146 χρόνια jean, όταν εφευρέθηκε στην Αμερική το 1874

146 χρόνια jean, όταν εφευρέθηκε στην Αμερική το 1874
Ο James Dean και ο Dennis Hopper στην ταινία που μυθοποίησε τα jean, «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία». Ο James Dean φορούσε Lee.

Αν και το denim υπήρχε ως ύφασμα από τον 16ο αιώνα, το πρώτο jean παντελόνι με την κλασική του μορφή πουλήθηκε πριν από 140 χρόνια στην Αμερική (1874).

Η λέξη «jean» προέρχεται από τη ρίζα της λέξης Τζένοα στα γαλλικά, δηλαδή «Genes», που οι Αμερικάνοι μετέφεραν ως «jean». Και αυτό γιατί στην ιταλική πόλη δημιουργήθηκε αρχικά το ύφασμα που στο ξεκίνημα του ονομάστηκε «κοτλέ από βαμβάκι». Το χρησιμοποιούσαν οι Γενοβέζοι ναύτες για να καλύψουν τα εμπορεύματα τους και να τα προστατέψουν στις αποβάθρες.

Στην πόλη Νιμ της Γαλλίας προσπάθησαν να φτιάξουν το ίδιο υλικό. Κάπως έτσι προέκυψε η λέξη denim, προήλθε ξεκάθαρα από τη Nιμ (Nimes). Για να πουν «από τη Νιμ» έλεγαν «de Nimes» και με το πέρασμα του χρόνου, όλο αυτό έγινε «denim».

Αν θέλαμε να εξηγήσουμε την επιτυχία του jean, θα λέγαμε ότι ένα μέρος της οφείλεται στο ότι μπορεί να παίρνει το σχήμα αυτού που το φοράει. Ένα άλλο συστατικό της επιτυχίας του τζιν είναι ότι αποτελεί τον πολιορκητικό κριό του Αμερικάνικου τρόπου ζωής.

O Melvyn Douglas και ο Paul Newman στο «Άγριος σαν Θύελλα» (Hud,1963). O Newman φοράει το τζιν μπουφάν «Lee» και συγκεκριμένα το «Storm Rider denim jacket», ενώ ο Douglas φοράει ένα κλασικό παλτό «Chore» που σημαίνει παλτό «αγγαρείας».

Ο Μοντγκόμερι Κλιφτ με ένα Lee παντελόνι και τη Marilyn Monroe στους «Αταίριαστους» (The Misfits,1961).

O Steve McQueen με το τζιν μπουφάν Lee 101J, ποζάρει με τον Paul Newman, τη Barbra Streisand και τον Sidney Poitier σε συνάντηση της δικιάς τους εταιρείας παραγωγής, First Artists Production Company, το 1972.

Ο John Wayne στην «Ταχυδρομική Άμαξα» (1939) φοράει το Levi’s 501.

H Marilyn Monroe κάνει βαράκια. Η εικόνα απαθανατίστηκε το 1952 από τον Philippe Halsman.

Το διάσημο τζιν σακάκι του τζαζ μουσικού Bing Crosby, που κατασκευάστηκε από τη Levi’s Strauss ειδικά για αυτόν. Σύμφωνα με τον ιστορικό της τζαζ Gary Giddins o Bing Crosby ήταν «ο πιο επιδραστικός και δημοφιλής μουσικός του πρώτου μισού του 20ού αιώνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας