10 top photo editing apps για iPhone και iPad

10 top photo editing apps για iPhone και iPad
Στη φωτογραφία βλέπετε μία σύνοψη των λειτουργιών από την εφαρμογή Filterstorm

Από την πληθώρα εφαρμογών του App Store επιλέξαμε τις κορυφαίες 10 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφίας (αγγλικά: photo editing) για iOS, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές που τρέχουν όλες οι εκδόσεις των iPhone και iPad και σας τις παρουσιάζουμε λεπτομερώς παρακάτω.

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας φωτογράφος για να επιθυμείτε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει. Το App Store προσφέρει αναρίθμητες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, από τη στιγμή που θα πατήσετε το κουμπί λήψης έως τη στιγμή της τελικής επεξεργασίας.

Οι 10 εφαρμογές στις οποίες θα σταθούμε, έχουν την ιδιαιτερότητα πως επικεντρώνονται στην επεξεργασία των φωτογραφιών σας, αφού πρώτα τις τραβήξετε και τις έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμες για να τις ανεβάσετε και να τις επεξεργαστείτε.

Στα πλαίσια αυτά αποφύγαμε προγράμματα τύπου one-click, τα οποία είναι αμφιβόλου αποτελέσματος. Αντί αυτού, παραθέτουμε 10 apps που θα σας επιτρέψουν να εκτελέσετε τις εργασίες εκείνες που μέχρι πρόσφατα θα απαιτούσαν ένα ισχυρό σύστημα desktop ή laptop.

Filterstorm

Συμβατότητα: iPhone και iPad. Διατίθεται στα $3.99

Εάν υπάρχει μια iOS app που μπορεί να προσφέρει τις δυνατότητες επεξεργασίας που είναι διαθέσιμες σε μια Mac OS X ή Windows εφαρμογή, τότε αυτή είναι το Filterstorm. Για ξεκίνημα, μπορεί να εισαγάγει και να επεξεργαστεί φωτογραφίες σε raw format. Προσθέστε και μια ποικιλία από εργαλεία επεξεργασίας, όπως επιδιόρθωση χρωμάτων, χειρισμό καμπυλών, μείωση θορύβου, sharpening και vignetting, και έχετε στα χέρια σας ένα επαγγελματικό εργαλείο.

Θα βρείτε επίσης και ένα εργαλείο Clone, το οποίο καθιστά εύκολο το να ξεφορτωθείτε όλους εκείνουςπεριφερόμενους στη φωτογραφία σας, που εμφανίζονται όταν πατάτε το κουμπί λήψης.Το βασικό όμως πλεονέκτημα του Filterstorm είναι το περιβάλλον εργασίας του. Οι εντολές και οι επιλογές είναι ξεκάθαρα τοποθετημένες και μόλις ολοκληρώσετε τις εργασίες σας μπορείτε άμεσα να αποθηκεύσετε την 1024×1024 pixel προεπισκόπηση στη Photos app, να τη στείλετε με email ή να την ανεβάσετε σε FTP server.

PhotoGene

Συμβατότητα: Μόνο για iPad και διατίθεται στα $2.99

Θα βρείτε ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις και εφέ διαθέσιμα εδώ από ό,τι στο Filterstorm, αν και είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες και όχι τόσο εύχρηστες. Ανεξάρτητα από αυτό, το PhotoGene περιέχει πολλά χρήσιμα εργαλεία.Θα βρείτε, για παράδειγμα, πολυάριθμα προκατασκευασμένα εφέ και enhancements, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσθεσης αντανάκλασης κάτω από την εικόνα, λειτουργίας κειμένου που σας επιτρέπει να προσθέσετε speech bubbles, αλλά και ένα αξιοπρεπές εργαλείο framing.

Οι λειτουργίες εξαγωγής είναι επίσης αξιόπιστες, το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα για την εφαρμογή, καθώς μπορείτε να κάνετε output τα αποτελέσματα στα Facebook, Flickr, Dropbox, FTP και Twitter, αλλά και να αποθηκεύσετε σε φωτογραφικές βιβλιοθήκες, να εκτυπώσετε, να στείλετε με email ή να αντιγράψετε στο clipboard.

Photoshop Express

Συμβατότητα: iPhone και iPad και διατίθεται Δωρεάν

Το Photoshop Express είναι ιδανικό στην περίπτωση που θέλετε ένα εργαλείο για βασικές εργασίες επεξεργασίας. Η νεότερη έκδοση περιλαμβάνει το Camera Pack (διατίθεται ως εξτρά εφαρμογή), το οποίο προσθέτει τη δυνατότητα μείωσης θορύβου στις φωτογραφίες, ένα self timer για τη λήψη φωτογραφιών, καθώς και Auto Review για να μπορείτε να προεπισκοπήσετε μια φωτογραφία προτού επιχειρήσετε να τραβήξετε κάποια άλλη.

Οι επιλογές επεξεργασίας στο Photoshop Express είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι στο Filterstorm – δεν θα βρείτε εργαλείο Clone, για παράδειγμα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης, κορεσμού, χροιάς και αντίθεσης, ενώ θα βρείτε και έναν αριθμό από προκαθορισμένα εφέ. Επιπλέον, μπορείτε να περικόψετε, να περιστρέψετε, να ισιώσετε και να αναστρέψετε τη φωτογραφία σας.

Χωρίς το Camera Pack, το Photoshop Express είναι απλά ένα βασικό εργαλείο, ιδίως για τους χρήστες του iPhone. Οι κάτοχοι του iPad καλό θα ήταν να προτιμήσουν το Filterstorm.

Camera+

Συμβατότητα: Μόνο για iPhone. Διατίθεται στα $1.99

Το Camera+ συνδυάζει τα εφέ έκθεσης που έχετε συνηθίσει να βρίσκετε στη λειτουργία Program μιας ψηφιακής φωτογραφικής (όπως τα Sunset, Backlit και Cloudy), με τα προκαθορισμένα εφέ και borders. Είναι αρκετά εύχρηστο και εκμεταλλεύεται πλήρως τον περιορισμένο χώρο του iPhone

Δεν θα βρείτε ρυθμίσεις προσαρμογής για ιστόγραμμα, κορεσμό ή χρωματικούς τόνους, αλλά θα σας ικανοποιήσουν οι προεπιλογές φίλτρων. Θα βρείτε επίσης 18 διαφορετικά frames σε δύο στυλ από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, ενώ μπορείτε να μοιραστείτε φωτογραφίες στα Facebook, Twitter και Flickr.

PhotoPal

Συμβατότητα: Μόνο για iPad. Διατίθεται στα $1.99

Το περιβάλλον εργασίας του PhotoPal είναι πλήρες από λεπτομερώς σχεδιασμένα εικονίδια, που δεν αφήνουν περιθώρια σύγχυσης για το ποιο κάνει τι. Η εφαρμογή διαθέτει ποικιλία από χαρακτηριστικά επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου Spot Healing και ρύθμιση De-noise και Gamma. Το Levels histogram είναι πολύ πιο εύχρηστο από αυτό του PhotoGene.

Έχετε στη διάθεσή σας οκτώ πολύ καλά προκαθορισμένα εφέ, και μπορείτε να περικόψετε, να αναπροσαρμόσετε το μέγεθος και να περιστρέψετε τις φωτογραφίες σας. Αφότου ολοκληρώσετε τη εργασία σας, μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας στο Flickr, Facebook και Twitter αλλά και να τις αποστείλετε με email.

FX Photo Studio HD

Συμβατότητα: Μόνο για iPad και διατίθεται στα $2.99

Το FX Photo Studio HD βασίζεται ουσιαστικά στα εφέ, και υπάρχουν πολλά από αυτά για να πειραματιστείτε ώρες ατέλειωτες μαζί τους. Κάποια είναι σχεδιασμένα ώστε να διορθώνουν τα λάθη των φωτογραφιών σας –αντίθεση, κορεσμός, gamma κ.ο.κ.- αλλά τα περισσότερα από αυτά θα αλλάξουν δραματικά τις φωτογραφίες σας για να τους δώσουν συγκεκριμένο στυλ.

Λάβετε υπόψη σας πως υπάρχουν 13 Lo-Fi ποικιλίες και οκτώ διαφορετικά distortions, με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε. Εφόσον σας ενδιαφέρουν τα διασκεδαστικά εφέ, τότε αυτή η εφαρμογή είναι ιδανική.

iDarkroom

Συμβατότητα: Μόνο για iPhone και διατίθεται στα $0.99

H λειτουργία του iDarkroom μπορεί να επικεντρωθεί σε πέντε λέξεις: cross process, texture, bokeh και vignette. Υπάρχουν πολλαπλές ποικιλίες του καθενός διαθέσιμες και είναι όλες αποτελεσματικές.

Τα textured backgrounds δουλεύουν άψογα και δεν θα τα βρείτε εύκολα σε άλλες εφαρμογές. Το κάθε εφέ εμφανίζεται σε thumbnail στη βάση της οθόνης, καθιστώντας απλή την προεπισκόπηση του αποτελέσματος. Αφότου ολοκληρώσετε, μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με email, στο Facebook και στο Twitter.

Best Camera

Συμβατότητα: Μόνο για iPhone και διατίθεται στα $2.99

Το Best Camera έχει έναν απλό στόχο: να σας επιτρέψει να προσθέσετε εφέ στις φωτογραφίες σας άμεσα, ώστε να τις μοιραστείτε με τους οικείους σας.

Τα εφέ εμφανίζονται σε ένα dock στη βάση της οθόνης του iPhone, και μπορείτε να επιλέξετε ποια θα εμφανίζονται πρώτα – δεν διαθέτουν κάποιο όνομα, αλλά αναπαριστώνται από εικονίδια, οπότε θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε τι κάνει το καθένα. Μπορείτε ακόλουθα να μοιραστείτε τα αποτελέσματα στα Facebook, Twitter και Flickr, όπως και στο thebestcamera.com, με άλλους χρήστες του.

TiltShift Generator for iPad

Συμβατότητα: Μόνο για iPad και διατίθεται στα $2.99

Τα εφέ τύπου tilt-shift, όπου γίνεται επεξεργασία των φωτογραφιών ώστε να φαίνεται πως έχουν τραβηχτεί με φακούς tilt-shift, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τελευταία – και το TiltShift Generator επιτυγχάνει άψογα αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή δημιουργεί ένα εφέ μινιατούρας στη φωτογραφία, τοποθετώντας συγκεκριμένες περιοχές της φωτογραφίας εκτός focus.

Εφόσον το αρχικό αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε το εστιακό σημείο, όπως και να τροποποιήσετε τον κορεσμό, τη φωτεινότητα και την αντίθεση για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Ακόλουθα, είναι δυνατόν να αποστείλετε με email ή να εξαγάγετε τα αποτελέσματα σε μία από τις τρεις photo-sharing υπηρεσίες του Twitter.

Instagram

Συμβατότητα: iPhone και iPad. Διατίθεται δωρεάν.

Αν και η πλειονότητα των εφαρμογών που αναφέραμε είναι photo editors με ορισμένα χαρακτηριστικά διαμοιρασμού, το Instagram είναι κάτι περισσότερο από ένα social networking app με κάποια εργαλεία επεξεργασίας. Αφότου εγγραφείτε και βρείτε κάποιους φίλους για να ακολουθήσετε, μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες από τη photo library σας ή να τραβήξετε νέες με την κάμερά σας.

Τα εφέ περιορίζονται σε 15 φίλτρα. Όλα τα εφέ περιλαμβάνουν επεξεργασία, καθώς και βινιέτες και πλαίσια. Εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο να μοιράζεστε από το να επεξεργάζεστε φωτογραφίες, το Instagram αποδεικνύεται εξαιρετικό.

Προηγούμενο άρθροFargo (1996): Μια αντισυμβατική αστυνομική ταινία
Επόμενο άρθροControl (2007): Η αγάπη τελικά δεν αρκεί…
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ