XnView: Αλλάξτε format, ανάλυση, εμφάνιση σε μεγάλα σύνολα εικόνων

XnView: Αλλάξτε format, ανάλυση, εμφάνιση σε μεγάλα σύνολα εικόνων
  • Απαιτήσεις: XnView, πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 14 Λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 2/10

Αξιοποιήστε τη δωρεάν εφαρμογή XnView για να αλλάξετε σε πολλές εικόνες μαζί την ανάλυση και τα χρώματα τους ή για να προσθέσετε φίλτρα βελτίωσης ή / και αλλοίωσης τους.

Οι υψηλες ταχυτητες που απολαμβάνουμε κατά την πρόσβαση στο Internet και η επέκταση των κοινωνικών sites όπως το Facebook έχουν καταστήσει δεδομένη την ανταλλαγή φωτογραφιών, κάτι που στο μακρινό παρελθόν φάνταζε απαγορευμένο. Έτσι, δεν κάνουμε δεύτερη σκέψη πριν στείλουμε σε φίλο ένα πακέτο φωτογραφιών που τραβήξαμε κατά τις διακοπές μας ή πριν ανεβάσουμε εικόνες από τις εκδρομικές εξορμήσεις μας στο MySpace ή πριν τις ενσωματώσουμε στη σελίδα του προσωπικού blog μας. Και οι τρεις περιπτώσεις, όμως, προϋποθέτουν επεξεργασία, αν θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί να μπουκώσουμε το Inbox ενός γνωστού μας με ένα σύνολο φωτογραφιών τεράστιας ανάλυσης, ιδανικής μόνο για εκτύπωση, τη στιγμή που μπορούμε να του τις στείλουμε σε μικρότερο μέγεθος και σε έναν πιο αποτελεσματικό τύπο αρχείων, αφού απλώς θα τις δει στην οθόνη του υπολογιστή του;

Γιατί να βασιζόμαστε στην αυτόματη μετατροπή που ολοκληρώνεται από κάποια sites, τη στιγμή που μπορούμε να αλλάζουμε τις εικόνες μας όπως εμείς θέλουμε, επιτυγχάνοντας τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε; Και, όπως και στην περίπτωση του e-mail, γιατί να βαραίνουμε το blog μας με εικόνες τεράστιου μεγέθους, όταν απλώς θα εμφανίζονται σε μία σελίδα του, επομένως θα μπορούσαμε να τις έχουμε αλλάξει εξαρχής στο ιδανικό μέγεθος;

Για όλα αυτά μπορείτε να καταφύγετε σε μία κλασική εφαρμογή επεξεργασίας και να επέμβετε στις εικόνες σας μία προς μία ή να βασιστείτε σε λύσεις μαζικής μετατροπής τους, που απλουστεύουν την όλη διαδικασία. Μία από τις καλύτερες του είδους είναι η εφαρμογή XnView, μέσα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε ένα σύνολο εικόνων στο οποίο θα εφαρμοστούν κάποιες κοινές επεμβάσεις, όπως η αλλαγή του μεγέθους, η επέμβαση στα χρώματα και η αλλαγή του format αρχείων.

Το σύνολο των επεμβάσεων που επιτρέπει το XnView είναι πραγματικά μεγάλο και διαθέτει κάτι για κάθε προτίμηση. Ας δούμε μαζί πως μπορείτε να αλλάξετε ένα σύνολο εικόνων για ευκολότερη αποστολή μέσω e-mail.

Για να κατεβάσετε το XnView μεταβείτε στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.xnview.com/en/

Βήμα 1

Τρέξτε την εφαρμογή XnView και εντοπίστε τις εικόνες που θέλετε να αποστείλετε. Χρησιμοποιώντας τη δενδροειδή απεικόνιση του αριστερού τμήματος βρείτε το φάκελο του δίσκου όπου βρίσκονται οι εικόνες σας και στη συνέχεια επιλέξτε όσες θέλετε να μετατρέψετε από τα thumbnails που παρουσιάζονται πάνω δεξιά. Κρατώντας πατημένο το Shift μπορείτε να επιλέξετε ένα εύρος εικόνων (π.χ. από την πρώτη ως τη δέκατη), ενώ με πατημένο το Ctrl μπορείτε να επιλέξετε πολλές εικόνες παράλληλα (π.χ. την πρώτη, την τρίτη, την έβδομη κ.λπ.).

Βήμα 2

Αφού επιλέξετε όλες τις εικόνες που θέλετε να μετατρέψετε και προκειμένου να εξαφανίσετε την πιθανότητα αλλοίωσης των αρχικών αρχείων εξαιτίας λανθασμένης κίνησης, αντιγράψτε τες σε έναν νέο φάκελο κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και διαλέγοντας Copy to folder (ή πατώντας το συνδυασμό Alt+C από το πληκτρολόγιο). Στη συνέχεια επιλέξτε το φάκελο στον οποίο θα αντιγραφούν από το παράθυρο που εμφανίζεται. Για να ξεκινήσετε αμέσως τη μετατροπή των επιλεγμένων αρχείων, κάντε πάλι δεξί κλικ πάνω τους και διαλέξτε Batch Convert (ή πατήστε τον συνδυασμό Ctrl+U).

Βήμα 3

Πρώτο βήμα η επιλογή του φακέλου όπου θα αποθηκευτούν οι τροποποιημένες εικόνες. Από το παράθυρο που εμφανίστηκε κάντε κλικ στο πλήκτρο με τις τρεις τελείες που βρίσκεται στη γραμμή Directory και από το νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε φάκελο ή -όπως βλέπετε στην εικόνα μας- δημιουργήστε νέο, κάνοντας κλικ στο New Folder και δηλώνοντας το όνομά του. Πατήστε ΟΚ για να επιστρέψετε στο προηγούμενο παράθυρο.

Βήμα 4

Κάντε κλικ στο πλήκτρο Options που βρίσκεται στο τέλος της γραμμής Format και ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί, από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο των τελικών αρχείων και τις παραμέτρους του format. Αυτές αλλάζουν από τύπο σε τύπο και συνήθως αφορούν στη συμπίεση που θα εφαρμοστεί. Προτείνουμε να επιλέξετε ένα δημοφιλές format, όπως το απλό JPEG (όχι το JPEG-2000). Σε αυτό απλώς αυξήστε τη συμπίεση, ορίζοντας μία τιμή μεταξύ 40 και 70 στη γραμμή Quality.

Βήμα 5

Συνεχίστε με την αλλαγή του μεγέθους των εικόνων – ποιος ο λόγος να χρησιμοποιείτε φωτογραφίες σε ανάλυση εκτύπωσης, αν απλώς θα εμφανίζονται στην οθόνη; Διαλέξτε, λοιπόν, την καρτέλα Transformations και εντοπίστε στο αριστερό τμήμα της λίστας το Resize. Διαλέξτε το και κάντε κλικ στο Add για να προστεθεί στη λίστα δεξιά. Μπορείτε να δηλώσετε συγκεκριμένη ανάλυση στο Width/Height ή μια αναλογία επί τοις εκατό χρησιμοποιώντας, αντίστοιχα, τα αριστερά ή δεξιά πλαίσια. Ενεργοποιώντας το Keep ratio δηλώνετε ότι θέλετε να διατηρηθεί η αναλογία του μεγέθους των εικόνων, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση.

Βήμα 6

Συνεχίζουμε με μία πρόσθετη αλλαγή, που δεν τη σκέφτονται αρκετοί: τα dpi. Ουσιαστικά, αυτά ορίζουν το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν στην εικόνα σε απόσταση μίας ίντσας. Τυπικές τιμές dpi, αν ένα αρχείο φωτογραφίας πρόκειται να εκτυπωθεί, είναι τα 300, 600, 720 και 1.400dpi, αλλά συνήθως η πρώτη τιμή αρκεί. Όταν όμως πρόκειται για απεικόνιση στην οθόνη, η τιμή των dpi είναι δραματικά μικρότερη: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία οθόνη CRT απεικονίζει μέχρι 72dpi και μία οθόνη TFT συνήθως 96. Ορίστε, λοιπόν, μία τιμή μέχρι 100dpi.

Βήμα 7

Εμείς προσθέσαμε στις εικόνες μας άλλες δύο μετατροπές: το Auto levels και το Auto contrast, με τις οποίες το XnView αναλαμβάνει να αναλύσει τις εικόνες και να διορθώσει το χρωματικό επίπεδο και την αντίθεσή τους. Εσείς μπορείτε, φυσικά, να επιθεωρήσετε τις υπόλοιπες διαθέσιμες μετατροπές και να προσθέσετε όποιες επιθυμείτε (π.χ. θόλωμα με το Blur, περιστροφή κ.λπ.). Θυμίζουμε ότι οι μετατροπές εφαρμόζονται σε όλες τις επιλεγμένες εικόνες, οπότε, αν θέλετε να περιστρέψετε ορισμένες από αυτές, πρέπει να τις επιλέξετε ξεχωριστά. Εκκινήστε τη διαδικασία μετατροπής με ένα κλικ στο Go.

Βήμα 8

Αυτό ήταν όλο! Οι εικόνες σας θα βρίσκονται στο φάκελο που δηλώσατε νωρίτερα. Ακόμη και στην περίπτωση που, για παράδειγμα, οι εικόνες ήταν ήδη συμπιεσμένες και σε αποδοτικό format -εμείς χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες που είχαν αποθηκευτεί ήδη σε format JPG αλλά χωρίς πολύ υψηλή συμπίεση- η διαφορά μεγέθους θα είναι αισθητή. Στη δική μας περίπτωση “κόψαμε” περί τα 2MB από ένα σύνολο περίπου 15 εικόνων, διαφορά που είναι αισθητή τόσο αν “βαραίνει” ένα e-mail όσο και μια ιστοσελίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας