ΑρχικήΕιδήσειςΥποκατάστατο αλκοόλ… και τέλος το μεθύσι!

Υποκατάστατο αλκοόλ… και τέλος το μεθύσι!

Ένα υποκατάστατο αλκοόλ, που μιμείται τις εύθυμες επιδράσεις του χωρίς να προκαλεί μεθύσι, βρίσκεται ήδη προς ανάπτυξη στα εργαστήρια των επιστημόνων.

Η συγκεκριμένη ουσία θα έχει το προτέρημα ότι θα μπορεί να «διαλυθεί» αμέσως με ένα χάπι, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

Το συνθετικό αλκοόλ, που παράγεται από χημικά παρόμοια με αυτά του Βάλιουμ, έχει δράση ίδια με το κανονικό αλκοόλ στα νεύρα του εγκεφάλου και δίνει την αίσθηση της ευθυμίας και της χαλάρωσης. Αντίθετα, όμως, σε σύγκριση με το αλκοόλ, δεν έχει καμία επίπτωση στα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και οδηγούν στον εθισμό, ενώ αποβάλλεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό.

Επειδή οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί πολύ στις επιδράσεις του, το συνθετικό αλκοόλ μπορεί να «διαλυθεί» με ένα αντίδοτο, επιτρέποντας στον πότη να επανέλθει αμέσως σε νηφάλια κατάσταση.

Το νέο αλκοόλ αναπτύσσεται από μία ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή David Nutt, έναν από τους μεγαλύτερους ειδικούς στις ουσίες, που προσφάτως έχασε τη θέση του ως κυβερνητικός σύμβουλος εξαιτίας των σχολίων του για την κάνναβη και το έκσταση.

Ο ίδιος οραματίζεται έναν κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να πίνουν χωρίς να μεθούν.

Ασχέτως της ποσότητας που θα έχουν καταναλώσει, τα άτομα που θα πίνουν το συνθετικό αλκοόλ θα παραμένουν στην εύθυμη αυτή κατάσταση της ήπιας μέθης και όταν η έξοδός τους θα φτάνει προς το τέλος της θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι που θα εξαφανίζει το αλκοόλ από τον οργανισμό τους, θα τους οδηγεί σε νηφάλια κατάσταση και έτσι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Ο καθηγητής Nutt και η ομάδα του επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις βενζοδιαζεπίνες, εκ των οποίων η διαζεπάμη είναι το βασικό συστατικό του Βάλιουμ.

Χιλιάδες υποψήφια βενζόνια είναι ήδη γνωστά στους επιστήμονες. Ο ίδιος ο Nutt ισχυρίζεται τώρα πως είναι θέμα χρόνου να βρουν το κοντινότερο ισοδύναμο και στη συνέχεια, εάν θεωρηθεί απαραίτητο, να το επεξεργαστούν ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε ιδανική κατάσταση, το νέο αλκοόλ θα είναι άγευστο και άχρωμο, όπως το κανονικό αλκοόλ, αφήνοντας μόνο τη γεύση και τις ιδιότητες του ποτού που το περιέχει. Η προσδοκία των επιστημόνων είναι να αντικαταστήσει το αλκοόλ που περιέχεται στη μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ η αιθανόλη (η χημική ονομασία του αλκοόλ) θα μπορούσε να πωληθεί ως καύσιμο.

Ο καθηγητής Nutt πιστεύει πως η νέα ουσία, που θα πρέπει πρώτα να πάρει την απαραίτητη άδεια, θα έχει σημαντικές επιδράσεις στην κοινωνία και θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα διάφορα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το αλκοόλ: Στην Αγγλία μόνο, κατεγράφησαν πάνω από 800.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας του αλκοόλ, την περίοδο 2007-2008 -και πάνω από 6.500 θάνατοι- με το σύστημα υγείας να επιβαρύνεται κατά 2,7 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Κάποιοι οργανισμοί εκτιμούν πως ο αριθμός των θυμάτων του αλκοόλ θα πενταπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, το ποτό ευθύνεται για το 40% των μοιραίων πυρκαγιών, για το 15% των πνιγμών, το 65% των αυτοκτονιών και το 40% της ενδοοικογενειακής βίας. Εκτός αυτών, όμως, το αλκοόλ έχει και άλλες επιπτώσεις καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την απώλεια 17 εκατομμυρίων εργασιακών ημερών το χρόνο, με κόστος για την οικονομία που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια λίρες.

«Συμμετείχα σε πειράματα και έπαιρνα βενζόνια,» ανέφερε ο καθηγητής Nutt. «Τη μια στιγμή ήμουν χαλαρός και σχεδόν κοιμόμουν και πέντε λεπτά αργότερα έδινα διάλεξη. Κανείς μέχρι στιγμής δεν είχε στοχεύσει σε αυτό, ενδεχομένως γιατί είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τους νομοθέτες. Τα περισσότερα βενζόνια χρησιμοποιούνται βάσει της Ιατρικής Νομοθεσίας. Ο νόμος παρέχει μία προνομιούχα θέση στο αλκοόλ, εδώ και σχεδόν 3.000 χρόνια. Γιατί, όμως, να μην χρησιμοποιούνται επιτεύγματα της φαρμακολογίας προς ανεύρεση ασφαλέστερων και καλύτερων ουσιών;»

Η ομάδα ενδεχομένως να δυσκολευτεί να λάβει έγκριση για την ουσία της, καθώς οι κλινικές δοκιμές είναι ιδιαίτερα ακριβές και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει για αυτές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Nutt.

Ο ίδιος αναφέρει πως η παραδοσιακή βιομηχανία ποτών δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρόλα αυτά, κάποιες χώρες ίσως να δεχτούν να χρηματοδοτήσουν την ομάδα, καθώς οι νόμοι τους είναι πιο ελαστικοί, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ισπανία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166