Ερύμανθος, η ορεινή έκπληξη με τα χίλια πρόσωπα

Ερύμανθος, η ορεινή έκπληξη με τα χίλια πρόσωπα

Ανάμεσα στη μεγάλη κοιλάδα του Πείρου και στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ερυμάνθου απλώνονται ανεξερεύνητες και εν πολλοίς άγνωστες ορεινές διαδρομές, όπου η Φύση και η Ιστορία συναγωνίζονται συνεχώς η μία την άλλη…

Από τη μία πλευρά η μεγαλούπολη Πάτρα, από την άλλη τα ιστορικά Καλάβρυτα. Κι ανάμεσά τους ο Ερύμανθος, με τις εκπλήξεις, τα αξιοθέατα και τις ορεινές διαδρομές του. Πρωτεύουσα είναι η Χαλανδρίτσα (19 χλμ. από την Πάτρα): επιλογές διαμονής δεν υπάρχουν, θα βρεις όμως πολλές επιλογές φαγητού, όχι τυχαία άλλωστε πολλοί Πατρινοί έρχονται εδώ για φαγητό.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται ο παλιός φράγκικος πύργος του Τρεμούιγ (Tremouille), το μουσείο λαϊκής τέχνης στον αναπαλαιωμένο νερόμυλο και η βυζαντινή εκκλησία (13ος αι.) του Αγίου Αθανασίου. Το κυριότερο αξιοθέατο, ωστόσο, είναι ο μυκηναϊκός οικισμός (13ος-12ος αι.) στον λόφο Σταυρός, με σαφή διαχωρισμό οικιών και μονοπατιών.

Το ασυνήθιστο του πράγματος είναι πως σε αρκετές κατοικίες βρέθηκαν βρεφικοί τάφοι, ενδεικτικό της μυκηναϊκής αντίληψης για την οικογένεια. Μην παραλείψεις μια βόλτα στο χωριό Ροδιά, για να δεις δύο θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, στους οποίους θα φτάσεις έπειτα από 10′ ανάβαση. Αξιοσημείωτο είναι πως στη Χαλανδρίτσα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η κατασκευή αυτοκινητοδρομίου, που θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πολλές οι διαδρομές που ανοίγονται από τη Χαλανδρίτσα: μία από αυτές κινείται προς τα βορειοανατολικά, στρίβοντας αριστερά λίγο πριν από την Καλάνιστρα, έπειτα περνά από το χωριό Δεμέστιχα, απ’ όπου πήρε το όνομά του και το ομώνυμο κρασί της Achaia Clauss, φτάνει στο γραφικό Λεόντιο και καταλήγει στο οροπέδιο της Ρακίτας, στο Παναχαϊκό όρος. Ακριβώς έξω από το χωριό της Ρακίτας έχει βρεθεί ναός της Αρτεμης (8ος π.Χ. αι.).

Επιστρέφοντας στην Καλάνιστρα, αξίζει να συνεχίσεις για κάποια χιλιόμετρα νοτιότερα: από το χωριό Κάλανος θα δεις στην απέναντι πλαγιά του Ερυμάνθου το μοναστήρι της Παναγιάς Χρυσοποδαρίτισσας, μονή που σήμερα αποτελεί άβατο για τις γυναίκες (εκτός από την ημέρα της Πανηγύρεως, στις 23 Αυγούστου).

Κινούμενος ακόμη νοτιότερα, συνέχισε μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό Μίχα, και έπειτα από 700 μέτρα στρίψε αριστερά στον στενό χωματόδρομο. Αν και η σήμανση δεν βοηθάει, ο χωματόδρομος θα σε φέρει μέχρι την ακρόπολη του Λεοντίου, πίσω ακριβώς από την οποία βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο, σήμερα παραδομένο στα αγριολούλουδα…

Η διαδρομή από τη Χαλανδρίτσα προς νότο οδηγεί στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων και το γραφικό Αλεποχώρι, με τον τριώροφο πύργο του Τσαλαμιδά (το τμήμα του που δεν έχει καταρρεύσει κατοικείται ακόμα) και τον ορεινό όγκο του Ερυμάνθου να ορθώνεται απίστευτα επιβλητικός πάνω από το χωριό. Από εδώ ακολούθησε τον κεντρικό δρόμο για το ιστορικό Καλέντζι, γενέτειρα πρωθυπουργών (26 χλμ. από τη Χαλανδρίτσα).

Η περιήγηση καταλήγει στην πεδιάδα της Τριταίας και τον Σκιαδά. Τριταία ονομαζόταν η αρχαία ιωνική πόλη, ιδρυτικό και σημαίνον στέλεχος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, από την οποία ωστόσο δεν έχει απομείνει σήμερα απολύτως τίποτα· εκτός από συνεχείς πινακίδες που δείχνουν προς έναν μάλλον ανύπαρκτο αρχαιολογικό χώρο.

Ο Σκιαδάς (ή Σκιαδοβούνι), τέλος, είναι ένα από τα βουνά που συναποτελούν το όρος του Ερυμάνθου. Δίπλα από το ομώνυμο χωριό, σε έναν δυσπρόσιτο λόφο, υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου του Δοξαπατρή ή Σγάρτσικου.