ΑρχικήΤι είναι1962: ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Κούβας

1962: ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Κούβας

Οι αγωνιώδεις και περίπλοκες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση τελικά καταλήγουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης που σχετιζόταν με τον υπερβολικό εξοπλισμό της Κούβας, μια μέρα σαν και αυτή το 1962.

Είναι το τέλος μιας τρομακτικής περιόδου όπου ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ήταν θέμα ωρών, όπου πρακτικά θα σήμαινε και την έναρξη ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την μέρα που ο πρόεδρος Κένεντι, στις 22 Οκτωβρίου είχε προχωρήσει σε διάγγελμα προειδοποιώντας τους Σοβιετικούς να αποσύρουν κάθε σκέψη για να επεκτείνουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα στην Κούβα, μια ανάσα από τις ΗΠΑ, ολόκληρος ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του περιμένοντας να δει αν οι δυο υπερδυνάμεις θα πατούσαν…τα κόκκινα κουμπιά. Ήταν η περίοδος που οι στρατιωτικές δυνάμεις των δυο χωρών είχαν μπει σε κατάσταση συναγερμού 4, ένα μόλις βήμα πριν την επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Στις 24 Οκτωβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν τα σοβιετικά πλοία να πλησιάζουν τις ακτές της Κούβας περιμένοντας να διαπιστωθεί αν προσπαθούσα να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και αν μετάφεραν πυρηνικούς πυραύλους. Την τελευταία στιγμή…τα πλοία θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Σοβιετική Ένωση.

Μια μέρα σαν και αυτή, ο Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουτσόφ, θα στείλει στον Κένεντι επιστολή προσφέροντας του μια συμφωνία για να λήξει η κρίση. «Αν οι ΗΠΑ ψηφίσει να μην εισβάλει ποτέ στην Κούβα, τα σοβιετικά πλοία δεν θα μεταφέρουν πολεμικό εξοπλισμό. Ας δείξουμε τις καλές μας προθέσεις. Να ζυγίσεις σωστά τις συνέπειες».

Ο Κένεντι μαζί με τους συνεργάτες τους εξέτασαν την πρόταση και ανέλυσαν τον τρόπο που έπρεπε να απαντήσουν. Και η απάντηση τους δόθηκε : «Αν οι πύραυλοι που είχαν εγκατασταθεί ήδη στην Κούβα δεν αποσύρονταν μέσα σε δυο μέρες, οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν στρατιωτική δράση». Τώρα ήταν η σειρά του Χρουτσόφ να σκεφτεί την πρόταση και να συμφωνήσει στον τερματισμό της κρίσης…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

300 Original Motion Picture Soundtrack

Ghost Rider: Original Motion Picture Soundtrack

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166