθος ενός συνηθισμένου χαρτόδετου βιβλίου, ενώ θα μπορεί να συγκρατήσει έως και 500 κείμενα στην ενσωματωμένη μνήμη του.
Επιπλέον θα υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσής με υπολογιστή, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες της να μπορούν να ανανεώνουν το αναγνωστικό υλικό, είτε πρόκειται για λογοτεχνικά ή ειδησεογραφικά κείμενα, είτε κόμικς!
Σχεδιάζοντας ψηφιακές εικόνες!
Η οθόνη έχει ανάλυση 170 pixels ανά ίντσα, ποσοστό που σύμφωνα με την εταιρία E-Ink είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο της ποιότητας στην οποία τυπώνονται οι εφημερίδες.
Αντίθετα με τις συνηθισμένες LCD οθόνες, η οθόνη αυτού του «βιβλίου» είναι αναγνώσιμη από όποια γωνία και αν τη δει κανείς, ακόμα και κάτω από άπλετο φως, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται χρήση φορτισμένων σταγονιδίων για τη μορφοποίηση των γραμμάτων και των εικόνων.
Κάθε pixel επί της οθόνης ορίζεται από μια ελαχίστων διαστάσεων κοιλότητα, η οποία περιέχει μικρό αριθμό σταγονιδίων μαύρου και λευκού χρώματος.
Καθένα από τα σταγονίδια αυτά έχει πλάτος περίπου ανάλογο με αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα λευκά είναι φορτισμένα θετικά, αντίθετα με αυτά του μαύρου χρώματος.
Κάθε κοιλότητα έχει ένα διαφανές ηλεκτρόδιο στην κορυφή της και δύο στη βάση της. Με την αλλαγή του φορτίου των ηλεκτροδίων της βάσης, τα διαφορετικά χρωματισμένα σταγονίδια συγκεντρώνονται είτε στη βάση είτε στην κορυφή της κοιλότητας, προσδίδοντάς της και το ανάλογο χρώμα στα μάτια του αναγνώστη.
Όσο για το γκρι, αυτό παράγεται όταν το ένα ηλεκτρόδιο της βάσης φορτιστεί θετικά και το άλλο αρνητικά.
Μια συνεργασία 3 ετών για 4 εταιρίες
Η δημιουργία του «Librie» απαίτησε από τέσσερις εταιρίες να εργαστούν ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2001 για να αποδώσει σήμερα την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Η E-Ink και η συνεργάτιδά της Toppan ήταν υπεύθυνες για την κατασκευή του βασικού ηλεκτρονικού χαρτιού, η Philips ήταν εκείνη που δημιούργησε την ηλεκτρονική τεχνολογία για τη λειτουργία της οθόνης, ενώ η Sony σχεδίασε την εξωτερική θήκη για το χαρτί.
Το Librie θα ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια, ένας αριθμός στον οποίο συνυπολογίζεται και το βάρος των συμπεριλαμβανομένων μπαταριών -τέσσερις ΑΑΑ- αλλά και το βάρος της θήκης προστασίας της συσκευής.
Σύμφωνα με την εταιρία E-Ink, η οθόνη θα χρειάζεται ενέργεια από τις μπαταρίες μόνο κάθε φορά που το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη θα ανανεώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν 10.000 ανανεώσεις πριν χρειαστούν νέες μπαταρίες.
Διάβασε επίσης: Huawei Mate 40 Pro