Βρώσιμα ρομπότ ζελατίνης θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο σώμα μας.
Στο εγγύς μέλλον, μπορεί να είστε σε θέση να φάτε ένα ρομπότ για να επουλώσει πληγές στο εσωτερικό του σώματός σας ή να σας δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν πως βρίσκονται κοντά στη δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορεί να καταναλωθεί και θα έχει την ικανότητα να προσφέρει μια ποικιλία λειτουργιών μέσα από το ανθρώπινο σώμα.
Στη διεθνή διάσκεψη για τα ευφυή ρομπότ και τα συστήματα στο Βανκούβερ του Καναδά την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές από την Ελβετική Πολυτεχνική Σχολή της École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) παρουσίασαν ένα πρωτότυπο ενεργοποιητή με βάση τη ζελατίνη, σύμφωνα με το περιοδικό Spectrum του Ινστιτούτου Institute of Electrical and Electronics Engineers.
An Edible Actuator for Ingestible Robots https://t.co/AJiY47t5zV
— IEEE Spectrum (@IEEESpectrum) October 5, 2017
Οι ενεργοποιητές είναι συστατικά που επιτρέπουν στον μηχανισμό να κινηθεί φυσικά. Έτσι, ενώ οι γιατροί μπορούν ήδη να εισάγουν μηχανές μέσα μας, όπως οι βηματοδότες στην καρδιά, αυτοί θα είναι ακίνητοι και θα απαιτούν επίσης επεμβατική χειρουργική επέμβαση εάν δεν καταστεί εφικτή η βρώση τους.
Είναι απίθανο τα ρομπότ ζελατίνης να είναι πολύ νόστιμα, αλλά θα έχουν μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Οι ερευνητές που επιμελούνται της επιστημονικής εργασίας εξηγούν ότι “τα συστατικά τέτοιων βρώσιμων ρομπότ θα μπορούσαν να αναμιχθούν με θρεπτικά ή φαρμακευτικά συστατικά για την πέψη και το μεταβολισμό.
“Πιθανές εφαρμογές γι’ αυτά τα ρομπότ μιας χρήσης είναι για την εξερεύνηση, για ιατρικούς σκοπούς σε ανθρώπους ή ζώα και μεταφορά τροφίμων όπου το ρομπότ δεν απαιτεί πρόσθετο ωφέλιμο φορτίο, επειδή θα είναι σε μορφή φαγητού”, προσθέτουν.
Τα συγκεκριμένα ρομπότ δεν θα περιορίζονται μόνο σε ανθρώπινη χρήση.
“Πλήρως βρώσιμα ρομπότ θα βοηθούσαν να μελετήσουν πώς συμπεριφέρονται άγρια ζώα, συλλογικά. Τα ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο ζώου για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους στη θήρα ή να εκπαιδεύσουν προστατευόμενα ζώα για να γλιτώσουν από τους κυνηγούς”, γράφουν οι ερευνητές.
“Όταν τα ιατρικά συστατικά αναμιγνύονται στην εδώδιμη σύνθεση, τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση άγριων ζώων ή να θεραπευθούν τραύματα εντός του σώματος”, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.