ΑρχικήSmartphones4 εξομοιωτές για να τρέξετε Android στον υπολογιστή

4 εξομοιωτές για να τρέξετε Android στον υπολογιστή

Το Android, για πολλούς και διάφορους λόγους, έχει καταστεί το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Βέβαια, κοιτώντας καλύτερα όλο αυτό, με τα λειτουργικά συστήματα των φορητών συσκευών, βλέπουμε πως οι πραγματικά αξιόλογοι “παίκτες” (πχ, Maemo / Μeego / Tizen), έχουν εξαφανιστεί, ενώ η τακτική της Apple με την χρέωση στα πάντα και τους πολύ περιοριστικούς και αυταρχικούς όρους χρήσης, σε συνδυασμό με την Microsoft που χώρια όλα τα άλλα, αποδείχτηκε ανίκανη να ανταποκριθεί, οδήγησαν το Android στην κορυφή.

Το μόνο βέβαιο, είναι πως πίσω από την βιτρίνα, τα λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές, δεν θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις ούτε ως επίτευγμα της τεχνολογία, ούτε καν να τους προσδώσεις αρτιότητα.

Το ουσιαστικό είναι πως προκειται για λειτουργικά συστήματα που τρέχουν σε συσκευές που τις χρησιμοποιούμε εν κινήσει και υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών με εύκολη εγκατάσταση, για κάθε χρήση. Ίσως, αυτός να είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που κάνει τόσο ελκτικό το Android και εξηγεί την επιτυχία πρότζεκτς σαν το RemixOS, αν και ακόμα βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο.

Λαμβάνοντας υπόψιν, πως η πρόταση: “τρέξτε το Android στον υπολογιστή σας”, είναι πολύ σχετική, ίσως και λίγο παραπλανητική. Αυτό επειδή, για να έχετε ένα πλήρες Android και εγκατάσταση των περισσοτέρων εφαρμογών και παιχνιδιών, είναι καθαρά θέμα hardware, ας δούμε πέντε λογισμικά που μπορουν να σας δώσουν μια γεύση του Android και των εφαρμογών του στον υπολογιστή σας.

Πρόκειται για 4 εξομοιωτές (emulators) που μάλλον είναι και οι καλύτεροι που υπάρχουν, χωρίς να παρουσιάζουν δυσκολία στη χρήση.

Να ξεκαθαρίσουμε, πως ο σκοπός της ύπαρξής τους, είναι για προγραμματιστές, αφού μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές κατά την ανάπτυξη εφαρμογών για το Android είναι ο μεγάλος αριθμός των συσκευών που υπάρχουν και η υποστήριξη σε όσο το δυνατόν περισσότερες. Οι διαφορετικές εκδόσεις του Android δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, όπως τα διαφορετικά μεγέθη οθόνης και ανάλυσης.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν emulators για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά την δημιουργία ενός για κάθε συσκευή είναι πρακτικά αδύνατη.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορείτε να τα δοκιμάσετε και για προσωπική χρήση, ακόμα και αν δεν είσαστε προγραμματιστές.

Πίνακας περιεχομένων

Manymo

Αρχίζουμε από το Manymo, όχι γιατί είναι υποχρεωτικά το καλύτερο, μα επειδή είναι το πιο εύκολο και άμεσο στην χρήση. έναν δικτυακό εξομοιωτή που μπορεί να τρέξει μέσα από έναν browser, δίνοντας την δυνατότητα επιλογών για διαφορετικού μεγέθους οθόνες/αναλύσεις και για διαφορετικές εκδόσεις Android.

Μεταβαίνοντας απλά, στην σελίδα του, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρέξετε το demo που παρέχει, ενώ φυσικά έχετε την επιλογή να ανεβάσετε το apk αρχείο κάποιας εφαρμογής, ώστε να την τεστάρετε. Με την δημιουργία ενός λογαριασμού οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες, καθώς το demo έχει περιορισμένες δυνατότητες και διάρκεια χρόνου.

Shashlik

Ο Shashlik, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως ένα από τα καλύτερα λογισμικά του είδους, έχοντας μια κάπως διαφορετική προσέγγιση, καθώς δίνει την δυνατότητα να τρέχετε Android apps στο desktop σας σαν φυσικές. Δηλαδή, δεν εμφανίζεται πουθενά το παράθυρο του emulator, ούτε κάτι άλλο. Όλες οι διεργασίες γίνονται στο παρασκήνιο. Εσείς αρκεί να κατεβάσετε όποια Android app θέλετε (το apk αρχείο της), να κάνετε διπλό κλικ επάνω της και στην συνέχεια θα την βρείτε κανονικά στο μενού των εφαρμογών σας, μπορώντας να την τρέξετε σαν οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή στο desktop σας.

Είναι σημαντικό επίσης, πως δεν πρόκειται για κάτι βαρύ και οι διεργασίες του δεν σας επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημά σας και όπως είναι ευνόητο, στην τελική του χρήση δεν είναι καθόλου δύσκολο, ούτε απαιτεί κάποια καμπύλη εκμάθησης.

Είναι διαθέσιμος μόνο για Linux.

Genymotion

Βέβαια, ο “θρόνος”, επί του παρόντος, ανήκει στο Genymotion, που είναι ένας γρήγορος εξομοιωτής Android o οποίος έρχεται με προ-ρυθμισμένες Android εικόνες (x86 με OpenGL hardware acceleration), ιδανικό για τον έλεγχο εφαρμογών, μα και για να έχετε μια γεύση από Android στον υπολογιστή σας.

Δημιουργήθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τον Android Emulator της Google, τόσο για προγραμματιστές, όσο και όσους δοκιμάζουν εφαρμογές και μάλλον τα κατάφερε.

Για να το κατεβάσετε, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, αν και πλέον, μπορεί να μην είναι και τόσο δωρεάν πια.

BlueStacks

Το BlueStacks, από όποια πλευρά και αν το δεις, είναι κορυφαίο. Έχει χρόνια ανάπτυξης και είναι ένα από τα πρώτα λογισμικά που παρουσιάστηκε, φέρνοντας το Android στα desktops, πριν σχεδόν πέντε χρόνια. Υποστηρίζει πάνω από 750.000 Android εφαρμογές, όπως παιχνίδια, SMS, καθώς και media apps.

Η εφαρμογή, έχει πάνω από 5 εκατομμύρια downloads, ενώ έχει βραβευτεί το 2012, σαν Best of CES. Είναι δωρεάν (όχι ανοιχτού κώδικα) και είναι δυστυχώς, διαθέσιμη μόνο για Windows και OSX.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμα Android emulators, ιδιαίτερα για Windows, μα από την μια είναι κλειστά λογισμικά, από την άλλη, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο, άσε που κάνουν ένα σωρό εγγραφές στα συστήματα με Windows.

Για να ολοκληρωθεί σωστά η εγκατάσταση, μόλις τρέξετε την εφαρμογή, τσεκάρετε (αν δεν είναι) τα: App Store Access και App Notification και συνεχίστε, πατώντας το κουμπάκι: Install και αφήστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει το BlueStacks.

Μόλις ανοίξει, κάντε κλικ στο εικονίδιο (tile): My Apps και στη συνέχεια στο κουμπί: App Search. Εκεί, μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή θέλετε. Η εφαρμογή δεν θα εγκατασταθεί από αυτήν την αναζήτηση. Η αναζήτηση σας λέει ακριβώς το οποίο κατάστημα (με Android apps) υπάρχει η εφαρμογή που θέλετε. Επιλέξτε ένα κατάστημα app από την επιλογή (υπάρχει φυσικά και το Google Play).

Αν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιες εφαρμογές, τις οποίες έχετε πληρώσει και τις τρέχετε στο τηλέφωνο η tablet σας, μπορείτε να τις κάνετε migrate, ώστε να τις έχετε και στο desktop σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166