ΑρχικήΕπιστήμηΣεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Το Καλοκαίρι

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Το Καλοκαίρι

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε ανοιχτά για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) για τους άντρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είσαι σε μια τεράστια παραλία σαν και αυτές στις καρτ ποστάλ. Κάτασπρη αμμουδιά, χωρίς κόσμο, στο βάθος η θάλασσα, ανοιχτό γαλάζιο, ο ήλιος καίει, αλλά για να κάνεις βουτιά πρέπει να περάσεις μέσα από παγίδες σε κινούμενη άμμο. Έτσι είναι και το καλοκαίρι. Καύσωνας, μύκητες, hangover που σημαίνει πως οι κακοτοπιές δεν θέλουν να σε αφήσουν να το χαρείς.

Στείρωση εξαιτίας της Βλεννόρροιας

Είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές ότι η γονόρροια ή αλλιώς βλεννόρροια, προκαλείται από ένα βακτήριο που φέρει την ονομασία Ναϊσσέρια της γονόρροιας ή στα αγγλικά Neisseria gonorrhoeae που έχει την αρνητική ιδιότητα να δημιουργεί σε ανύποπτο χρόνο φλεγμονή στα γεννητικά όργανα. Το βασικό σύμπτωμα της είναι η έκκριση ενός κιτρινωπού υγρού από το πέος, ενώ συγχρόνως υπάρχει αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της διούρησης και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα κοκκινίζει. Εάν την παραμελήσεις, ενδέχεται να μειώσει σοβαρά την ποιότητα του σπέρματος, ακόμα και να προκαλέσει στείρωση. Θεωρείται, όμως, πλέον από τους ειδικούς σχετικά εύκολος αντίπαλος χάρη στην εξέλιξη των θεραπειών.

Μην κάνεις έρωτα ποτέ χωρίς προφυλακτικό

Όπως αναφέρει ο νευρολόγος, ψυχίατρος και συνάμα πρόεδρος του Ινστιτούτου ψυχικής και σεξουαλικής υγείας Θάνος Ασκητής: «Οι Έλληνες είναι αντικειμενικά ένα περίεργος λαός που νιώθει πάντα πιο ελεύθερος το καλοκαίρι στα θέματα της σεξουαλικής του συμπεριφοράς. Εν τούτοις, η χαλαρή αυτή συμπεριφορά δεν συνδέεται και με την απαραίτητη παιδεία στα θέματα σεξουαλικής έκφρασης.

Ο Έλληνας θα δει στο μπαρ μια πανέμορφη αλλοδαπή και αν εκείνη τον προ(σ) καλέσει, δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί να περάσει μία νύχτα μαζί της, ακόμα και αν δεν έχει το απαραίτητο προφυλακτικό, αισθανόμενος ότι δεν μπορεί να προδώσει τη φυλή του ή τον εγωπαθητικό ρόλο του, ακόμα και αν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του». Μόνο το 18-20% των Ελλήνων χρησιμοποιεί προφυλακτικό (αν και το 100% γνωρίζει τη σημασία και τη χρήση του).

Πρόσεχε την ηπατίτιδα Β που προτιμάει τους άντρες

Πρόκειται για φλεγμονή του ήπατος, εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Η ηπατίτιδα Β μεταφέρεται μέσω του αίματος (όπως ακριβώς και το AIDS). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει και πάλι κατά την πρωκτική συνουσία, γι’ αυτό και χρειάζεται πάντα να φοράς διπλό προφυλακτικό. Λίγους μήνες μετά τη μόλυνση μπορεί να εμφανίσεις οξεία ηπατίτιδα με συμπτώματα ίκτερου, μεγάλης αδυναμίας, ανορεξίας. Πολύ σπάνια μπορεί η νόσος να είναι κεραυνοβόλος και να στοιχίσει τη ζωή.

Συνήθως, η οξεία ηπατίτιδα εξελίσσεται ομαλά και μόνο στο 5% των περιπτώσεων μετατρέπεται σε χρόνια. Η χρόνια όμως ηπατίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και σε θάνατο. Η χρόνια ηπατίτιδα συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμα όμως και αν εμφανίσει, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά μόνο της συγκεκριμένης ασθένειας (αδυναμία, ανορεξία). Αν και δεν έχουν αποδειχθεί οι σαφείς προτιμήσεις της νόσου, έχουν υπάρξει έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες προσβάλλονται ευκολότερα. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος.

Tα παράσημα από τα one night stands

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στην περιοχή του πρωκτού και για τη νόσο ευθύνεται ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (ΗPV, Human Papillomavirus), o οποίος έχει συνδεθεί και με κάποιες μορφές καρκίνου. Eίναι χρόνιες εκφυλίσεις, που εμφανίζονται με τη μορφή μικρών εξογκωμάτων στο χρώμα του δέρματος και οι οποίες -αν και φαίνεται για ένα διάστημα να θεραπεύονται- πολλές φορές επανέρχονται δριμύτερες.

Για αυτόν το λόγο αν έχεις περάσει κονδυλωμάτωση, πρέπει για δέκα χρόνια -απαραίτητα- να προστατεύεσαι και να επισκέπτεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα το γιατρό σου. Μπορεί να προκαλούν έντονο κνησμό, ακόμα και να αιμορραγούν αν από λάθος τραυματίσεις την περιοχή. Από τη στιγμή της μόλυνσης, τα κονδυλώματα μπορεί να κάνουν έναν έως και τρεις μήνες να εμφανιστούν. Οι κονδυλωματώσεις δείχνουν να υποτροπιάζουν ανάλογα με την πολλαπλότητα των σεξουαλικών συντρόφων. Ατομα που είναι μονογαμικά φαίνεται να έχουν καλύτερη εξέλιξη απ’ όσα επιλέγουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

  • Τα 2/3 των ατόμων, που έρχονται σε επαφή με άτομο που έχει κονδυλώματα, θα εμφανίσουν και τα ίδια την ασθένεια.

Το σεξουαλικό νόσημα που ήδη έχεις

Ο ιός του έρπητα «κρύβεται» μέσα σε δερματικά έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα έλκη αυτά, ωστόσο ο ιός μπορεί να «φιλοξενείται» και στο δέρμα της γεννητικής περιοχής, έστω κι αν δεν υπάρχουν τοπικά σημεία λοίμωξης. Πρέπει να ξέρεις ότι η πρώτη επαφή με τον ιό ισούται με «ισόβια σχέση» μαζί του.

Όταν σε επισκεφθεί, παραμένει για πάντα στον οργανισμό σου και κατά διαστήματα εμφανίζει εξάρσεις, ιδιαιτέρως εάν ακολουθείς άσχημο τρόπο ζωής, έχεις πρόβλημα κατάθλιψης ή πολύ υψηλά επίπεδα στρες. Η μόλυνση εμφανίζεται με εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία προκαλούν έντονο πόνο, τσούξιμο, κνησμό.

Σήμερα υπάρχουν πολύ καλά και αποτελεσματικά φάρμακα. Ωστόσο, όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον σταθερά υψηλό αριθμό μολύνσεων, ο οποίος μάλιστα συνεχώς αυξάνεται. Ριζική θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν υπάρχει.

Υπάρχουν, όμως, φάρμακα τα οποία μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια και τη συχνότητα των υποτροπών της ασθένειας. Στο θέμα της πρόληψης, η απάντηση που θα σου δώσουμε είναι αρκετά αυστηρή: αποχή για όσο διάστημα η μόλυνση είναι σε εξέλιξη κι αυτό γιατί ούτε το προφυλακτικό θα μπορέσει να σε σώσει εάν η περιοχή που πάσχει δεν καλύπτεται από αυτό.

  • Επίσης έχουν αυξηθεί κατά 30% οι περιπτώσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων την τελευταία δεκαετία, κάτι που σημαίνει πως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλο τον ανδρικό πληθυσμό που έχει σαρκική επαφή με το άλλο φύλο.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166