ΑρχικήSmartphonesΧρειαζόμαστε antivirus στο Android;

Χρειαζόμαστε antivirus στο Android;

Αν έπρεπε να δώσω μια σύντομη και σαφή απάντηση στην ερώτηση του τίτλου, αυτή είναι:

Ναι, χρειαζόμαστε antivirus στο Android!

Μη ξεχνάτε πως πλέον δεν μιλάμε για απλές συσκευές, μα στην ουσία για υπολογιστές τσέπης. Και βέβαια το antivirus το χρειάζονται όλα τα λειτουργικά συστήματα για smartphones και όχι μόνο το Android. Το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κενά στο λειτουργικό μα στις εφαρμογές και στον κακό μπελά που ακούει στο όνομα malware.

Στην ουσία αυτή τη στιγμή στην αγορά κυριαρχούν δυο λειτουργικά συστήματα για smart-phones. Το Android της Google και το iOS της Apple. To iOS είναι ένα κλειστό σύστημα, απόλυτα ελεγχόμενο από την Apple που τρέχει σε συσκευές της εταιρείας και μόνο (iphones). Έχει τα γνωστά προβλήματα με τη κεραία και βασικά καθημερινά πράγματα που δεν υπάρχουν προεγκατεστημένα.

Το Android από την άλλη είναι είναι ελεύθερο και ανοιχτό και με ελάχιστη εποπτεία από τη Google που είναι και η δημιουργός του μπορεί να τρέξει σε πλήθος συσκευών, είναι πλήρες και φυσικά παραμετροποιήσιμο. Ακόμα είναι νέο και σίγουρα θέλει χρόνο ακόμα μέχρι να ανακαλύψουν τρωτά του σημεία και να προκύψει το αντίστοιχο κακόβουλο λογισμικό.

Που είναι το πρόβλημα;

Φυσικά στις εφαρμογές που υπάρχουν στο Market. Μα δεν ελέγχονται? Όχι, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στις εφαρμογές που ανεβαίνουν στο Μarket. Αρκεί να πληρούν κάποια (χαλαρά) κριτήρια που έχει θέσει η Google και από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ότι θέλει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εύκολα μπορεί να ανεβάσει κάποιος ένα μεταμφιεσμένο malware. Και για την ιστορία να πούμε, ότι malware για το Android έχει προκύψει ήδη, από τον Ιανουάριο του 2010 και αφορούσε κάποιο που υπό προϋποθέσεις και εφ’ όσον το επέτρεπε ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να ψαρέψει κωδικούς και στόχευε σε αυτούς τραπεζικών λογαριασμών.

Άρα τι κάνουμε;

Αφ’ ενός όταν κατεβάζουμε κάποια εφαρμογή πριν πατήσουμε το κουμπάκι για εγκατάσταση (το OK), μας λέει που θα αποκτήσει πρόσβαση αυτή η εφαρμογή. Αν για παράδειγμα κατεβάσουμε ένα music player και ζητάει πρόσβαση σε κλήσεις και sms, σίγουρα πρέπει να υποψιαστούμε. Από την άλλη κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή θα κάνουμε κατάχρηση με τις εφαρμογές και το πιο πιθανό να χάσουμε τον έλεγχο στο τι έχουμε εγκατεστημένο.

Η πρόληψη σώζει!

Κοινώς πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα antivirus στην Android συσκευή μας. Ναι μα….. Τι είπαμε πιο πάνω, για την ανεξέλεγκτη χρήση του Google Play Store; Και τη ζούγκλα στη κυριολεξία, που επικρατεί με τις εφαρμογές. Θυμηθείτε λίγο και τα Windows που ιοί μεταμφιεσμένοι σε antivirus εισέβαλαν στο σύστημα. Άρα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το antivirus που θα βάλουμε.

Σε κάθε περίπτωση να έχετε υπ’ όψιν ότι τα antivirus έχουν πρόσβαση σε όλη τη συσκευή και τις εφαρμογές. Ευνόητο αυτό βέβαια, αφού αυτή είναι η δουλειά τους μα και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ευτυχώς υπάρχουν διάσημες εφαρμογές του είδους τόσο δωρεάν όσο και Pro.

Εμείς προτιμήσαμε το AVG Antivirus επειδή συν τα άλλα είναι και το πιο ελαφρύ από τα υπόλοιπα αξιόπιστα και σοβαρά antivirus. Υπάρχει βέβαια και η πιο πλήρης pro έκδοση του μα και η free είναι αποδοτική.

Σημειώστε πως κατά το σκανάρισμα υπάρχει περίπτωση να βγάλει ως επικίνδυνες εφαρμογές για δικαιώματα root η την επιλογή στα Settings να μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση εφαρμογών και από αλλού εκτός από το επίσημο Android Market. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις τα συγκεκριμένα του λέτε να τα αγνοήσει. Η κάθε εφαρμογή antivirus έχει Ρυθμίσεις που αν έχετε ανοιχτή την εφαρμογή και πατήσετε το κουμπάκι: Μενού, μπαίνετε στις ρυθμίσεις της. Συνιστώ να επιλέξτε το live σκανάρισμα και τη χρονική περίοδο την επιλέγετε ανάλογα τη χρήση (προσωπικά το έχω βάλει να σκανάρει καθημερινά).

Εγκατάσταση AVG antivirus: Απλά ανοίξτε το Google Play Store από το smartphone σας και κάντε αναζήτηση για AVG. Μόλις εμφανιστεί εγκαταστήστε το.

Γιατί δεν χρειαζόμαστε τα mobile apps των ιστοσελίδων

H δημιουργία μιας Android εφαρμογής δεν είναι δύσκολη, τουλάχιστον όσον αφορά αυτές που έχουν οι διάφορες ιστοσελίδες, είτε πρόκειται για το Facebook είτε κάποιο άλλο blog. Μάλιστα, πλέον βλέπουμε σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα ασχέτως βεληνεκούς, να μας προτείνει να εγκαταστήσουμε την Android εφαρμογή της, υποσχόμενη (στις περισσότερες περιπτώσεις) πως θα έχουμε καλύτερη εμπειρία χρήσης και άλλα «καλούδια». Και είναι γεγονός πως οι apps διάφορων ιστοσελίδων έχουν πάρα πολλές εγκαταστάσεις.

Είναι όμως αναγκαίο;

Χρειαζόμαστε πραγματικά τέτοιου είδους apps στα τηλεφωνα μας;

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως ναι, τις χρειαζόμαστε, όταν ασχολούμαστε πολύ με κάποια σελίδα (δυστυχώς σαν παράδειγμα θα φέρω το Facebook) και σε μια εποχή που η πρόσβαση από φορητές συσκευές είναι πιο αυξημένη από ποτέ. Κάτι που ήταν σωστό κάποια χρόνια πριν, όταν η διάταξη των ιστοσελίδων δεν ήταν υποχρεωτικά «φιλική» προς τις φορητές συσκευές.

Όμως πια, τα πράγματα έχουν αλλάξει και όχι μόνο στην mobile-friendly εμφάνιση των ιστοσελίδων, μα και στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά των mobile-browsers.

Αυτό θα το δούμε στην συνέχεια, μα πιο πριν θα πρέπει να λογαριάσουμε και κάτι ακόμα που δεν είναι άλλο από την μπαταρία και την κατανάλωση της συσκευής μας. Υπάρχουν εφαρμογές ιστοσελίδων που κυριολεκτικά καταβροχθίζουν την μπαταρία και πόρους των συσκευών μας. Όχι καιρό πριν, η app του Facebook σε πολλές συσκευές, μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατανάλωνε ως και το 1/4 της μπαταρίας, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με την app του Twitter. Αυτό ισχύει και για άλλες apps αρκετών ιστοσελίδων ακόμα και τεχνολογικών, ενώ στην λίστα περιλαμβάνονται και apps από ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Και μην γελιέστε, η κατανάλωση δεν έχει να κάνει με το πόσο καλοφτιαγμένη είναι μια εφαρμογή.

Και αυτή είναι η μια πλευρά, η άμεσα ορατή, καθώς υπάρχει και άλλη. Και αυτή η άλλη είναι η πιο ανησυχητική μα και παραδόξως αναμενόμενη.

Και όπως ίσως μαντέψατε, έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα. Με διάφορες έρευνες έχει υπολογιστεί πως σχεδόν το 75% των εφαρμογών σε Android, και κάπου το 50% σε iOS, μοιράζονται τα δεδομένα τοποθεσίας της συσκευής με τρίτους. Ενώ οι εφαρμογές σε Android είναι πιο πιθανό να μοιράζονται με τρίτα μέρη προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα (50%) και διεύθυνση email (25%), σε σύγκριση με τις εφαρμογές σε iOS, όπου το 18% μοιράζεται ονόματα και το 16% διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και σε αυτό, χωρίς να λογαριάσουμε τις υπόλοιπες καταγραφές που κάνουν σε μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, τηλέφωνα των επαφών μας και όσων άλλων έχουμε στις συσκευές μας.

Δεν ξέρω αν μπορείτε να αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το πως αν εσείς δεν έχετε δώσει ποτέ το κινητό σας στο Facebook, το πιο πιθανό είναι να το γνωρίζει ήδη που σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, αν και όποτε χρειαστεί, μπορεί να δώσει ένα ανατριχιαστικά λεπτομερές προφίλ της ζωής σας. Και βέβαια δεν είναι μόνο το Facebook, άλλωστε όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα από την στιγμή που μεταβιβάζονται σε τρίτους με σκοπό την διαφήμιση, χάνεται ο κάθε έλεγχος.

Δηλαδή, για σκεφτείτε το πιο απλά: Μια εφαρμογή για ιστοσελίδα των 240-250 MB που η μεταφορά της στην sd θυμίζει ταινία του Αγγελόπουλου, πιστεύετε πως θα έχει καλό αποτέλεσμα για την συσκευή και τα δεδομένα σας;

Ναι, μα είναι βολικό αφού με ένα tap εχεις πρόσβαση.

θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

Και σαν τελικό αποτέλεσμα έτσι είναι, αφού μια app μπορεί να έχει συντόμευση στην κεντρική ή άλλη οθόνη, ανοίγοντάς την με μια κίνηση.

Αυτό όμως, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, για οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλουμε. Να δημιουργήσουμε δηλαδή, συντόμευσή της στην οθόνη της συσκευής μας και να την ανοίγουμε με ένα χτύπημα. O τρόπος δεν διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο desktop μας.

Πρόκειται για μια επιλογή που έχουν πλέον όλοι οι σύγχρονοι browsers που μπορεί να γίνει πανεύκολα και ταχύτατα. Από προσωπική εμπειρία, στο Android αυτό το κάνει καλύτερα ο Firefox (καλύτερα έστω από τον default browser και τον Chrome).

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

  • Μεταβείτε στην ιστοσελίδα που θέλετε και πατήστε το κουμπάκι με τις ρυθμίσεις του browser.

Εκεί, θα δείτε, ανάμεσα στα υπόλοιπα να υπάρχει και μια επιλογή για δημιουργία συντόμευσης στην οθόνη του κινητού σας. Άλλοι browsers το έχουν άμεσα εμφανές, άλλοι σαν υπό-επιλογή.

Στον Firefox για παράδειγμα, θα πρέπει να πατήσετε πρώτα την επιλογή «Page» και από εκεί στο: «Add to screen» (ή περίπου έτσι):

Αμέσως θα δημιουργηθεί και η σχετική συντόμευση της σελίδας στην οθόνη σας, μπορώντας να την σύρετε όπου θέλετε:

Μια ακόμα επιλογή που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη, είναι αυτή της επιλογής εμφάνισης μιας ιστοσελίδας. Αυτό επειδή, βλέποντας μια σύγχρονη ιστοσελίδα στην πιο μικρή οθόνη του smart-phone ή tablet, μας δίνει μια κάπως διαφορετική εκδοχή της, προσαρμοσμένη για αυτές τις μικρές οθόνες αφής. Αρκετές σελίδες μάλιστα έχουν και ένα τροποποιημένο domain γι’ αυτό. Συμβαίνει όμως, σε πολλές ιστοσελίδες αυτή η mobile εμφάνιση να μην είναι πιο καλή από την κανονική που έχει η σελίδα ή να είμαστε καλύτερα εξοικειωμένοι με την κανονική της εμφάνιση.

Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ζητήσουμε από τον browser μας να μας «σερβίρει» την desktop της έκδοση. Μια επιλογή που επίσης υπάρχει στις ρυθμίσεις και σχεδόν σε όλους τους browsers είναι άμεσα ορατή (Request a desktop site ή κάπως έτσι):

Εν’ κατακλείδι:

Όσο περισσότερες εφαρμογές βάζετε στην συσκευή σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση, καθώς τι να κάνεις την super-duper app της τάδε ιστοσελίδας, αν δεν έχεις μπαταρία και στην ουσία δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου γι’ αυτό ακριβώς που είναι, σαν τηλέφωνο.

Ενώ ακόμα χειρότερα, ΔΕΝ έχετε αυτό που νομίζετε σαν αυτονόητο, το απόρρητο των δεδομένων σας, όπως προσωπικές φωτογραφίες, με ποιους μιλάτε, πού βρισκόσαστε κλπ. Οι περισσότερες ιστοσελίδες γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σας ζητούν να εγκαταστήσετε την desktop εφαρμογή τους. Για να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε off-line πληροφορίες για εσάς.

Επίλογος

Μην έχετε τη ψευδαίσθηση πως οι συσκευές αυτές έχουν ανοσία. Ότι smartphone και αν έχετε, με όποιο λειτουργικό κι αν τρέχει κάλο είναι να το εφοδιάσετε με κάποιο σοβαρό antivirus. Μην κάνετε τίποτα με το smartphone σας ότι δεν θα κάνετε με τον υπολογιστή του σπιτιού σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166