ΑρχικήΕπιστήμηΖήλια.. Ο κυριότερος λόγος για την εκδήλωση βίας

Ζήλια.. Ο κυριότερος λόγος για την εκδήλωση βίας

Μήπως κάποτε υποπτεύεσαι ότι ο σύντροφος σου σε απατά χωρίς να έχεις συγκεκριμένες αποδείξεις; Μήπως συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει και να βγαίνει εκτός εαυτού κάθε φορά που τυχαίνει ένα περιστατικό που περιλαμβάνει εκείνον και οποιοδήποτε άτομο του αντίθετου φύλου; Λένε ότι τα καυγαδάκια και η σκηνές ζηλοτυπίας είναι το αλατοπίπερο της σχέσεις, αυτό που κρατάει μια σχέση ζωντανή και ενδιαφέρουσα.

Παρ’ όλα αυτά, η ζήλια είναι ο κυριότερος λόγος για την εκδήλωση βίας στο σπίτι και μιά από τις πιο συχνές αιτίες φόνου!

Ακόμα και σε πιο ήπια μορφή η ζήλια μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση σε μια σχέση και να οδηγήσει σε χωρισμό. Ορισμένοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ζήλια (εννοώντας πάντα για ακραίες καταστάσεις) είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Γιατί ζηλεύουμε; Η ζήλια είναι συχνά μια ενστικτώδης αντίδραση. Όπως ακριβώς τα ζώα μαρκάρουν και προστατεύουν την περιοχή τους ή τα μικρά τους, όταν νιώσουν απειλή, έτσι και ο άνθρωπος πολλές φορές νιώθοντας ότι απειλείται φροντίζει να υπερασπιστεί τα κεκτημμένα του. Πιστεύει ότι αυτός είναι ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ σύντροφος, ένα από τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ”αντικείμενα” και κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει. Βλέποντας έτσι τον άνθρωπό του ως κάτι που έχει στην κατοχή του δεν δέχεται κάποιον ή κάτι που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την σχέση αυτή.

Ζήλια = Αγάπη; Στη συνείδηση των περισσοτέρων η ζήλια είναι ένα συναίσθημα άμεσα συνδεδεμένο με την αγάπη. Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να επιδιώκει να δημιουργήσει συναισθήματα ζήλιας στον σύντροφό σας; Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την καλύτερη σας φίλη να λέει:” αν με αγαπούσε θα με ζήλευε λίγο”. Και είναι αλήθεια ότι όλοι κολακευόμαστε όταν νιώθουμε ότι ο άνθρωπός μας ζηλεύει.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει ένα επικίνδυνο παιχνίδι αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο μας. Αλλωστε δεν είναι σίγουρο ότι οι μικρές αθώες μας κινήσεις θα προκαλέσουν τον σύντροφό μας. Και σίγουρα καμιά δεν θέλει να αντικρύσει το παγερά αδιάφορο βλέμμα του όταν το μόνο που θέλαμε είναι να … ανάψουν τα αίματα!

Ακραίες εκδηλώσεις Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτώσει και οδηγηθεί στην φυλακή. Κάποιοι απο εμάς έχουν ψάξει τα πραγματά του, έχουν παρακολουθήσει τον άνθρωπό τους για να δουν ποιον θα συναντήσει, έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τον κωδικό του τηλεφωνητή του για να κλέψουν τα μηνύματά του.

Άλλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα κάθε φορά που δεν μπορούν να τον εντοπίσουν στο τηλέφωνο, βομβαρδίζοντας τον με χιλιάδες ερωτήσεις όταν τον ανακαλύψουν. Η ζήλια μπορεί να μας κάνει να πέσουμε πολύ χαμηλά και σίγουρα σκοτώνει κάθε καλή διάθεση για έρωτα και ρομαντισμό. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

Θέμα ωριμότητας: Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι γύρω στην ηλικία των 35 ετών ζηλεύουν λιγότερο. Φαίνεται ότι σε αυτήν την ηλικία επιλέγουμε πιο συνειδητά σύντροφο, έχουμε λιγότερες απαιτήσεις από την σχέση μας, νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και μπορούμε μόνοι να ικανοποιήσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Είναι τελικά δηλαδή θέμα ωριμότητας ή θέμα χαρακτήρα;

Οι άνθρωποι που έχουν δύστροπη προσωπικότητα, τείνουν να έχουν πιο έντονες και παράλογες αντιδράσεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία για το ξέσπασμα του θυμού σε αντίθεση με τα πιο ψύχραιμα άτομα. Επομένως εάν μέσα σε αυτήν την ιδιομορφία προστεθεί η ανωριμότητα της ηλικίας, τότε δημιουργείται αναπόφευκτα ο πιο τοξικός συνδυασμός, μετατρέποντας έτσι την υγιή ζήλια σε παθολογική ζήλια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166