ΑρχικήSmartphonesT9 προγνωστικό σύστημα κειμένου για κινητά τηλέφωνα

T9 προγνωστικό σύστημα κειμένου για κινητά τηλέφωνα

Με… τρόμο ανακαλύψαμε πως υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί που πραγματικά απεχθάνονται εκείνη τη… μαγική τεχνολογία που εδώ και χρόνια έχει προστεθεί στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ακούει στο όνομα “λεξικό”. Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές του, η γνωστότερη είναι το Τ9. Πολλοί λοιπόν, όταν αυτό είναι ενεργοποιημένο, νιώθουν να χάνονται, πως το κινητό τους τηλέφωνο “γράφει τα δικά του” και πως δεν μπορούν να εισάγουν το κείμενο που οι ίδιοι επιθυμούν.

Και όμως, το Τ9 μπορεί να υπερπολλαπλασιάσει την ταχύτητα με την οποία εισάγεται κείμενο σε ένα κινητό τηλέφωνο με ένα, όπως είναι λογικό, περιορισμένο πληκτρολόγιο.

Πίνακας περιεχομένων

Η λογική του λεξικού

Ακριβώς επειδή το πληκτρολόγιο των περισσότερων κινητών (δεν μιλάμε για τα smartphones με πλήρες πληκτρολόγιο) είναι περιορισμένο σε χώρο, σε κάθε πλήκτρο του συνδυάζονται 3-4 γράμματα. Για να γράψεις λοιπόν ένα μήνυμα πρέπει να πληκτρολογείς την κάθε λέξη του γράμμα προς γράμμα, πατώντας πολλά πλήκτρα περισσότερες από μια φορές – π.χ. δύο πατήματα του πλήκτρου “2” θα σου δώσουν ένα Β. Σωστά; Αντί να παιδεύεσαι, ενεργοποίησε το λεξικό. Ωραία, και τώρα τι;

Το λεξικό είναι, όπως… φαίνεται από το όνομα του, ένα λεξικό: περιέχει μια λίστα λέξεων η οποία μάλιστα επεκτείνεται όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς. Αυτό στην πράξη αναλαμβάνει να μαντέψει ποιο γράμμα θέλεις να γράψεις με κάθε πλήκτρο. Έτσι, αν θέλεις να γράψεις το όνομα “George”, εκεί που με τον “παραδοσιακό” τρόπο θα πατούσες (σε ένα Nokia) 4 – δύο φορές το 3 – τρεις φορές το 6 – τρεις φορές το 7 – 4 – δύο φορές το 3, μπορείς να πατήσεις 436743 – δηλαδή, μόνο μια φορά το πλήκτρο στο οποίο “περιέχεται” το γράμμα που σε ενδιαφέρει.

Χωρίς να πατήσεις δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά κάποιο πλήκτρο. Το λεξικό θα ψάξει στη λίστα του και θα δει πως τα πλήκτρα των αριθμών που πάτησες αντιστοιχούν σε κάποια γράμματα. Από αυτά τα γράμματα δημιουργούνται μονάχα ορισμένες λέξεις. Μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις που δημιουργείται από αυτά τα γράμματα είναι το όνομα George. Έτσι, στην οθόνη σου θα εμφανιστεί το George. Τόσο… απλά!

Αν τώρα θέλεις να γράψεις “Νίκο, το απόγευμα θα σε συναντήσω στο Mall”, αρκεί να πατήσεις:

  • 6456 = Νίκο
  • 86 = το
  • 27623852 = απόγευμα
  • 42 = θα
  • 73 = σε
  • 786268479 = συναντήσω
  • 786 = στο
  • 6255 = Mall

…και το κινητό θα συμπληρώσει τις λέξεις. Να θυμάσαι: πατάς μόνο μια φορά το κάθε πλήκτρο. Δεν χρειάζεται να πατήσεις κάποιο πλήκτρο περισσότερες από μια φορές – διότι τότε θα “μπλέξεις” το κινητό: αν, για παράδειγμα, πατήσεις δύο φορές το 2 με ενεργοποιημένο το λεξικό, το κινητό δεν καταλαβαίνει πως θέλεις να γράψεις το γράμμα “β”, αλλά ένα συνδυασμό με δύο από τα γράμματα που “περιέχονται” στο πλήκτρο 2, δηλαδή των α, β ή γ (π.χ. “αα”, “αβ”, “γα” κ.λπ.).

Λάθος;!

Γιατί όμως σε ορισμένες περιπτώσεις το κινητό άλλα του γράφεις και άλλα εμφανίζει στην οθόνη; Το λεξικό του λειτουργεί με τη λογική των… πιθανοτήτων. Σκεφθείτε πως κάθε πλήκτρο αντιστοιχεί σε πολλά γράμματα, και έτσι ένας συνδυασμός τους μπορεί να αντιστοιχεί και σε πολλές λέξεις – για παράδειγμα, πατώντας 8686 γράφουμε “Τοτό” αλλά και… “Τόνο”! Το λεξικό παρατηρεί ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε συχνότερα και παρουσιάζει πρώτες αυτές. Έτσι, αν ανταλλάσσετε συχνά μηνύματα με… ανέκδοτα με τον Τοτό, το 8686 θα παρουσιάζει στην οθόνη αυτή τη λέξη. Αν, τώρα, εσείς θέλετε να γράψετε “τόνο”, πάλι τα ίδια πλήκτρα θα πατήσετε.

Απλώς μετά θα προσέξετε στην οθόνη πως θα υπάρχει μια επιλογή που θα σχετίζεται με “διόρθωση” ή με “επιλογή λέξης”. Πατώντας αυτήν, το λεξικό παρουσιάζει μια λίστα με όλες τις λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτό το συνδυασμό πλήκτρων για να διαλέξετε ποιά θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αν την χρησιμοποιήσετε πολλές φορές, μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά – και πάλι, και πάλι…

Απλό δεν είναι τελικά; Γιατί, λοιπόν, να… παιδεύεστε όταν το κινητό σας μπορεί σχεδόν να… γράφει μόνο του για εσάς;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166