3 κυρίαρχες τάσεις που θα ξεχωρίσουν το 2018 για τις επιχειρήσεις

3 κυρίαρχες τάσεις που θα ξεχωρίσουν το 2018 για τις επιχειρήσεις

3 κυρίαρχες τάσεις που θα ξεχωρίσουν το 2018 για τις επιχειρήσεις.

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι επιχειρήσεις πρέπει να καινοτομούν συνεχώς για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των πελατών και να παραμείνουν μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

Το ευτυχές γεγονός είναι πως δεν υπάρχει ελλειψη νέων τεχνολογιών και κατά συνέπεια οι ικανότεροι θα έχουν τη δυνατότητα να προοδεύσουν στο μέγιστο. Σχεδόν κάθε μέρα φαίνεται να ξεπροβάλει μια νέα ψηφιακή τάση που προσφέρεται στο ευρύ κοινό ως η επόμενη ανάγκη, ωστόσο οι επιχειρήσεις αισθάνονται διαρκείς πιέσεις για να επωφεληθούν από το πιο πρόσφατο “tech du jour”, ώστε να μην διακινδυνεύσουν να μείνουν πίσω. Όμως αν είσαστε επιχειρηματίας , και επιθυμείτε να ξεχωρίστε από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σας, οφείλετε να βεβαιωθείτε πώς είστε σε θέση να υλοποιήσετε τα στρατηγικά σας σχέδια που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες.

Η αίσθηση της αφθονίας που περιτριγυρίζει τις νέες τεχνολογίες

Πρέπει να κατανοήσουμε πώς ουσιαστικά αυτό είναι ένα πρόβλημα με τις φαινομενικά άπειρες τεχνολογικές επιλογές που συνεχώς φωνάζουν για την προσοχή όλων μας: Πολύ συχνά, οι επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες απλώς και μόνο επειδή είναι καινούριες και συναρπαστικές. Αντιθέτως κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν παράλυση μπροστά στα καινούργια τεκταινόμενα και αποφεύγουν να εφαρμόσουν τις ψηφιακές εξελίξεις επειδή είναι πολύ πολύ καλές για να είναι αληθινές και χρήσιμες. Για να μην περιπλέξουμε τα θέματα περαιτέρω, σπάνια μία νέα τεχνολογία στα γεννοφάσκια της είναι απολύτως χρήσιμη και αναγκαία. Στην πραγματικότητα, η ενσωμάτωση ενός δημιουργικού συνδυασμού διαφόρων τεχνολογιών και διαδικασιών που αλληλοσυμπληρώνονται είναι αυτό που προωθεί την καινοτομία.

Για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν όλο τον αναδυόμενο τεχνολογικό θόρυβο και να προσδιορίσουν σε ποιες περιοχές αξίζει να επενδύσουν, η O’Reilly ανέλυσε δεδομένα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης για να εντοπίσει τους πιο δημοφιλείς όρους αναζήτησης τεχνολογίας από τους επαγγελματίες των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας που αποτελούν από 2,25 εκατομμύρια χρήστες. Παρακάτω παρατίθενται οι τρεις κυρίαρχες τάσεις που προέκυψαν από την έρευνα που οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν κατά προτεραιότητα μεγάλη προσοχή ούτως ώστε να βγούνε κερδισμένοι:

1. Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Το AI δεν είναι πλέον μόνο μια συλλογή τεχνολογικών δυνατοτήτων, σίγουρα είναι κάτι περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος. Το 2018, θα είναι η χρονιά που θα δώσει ιδιαίτερη βάση στην τεχνητή νοημοσύνη και σε συνδυασμό με τα υπαρκτά εργαλεία που υποστηρίζουν αυτό τον τομέα θα υπάρξει για τις εταιρείες μια γρήγορη ανάπτυξη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τεχνολογίες ΑΙ ανοιχτού κώδικα επικρατούν όλο και περισσότερο σε ιδιόκτητα εργαλεία και ο ενθουσιασμός για κλάδους, όπως η βαθιά μάθηση και η μηχανική μάθηση θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Επιπλέον, η βιβλιοθήκη προγραμματισμού AI TensorFlow παρουσίασε 146% αύξηση της δραστηριότητας από έτος σε έτος και θα παραμένει στο επίκεντρο του τρέχοντος έτους, με βάση τα δεδομένα αναζήτησης από την online πλατφόρμα εκμάθησης της O’Reilly. Το Kafka, ένα εργαλείο ανάλυσης για τη ροή δεδομένων, παρουσίασε επίσης ανάπτυξη (32% σε ετήσια βάση), ωστόσο το κορυφαίο στοιχείο αναζήτησης στη μαθησιακή πλατφόρμα ήταν η Python. Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης του AI, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Python είναι κορυφαία γλώσσα προγραμματισμού για τις επιχειρήσεις, καθώς οι μηχανικοί βασίζονται στις ισχυρές βιβλιοθήκες της γλώσσας για στατιστικές και χειρισμούς των δεδομένων.

2. Το Cloud και τα Microservices

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δεδομένα δείχνουν επίσης περαιτέρω μετακίνηση των επιχειρηματικών διαδικτυακών δραστηριοτήτων στο σύννεφο (Cloud ). Το Amazon Web Services (AWS) ήταν ο τέταρτος πιο αναζητούμενος όρος αναζήτησης από τους χρήστες που συμμετείχαν στην έρευνα και το Docker ήταν ο τρίτος. Επιπλέον, το Kubernetes, το οποίο διευκολύνει την εκτέλεση προγραμμάτων στο σύννεφο σε πακέτα λογισμικού που ονομάζονται δοχεία (containers), παρουσίασε αύξηση κατά 98% στη δραστηριότητα και το microservices ήταν ο 24ος πιο αναζητημένος όρος. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι τα περιβάλλοντα στο σύννεφο πρέπει να αναπτυχθούν, ίσως το πιο σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να το διαχειριστούν δυναμικά.

3. Blockchain

Το ενδιαφέρον για το blockchain αυξήθηκε κατά 107%, και είναι κάτι που πραγματικά δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι όλα τα διαφημιστικά σποτ που περιβάλλουν το bitcoin αναφορικά με το blockchain έχουν πάρει φωτιά , επίσης, το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain υπόσχεται να καταγράφει τις συναλλαγές με ασφάλεια είναι ένας παράγοντας που προσδίδει περαιτέρω αξιοπιστία χωρίς επιπλέον διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το blockchain συσσωρεύει τις συναλλαγές κατά τρόπο που τους επιτρέπει να επαληθεύονται, η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάτι περισσότερο από οικονομικές και νομισματικές συναλλαγές, παρέχοντας πολλά νομικά οφέλη και ιδιαίτερη ασφάλεια σε οποιαδήποτε επιχείρηση σκοπεύει να την εφαρμόσει για τον εαυτό της.

Τάσεις που δεν τείνουν να είναι στα κορυφαία αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρχαν αρκετές τεχνολογίες που δεν ήταν αντικείμενο δημοφιλών αναζητήσεων μεταξύ των χρηστών του O’Reilly. Η ασφάλεια, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, τα IoT, τα ενσωματωμένα συστήματα και η τρισδιάστατη εκτύπωση απουσίαζαν. Είναι πιθανό οι χρήστες να συμπεριλαμβάνουν τη δραστηριότητα ασφαλείας σε άλλα αναπτυξιακά έργα που περικλείουν πολλές τεχνολογίες μαζί, και ως εκ τούτου δεν ψάχνουν μεμονωμένα ειδικά για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Είναι επίσης πιθανό να επωφελούνται από τις δυνατότητες ασφαλείας που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud.

Ωστόσο ένα γεγονός που αγνοεί αρκετός κόσμος είναι ότι με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, τα IoT, τα ενσωματωμένα συστήματα και την εκτύπωση 3D, ίσως η εξάρτηση από αυτές τις τεχνολογίες (δηλαδή το υψηλότερο κόστος παραγωγής και η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα υλοποίησης) επηρεάζει την υιοθεσία από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για αυτά.

Οι βασικές τεχνολογίες μηχανικής όπως οι Oracle, SQL και NoSQL απέτυχαν επίσης να καταταχθούν ως δημοφιλείς όροι αναζήτησης, σύμφωνα με την έρευνά. Αυτά τα εργαλεία είναι αναμφισβήτητα ακόμα σε χρήση, αλλά προφανώς η διατήρησή τους είναι λιγότερο θέμα ενδιαφέροντος για τις σημερινές επιχειρήσεις. Είναι επίσης πιθανό ότι πολλά τμήματα πληροφορικής αναθέτουν αυτά τα καθήκοντα σε μικρότερες διοικητικές ομάδες, ώστε άλλοι μηχανικοί να εστιάσουν το χρόνο τους στην εφαρμογή των πιο πρόσφατων τεχνολογιών με τους πιο παραγωγικούς τρόπους.

Προτεραιότητα AI, Cloud και Blockchain

Ενώ τα δεδομένα δεν μπορούν να διακρίνουν αν οι επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες τεχνολογίες αυτήν τη στιγμή, είτε αναπτύσσονται ενεργά, είτε βρίσκονται σε πρώιμα ερευνητικά στάδια, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι το AI, η ανάπτυξη του cloud και το blockchain είναι περιοχές υψηλής προτεραιότητας. Για να παραμείνει σχετική κατά το επόμενο έτος, τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει να αξιολογήσουν αυτές τις τρεις τεχνολογίες και να τις ενσωματώσουν στις υπάρχουσες στρατηγικές, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών στόχων.

Επόμενα βήματα

Τώρα πουκατανοήσετε ό,τι αυτές οι βασικές τεχνολογικές απαιτούν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε ποια είναι τα πιο πολύτιμα για την επιχείρησή σας. Ακριβώς επειδή το AI είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να τις εφαρμόσουν στην εσωτερική τους δομή.

Πριν κάνετε μια νέα επένδυση σε κάποια τεχνολογία- είτε πρόκειται για AI, σύννεφο ή blockchain – βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει έναν έλεγχο της τεχνολογίας και των διαδικασιών που ισχύουν σήμερα. Μερικές φορές η ανοικοδόμηση επιχειρηματικών διαδικασιών και υπηρεσιών σε νέες πλατφόρμες καταναλώνει πάρα πολλούς πολύτιμους πόρους, διαρκεί πάρα πολύ και εισάγει κίνδυνο που υπερβαίνει την ανταμοιβή.

Οφείλετε να βεβαιωθείτε αν είναι δυνατή η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε μικρότερα τμήματα στις υπάρχουσες πλατφόρμες, παρά να στηριχθείτε αποκλειστικά σε αυτά αν δεν υπάρχει λόγος. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, όσον αφορά την επιχείρησή σας, – είναι μια τεχνολογική αναθεώρηση κρίσιμης σημασίας για την ψηφιακή επιτυχία. Σε αυτήν την περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε τους κατάλληλους συνεργάτες και την απαιτούμενη υποστήριξη για να κάνετε την υλοποίηση των στρατηγικών σας σχεδίων όσο το δυνατόν πιο απλά και εξορθολογισμένα.

Φροντίστε να διατηρείτε τους υπαλλήλους συνεχώς σε εγρήγορση και να βρίσκεστε σε άμεση επικοινωνία μαζί τους, επιπλέον επενδύστε στην κατάρτισή τους και βεβαιωθείτε ότι τα αποτελέσματα που παράγουν είναι μετρήσιμα και όχι αόριστα. Μετά από όλα ετούτα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε είναι χρήσιμη μόνο αν τη χρησιμοποιείται και σας παρέχει πολύτιμα εφόδια για την ανάπτυξη της εταιρείας σας.

Η γνώση των κυρίαρχων τεχνολογικών τάσεων που διαμορφώνουν το τρέχον έτος και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν με τον πιο στρατηγικό τρόπο για τη δική σας επιχείρηση είναι ένας βασικός παράγοντας για να παραμείνετε μπροστά στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που υπάρχει εκεί έξω στην αγορά στο ψηφιακό κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας