15 κόλπα για υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή και κινητό

15 κόλπα για υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή και κινητό

Είστε έτοιμοι να αναζωογονήσετε τις συσκευές σας; Σταχυολογήσαμε 15 tips και add-ons για τον υπολογιστή σας, τη φωτογραφική μηχανή και το κινητό τηλέφωνο σας.

Tips 1

Για PC:

Προσθέστε μνήμη και σώστε!

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι τα Windows XP απαιτούν 64MB μνήμη RAM, η οποία είναι αρκετή εάν τρέχετε τις πιο απλές εφαρμογές, όπως το Notepad. Για να τρέχετε πιο “βαριές” εφαρμογές, η εταιρεία προτείνει 128ΜΒ RAM, αλλά το σύστημά σας μάλλον θα… μπουκώσει, εάν δεν έχετε τουλάχιστον 256ΜΒ. Για PCs που έχουν λιγότερα από δύο χρόνια ζωής, 512ΜΒ είναι μια λογική ποσότητα μνήμης, αν και το 1GB θα σας προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Tip: Εάν το mainboard σας έχει αρκετές υποδοχές και θελήσετε να αναβαθμίσετε τη μνήμη, τότε μαζί με τα νέα chips δοκιμάστε να βάλετε και τα παλιά. Αν το σχήμα δουλέψει, θα έχετε στη διάθεσή σας ακόμη περισσότερη μνήμη από όση είχατε υπολογίσει αρχικά.

Tips 2

Για PC:

Κάντε εξωτερικό back-up

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι δεν είναι ιδιαίτερα φθηνοί, είναι ωστόσο πολύ βολικοί όταν πρόκειται για λήψη back-up. Όταν ένας τέτοιος δίσκος έχει συνδεθεί με το PC σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές Βackup και Task Scheduler που ενσωματώνουν τα Windows XP, ώστε να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Ένα εξωτερικό drive μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ογκωδών αρχείων μεταξύ PCs, αρκεί να το έχετε ορίσει ως μοιραζόμενη συσκευή (shared) στο δίκτυό σας. Μπορείτε επίσης να αφήσετε ένα drive μόνιμα συνδεδεμένο με το δίκτυο, για να κάνουν back-up όλα τα PCs. Για να ανακτήσετε τα αρχεία σας, απλώς συνδέστε το drive απευθείας με το PC που χρειάζεται τα δεδομένα.

Tips 3

Για PC:

Αναβαθμίστε σε DVD writer

Εάν το PC σας έχει μόνο CD writer, σκεφτείτε να προσθέσετε και ένα DVD writer. Οι πιο σύγχρονες συσκευές του είδους διαχειρίζονται τόσο τα formats DVD-R/-RW όσο και τα formats DVD+R/+RW, υποστηρίζουν δίσκους με ένα ή δύο στρώματα εγγραφής (single/dual layer) και αποθηκεύουν έως 8GB δεδομένων σε ένα κενό dual-layer DVD. Ορισμένα μοντέλα είναι επίσης συμβατά με το λιγότερο διαδεδομένο format DVD-RAM, το οποίο προτιμάται από ορισμένους χρήστες για εφαρμογές back-up.

Tip: Εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, σκεφτείτε να αναβαθμίσετε το σύστημά σας, προσθέτοντας ένα Blu-ray DVD writer.

Tips 4

Για PC:

Καθαρίστε για να επιταχύνετε!

Το PC σας δεν τρέχει με την ταχύτητα που μπορεί, όταν υπερθερμαίνεται, ούτε προσφέρει τα ίδια επίπεδα αξιοπιστίας, οπότε καλό είναι να το διατηρείτε καθαρό. Για τους αεραγωγούς του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα, ενώ για το εσωτερικό του υπάρχει η λύση του σπρέι που απελευθερώνει συμπιεσμένο αέρα. Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και λιγότερη σκόνη τακτοποιήστε όλα τα καλώδια, τόσο αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του PC όσο και εκείνα που βρίσκονται από έξω.

Tips 5

Για PC:

Πηγαίνετε για Bluetooth

Το Bluetooth είναι μια πολύ ωραία τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συσκευών. Ωστόσο, ενώ ενσωματώνεται σε πολλά κινητά και PDAs, τα περισσότερα επιτραπέζια PCs και πολλά laptops δεν το υποστηρίζουν απευθείας. Η λύση είναι η εξής: αγοράζετε έναν USB Bluetooth adaptor, ο οποίος έχει διαστάσεις… τσίχλας, και τον συνδέετε με το επιτραπέζιο ή το φορητό PC σας κάθε φορά που τον χρειάζεστε. Μια αξιόλογη τέτοια λιλιπούτια συσκευή είναι και το D-Link DBT-122 που κοστίζει περί τα 20 ευρώ. Μάλιστα, σε συνοικιακά κατάστημα θα βρείτε ακόμη φθηνότερες (ανώνυμες) που κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά.

Tips 6

Internet:

Κατασκοπεύοντας το Wi-Fi

Τα Wi-Fi hotspots σας επιτρέπουν να συνδέεστε στο Internet από οπουδήποτε, ωστόσο δεν είναι πάντα ασφαλή. Είτε χρησιμοποιείτε τη σύνδεση που σας παρέχει μια καφετέρια είτε τη σύνδεση κάποιου ξενοδοχείου ή δημόσιου χώρου, κάθε φορά που συνδέεστε στέλνετε το ID και το password σας.

Οι επιτήδειοι φτάνουν σε σημείο να στήνουν πειρατικούς routers, προκειμένου να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα. Εσείς, από την πλευρά σας, μπορείτε να νιώθετε και να είστε προστατευμένοι χρησιμοποιώντας μια επί πληρωμή υπηρεσία VPN (Virtual Private Network), όπως το Boingo (24 ευρώ, www.boingo.com) και το WiTopia (30 ευρώ ανά έτος, www.witopia.net). Και οι δύο είναι απλές στη χρήση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το JiWire (www.jiwire.com), μια εφαρμογή που εντοπίζει τα hotspots της περιοχής σας και, παράλληλα, κρυπτογραφεί τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα δεδομένα, ενώ προσθέτει και firewall, ώστε να αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο PC σας. Επίσης, προστατεύει το e-mail σας ανεξάρτητα από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε.

Tips 7

Φωτογραφική Μηχανή:

Βγάλτε την καλύτερη φωτογραφία

Προϋπόθεση για τη λήψη ξεχωριστών φωτογραφιών είναι οι σωστές ρυθμίσεις. Αν έχετε κάρτα μνήμης με περιορισμένο χώρο, να θυμάστε ότι πιο σημαντική είναι η επιλογή του καλύτερου mode ποιότητας (δηλαδή της χαμηλότερης συμπίεσης) παρά της υψηλότερης ανάλυσης. Επειδή, όμως, οι κάρτες μνήμης είναι πλέον φθηνές, μπορείτε να βάζετε ποιότητα και ανάλυση στο maximum. Εξάλλου, η υψηλή ανάλυση θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αν σκοπεύετε να επεξεργαστείτε τη φωτογραφία αργότερα και να μεγεθύνετε κάποια λεπτομέρειά της.

Λάβετε υπόψη ότι το καλύτερο format για τις φωτογραφίες σας είναι το RAW, όπου δεν συμπιέζεται τίποτε και η πληροφορία παραμένει ατόφια και για το τελευταίο pixel. Είναι ιδανικό τόσο για εκτύπωση όσο και για επεξεργασία, αν και αφενός υποστηρίζεται από ελάχιστα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών (πλην των SLR) και αφετέρου το μέγεθος των αρχείων αυτού του format είναι τεράστιο.

Επίσης, σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η λειτουργία της οξύτητας (sharpness). Εάν η μηχανή σας την υποστηρίζει, προσθέστε λίγη επιπλέον οξύτητα, καθώς οι περισσότερες τυπικές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν την τάση να βγάζουν ελαφρώς άτονες φωτογραφίες. Η σωστή χρήση της λειτουργίας αυτής θα σας γλιτώσει από αρκετές απλές -πλην χρονοβόρες- επεμβάσεις που συνήθως γίνονται στις φωτογραφίες μέσω software μετά τη λήψη.

Tips 8

Φωτογραφική Μηχανή:

Μειώστε το θόρυβο

Εάν βγάζετε φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πιθανότατα γνωρίζετε ότι πρέπει να είναι αυξημένη η ευαισθησία ISO της ψηφιακής σας, προκειμένου να συλλαμβάνετε επιτυχώς τα θέματά σας. Δυστυχώς, η αύξηση της ευαισθησίας οδηγεί σε αύξηση του ψηφιακού θορύβου, γι’ αυτό η επέμβαση στη συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να είναι η τελευταία λύση.

Εάν παρά ταύτα δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, τότε πιθανότατα χρειάζεστε μια εφαρμογή μείωσης του ψηφιακού θορύβου, όπως το PictureCode Noise Ninja (36 ευρώ, picturecode.com/download.htm), το οποίο καθαρίζει τις φωτογραφίες σε τέτοιο σημείο που δείχνουν σαν να έχουν ληφθεί με τις κλασικές ρυθμίσεις.

Η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή: φορτώνετε τη φωτογραφία, επιλέγετε το προφίλ του μοντέλου της ψηφιακής μηχανής σας και έχετε μια καθαρή από ψηφιακό θόρυβο λήψη. Για τις δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει μια ειδική “βούρτσα” που επιτρέπει την εφαρμογή της μείωσης θορύβου σε συγκεκριμένα σημεία της εικόνας.

Tips 9

Φωτογραφική Μηχανή:

Εξαφανίστε τα νεκρά pixels

Κάθε συσκευή απεικόνισης μπορεί να εμφανίσει “νεκρά” pixels (λευκά ή μαύρα στίγματα) – ακόμη και ο αισθητήρας της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σας. Το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό και ενοχλητικό σε νυχτερινές λήψεις, όπου το διάφραγμα της μηχανής μένει ανοικτό για αρκετό χρόνο, προκειμένου να συλλαμβάνει φωτεινές πόζες.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατή η αφαίρεση των “κακών” pixels από τα θέματά σας, με τη χρησιμοποίηση μιας εφαρμογής όπως το PixelZap της TawbaWare (12 ευρώ, www.tawbaware.com). Πρόκειται για ένα αρκετά έξυπνο εργαλείο, καθώς “γεμίζει” την πληροφορία που χάνεται από τα ελαττωματικά pixels, εξαλείφοντας έτσι τις διασκορπισμένες στη φωτογραφία λευκές ή μαύρες τελείες.

Tips 10

Κινητό τηλέφωνο:

Παραμετροποιήστε τα Soft Keys

Σε πολλά κινητά τηλέφωνα είναι δυνατή η αλλαγή των λειτουργιών που εκτελούν τόσο τα πλήκτρα ειδικών λειτουργιών όσο και το πολυπλήκτρο. Για να επαναφέρετε τα πλήκτρα στις αρχικές ρυθμίσεις τους, αρκεί να εκτελέσετε τη λειτουργία επαναφοράς από το μενού της συσκευής.

Tips 11

Κινητό τηλέφωνο:

Κάντε back-up των επαφών σας

Το κινητό σας μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί μια βλάβη ή, ακόμα χειρότερα, να χαθεί ή να κλαπεί. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν διατηρείτε τις επαφές σας κάπου αλλού, αυτές θα χαθούν διά παντός. Ανεβάζοντας όμως τα πολύτιμα δεδομένα σας στη δωρεάν online υπηρεσία back-up Zyb, θα κοιμάστε ήσυχοι. Για να τη χρησιμοποιήσετε, αρκεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο www.zyb.com.

Η Zyb υποστηρίζει τα περισσότερα κινητά της αγοράς που μπορούν να συνδεθούν στο Internet μέσω GPRS. Ορισμένα κινητά, ωστόσο, συγχρονίζουν αυτόματα τις επαφές τους με τον προστατευμένο server της Zyb, ενώ άλλα, όπως το Motorola Razr, απαιτούν από το χρήστη τη χειροκίνητη μεταφορά των επαφών του στον server. Σε μια τέτοια περίπτωση, επιλέγετε «Ρυθμίσεις» από το βασικό μενού της συσκευής, «Σύνδεση», Sync και εισάγετε τα στοιχεία που δίνει το Zyb. Το site παρέχει οδηγίες βήμα προς βήμα ειδικά για το δικό σας μοντέλο κινητού.

Εάν το κινητό σας είναι συμβατό με τον αυτόματο συγχρονισμό του Zyb, η υπηρεσία στέλνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στη συσκευή σας για άμεση πρόσβαση και χρήση. Γι’ αυτό το Zyb σάς ζητά να ελέγξετε δύο φορές τον αριθμό του κινητού σας. Η διαδικασία του συγχρονισμού μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης και τον αριθμό των επαφών σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να επεξεργαστείτε και να ενημερώσετε τις επαφές σας από το site του Zyb, ώστε να τις συγχρονίσετε ξανά με το κινητό σας. Στην περίπτωση που το κινητό σας δεν υποστηρίζεται από το Zyb, σας προτείνουμε μια δωρεάν εφαρμογή για back-up, την BitPim, την οποία θα βρείτε στη διεύθυνση www.bitpim.org.

Tips 12

Κινητό τηλέφωνο:

Προσθέστε συντομεύσεις στο BlackBerry

Το BlackBerry είναι συνώνυμο του e-mail εν κινήσει. Εάν αξιοποιήσετε τις συντομεύσεις του, θα γίνετε ακόμη πιο παραγωγικοί. Δείτε τις αγαπημένες μας:

Πηγαίνετε στην κορυφή του μηνύματός σας, πιέζοντας το γράμμα Τ.

Κάντε κεφαλαίο ένα πεζό γράμμα, πιέζοντάς το έως ότου εμφανιστεί το κεφαλαίο.

Εισαγάγετε τον ειδικό χαρακτήρα @ στους παραλήπτες των e-mail σας, πιέζοντας το spacebar.

Μετακινήστε τον κέρσορα στην κορυφή της σελίδας, πιέζοντας το πλήκτρο Cap και το spacebar ταυτοχρόνως. Για να τοποθετήσετε τον κέρσορα στο κάτω μέρος της σελίδας, πιέστε απλώς το spacebar.

Πιέστε το spacebar δύο φορές συνεχόμενα, ώστε το επόμενο γράμμα σας να είναι κεφαλαίο.

Πληκτρολογήστε έναν ειδικό χαρακτήρα, κρατώντας το πλήκτρο του γράμματος στο οποίο ανήκει και περιστρέφοντας τη ρόδα του BlackBerry, ώστε να επιλέξετε τον επιθυμητό χαρακτήρα.

Κάντε επανεκκίνηση στη συσκευή, πιέζοντας ταυτοχρόνως τα πλήκτρα Alt-Cap-Backspace.

Εναλλάσσετε τις εφαρμογές που τρέχουν, πιέζοντας ταυτοχρόνως τα πλήκτρα Alt-Esc. Όσο κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Alt, επιλέξτε μια εφαρμογή και ύστερα αφήστε το Alt, ώστε να μεταβείτε σε αυτή.

Αλλάξτε την ένδειξη ισχύος του σήματος του κινητού από αριθμούς σε μπάρες, πιέζοντας το πλήκτρο Alt και πληκτρολογώντας τα γράμματα NMLL στην κεντρική οθόνη της συσκευής.

Tips 13

Media:

Αναβαθμίστε την ακουστική σας

Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρείτε τα… αυτιά σας με τα φθηνά ακουστικά που συνοδεύουν τους περισσότερους MP3 και Media Players. Τα περισσότερα παράγουν “τενεκεδένιο” ήχο. Επενδύοντας μερικά ευρώ στην αγορά ενός ζεύγους ακουστικών καλύτερης ποιότητας, μπορείτε να βελτιώσετε κατακόρυφα την ακουστική εμπειρία σας, αφού η μουσική θα ακούγεται πιο καθαρή, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ευρύτερη ηχητική σκηνή.

Εάν είστε φανατικοί του καλού μπάσου, μην ψάξετε πέραν των ακουστικών Bass Freq in-canal της V-Moda (45 ευρώ, www.v-moda.com), τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε από το site της εταιρείας σε μία από τις οκτώ αποχρώσεις τους. Αυτά τα ακουστικά προσφέρουν επαρκή ακουστική ηχομόνωση, χωρίς να μπαίνουν βαθιά στα αυτιά, ενώ υλοποιούν την υπόσχεσή τους για εντυπωσιακά βαθύ μπάσο.

Από την άλλη, αν το μέγεθος δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα τα Jabra C820s (145 ευρώ, ACE-Hellas, 210-6068600). Το σετ ακουστικών της Jabra καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να απομονώσει τον κάτοχό του από τους εξωτερικούς θορύβους, επιτρέποντας την απόλαυση της αγαπημένης του μουσικής ακόμη στα πλέον πολυσύχναστα μέρη. Όσοι κινούνται για παράδειγμα συχνά με το μετρό θα τα εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Tips 14

Media:

Βρείτε ελεύθερη μουσική

Παρά τους ισχυρισμούς των δισκογραφικών εταιρειών για το αντίθετο, μπορείτε να κατεβάσετε τραγούδια με πνευματικά δικαιώματα από το Internet, τα οποία όμως είναι μη προστατευμένα. Έτσι, δεν παραβιάζετε το νόμο. Πολλά sites προσφέρουν τέτοια τραγούδια, τα οποία μπορείτε να τα αναπαράγετε σε οποιαδήποτε συσκευή MP3, από το Apple iPod έως το Creative Zen.

Στο eMusic (www.emusic.com), για παράδειγμα, έχετε το δικαίωμα να κατεβάζετε 40 τραγούδια το μήνα για λιγότερα από 0,32 ευρώ το κομμάτι και όλα χωρίς το εκνευριστικό σύστημα προστασίας. Απλώς, μην περιμένετε να βρείτε τα νεότερα ή μεγαλύτερα hits. Το eMusic είναι ένα “όχημα” κυρίως για ανεξάρτητες μουσικές παραγωγές, ωστόσο μπορείτε να βρείτε και άλμπουμ μεγάλων καλλιτεχνών. Εναλλακτικά, ρίξτε μια ματιά στο Audio Lunchbox (www.audiolunchbox.com), το οποίο προσφέρει μια ελαφρώς πιο εκλεκτική συλλογή από το eMusic, σε παρόμοιες τιμές.

Το Internet Archive (www.archive.org) διαθέτει δωρεάν μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα, από καλλιτέχνες που έχουν συμφωνήσει με τη μη εμπορική διανομή των συναυλιών τους. Για να κατεβάσετε ένα τέτοιο κομμάτι, κάντε δεξί κλικ στο link και επιλέξτε Save Target As.

Σε περίπτωση που διαθέτετε iPod, το iTunes δεν είναι μονόδρομος για την εύρεση μουσικής mainstream. Στο Internet υπάρχουν κι άλλες online υπηρεσίες αγοράς μουσικής, όπως το www.allofmp3.com.

Tips 15

Media:

Αυτόματες λίστες αναπαραγωγής

Εάν δεν θέλετε να δημιουργήσετε τις δικές σας λίστες αναπαραγωγής, η δωρεάν εφαρμογή MusicIP Mixer (www.musicip.com) θα το κάνει για εσάς! Αναλύει τη μουσική βιβλιοθήκη σας και “κτίζει” τις λίστες ταιριάζοντας τραγούδια με παρόμοια ακουστικά χαρακτηριστικά. Εσείς δεν έχετε παρά να εισαγάγετε τη μουσική σας και να επιλέξετε Library>Start Analysis. Όταν η εφαρμογή τελειώσει, επιλέξτε το κομμάτι πάνω στο οποίο θέλετε να βασίσετε μια λίστα αναπαραγωγής και πατήστε Mix.

Για να επέμβετε στον τρόπο με τον οποίο το MusicIP Mixer δημιουργεί τις λίστες του, επιλέξτε File > Preferences και αλλάξτε τις ρυθμίσεις του Mix. Οι μίξεις που δημιουργεί η εφαρμογή έχουν καλή ομοιογένεια, αλλά, εάν δεν σας αρέσει κάποια επιλογή της, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ επάνω στο κομμάτι και να επιλέξετε το “Replace This Song”. Όταν μείνετε ευχαριστημένοι, πιέστε το Send To, ώστε να μεταφέρετε τη λίστα αναπαραγωγής στο iTunes ή τον Windows Media Player.

Προηγούμενο άρθροΑυξήστε την ταχύτητα του smartphone σας
Επόμενο άρθροΕνώστε και γράψτε την αγαπημένη σας μουσική σε CD
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας