Ένα πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού εντόπισε και παρακολούθησε ρωσικό πλοίο κοντά σε βρετανικά χωρικά ύδατα, αποτρέποντας την προσπάθεια του να κατασκοπεύσει κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές. Σύμφωνα με το BBC, το υποβρύχιο κατέστησε σαφές στο ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.
Επιβεβαίωση από τον Βρετανό υπουργό Άμυνας
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, δήλωσε πως τον Νοέμβριο του 2024 το Yantar παρακολουθήθηκε ενώ έπλεε πάνω από κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου (δηλαδή προέβη σε ενδελεχή εξερεύνηση των υποθαλάσσιων καλωδίων).
Το Yantar, το οποίο επισήμως χαρακτηρίζεται ως ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο, διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό που του επιτρέπει να παρεμβαίνει σε υποθαλάσσια καλώδια σε βάθη έως 5.500 μέτρα.
«Ας το ξεκαθαρίσουμε: αυτό είναι ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο», τόνισε ο Χίλι στο βρετανικό κοινοβούλιο, απευθυνόμενος προς τη Ρωσία: «Σας βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε».
Επιχειρήσεις επιτήρησης από το Βασιλικό Ναυτικό
Το Βασιλικό Ναυτικό κινητοποίησε πολλές μονάδες επιφανείας, όπως τη φρεγάτα Type-23 HMS Somerset, για να παρακολουθήσει το Yantar. Το πολεμικό πλοίο χρησιμοποίησε τους αισθητήρες του ελικοπτέρου Merlin για την παρακολούθηση των κινήσεων του ρωσικού σκάφους, καθώς αυτό πλησίαζε στη Μάγχη.
Σύμφωνα με αναφορά της The War Zone, η HMS Somerset εντόπισε το Yantar στην είσοδο της Μάγχης, κοντά στις γαλλικές ακτές. Όπως ανακοίνωσε το Βασιλικό Ναυτικό, το ρωσικό πλοίο παρακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μέσω προηγμένων ραντάρ.
Yantar: Ένα πλοίο πολλαπλών δυνατοτήτων
Το Yantar δεν περιορίζεται σε ερευνητικές δραστηριότητες. Η δράση του εκτείνεται και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως φάνηκε το 2017, όταν ανέσυρε τα συντρίμμια δύο ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών από τις ακτές της Συρίας. Το πλοίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Βαθιάς Θάλασσας της Ρωσίας και εξυπηρετεί τη ρωσική ναυτική δύναμη, αλλά και άλλες αρχές.
Ανησυχίες για την ασφάλεια υποθαλάσσιων υποδομών
Πρόσφατα περιστατικά στην Βαλτική Θάλασσα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των υποθαλάσσιων υποδομών. Σε τρία διαφορετικά περιστατικά, υπήρξαν ζημιές σε καλώδια, με ένα από αυτά να εμπλέκει πλοίο που συνδέεται με τη Ρωσία. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν το NATO να ξεκινήσει την επιχείρηση Baltic Sentry.
Η ενισχυμένη ναυτική επιτήρηση του NATO περιλαμβάνει τη χρήση stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35A από την Ολλανδία, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αποστολή 20 μη επανδρωμένων πλοίων επιφανείας για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Πρωτοβουλίες για την προστασία κρίσιμων υποδομών
Με την αυξανόμενη ανησυχία για πιθανές απειλές σε υποθαλάσσιες καλωδιώσεις, οι συμμαχικές δυνάμεις ενισχύουν τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και προστασίας. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή όχι μόνο κατασκοπευτικών ενεργειών αλλά και δολιοφθορών, που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επικοινωνίες και τις ενεργειακές ροές.
Τελικές σκέψεις
Η πρόσφατη δράση της Yantar υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της θαλάσσιας επιτήρησης, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Μάγχη και η Βαλτική Θάλασσα. Η συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις που αναδύονται από την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση.