ΑρχικήΕπιστήμη3 Αμερικανοί κέρδισαν το Νόμπελ ιατρικής στην εργασία για το βιολογικό ρυθμό

3 Αμερικανοί κέρδισαν το Νόμπελ ιατρικής στην εργασία για το βιολογικό ρυθμό

3 Αμερικανοί κέρδισαν το Νόμπελ ιατρικής στην εργασία για το βιολογικό ρυθμό

Το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς τη Δευτέρα για ανακαλύψεις σχετικά με τους καθημερινούς ρυθμούς του σώματος.

Το βραβείο αξίας αξίας 9 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες ($ 1,1 εκατομμύρια) δόθηκε στους ερευνητές επειδή απομόνωσαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον φυσιολογικό καθημερινό βιολογικό ρυθμό. Ήταν «σε θέση να ρίξουν μια ματιά στο βιολογικό μας ρολόι και να διασαφηνίσουν την εσωτερική του λειτουργία».

Οι καρδιακοί ρυθμοί προσαρμόζουν τις λειτουργίες του σώματος σε διάφορες φάσεις της ημέρας, επηρεάζοντας τον ύπνο, τη συμπεριφορά, τα επίπεδα ορμονών, τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό.

Οι νικητές έχουν «αναδείξει τη σημασία της σωστής υγιεινής του ύπνου», δήλωσε ο Juleen Zierath από την Ακαδημία Νόμπελ.

Η δουλειά των βραβευθέντων πηγάζει από το 1984, όταν οι Rosbash και ο Hall, οι οποίοι ήταν τότε και στον Brandeis, μαζί με τον Young απομόνωσαν το γονίδιο «period gene» στις μύγες. Ο Hall και ο Rosbash διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιήθηκε από το γονίδιο συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια δεκαετία αργότερα, ο Young ανακάλυψε ένα άλλο γονίδιο με το όνομα “clock gene”.

“Οι ανακαλύψεις για τα παραδείγματα από τους βραβευθέντες δημιούργησαν βασικούς μηχανισμούς για το βιολογικό ρολόι”, δήλωσε η Nobel Assembly στη δήλωση του βραβείου.

“Η ευημερία μας επηρεάζεται όταν υπάρχει προσωρινή αναντιστοιχία μεταξύ του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και αυτού του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού, για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε σε διάφορες χρονικές ζώνες και βιώνουμε” jet lag “, δήλωσε. “Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η χρόνια απόκλιση μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που υπαγορεύει ο εσωτερικός φύλακας του χρόνου μας, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες”.

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ανέφερε ότι ο Rosbash δήλωσε ότι έλαβε την κλήση για το βραβείο λίγο μετά τις 5 π.μ τοπική ώρα.

“Είμαι ακόμα συγκλονισμένος, καθόμουν εδώ με τη γυναίκα μου, φορώντας την πιτζάμα μου, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα κερδίσω το βραβείο”, είπε. “Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τους συναδέλφους μου. Δεν έχω καν χρόνο να φτιάξω ένα φλιτζάνι καφέ.”

Πρόσφατοι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής.

Ακολουθεί μια λίστα με τους νικητές του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής τα τελευταία 10 χρόνια, που απονεμήθηκαν τη Δευτέρα στους Αμερικανούς γενετιστές Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young για τη δουλειά τους στα εσωτερικά βιολογικά ρολόγια:

2017: Αμερικανοί γενετιστές Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young για τις ανακαλύψεις τους στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι που διέπει τους κύκλους ύπνου των περισσότερων ζωντανών πραγμάτων.

2016: Yoshinori Ohsumi της Ιαπωνίας για το έργο του στην αυτοφαγία – μια διαδικασία με την οποία τα κύτταρα «τρώνε» – και όταν διαταράσσονται μπορεί να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον και διαβήτη.

2015: William Campbell (Αμερικανός πολίτης γεννημένος στην Ιρλανδία) ο Satoshi Omura (Ιαπωνία),και ο Tu Youyou (Κίνα) για την απελευθέρωση θεραπειών για την ελονοσία και το σκουλήκι.

2014: John O’Keefe (Βρετανία, ΗΠΑ), Edvard I. Moser και May-Britt Moser (Νορβηγία) γιατί ανακάλυψαν πώς ο εγκέφαλος περιηγείται με ένα εσωτερικό μηχανισμό που μοιάζει σανGPS.

2013: Thomas C. Suedhof (Αμερικανός πολίτης γεννημένος στη Γερμανία), James E. Rothman και Randy W. Schekman (ΗΠΑ) για εργασία σχετικά με το πώς το κύτταρο που οργανώνει το σύστημα μεταφοράς του.

2012: Shinya Yamanaka (Ιαπωνία) και John B. Gurdon (Βρετανία) για ανακαλύψεις που δείχνουν πώς τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα.

2011: Bruce Beutler (ΗΠΑ), Jules Hoffmann (Γάλλος πολίτης γεννημένος στο Λουξεμβούργο) και Ralph Steinman (Καναδάς) για εργασία στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

2010: Robert G. Edwards (Βρετανία) για την ανάπτυξη γονιμοποίησης in-vitro.

2009: Η Elizabeth Blackburn (Αυστραλία-ΗΠΑ), ο Carol Greider και ο Jack Szostak (ΗΠΑ) για να ανακαλύψουν πώς προστατεύονται τα χρωμόσωμα από τα τελομερή, έναν βασικό παράγοντα στη διαδικασία γήρανσης.

2008: Harald zur Hausen (Γερμανία), Francoise Barre-Sinoussi και Luc Montagnier (Γαλλία) για εργασίες σχετικά με τους ιούς που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του AIDS.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166