18άρηδες επιχειρηματίες τολμούν επιχειρηματικά, δίχως να φοβούνται (βίντεο άποψη)

18άρηδες επιχειρηματίες τολμούν επιχειρηματικά, δίχως να φοβούνται (βίντεο άποψη)

Δείτε το βίντεο παρακάτω

Ορισμένοι νεαροί άνθρωποι που μόλις τώρα ενηλικιώθηκαν δεν φοβούνται να αρπάξουν τη ζωή από τα μαλλιά και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο στίβο μάχης της επιχειρηματικότητας, ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους, παρά μόνο για εκείνους που δεν φοβούνται να τολμούν.

Πάντα πίστευα πως η επιχειρηματική επιτυχία δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με την άλλη ηλικία, δηλαδή ό,τι ένας ένας 18χρονος είναι καταδικασμένος να αποτύχει εν αντιθέσει με κάποιον που είναι 40 χρονών. Τέτοιου είδους αντιλήψεις και στερεότυπα κατακλύζουν την κοινωνία μας, όπου πρακτικά αρκετοί γονείς αποτρέπουν τα 18χρονα τέκνα τους να ασχοληθούν με το επιχειρείν, φοβούμενοι την αποτυχία, και κατ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά ίσως με ετούτη τη συμπεριφορά να τους κόβουν τα φτερά. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Όμως για εκείνους που δεν γνωρίζουν οφείλω να επισημάνω ορισμένα σημαντικά στοιχεία, για να ξεχωρίσουμε ορισμένες έννοιες και να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Η επιχειρηματικότητα είναι μία τελείως παρεξηγημένη έννοια, και συχνά συγχέεται με το ταλέντο ενός ατόμου σε κάποιο επάγγελμα. Δυστυχώς αυτή την επικρατούσα λανθασμένη λογική την ασπάζονται εκατομμύρια κόσμος ανά την υφήλιο.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια αποκτηθείσα ικανότητα. Δηλαδή η ικανότητα να σκέφτεται κανείς και να ενεργεί υπό επιχειρηματικούς όρους και πρακτικές, ανεξάρτητα σε ποιο κλάδο δραστηριοποιείται.

Ας υποθέσουμε ό,τι κάποιος είναι πολύ καλός στο επάγγελμα του, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη επιχειρηματική παιδεία να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά της εταιρείας του, να κλείσει τις κατάλληλες συμφωνίες για τα συμφέροντά του, π.χ να διαπραγματεύεται σκληρά ακόμη κι αν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και πολλά άλλα, με συνέπεια να έρχεται σύντομα το επιχειρηματικό του τέλος και να αναρωτιέται γιατί μπορεί να έχουν συμβεί όλα αυτά.

Μία σπουδαία λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα είναι οι εκπαιδευτικές επιχειρηματικές συναντήσεις που έχουν ως σκοπό την κατάρτιση των επιχειρηματιών, μαθαίνοντας καινούργια πράγματα, προσανατολισμένες κατά κύριο λόγο στις δράσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν τις αδρανείς δυνατότητες και να ξυπνήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα του εκάστοτε ατόμου.