10 βασικοί κανόνες στο BMX που πρέπει να ακολουθείς

10 βασικοί κανόνες στο BMX πρέπει να ακολουθείς

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος κάνει 7 χρόνια bmx και έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς. Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά, καθώς πήρε για πρώτη φορά σπόνσορες από την Etnies shoes και ποδήλατο flybikes από τον Σέρκο στο Μοναστηράκι. Σήμερα είναι έτοιμος να κατέβει από το βουνό σαν άλλος Μωυσής και να μοιραστεί μαζί σου τις δέκα εντολές του καλού bmxer.

Πρόσεχε το σώμα σου

Ένα υγιές και δυνατό σώμα είναι απαραίτητο για να μπορείς να σηκώνεις το βάρος του ποδηλάτου και να χτυπάς λιγότερο στις σαβούρδες. Δεν χρειάζεται να «χτίσεις» το κορμί σου, απλώς να γυμνάζεσαι τακτικά.

Μην αλλάζεις το bmx συνέχεια

Πρέπει έχεις το δικό σου ποδήλατο, και πάνω σ’ αυτό να αποκτήσεις το δικό σου στιλ. Είναι απαραίτητο λοιπόν το ποδήλατο να παραμένει το ίδιο και να μην αλλάζει συχνά. Υπάρχουν κάποια βασικά μέρη του ποδηλάτου, όπως το τιμόνι, ο σκελετός και το πιρούνι, που πρέπει να παραμένουν τα ίδια για αρκετό καιρό.

Πρόσεχε το ποδήλατό σου

Το να ξέρεις να φτιάχνεις το ποδήλατό σου είναι το Α και το Ω. Κάθε φορά που γίνεται κάποιο contest, το ποδήλατό σου πρέπει να είναι τέλειο. Φουσκωμένα λάστιχα, τεντωμένη αλυσίδα και σφιγμένες προσεχτικά όλες οι βίδες μία – μία.

Μην ξεχνάς ποτέ την προπόνηση

Οι καλοί bmxers πρέπει να κάνουν συνέχεια προπόνηση για να μαθαίνουν καινούργια κόλπα αλλά και για να μην ξεχνούν τα παλιά τους.

Πριν από κάθε contest, κάνε ένα πλάνο

Σε ένα contest πάντα πρέπει να είσαι σίγουρος για τα κόλπα που θα κάνεις και πρέπει να έχεις ετοιμάσει ένα πλάνο στο μυαλό σου για τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις μέσα στο πάρκο.

Να είσαι συγκεντρωμένος

Όταν είσαι έτοιμος να εκτελέσεις ένα δύσκολο κόλπο ή μια επικίνδυνη περιστροφή στον αέρα, πάντα πρέπει να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό και συγκεντρωμένο. Το να μπορέσεις να συνδυάσεις τις κινήσεις του σώματός σου κάνοντας κάποιο κόλπο είναι αρκετά δύσκολο, και για να τα καταφέρεις χωρίς να πέσεις χρειάζεται σκέψη.

Δεν κουτσομπολεύεις τους άλλους riders

Ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους είναι η παρέα. Αν και το bmx δεν είναι ομαδικό άθλημα, η παρέα είναι απαραίτητη για να μπορείς να κάνεις ποδήλατο. Η γκρίνια και το κουτσομπολιό δεν σε οδηγούν πουθενά.

Να είσαι θετικός

Όλοι μας έχουμε τις καλές και τις κακές μέρες, γι’ αυτό η θετική ενέργεια πάντα βοηθάει.

Πάντα να διασκεδάζεις

Μετά από μια δύσκολη μέρα λίγο ποδήλατο είναι ό,τι καλύτερο για να σου αποβάλει το άγχος. Το ποδήλατο είναι κάτι διασκεδαστικό και όλοι οι bmxer το κάνουν για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν.

Να αγαπάς αυτό που κάνεις

Για το τέλος έχω αφήσει το σημαντικότερο πράγμα. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το κάνεις με καλή παρέα είναι μια χαρά της ζωής. Και η ζωή του κάθε bmxer είναι μια μεγάλη απόλαυση.

Γενικά το BMX είναι ένα επικίνδυνο άθλημα και πρέπει πάντα να φοράτε τα απαραίτητα προστατευτικά όταν κάνετε κόλπα εύκολα η δύσκολα με αυτό. Το κράνος είναι το βασικότερο πράγμα που πρέπει να φοράει ένας bmxer γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πέσεις. Όσο άβολο και αν είναι πρέπει πάντα να το φοράμε. Υπάρχουν διάφορα είδη και σχέδια, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα Protec που είναι ελαφριά και έχουν καλό οπτικό πεδίο.

Τα χέρια μας είναι ακόμα ένα μέρος που πρέπει να προσέξουμε φορώντας γάντια για προστατευτούμε από πτώσεις και έτσι να συνεχίσουμε να κάνουμε ποδήλατο χωρίς προβλήματα. Τα Bicycle Union είναι λεπτά γάντια και μπορεί να φθείρονται εύκολα αλλά σε βοηθάνε να έχεις καλή επαφή με το τιμόνι. Στα γόνατα πρέπει να φοράμε πάντα επιγονατίδες καθώς είναι τα σημεία που χτυπάμε τις περισσότερες φορές και πρέπει να προσέξουμε μην πάθουμε κάτι άσχημο. Υπάρχουν επιγονατίδες που φοριούνται μέσα και έξω από το παντελόνι. Οι Bicycle Union είναι από τις πιο συνηθισμένες και προστατεύουν τα γόνατα αρκετά καλά.

Οι επικαλαμίδες σε σώζουν από πιθανά πισωγυρίσματα του πεταλιού και από χτυπήματα πάνω στο ποδήλατο και είναι καλό να τις φοράμε καθώς ο πόνος στο καλάμι είναι ανυπόφορος.. Σχεδόν όλες έχουν το ίδιο σχήμα και τα ίδια υλικά με τις Anarchy να είναι άνετες και σχετικά φτηνές. Οι επιστραγαλίδες είναι ένα ακόμα απαραίτητο προστατευτικό που φοράνε όσοι έχουν πρόβλημα με τους αστραγάλους. Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και τύπους ένας από αυτούς είναι η We the people με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του ποδηλάτου και των προστατευτικών.

Τώρα που μάθατε για τα προστατευτικά μπορείτε άφοβα να εκτελέσετε τα κόλπα που θέλετε με σεβασμό και ασφάλεια στον εαυτό σας.

 • Κράνος Protec ευρώ 65
 • Γάντια Bicycle Union ευρώ 35
 • Επιγονατίδες Bicycle Union ευρώ 40
 • Επικαλαμίδες Anarchy ευρώ 37
 • Επιστραγαλίδες We the people ευρώ 30

360 tabletop

Το 360 tabletop είναι ένα εντυπωσιακό αλλά και δύσκολο trick γιατί συνδυάζει την περιστροφή (360) και το πλάγιασμα (tabletop) του ποδηλάτου. Το παρουσιάζει ο δεκαπεντάχρονος Χάρης Νησιώτης ο οποίος ασχολείται με το BMX εδώ και δύο χρόνια. Πρόσφατα έλαβε μέρος σε BMX event και κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στην κατηγορία του και, απ’ ότι φαίνεται, σύντομα θα μιλήσουμε πάλι για αυτόν.

“Το 360 tabletop είναι από τα πρώτα δύσκολα tricks που μαθαίνεις όσο προχωράς στο BMX. Πριν το δοκιμάσεις σε ράμπα, καλό είναι να εξασκηθείς πρώτα στο έδαφος με επιτόπιο bunny hop και δεν πειράζει αν το γυρίσεις λιγότερο από 360 μοίρες”.

 1. Παίρνεις όση φόρα χρειάζεται για να κάνεις το άλμα και μόλις η μπροστινή σου ρόδα φύγει από τη ράμπα, στρέφεις το κεφάλι σου – αριστερά ή δεξιά – προς την κατεύθυνση που σε βολεύει να κάνεις το 360 και ταυτόχρονα τραβάς με δύναμη τα χέρια σου προς την ίδια κατεύθυνση.
 2. Ξεκινάς αμέσως να μαζεύεις το ποδήλατο με τα πόδια σου προς τα πάνω και τα χέρια σου να σπρώχνουν το τιμόνι ελαφριά προς τα κάτω.
 3. Το κεφάλι συνεχίζει να κοιτάζει προς τα πίσω έτσι ώστε να γυρίσεις το ποδήλατο προς την κατεύθυνση που θέλεις. Τα πόδια σου μαζεύουν το πίσω μέρος του ποδηλάτου ενώ με τα χέρια συνεχίζεις να σπρώχνεις το τιμόνι ελαφριά προς τα κάτω για να φέρεις το ποδήλατο στην ευθεία θέση που θέλεις (tabletop).
 4. Μόλις περάσεις τις 180 μοίρες στροφής αρχίζεις να αφήνεις τα πόδια προς τα κάτω για να έρθει το ποδήλατο σε σωστή θέση για προσγείωση.
 5. Αφού έχεις ολοκληρώσει το 360 κρατάς το τιμόνι καλά για να έχεις μια καλή προσγείωση στη ράμπα.
 • Σημείωση: Nα θυμάσαι ότι πρώτα στρέφεις το κεφάλι και μετά ακολουθεί το σώμα.
 • Το κλειδί για καλό tabletop είναι τα πόδια να μαζέψουν καλά το πίσω μέρος του ΒMX.
 • Κάνε την περιστροφή των 360ο από όποια κατεύθυνση νιώθεις άνετα.