Υποψήφιος για νέα θέση εργασίας. Κέρδισε εντυπώσεις

Υποψήφιος για νέα θέση εργασίας. Κέρδισε εντυπώσεις

Τα είχα όλα: πτυχίο, μυαλό, εμφάνιση και όμως, μου πήρε έξι μήνες να βρω δουλειά. Αυτήν την εμπειρική γνώση θέλω να σου μεταφέρω: πήγαινε στη συνέντευξη ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το Texnologia.Net θα σου εξηγήσει όλες τις σημαντικές παραμέτρους για το παρόν ζήτημα.

Κάθεσαι στην αίθουσα αναμονής. Τα χέρια σου ιδρώνουν. Αν τα σκουπίσεις στο παντελόνι, θα αφήσουν σημάδια. Αν τα αφήσεις έτσι, η χειραψία σου θα είναι τουλάχιστον δυσάρεστη. Παίρνεις βαθιές ανάσες. Ισιώνεις και ξαναϊσιώνεις τη γραβάτα. Στρώνεις το πουκάμισο. Επαναλαμβάνεις σιωπηλά το βιογραφικό σου. Ξαφνικά η πόρτα απέναντί σου ανοίγει. «Καλημέρα σας. Μπορείτε να περάσετε».

Επιτέλους, έφτασε εκείνη η ώρα. Το πανεπιστήμιο τελείωσε. Ο στρατός είναι παρελθόν. Ηρθε η ώρα να αποδείξεις τι πραγματικά αξίζεις στην αγορά εργασίας. Είσαι έτοιμος. Το πτυχίο σου είναι άψογο. Οι συστάσεις σου τέλειες. Τυχόν πρώην εργοδότες σού πλέκουν εγκώμια. Είσαι σίγουρος πως είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.

Υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα: πρέπει να τους πείσεις ότι είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση. Για να το καταφέρεις, πρέπει να περάσεις από μία ή περισσότερες συνεντεύξεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αποδείξεις σε ένα ή περισσότερα στελέχη ότι έχεις τα προσόντα που ζητούν, ότι μπορείς να δουλέψεις με την υπάρχουσα ομάδα και ότι η προσωπικότητά σου ταιριάζει στην προσωπικότητα της εταιρείας. Η συνέντευξη είναι για τους περισσότερους αγχωτική και δύσκολη διαδικασία, η οποία καλό θα ήταν να αποφευχθεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι η προετοιμασία που χρειάζεται μία συνέντευξη για δουλειά είναι θαυμάσια ευκαιρία για την ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες σε κάθε τομέα. Μην είσαι ένας από αυτούς.

Εδώ θα επικεντρωθούμε σε κάποια βασικά σημεία, που είναι απαραίτητο να προσέξεις, για να ‘χεις τις περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης. Θα δούμε τι χρειάζεται να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συνέντευξη.

Ο Πρώτος Ξάδερφος της Ειρωνείας

…είναι ο φόβος. Εδώ είναι ένα βασικό σημείο, το οποίο ισχύει για όλα τα στάδια της συνέντευξης: διώξε το φόβο. Αυτή είναι ίσως η πιο καλή συμβουλή. Ενας φοβισμένος υποψήφιος δεν θα κάνει καλή έρευνα πριν από τη συνέντευξη. Θα είναι αγχωμένος κατά τη διάρκειά της και θα αφήσει αρνητική εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων. Πολλοί από τους επαγγελματίες υπεύθυνους προσλήψεων είναι εκπαιδευμένοι να παρατηρούν και τη γλώσσα του σώματος, η οποία, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ευθύνεται για το 85% της επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων.

Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν δέκα έως δεκαπέντε ανθρώπους τη μέρα κι έχουν τεράστια εμπειρία πάνω στη συμπεριφορά των υποψηφίων. Το πιο πιθανό είναι κάποιοι από αυτούς να έχουν ειδική εκπαίδευση στην ανίχνευση του φόβου. Ακούγονται ιστορίες τρόμου για τα μεταπτυχιακά human recourses. Μόνο οι καλύτεροι επιζούν, οπότε διώξε το φόβο. Οσο πιο ήρεμος είσαι τόσο καλύτερα θα αντεπεξέλθεις στις όποιες αναποδιές σου τύχουν.

Η προετοιμασία στα πέντε Πηγάδια

Ποτέ μα ποτέ μην πας σε συνέντευξη χωρίς βιογραφικό, ακόμη και αν το έχεις στείλει πριν. Πάντα έχε ανά χείρας τις συστάσεις και το βιογραφικό σου. Λίγα λόγια για το βιογραφικό: εκτός από τα αυτονόητα (φροντισμένο, χωρίς λάθη, εκτυπωμένο, όχι φωτοτυπημένο) φρόντισε να είναι ετοιμασμένο για τον συγκεκριμένο στόχο. Κάνε διαφορετικό βιογραφικό για κάθε επιχείρηση.

Μη βάζεις πράγματα, τα οποία είναι άσχετα με το αντικείμενο ή μπορεί να βλάψουν την υποψηφιότητά σου. Για παράδειγμα, μία ασφαλιστική εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τα τρία χρόνια που ασχολήθηκες με τη νανοτεχνολογία πριν από τα οικονομικά. Μπορεί το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι πηγαίνεις στο Μεξικό για ένα τρίμηνο για να χτίσεις τουαλέτες στην Τσιάπας να τους προκαταβάλει αρνητικά, όσον αφορά στο επίπεδο της δέσμευσής σου. Να εμφανίζεσαι συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στο στόχο σου.

Η εμφάνιση, στους περισσότερους τομείς, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μάθε από πριν ποιο είναι το dress code στην εταιρεία στην οποία πηγαίνεις για συνέντευξη και πήγαινε ελαφρώς πιο καλοντυμένος απ’ ό,τι απαιτούν οι περιστάσεις. Φρόντισε τα ρούχα να είναι καθαρά και σιδερωμένα από την προηγούμενη μέρα. Επίσης, προσπάθησε να μην κάνεις κραυγαλέα λάθη στην επιλογή της γκαρνταρόμπας. Π.χ. μη φορέσεις μαύρο κοστούμι ποτέ, γιατί θεωρείται πολύ σοβαρό.

Μην πειραματιστείς με περίεργους χρωματικούς συνδυασμούς, όπως είναι το πράσινο πουκάμισο με ροζ γραβάτα. Επίλεξε απλά και ασφαλή χρώματα, που να συνδυάζονται εύκολα. Αποχρώσεις του μπλε και του γκρι -όσον αφορά στα κοστούμια- είναι ίσως η πιο καλή επιλογή. Μη φορέσεις εξεζητημένα κοσμήματα ή αξεσουάρ. Μπορεί το Καζίνο να είναι η αγαπημένη σου ταινία και να λάτρεψες τα ιδιόρρυθμα κοστούμια του Ντε Νίρο, αλλά η συνέντευξη ΔΕΝ είναι η ευκαιρία για να τα φορέσεις. Απόφυγε τις εκκεντρικές γραβάτες. Αυτός δεν είναι ένας διαγωνισμός διαφορετικότητας, αλλά ένα κυνήγι για δουλειά. Μη φορέσεις ζιβάγκο ή σφιχτά μεσάτα κοστούμια, εκτός κι αν πηγαίνεις σε συνέντευξη για τη θέση του συντάκτη μόδας σε γυναικείο περιοδικό. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η προηγούμενη συμβουλή: στόχευσε το ντύσιμό σου αναλόγως με τη θέση για την οποία πηγαίνεις.

Παιχνίδια Κατασκόπων

Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που πρέπει να γίνει πριν από τη συνέντευξη είναι η έρευνα για την εταιρεία και τη θέση την οποία αιτείσαι. Μπαίνοντας στη συνέντευξη πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που θα σου γίνει όσον αφορά την εταιρεία κι επίσης πρέπει να μπορέσεις, όταν σου ζητηθεί, να κάνεις μερικές έξυπνες ερωτήσεις για να δείξεις ότι ήσουν προετοιμασμένος. Κάτι τέτοιο θα μετρήσει πολύ θετικά στην τελική αξιολόγηση. Μπες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Διάβασε τις ανακοινώσεις, τα τελευταία νέα, την πρόοδο της εταιρείας το τελευταίο εξάμηνο. Μάθε σε ποιον όμιλο ανήκει, ποιος είναι ο πρόεδρός της, τι κάνει το τμήμα στο οποίο θες να προσληφθείς. Ενημερώσου για τη θέση την οποία αιτείσαι. Ποια θα είναι τα ακριβή σου καθήκοντα; Μπορεί να ξέρεις τι κάνει ένας credit control analyst, αλλά ξέρεις τι ακριβώς κάνει ένας credit control analyst στη συγκεκριμένη εταιρεία; Να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ερώτηση που μπορεί να σου κάνουν (καθώς και μερικές που δεν περίμενες με τίποτα).

Και αφού κάνεις όλη αυτήν την προετοιμασία, μην την καταστρέψεις αργώντας στο ραντεβού. Ξύπνα νωρίς, φάε ελαφρύ πρωινό, ξεκίνα πριν από την ώρα σου. Καλό είναι να γνωρίζεις από πριν πού ακριβώς πας. Στην ανάγκη, πήγαινε και βρες το μέρος της συνάντησης την προηγούμενη μέρα. Αν παρά την άψογη προετοιμασία σου ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και ορδές οργισμένων συνταξιούχων κατακλύσουν τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, αν εκείνη τη μέρα υπογραφούν οι συνθήκες για τον ολοκληρωτικό αφοπλισμό όλων των κρατών κι όλος ο κόσμος βγει στους δρόμους να το γιορτάσει ή απλώς δεν χτυπήσει το ξυπνητήρι (που είναι ένας άλλος, πιο αποδεκτός, τρόπος για να πούμε ότι δεν το ακούσαμε), πάρε τηλέφωνο κι εξήγησε με ειλικρίνεια τους λόγους για τους οποίους άργησες.

Ρώτα αν μπορείς να έρθεις όσο πιο σύντομα γίνεται ή αν θα πρέπει να κανονίσετε νέα συνάντηση. Αν αρνηθούν, μην απογοητευτείς. Εχουν κάθε δικαίωμα. Στην ανάγκη ρίχ’ τα στο ξυπνητήρι (που το έφαγε ο σκύλος σου).

Προηγούμενο άρθροΕίσαι καινούργιος στο γραφείο; Μην ψαρώνεις
Επόμενο άρθρο10 βήματα για επιτυχημένη αλλαγή καριέρας
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας