Βρετανική αστυνομία: μη βιάζεστε να μιλήσετε για λούμπεν αγρίους

Βρετανική αστυνομία: μη βιάζεστε να μιλήσετε για λούμπεν αγρίους

Ο ανώτατος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας αμφισβήτησε την εκτίμηση του υπουργού δικαιοσύνης πως οι ταραξίες ανήκουν σε μια «λούμπεν τάξη αγρίων».

Καθώς σκιαγραφούσε στο δημοτικό συμβούλιο του Λονδίνου το όραμά του για το μέλλον της αστυνόμευσης της πρωτεύουσας, στον απόηχο των βίαιων ταραχών, ο εκτελών χρέη αρχηγού της «μητροπολιτικής αστυνομίας» (ΜΕΤ) Τιμ Γκόντουιν (Tim Godwin), δήλωσε πως δε θα χρησιμοποιούσε τον όρο του Κένεθ Κλαρκ (Kenneth Clarke).

Σε ένα άρθρο του τη Δευτέρα στην «γκάρντιαν», ο Κλαρκ έγραψε πως η καλοκαιρινή κοινωνική αναταραχή αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ώστε να αποφευχθεί μια τάση υποτροπής της παραβατικότητας ανάμεσα στα μέλη μιας «λούμπεν τάξης αγρίων, που είναι αποκομμένη από τον κορμό της κοινωνίας στα πάντα, πλην της υλιστικής διάθεσης».

Τα λόγια του δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα με την αποκάλυψη πως το 75% των ενηλίκων που συλληφθήκαν στις ταραχές είχαν καταδικαστεί και στο παρελθόν.

Όταν ρωτήθηκε από τον Μπράιαν Κόουλμαν (Brian Coleman), Συντηρητικό μέλος της «συνέλευσης του Λονδίνου», πώς θα ήθελε να αντιδράσουν οι πολιτικοί στις ταραχές, ο Γκόντουιν, ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την θέση του επόμενου αρχηγού της ΜΕΤ, αμφισβήτησε την περιγραφή του Κλαρκ: «το μόνο πράγμα που μου έκανε αίσθηση σχετικά με τα σχόλια που έκανε ο υπουργός δικαιοσύνης πρόσφατα, στο άρθρο στην “γκάρντιαν”, είναι ότι χρησιμοποίησε έναν τον όρο “λούμπεν τάξη αγρίων” που εγώ προσωπικά δε θα χρησιμοποιούσα…

Ο όρος “άγριος” είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει νέους των προαστίων, αν θυμάμαι καλά, όταν υπηρετούσα εδώ, γύρω στο 2000, μετά τον θάνατο του Νταμιλόλα Τέιλορ (Damilola Taylor). Θεωρώ πως το ότι ο όρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα, για να περιγράψει τους ίδιους αστικούς πληθυσμούς, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας σαν κοινωνία. Είναι ένας όρος που προσωπικά εγώ δε θα τον χρησιμοποιούσα, αλλά πιστεύω ότι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο ο φόβος για το έγκλημα τελικά εξωθεί τους ανθρώπους να μπαίνουν σε συμμορίες».

Ο Γκόντουιν τόνισε πως η αποκάλυψη πως η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στις καλοκαιρινές ταραχές είχαν ήδη λερωμένο ποινικό μητρώο, αφύπνισε το δικαστικό σύστημα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια μεγάλη διαβούλευση στο Λονδίνο για τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες» και πρότεινε μια ριζική αλλαγή στον πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το δικαστικό σύστημα. Η αλλαγή αυτή θα χρειαστεί να συμπεριλαμβάνει ένα «συνεκτικό σχέδιο» για την ενδυνάμωση των τοπικών δικαστηρίων, στα οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι από την τοπική κοινωνία. «Η αυστηρή επιβολή του νόμου είναι απαραίτητη, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε άτομα που εθελοντικά θα έρθουν και θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερες αυτές τις κοινότητες -και να μειώσουν τον φόβο του εγκλήματος, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους των προαστίων», τόνισε ο Γκόντουιν.

Είπε ακόμα ότι η αστυνομία δεν ανέμενε να λάβουν παρόμοιες διαστάσεις οι ταραχές του περασμένου μήνα, που έπληξαν 22 περιοχές της πρωτεύουσας και δήλωσε ότι το αστυνομικό σώμα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην επαναληφθεί παρόμοια αναρχία. «Στο μέλλον θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τον άριστο αριθμό αστυνομικών», σημείωσε.

Την Τετάρτη ο Γκόντουιν διαβεβαίωσε το δήμαρχο πως το ηθικό της αστυνομίας ήταν εξίσου υψηλό όπως πάντα, και πως η δραστηριότητά της τον επόμενο χρόνο, στους ολυμπιακούς, «θα είναι καλύτερη, εξαιτίας της αποκτηθείσας εμπειρίας».

Τα σχόλιά του αυτά δημοσιεύθηκαν μια μέρα αφότου κατέθεσε στην κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα των εξεγέρσεων. Οι βουλευτές πληροφορήθηκαν εκεί ότι οι ταραχές θα κοστίσουν στον φορολογούμενο πάνω από 133 εκατομμύρια λίρες για αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

Προηγούμενο άρθροO Neil Young, το Pono και η επανάσταση στη μουσική
Επόμενο άρθροΚαλά ταξίδια στο εξωτερικό και εσωτερικό
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας