ΑρχικήΟχήματα10 Fiat μοντέλα που οδήγησα και αγάπησα

10 Fiat μοντέλα που οδήγησα και αγάπησα

Δημιούργησε μία λίστα με τα Fiat μοντέλα που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν και έχω ξεχωρίσει, και τα αγάπησα, όχι γιατί είναι καλύτερα, απλά μου έδωσαν την οδηγική αίσθηση που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την απλότητα, και όχι το φαίνεσθαι, όπως είθισται να συμβαίνει στις μέρες μας με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Fiat 500 Twinair

Το γνωστό αμερικανικό σλόγκαν «no replacement for displacement» ακούγεται πλέον εντελώς άκυρο ακόμη και για τη μακρινή ήπειρο. Πού το πάω; α) η Fiat ανακοίνωσε τη διάθεση του 500 στις ΗΠΑ και β) αργότερα θα ακολουθήσει και η δικύλινδρη έκδοση. Αυτοκίνητο με μήκος 3,5 μέτρα με δύο κυλίνδρους να κυκλοφορεί στο Αμέρικα; Για δες πώς αλλάζουν οι καιροί…

Στην Πλαστήρα με άλλον αέρα

«Twinair, o πιο πράσινος βενζινοκινητήρας στον κόσμο». Το ακούσαμε να το λένε πολλές φορές οι ιθύνοντες της ελληνικής αντιπροσωπείας στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, όπου και έγινε η πανελλαδική παρουσίαση της δικύλινδρης έκδοσης του 500. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού η Fiat διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το στόλο με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 (123,5 γρ./χλμ.) στην Ευρώπη και η τεχνολογία Twinair αποδεικνύει πως οι ανησυχίες των ειδικών στην FPT (Fiat Powertrain Technologies) δεν σταματούν εκεί.

Τι είναι το Twinair; Με λίγα λόγια ένα δικύλινδρο μηχανικό σύνολο που συνδυάζει την τεχνολογία Multiair (καινοτόμο ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διαχείρισης των βαλβίδων εισαγωγής που μεταβάλλει το χρονισμό και τη βύθιση) με μέγεθος κατά 25% μικρότερο από ένα αντίστοιχο τετρακύλινδρο 1.400 κ.εκ και κατά 10% ελαφρύτερο.

Με τη συνδρομή συστήματος υπερτροφοδότησης η απόδοση φτάνει τους 85 ίππους και η ροπή τα 14,8 χλγμ., με τη μέση τυποποιημένη κατανάλωση (για την έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο, καθώς υπάρχει και ημιαυτόματο Dualogic) να μην ξεπερνά τα 4,1 λίτρα/100 χλμ. Η χωρητικότητα του Twinair διαμορφώνεται στα 875 κ.εκ. και οι εκπομπές CO2 περιορίζονται μόλις στα 95 γρ./χλμ.

Από τη θεωρία στο δρόμο

Δικύλινδρο turbo με 85 άλογα, πώς να πηγαίνει; Η Fiat δίνει τα «0-100» σε 11,0 δευτερόλεπτα, με την βελόνα του κοντέρ να αγγίζει τα 173 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, το δικύλινδρο πεντακοσαράκι σού δίνει την αίσθηση πως κινείται πολύ πιο σβέλτα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ένα μικρό lag υπάρχει, δεν μπορείς να το αγνοήσεις, αλλά ομολογώ πως το μοτέρ είναι ψυχωμένο, εμφανίζει μεγάλα αποθέματα ροπής στις υψηλές ταχύτητες και προκαλεί ευχάριστη αίσθηση ο ζωηρός ήχος που παράγει, δίχως να ενοχλεί. Η ροπάτη λειτουργία του Twinair ώθησε τους μηχανικούς στην επιλογή ενός μηχανικού κιβωτίου με πέντε σχέσεις, με σχετικά αραιή αλλά σωστή κλιμάκωση (μακριά 5η για το ταξίδι), δίχως να κρεμά το μοτέρ.

Ακόμη και με βαρύ πόδι, η κατανάλωση κυμαίνεται κοντά στα 7 λίτρα/100 χλμ., ενώ στην κίνηση της πόλης συνεπικουρεί και το σύστημα start/stop. Στην έκδοση Sport, πέρα από την επιλογή Normal ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την οικονομικότερη Eco, όπου η ροπή ψαλιδίζεται στα 10,2 χλγμ. και η ισχύς στους 77 ίππους, για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων, ενώ η ηλεκτρική υποβοήθηση αυξάνεται, για ευκολία στους ελιγμούς.

Κερασάκι στην τούρτα της διατήρησης της βέλτιστης κατανάλωσης καυσίμων αποτελεί το «eco:Drive» σε… ρόλο συμβούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως αργότερα αναμένονται δύο ακόμη εκδόσεις Twinair, η μικρότερη ατμοσφαιρική με 65 ίππους και η μεγαλύτερη τούρμπο με 105 ίππους.

Fiat Punto Evo

Οι άνθρωποι της Fiat επέλεξαν να παρουσιάσουν το Punto Evo στη ναυαρχίδα του ιταλικού ναυτικού. To Cavour είναι ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2001 και παραδόθηκε το Μάρτιο του 2008. Τώρα, τι σχέση έχει το Punto Evo με το Cavour; Ως μετρ που είναι οι Ιταλοί στο μάρκετινγκ σκέφτηκαν να συνδυάσουν το Punto Evo… με την τεχνολογική εξέλιξη (evo-lution) του πολεμικού ναυτικού της χώρας τους. Υπερβολή ή όχι δεν μπορείς να μην παραδεχτείς πως πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα…

Καβουρνδισμένο…

Τι είναι το Punto Evo; H ανανεωμένη γενιά του ιταλικού supermini που φρεσκαρίστηκε «εντός, εκτός και επί τα αυτά» μέρη. Τα νέα στοιχεία στο αμάξωμα είναι εμφανή και αφορούν στη νέα μάσκα, στους επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και φυσικά στα ελαφρώς διαφορετικά φωτιστικά σώματα. Ενώ οι υπόλοιπες εξωτερικές διαστάσεις παραμένουν αμετάβλητες (πλάτος 1,69, ύψος 1,49 μέτρα) το μήκος έχει αυξηθεί στα 4,06 μέτρα.

Εμφανείς είναι οι αλλαγές και στο ποιοτικότερο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με το ταμπλό να έχει επανασχεδιαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του και τη σχεδίασή του σε ορισμένα σημεία να παραπέμπει στο Bravo και στη Mito. Αν σταθεί κανείς στις αισθητικές αλλαγές, θα μπορούσε να μιλήσει για ένα συνηθισμένο facelift, αλλά στην περίπτωση του Punto Evo τα πράγματα δεν έχουν έτσι, καθώς συναντάμε δύο εντελώς νέα μηχανικά σύνολα.

Πέρα από το facelift

«Evo από το evolution» λένε οι Ιταλοί που τολμούν και υιοθετούν τα «mitsu-logo». Βέβαια, αν υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να δικαιολογεί το evo τότε αυτό έχει να κάνει με τις νέες εκδόσεις των 1,4 λίτρων τεχνολογίας Multiair (όλες συνδυάζονται με εξάρια κιβώτια), οι οποίες μού είχαν αφήσει θετικές πρώτες εντυπώσεις από τις αντίστοιχες εκδόσεις της Alfa Romeo MiTo -με 135 και 170 ίππους- στην πίστα του Μπαλόκο.

Επιστρέφοντας στο Punto Evo, συναντάμε τη μικρότερη ατμοσφαιρική έκδοση Multiair με τους 105 ίππους (0-100 χλμ./ώρα: 10,8”, κατανάλωση: 5,7 λίτρα / 100 χλμ.) και την ισχυρότερη υπερτροφοδοτούμενη που αποδίδει 135 ίππους (0-100 χλμ./ώρα: 8,5”, κατανάλωση: 5,6 λίτρα / 100 χλμ.) ενώ προαιρετικά προσφέρεται το σύστημα Start&Stop, καθώς και το ημιαυτόματο κιβώτιο Dualogic.

Οι άνθρωποι της Fiat στάθηκαν σε αρκετά σημεία βελτίωσης -σε σύγκριση με το Grande Punto-, όπως στη βελτιωμένη ηχομόνωση, κύλιση και άνεση του αυτοκινήτου και όπως διαπιστώσαμε δεν βρήκαμε κανένα λόγο για να μην τους πιστέψουμε. Φυσικά, μην περιμένετε η διαφορά των 10 ίππων της έκδοσης Multiair -σε σχέση με την απερχόμενη έκδοση των 95 ίππων- να γίνεται αντιληπτή… δίχως όργανα μετρήσεων, αφού το ζητούμενο είναι προφανώς η μικρότερη κατανάλωση και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων. Από την άλλη, η μεγαλύτερη έκδοση Multiair με τους 135 ίππους, που αντικαθιστά την T-Jet με τους 120, κερδίζει τις εντυπώσεις, κυρίως λόγω της βελτιωμένης ροπής στις χαμηλές στροφές και την ομαλότερη λειτουργία της.

Σημειώστε πως υπάρχουν ακόμη δύο «απλές» εκδόσεις, στα 1,2 και 1,4 λίτρα, με 65 και 77 ίππους, για όσους περνούν τις επιδόσεις σε δεύτερη προτεραιότητα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι πετρελαιοκινητήρες Multijet στα 1,3 και 1,6 λίτρα, με 95 και 120 ίππους αντίστοιχα, που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά αργότερα.

Στη 2η γενιά Multijet, που πληροί τις προδιαγραφές Euro 5, το τεχνολογικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον σύνθετο ψεκασμό τους (έχουμε 8 ψεκασμούς, 7 μικρούς και έναν κυρίως), που έχει ως αποτέλεσμα «καθαρότερες» καύσεις και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Πότε έρχεται το Punto Evo; Τον Ιανουάριο. Σημειώστε δε πως το Grande Punto θα συνεχίσει να διατίθεται παράλληλα με το Punto Evo, αποκλειστικά στις εκδόσεις με τους 65 και 77 ίππους και μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος. Εντός 2010 αναμένονται και οι ανανεωμένες εκδόσεις Abarth…

Fiat Linea T-Jet 120 PS

Γραμμή (Linea) ευρείας παραγωγής είχαμε γράψει πριν αρκετά χρόνια, όταν έγινε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του Fiat Linea στην Κωνσταντινούπολη. Με το πέρασμα των ετών πλέον μας δόθηκε η ευκαιρία κάνουμε ένα ακόμη… πνευματώδες λογοπαίγνιο, καθώς η παρουσίαση του Linea στην ελληνική αγορά συνέπεσε με την παρουσίαση της νέας σειράς υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων της Fiat με την ονομασία Τ-Jet.

Οι συγκεκριμένοι κινητήρες διακρίνονται για τη γραμμική λειτουργία τους και ταιριάζουν γάντι στο αυτοκίνητο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο βασικός κινητήρας του Linea αποδίδει 77 ίππους και μοιάζει λίγος για το αυτοκίνητο, ενώ ο πολύ καλός πετρελαιοκινητήρας που αποδίδει 13 ίππους περισσότερους και σχεδόν διπλάσια ροπή είναι απαγορευμένος καρπός για τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Δηλαδή για το 50% του πληθυσμού…

Όμορφο αμάξωμα

Η ιταλική εταιρεία διαθέτει παράδοση στη δημιουργία στυλάτων αυτοκινήτων και αυτό συμβαίνει και με το Linea. Ενώ βασίζεται στο πάτωμα του Grande Punto, οι διαστάσεις του είναι πιο κοντά σε αυτές του Bravo, καθώς σε μήκος φτάνει τα 4,56 μέτρα. Ο τρίτος όγκος δένει αρμονικά με το αυτοκίνητο και συν τοις άλλοις δημιουργεί και έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών, ο οποίος φτάνει τα 500 λίτρα.

Οδηγικά το Linea είναι ουδέτερο. Δεν θα ενθουσιάσει ούτε θα προβληματίσει το συνετό οδηγό, ενώ οι αναρτήσεις (γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω) προσφέρουν ικανοποιητική απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος, με κάποιες ενστάσεις να υπάρχουν για τη συμπεριφορά του πίσω άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες, καθώς εκεί η απόσβεση είναι κάπως ξερή.

Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, ενώ η ποιότητα των υλικών, χωρίς να είναι κακή, είναι υποδεέστερη των υπόλοιπων αυτοκινήτων της γκάμας της Fiat. Λογικό, καθώς το αυτοκίνητο δεν απευθύνεται στους καλομαθημένους αγοραστές της δυτικής Ευρώπης.

Το γενικό συμπέρασμα για το Linea είναι ότι είναι ένα αυτοκίνητο που αξίζει τα λεφτά του. Αυτό, γιατί προσφέρει μεγάλους χώρους, όμορφο αμάξωμα, καλό εξοπλισμό και φυσικά τη νέα τεχνολογία κινητήρων που δεν συναντάται σε άλλο αυτοκίνητο με τη συγκεκριμένη τιμή αγοράς. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα δεν φτάνει τη συνολική αίσθηση ποιότητας άλλων, ανταγωνιστικών μεν αλλά ακριβότερων προτάσεων.

Κινητήρες Τ-Jet

Η νέα γενιά κινητήρων της Fiat (T-Jet) βασίζεται και αυτή στο γνωστό πλέον downsizing. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ως στόχο την επίτευξη υψηλών επιδόσεων από κινητήρες μικρού η μεσαίου κυβισμού μέσω υπερτροφοδότη (turbo). Oι κινητήρες T-Jet είναι χωρητικότητας 1.400 κ.εκ., αποδίδουν 120 και 150 ίππους και χρησιμοποιούνται προς το παρόν στα Grande Punto, Linea και Bravo.

Tα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι T-Jet στα μοντέλα που εφοδιάζουν είναι υψηλότερες επιδόσεις, καλύτερη ροπή, μικρότερη κατανάλωση, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και μικρότερο κόστος συντήρησης. Tέλος, ο στόχος της ιταλικής εταιρείας είναι να επαναφέρει στους παραδοσιακούς της πελάτες την επιθυμία οδήγησης ενός αυτοκινήτου Fiat. Σίγουρα, η νέα γενιά κινητήρων έχει τη δυνατότητα να σπρώξει μπροστά την ιταλική εταιρεία, η οποία μοιάζει να έχει αφήσει πίσω τις δυσκολίες του πρόσφατου παρελθόντος.

Fiat Grande Punto Sporting

Όταν φαντάζεται κανείς ένα ιταλικό σουπερμίνι, τα στοιχεία που έρχονται στο νου του είναι, το δίχως άλλο, κομψή εμφάνιση, καλοί χώροι σε σχέση με το μέγεθος του αυτοκινήτου και νευρικοί κινητήρες. Συγκεκριμένα, σκεφτόμενος το Fiat Grande Punto αναπολώ τη μικρή επανάσταση που είχε προκαλέσει το πρώτο Punto -όταν πρωτοεμφανίστηκε- παρασύροντας πολλούς κατασκευαστές στη νέα τάση σχεδίασης “χάτσμπακ” αμαξωμάτων, με τα κάθετα φωτιστικά σώματα.

Όχι επαναστατικό, αλλά σίγουρα ιδιαίτερο

Το Grande Punto δεν έφερε καμία σχεδιαστική επανάσταση, αλλά το όνομα του G. Giugiaro αποτελεί εγγύηση για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα όμορφο αυτοκίνητο, το οποίο ξεχωρίζει στο δρόμο. Το σφηνοειδές εμπρός μέρος με το μακρύ ρύγχος δίνει ξεχωριστή εμφάνιση στο Grande Punto και συνεχίζει την παράδοση των όμορφων μικρών ιταλικών αυτοκινήτων

Κι αν σχεδιαστικά το Grande Punto δεν έφερε κάποια επανάσταση, το κατάφερε με το να είναι το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας που ξεπερνά σε μήκος τα τέσσερα μέτρα. Η αύξηση στις διαστάσεις του αυτοκινήτου ευνοεί τους χώρους για τους επιβάτες. Πράγματι, στο Grande Punto η πίσω σειρά διαθέτει περισσότερο χώρο για τα γόνατα και τα κεφάλια. Δεν υπήρξε, όμως, η αντίστοιχη βελτίωση στο χώρο αποσκευών, καθώς η αύξησή του δεν ξεπερνά τα 10 λίτρα (275 αντί 264).

Αξιοπρεπείς επιδόσεις, αλλά όxι Sporting

Οι κακές γλώσσες είχαν να λένε για το Grande Punto των 77 ίππων και για τις επιδόσεις του, καθώς η απόδοση του μοτέρ μόλις που επαρκούσε για να κινήσει αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό υπάρχει πλέον η 16βάλβιδη έκδοση με τον κινητήρα που αποδίδει 95 ίππους, ο οποίος σαφώς και βελτιώνει την κατάσταση, χωρίς όμως να δίνει το νεύρο που θα περίμενε κανείς. Η μεγαλύτερή μας ένσταση αφορά στην έλλειψη ροπής στις χαμηλές στροφές, καθώς το μοτέρ ξεδιπλώνει τις αρετές του στις υψηλότερες.

Στο δρόμο η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι καλή, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η ποιότητα κύλισης, που πλησιάζει αυτή των μικρομεσαίων αυτοκινήτων. Αποτελεσματική είναι και η απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος από τις αναρτήσεις. Η έκδοση της δοκιμής μας είναι η Sporting, η οποία όμως. λόγω της έλλειψης “νεύρου” από τον κινητήρα. κρατά το όνομά της μόνο λόγω των εμφανισιακών αλλαγών που έχει υποστεί το αυτοκίνητο. Το σπορ, δερμάτινο τιμόνι και τα ημιμπάκετ καθίσματα σε προδιαθέτουν για γρήγορες διαδρομές, κάτι όμως που το αυτοκίνητο δεν προσφέρει.

Λογική τιμή πώλησης

Η έκδοση Sporting διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό έξι αερόσακους, ABS, ESP, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικούς καθρέπτες, ράδιο-CD, προβολείς ομίχλης, τιμόνι dual drive ρυθμιζόμενο σε ύψος, ζάντες αλουμινίου, δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και στο λεβιέ ταχυτήτων. Αυτά στη συμφέρουσα τιμή των 14.190 ευρώ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Grande Punto αποτελεί μία καλή πρόταση για την κατηγορία. Η βασική μας ένσταση για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι ότι, ενώ έχει το όνομα και την εμφάνιση Sporting, δεν έχει τη χάρη…

Fiat Panda LPG

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται ολοένα και περισσότερο τα διλήμματα σχετικά με το ποια είναι η ενδεδειγμένη και πιο αποτελεσματική λύση για τις ανάγκες του καθενός, έτσι ώστε να αποφύγει τα υπερβολικά έξοδα που έχουν προκύψει από την τιμή της αμόλυβδης. Να πάρω πετρελαιοκίνητο και ας ρισκάρω κάποιο πρόστιμο στις δύο μεγαλουπόλεις ή βενζινοκίνητο με μικρό σε χωρητικότητα κινητήρα; Θα έπαιρνα υβριδικό, αλλά είναι κάπως τσιμπημένα στην τιμή πώλησης.

Μια αποτελεσματική λύση, όπως έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες, είναι η υγραεριοκίνηση, αφού η τιμή του υγραερίου δεν ξεπερνά (βάσει νομοθεσίας) το 50% του κόστους της βενζίνης και η κατανάλωση του κινητήρα ανεβαίνει ελάχιστα σε σχέση με το συνολικό όφελος, ενώ και οι επιδόσεις δεν θίγονται σε καμία περίπτωση από το φθηνότερο καύσιμο.

Κίνηση με νόημα

Η Fiat κινήθηκε ταχύτατα και αντί να κάτσει να βλέπει τα συνεργεία που τοποθετούν το μηχανισμό μετατροπής του κινητήρα να αυξάνονται, εξέλιξε η ίδια την εργοστασιακή εκδοχή του υγραεριοκίνητου Panda, διατηρώντας φυσικά όλα τα προνόμια των εγγυήσεων που προσφέρει και στα υπόλοιπα μοντέλα της. Έτσι, το Panda LPG προέκυψε από την έκδοση με τον οκταβάλβιδο κινητήρα χωρητικότητας 1.242 κ.εκ. και απόδοσης 69 ίππων, και μπορεί να καταναλώσει βενζίνη όπως η κλασική εκδοχή, αλλά και υγραέριο, με ένα απλό πάτημα του διακόπτη στο αριστερό μέρος της κονσόλας.

Σύμφωνα με μετρήσεις της ίδιας της εταιρείας, το Panda LPG όταν κινείται με βενζίνη καταναλώνει γύρω στα 5 λίτρα/100 χλμ., ενώ στην άλλη περίπτωση η κατανάλωση αυξάνεται κατά 1,5 λίτρο περίπου ανά 100 χλμ., πράγμα ασήμαντο αν σκεφτεί κανείς το κόστος του υγραερίου (περίπου 0,85 €/λίτρο).

Εμφανές κέρδος

Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο συναίσθημα να ξέρεις ότι με ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ μπορείς να διανύσεις σχεδόν 400 χιλιόμετρα, αλλά και να νιώθεις ασφάλεια γνωρίζοντας πως με γεμάτα τα ρεζερβουάρ μπορείς να ταξιδέψεις τη… μισή Ελλάδα χωρίς να σταματήσεις σε πρατήριο καυσίμων. Το Panda LPG βέβαια ζητάει 2.000 € επιπλέον της αντίστοιχης έκδοσης χωρίς μετατροπή (12.800 €), ποσό όμως που αποσβένεται και με το παραπάνω μέσα σε μία τετραετία, αν υπολογίσουμε τις σημερινές τιμές των δύο καυσίμων και με μέσο όρο τα 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο.

Fiat Panda 100

To πιο άτακτο Panda της οικογένειας μοιάζει με αθλητή που κατέβηκε στο στίβο για έναν και μόνο λόγο: για το νέο ρεκόρ στο… κατοστάρι! Υπόσχεται επιπλέον να βγάλει ασπροπρόσωπο όποιον επενδύσει πάνω του. Άλλωστε, το Panda 100 δεν ψάχνει για μεγαλοχορηγίες. Το μόνο που ζητά είναι κάτι λιγότερο από 13.000 ευρώ ώστε να ευχαριστήσει τον οδηγό που λατρεύει τη σπορ οδήγηση και δεν διαθέτει το ανάλογο μπάτζετ για μια ακριβότερη λύση.

Άνεμος βελτιώσεων

Mε τις διαστάσεις του αμαξώματος να παραμένουν αμετάβλητες, το Panda 100 δεν αποστασιοποιείται από τον αστικό χαρακτήρα του. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που έχουν γίνει αφορούν στις νέες, σπορτίφ γρίλιες εμπρός-πίσω, στους ενισχυμένους προφυλακτήρες, το καπό με τις πιο έντονες νευρώσεις, τα φιμέ πίσω παράθυρα και τη χρωμιωμένη απόληξη της εξάτμισης. Πίσω από τις ζάντες των 15 ιντσών κρύβονται αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και απλοί (αντί των ταμπούρων που υπάρχουν στα υπόλοιπα Panda) πίσω.

Ο εσωτερικός διάκοσμος παίρνει πνοή από το σκουρόχρωμο σαλόνι, τα τύπου μπάκετ καθίσματα, τη δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και στον εξατάχυτο επιλογέα. Οι αλλαγές εδώ είναι σαφώς λιγότερες και εντοπίζονται στο μαύρο πίνακα οργάνων, με τις πινελιές χρωμίου να συμπληρώνουν το σύνολο των αναβαθμίσεων στο Panda 100.

Τέρμα γκάζι

Το Panda 100 γενικά χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικό στήσιμό του, παρά το γεγονός ότι το αμάξωμά του παραπέμπει σε ένα μικρό MPV· κάτι που συνεπάγεται μεγάλο ύψος και έντονες κλίσεις. Οι Ιταλοί, όμως, ως μετρ του αγωνιστικού είδους, μεταμόρφωσαν το… μωρό σε έναν μικρό γίγαντα! Το αμάξωμα έχει χαμηλώσει κατά 2 εκατοστά, τοποθετήθηκαν δισκόφρενα εμπρός-πίσω, ενώ οι διαδρομές του εξατάχυτου κιβωτίου είναι πλέον πιο κοντές.

Το κατοστάρι Panda αρπάζει σαν σπίρτο, με αποτέλεσμα να βάζει φωτιά στην άσφαλτο (για τα δεδομένα του) με τον κινητήρα των 1,4 λίτρων, που αποδίδει 100 ίππους. Για ακόμη πιο σπορ αίσθηση, πιέζοντας το διακόπτη Sport στο ταμπλό, το τιμόνι “βαραίνει” σε αίσθηση, ενώ το πεντάλ του γκαζιού γίνεται πιο άμεσο στο πάτημά του. Προαιρετικά, μπορεί κανείς να παραγγείλει το αυτοκίνητο με ESP.

Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε πως το μοτέρ δεν συμπαθεί τις χαμηλές στροφές και ξεδιπλώνει τις αρετές του μετά τις 4.500 σ.α.λ., ενώ κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γραμμική λειτουργία του. Κοντά στο όριο, το Panda 100 θα κάνει ό,τι του ζητήσεις, θα γλιστρήσει προοδευτικά στη διάρκεια της στροφής και θα σε αφήσει να παίξεις μαζί του. Ωστόσο, λόγω του μικρού μεταξονίου, χρειάζεται κάποια προσοχή στις απότομες αντιδράσεις, ενώ σύμμαχό σου βρίσκεις τα δυνατά φρένα και το καλό τιμόνι.

Εν κατακλείδι…

…δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο μικρό «ήρωα» της Fiat και δηλώνουμε χωρίς κανένα δισταγμό ότι θα ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές μας για αγορά. Το Panda 100 κοστίζει 12.990 ευρώ και στη μία και μοναδική έκδοση εξοπλισμού του περιλαμβάνει ABS με EBD, αερόσακο οδηγού και συνοδηγού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, τιμόνι και κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος, κλιματισμό, ηχοσύστημα με ράδιο-CD, προβολείς ομίχλης, προφυλακτήρες στο χρώμα του αμαξώματος και ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, με ελαστικά διαστάσεων 195/45 R15. Επίσης, υπάρχει και το πακέτο Pandemonio, που, με 300 ευρώ επιπλέον, προσφέρει -μεταξύ άλλων- κόκκινες δαγκάνες φρένων, ασημί ζάντες αλουμινίου, καθώς και ανάλογες “πινελιές” στο εσωτερικό.

Fiat 500 Pur-O2

Ο υποψήφιος αγοραστής ενός στυλάτου και ρετρό μίνι, όπως το Fiat 500, δύσκολα θα αλλάξει γνώμη για το μικρό που έχει βάλει στο μάτι από παράγοντες όπως η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων. «Αυτοκίνητο πόλης» σού λέει ο άλλος, πόσο να καίει; Για κάποιον όμως που ψάχνει σε βάθος το θέμα και μετρά το παραμικρό λίτρο για να εξοικονομήσει χρήματα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτή είναι και η λογική της έκδοσης Pur-O2, που εκτός από το να «καίει» λιγότερο, στοχεύει κυρίως στο να το δείχνει με τον ανάλογο τρόπο.

Πώς να περάσουν άλλωστε απαρατήρητα τα στρογγυλά λογότυπα «Pur-O2», που παραπέμπουν λιγάκι και στο στάδιο «Ο2» του Βερολίνου, που κάθε άλλο παρά φτωχό και ταπεινό δείχνει. Το «πεντακοσαράκι», θα πει κάποιος, πατά σε τόσο γερές βάσεις όσον αφορά την εμφάνιση, που όσες πινελιές και να βάλει κανείς πάνω του αυτό θα παραμείνει ένα από το ομορφότερα σύγχρονα μικρά που κυκλοφορούν στους δρόμους. Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωση του Pur O2.

Αλληλουχία οικονομίας

Στο εσωτερικό, πέρα από τα ερυθρόλευκα καθίσματα δεν υπάρχει κάτι που να «φωνάζει» πως πρόκειται για μία ειδική έκδοση. Πρέπει να πας μια βόλτα και να σταθείς στο πρώτο φανάρι για να διαπιστώσεις το σύστημα Start & Stop, που αναλαμβάνει να ακινητοποιήσει τον 1.200άρη κινητήρα 69 ίππων, μηδενίζοντας την κατανάλωση καυσίμου καθόλη τη διάρκεια της στάσης. Ένα το κρατούμενο. Τα ελαστικά της Dunlop είναι σχεδιασμένα ώστε να έχουν χαμηλή αντίσταση κύλισης, ενώ και κάποια αεροδυναμικά βοηθήματα στη μάσκα και στον προφυλακτήρα συμπληρώνουν μία σειρά από επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αντίστασης κύλισης.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της οικονομίας είναι η αραιή κλιμάκωση του πεντατάχυτου κιβωτίου, που μπορεί να επηρεάζει λίγο, όπως είναι φυσικό τον τομέα των επιδόσεων, βοηθά όμως και στο να ακούγεται λιγότερο ο θόρυβος του κινητήρα στην καμπίνα. Με αυτά και με αυτά, έχουμε εξοικονόμηση καυσίμου της τάξης του 10%, που στην πράξη σημαίνει κάτι παραπάνω από 6 λίτρα / 100 χλμ. και εκπομπές C02 που δεν ξεπερνούν τα 115 γρ./χλμ. Πως τα αποκτάς όλα αυτά; Με 13.100 €, που είναι η τιμή βασικής έκδοσης του Pur-O2 (ελάχιστα πάνω από το αντίστοιχο 500 χωρίς Start & Stop), το οποίο περισσότερο υπόσχεται διαφορετικότητα, παρά απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Fiat Sedici 1.6

Σας ξενίζει κάτι; Όχι δεν φταίτε εσείς. Δεν έχετε αρχίσει να μπερδεύετε τις εταιρείες. Το Sedici έχει πραγματικά λογότυπο Fiat στο καπό του. Απλώς μοιάζει αρκετά, για την ακρίβεια είναι ακριβώς ίδιο με το Suzuki SX4, καθώς πρόκειται για ένα κοινό project μεταξύ των δύο εταιρειών με σκοπό, τι άλλο, τη μείωση του κόστους.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι ένα “SUVοειδές” με μικρές διαστάσεις και αποδεκτές εκτός δρόμου δυνατότητες, το οποίο απευθύνεται σε αυτούς που περιστασιακά ενδιαφέρονται να γνωρίσουν κάποια πιο δυσπρόσιτα σημεία αλλά παράλληλα, στην καθημερινότητά τους, μπορεί να χρειασθεί να παρκάρουν στην οδό Αθηνάς σε ώρα αιχμής.

Όπως είπαμε, τα δύο αυτοκίνητα εξελίχθηκαν από κοινού από τις δύο εταιρείες και η κάθε μία έδωσε την τεχνογνωσία της σε διάφορους τομείς. Το “πάτωμα” των αυτοκινήτων είναι αυτό του Suzuki Swift, ενώ και οι βενζινοκινητήρες είναι της ιαπωνικής εταιρείας. Επίσης, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της στην τετρακίνηση, η Suzuki ανέλαβε και αυτό το κομμάτι. Όσο για τους Ιταλούς; Ανέλαβαν τους πετρελαιοκινητήρες και -φυσικά- το αισθητικό κομμάτι.

Όμορφη και κόμπακτ εμφάνιση

Το Sedici είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο, με τη ροή των γραμμών του να είναι συνεχής και έτσι να δημιουργείται ένα αυτοκίνητο το οποίο ακόμα και απ’ έξω μοιάζει αρκετά στιβαρό. Καθήμενος στη θέση του οδηγού έχεις την αίσθηση ότι μπήκες σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, κυρίως λόγω του αυξημένου ύψους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι διαστάσεις του Sedici είναι μικρότερες από το μέσο όρο της μικρομεσαίας κατηγορίας. Επανερχόμενοι στο αυξημένο ύψος, να αναφέρουμε ότι βοηθά στην πολύ καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η εργονομία είναι σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς ο οδηγός αμέσως οικειοποιείται το περιβάλλον και τις θέσεις των διακοπτών. Το εσωτερικό μπορεί να χαρακτηριστεί όμορφο, αν και λόγω του χαρακτήρα του αυτοκινήτου θα το περιμέναμε λίγο πιο παιχνιδιάρικο. Τέλος, οι μικρές εξωτερικές διαστάσεις δεν επιτρέπουν θαύματα στο εσωτερικό. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι απλώς ικανοποιητικοί, ενώ ο απλά επαρκής χώρος αποσκευών φτάνει τα 270 λίτρα.

Η νέα τάση…

…έχει επιβάλλει τα ασφάλτινα off-roaders και το Sedici είναι το νέο μέλος της κατηγορίας. Οδηγώντας το Sedici στην άσφαλτο, το μόνο που σου δίνει να καταλάβεις ότι το αυτοκίνητο δεν είναι αποκλειστικά για κίνηση στην άσφαλτο είναι το αυξημένο του ύψος, το οποίο συνεπάγεται κάποιες ανησυχητικές (στην αρχή) κλίσεις στις στροφές, οι οποίες όμως είναι εντελώς ακίνδυνες.

Εκτός δρόμου σίγουρα δεν σε προδιαθέτει να επισκεφθείς απάτητα εδάφη, αλλά σίγουρα δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να ανέβει σε πιο δύσκολα εδάφη από ένα… πεζοδρόμιο, ενώ και τα πλαστικά προστατευτικά στα χαμηλά σημεία του αμαξώματος επιτρέπουν στον οδηγό να ελιχθεί σε “άσχημα” εδάφη χωρίς να του έρχεται η εικόνα του… φαναρτζή στο μυαλό.

Ο κινητήρας των 1,6 λίτρων κινεί αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο χάρη στους 107 ίππους που αποδίδει. Αναμφισβήτητα ο συγκεκριμένος κινητήρας ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο και κάποια έλλειψη δύναμης στις υψηλές στροφές εξισορροπείται από το πολύ καλό κιβώτιο ταχυτήτων. Η απόδοση των φρένων (δίσκοι εμπρός, ταμπούρα πίσω) είναι ικανοποιητική, αλλά η αίσθηση που προσφέρουν απέχει από το να χαρακτηριστεί κορυφαία.

Με τσιμπημένη τιμή

Το Sedici διατίθεται σε δυο επίπεδα εξοπλισμού, το βασικό Dynamic και το Emotion, σε τιμές που ξεκινούν από τα 17.990 ευρώ. Συγκεκριμένα η έκδοση Dynamic περιλαμβάνει στον εξοπλισμό της δύο αερόσακους, ABS, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, κλιματισμό, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, ράδιο-CD και προβολείς ομίχλης.

Η έκδοση Emotion της δοκιμής μας, με αρχική τιμή 19.990 ευρώ, διαθέτει επιπλέον πλευρικούς αερόσακους, αερόσακους οροφής, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω, χειριστήρια ελέγχου του ηχοσυστήματος στο τιμόνι και ζάντες αλουμινίου. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο επιπλέον με δερμάτινο σαλόνι και η τιμή του φτάνει (με μεταλλικό χρώμα) τα 21.590 ευρώ.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το Sedici είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί κάλλιστα να καλύψει τις ανάγκες ενός ανήσυχου οικογενειάρχη ο οποίος θέλει ένα ασφαλές και πολιτισμένο αυτοκίνητο για τις εντός δρόμου μετακινήσεις του, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει μερικές εκτός δρόμου αναζητήσεις, τις οποίες το νέο αυτοκίνητο της Fiat μπορεί να εξυπηρετήσει

Fiat Freemont

Να σημειωθεί και όσους δεν γνωρίζουν πως τo Freemont είναι το πρώτο αμάξι μέσα από τη συνεργασίας της Fiat Auto με τον όμιλο Chrysler. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ένα αυτοκίνητο με αμερικανική βάση και ιταλική επιμέλεια είναι κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Free-space

Το Freemont βασίζεται στο Dodge Journey και οι διαστάσεις του το κατατάσσουν στα μεγάλα πολυχρηστικά μοντέλα. Αν είναι μεγάλο; Τόσο μεγάλο όσο ορίζουν τα 4,9 μέτρα του μήκους του αμαξώματος, τα 1,88 του πλάτους και τα 1,74 του ύψους (με μπάρες οροφής). Βάσει των διαστάσεων το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα μεγάλο «SUV-οειδές» που ξεπερνά τον ορισμό ενός crossover ή ενός υπερυψωμένου station wagon. Ίσως την απάντηση να δίνει το διαφημιστικό σλόγκαν της ιταλικής εταιρείας «All the cars you need», που εννοεί πως «όλα τα αυτοκίνητα που χρειάζεσαι βρίσκονται σε ένα».

Ξεπερνώντας την κάπως γοτθική σχεδίαση του αμαξώματος, με τη σχετικά τετράγωνη λογική και την επιβλητική μάσκα, η εικόνα στο ευρύχωρο εσωτερικό είναι συμπαθητική, με αποδεκτό φινίρισμα και καλή ποιότητα πλαστικών. Στην πλουσιότερη έκδοση την κεντρική κονσόλα κοσμεί μία μεγάλη οθόνη αφής 4,3”, που είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, με εξαιρετικά γραφικά, ενώ πολύ καλή εντύπωση μας άφησε το σύστημα πλοήγησης. Όσον αφορά την πρακτικότητα, το Freemont παραδίδει μαθήματα, αφού σύμφωνα με τους Ιταλούς υπάρχουν συνολικά 32 διαφορετικοί συνδυασμοί και ρυθμίσεις καθισμάτων, καθώς και 52 αποθηκευτικοί χώροι για μικροαντικείμενα.

Η επταθέσια διάταξη είναι στάνταρ, ενώ αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αποτελεί το άνοιγμα των πίσω θυρών σε ορθή γωνία (90 μοίρες), κάτι που επιτρέπει την εύκολη επιβίβαση ή αποβίβαση. Όσον αφορά το πορτμπαγκάζ, στην πενταθέσια έκδοση χωράει 758 λίτρα, στην επταθέσια 145 και όταν τα καθίσματα των δύο τελευταίων σειρών αναδιπλωθούν τότε η πρακτικότητα με 1.461 λίτρα είναι ανάλογη ενός… βαν!

Free-mode

Το Freemont μπορεί να βασίζεται στο μοντέλο της Dodge, αλλά οι Ιταλοί έχουν φροντίσει να βελτιώσουν επιμέρους τμήματα, όπως είναι η ανάρτηση -με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω-, προκειμένου να μειωθούν οι κλίσεις στις στροφές και να γίνεται αποτελεσματικότερη απόσβεση. Επίσης, το υδραυλικά υποβοηθούμενο τιμόνι έχει «αναθεωρηθεί», ώστε να είναι πιο άμεσο σε αίσθηση, ενώ γενικότερα το σασί έχει τροποποιηθεί, για να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα οδήγησης. Αυτό το αντιληφθήκαμε στους ιταλικούς δρόμους, καθώς το μεγάλο Freemont είναι σχετικά ευκολοδήγητο (με εξαίρεση τον υπερβολικά βαρύ συμπλέκτη), καλοστημένο, ήσυχο και, γιατί όχι, ευχάριστο στην οδήγηση.

Η πρώτη μας επαφή αρκέστηκε στις δύο πετρελαιοκίνητες προσθιοκίνητες δίλιτρες εκδόσεις τεχνολογίας Multijet με απόδοση 140 και 170 ίππους, που συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Αργότερα θα υπάρξουν και τετρακίνητες εκδόσεις, που θα προσφέρονται με τον κινητήρα των 170 ίππων ή τον V6 βενζινοκινητήρα των 3,6 λίτρων, ενώ θα λανσαριστούν και εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο.

Υπάρχουν δύο υπερπλήρεις εκδόσεις εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας (οι Freemont και Urban, με 6 αερόσακους, ESP, τριζωνικό κλιματισμό, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, cruise control, υπολογιστή ταξιδιού, θύρα USB, Hill Holder κ.ά.). Όπως γίνεται αντιληπτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ντίζελ εκδόσεις, οι οποίες μέχρι τότε ίσως και να είναι απελευθερωμένες από τα δεσμά της ελληνικής νομοθεσίας.

Fiat Dobló

Για τον επαγγελματία το όχημά του είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό αυτοκίνητο για συνηθισμένη χρήση. Είναι εργαλείο, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στη Fiat, που εκτός από τα μοντέλα που κατασκευάζονται με γνώμονα τη διασκέδαση, έχει εξίσου καλή παράδοση και στα μικρά επαγγελματικά.

Τρανό παράδειγμα είναι το Dobló, που τόσο στην επαγγελματική όσο και στην επιβατική εκδοχή του έδειξε να «μετράει» στην πιάτσα της αγοράς και να δικαιώνει τους Ιταλούς. Με τη σειρά της η Fiat δεν μπορούσε παρά να… τα δώσει όλα και να ενισχύσει το -αναγνωρισμένο πλέον- όνομά του, όπως κάνει με όλη της την γκάμα.

Νέο στην πιάτσα

Το νέο Dobló, λοιπόν, βασίζεται σε εντελώς νέα πλατφόρμα και διαθέτει μεγαλύτερο μεταξόνιο, που φτάνει πλέον τα 2,755 μέτρα (αντί 2,583), κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση χώρων. Για του λόγο του αληθές. το πορτμπαγκάζ αγγίζει τα 790 λίτρα σε χωρητικότητα, ενώ και η ευκολία στη φόρτωση είναι ένας τομέας που από ό,τι φάνηκε απασχόλησε το αρμόδιο τμήμα. Η άνεση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά την προσθήκη νέας πίσω ανάρτησης, προσανατολισμένης τόσο στις άνετες και ευέλικτες μετακινήσεις όσο και στα αξιοπρεπή οδικά χαρακτηριστικά.

Η γκάμα κινητήρων με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν δημιουργήθηκε για την ελληνική αγορά, αφού αποτελείται από τρεις πετρελαιοκινητήρες (1.3 με 90 ίππους, 1.6 με 105 ίππους και 2.0 με 135 ίππους) και έναν βενζινοκινητήρα -που θα αναλάβει όλο το βάρος- χωρητικότητας 1.400 κ.εκ. και απόδοσης 95 ίππων. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο είναι υπεραρκετό για τις ανάγκες που προορίζεται, αφού διακρίνεται για την ελαστική λειτουργία του και την οικονομία καυσίμου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166