ΑρχικήHow toΣυμβουλές για πιο γρήγορο υπολογιστή με καλές πρακτικές

Συμβουλές για πιο γρήγορο υπολογιστή με καλές πρακτικές

Με συμμάχους κάποιες κρυφές και φανερές ρυθμίσεις των Windows, διάφορες συνήθως δωρεάν εφαρμογές, αλλά και κάποιες μικρές, αλλά έξυπνες κινήσεις μπορείτε να κάνετε θαύματα καθιστώντας πιο γρήγορο τον υπολογιστή. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και ορισμένες βασικές αρχές συναρμολόγησης, οι οποίες πιστέψτε μας, μόνο δεδομένες δεν θεωρούνται από πολλά καταστήματα.

Όπως, λοιπόν, θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, όποιο και αν είναι το hardware που διαθέτετε, μπορείτε να το κάνετε -στο μέτρο του δυνατού- να πετάει! Ακολουθήστε κατά γράμμα τις συμβουλές μας και… στο τέλος της ημέρας μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε ένα ριζικά ανανεωμένο PC.

Επιτάχυνση των Windows

Κάντε το λειτουργικό σύστημα των Windows να πετάει με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και επεμβάσεις

Τα Windows είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε από την πρώτη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους στην οθόνη του υπολογιστή να παρουσιάζουν ένα οπτικά ευχάριστο αποτέλεσμα αλλά και υψηλότερη ασφάλεια από κάθε παλαιότερη έκδοση των Windows. Αυτά και… άλλα πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα από ένα σεβαστό πλήθος παραμέτρων, η επέμβαση στις οποίες μπορεί να επιφέρει σημαντικά κέρδη σε επιδόσεις, κάνοντας τον υπολογιστή σχεδόν να “πετάει”!

Ταχύτεροι δίσκοι

Τα Windows 10, όπως και οι προκάτοχοί τους, ενσωματώνουν μάλλον συντηρητικές ρυθμίσεις όσον αφορά στη λειτουργία τους, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη σταθερή λειτουργία έναντι των επιδόσεων. Αν ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος σε UPS και λαμβάνετε συχνά back-up (ώστε η πιθανότητα απώλειας δεδομένων να μη σας τρομάζει και τόσο πολύ), μπορείτε να τροποποιήσετε μια ρύθμιση που αυξάνει τις επιδόσεις των σκληρών δίσκων με αντάλλαγμα την αυξημένη “ευαισθησία” τους, εάν εμφανιστεί ένα πρόβλημα λειτουργίας, με πιθανό αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων. Για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα “προχωρημένων επιδόσεων” (advanced performance) κάντε τα εξής:

Κάντε Δεξί κλικ στο My Computer > Properties > Device Manager (Υπολογιστής > Ιδιότητες >Διαχείριση συσκευών).

Η τροποποίηση μιας αρχικά ανενεργής επιλογής μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις των δίσκων σας στα Windows.

  • Ανοίξτε το Disk drives (Μονάδες δίσκων) και εντοπίστε τον δίσκο SATA που θέλετε να επιταχύνετε. Μετά κάντε διπλό κλικ πάνω του ή δεξί κλικ > Properties (Ιδιότητες).
  • Μεταβείτε στο tab Policies και εκεί ενεργοποιήστε -αν δεν είναι ενεργοποιημένη ήδη- την επιλογή Enable write caching on the disk (Ενεργοποίηση της cache στο δίσκο κατά την εγγραφή) καθώς και την υποεπιλογή της Enable advanced performance (Ενεργοποίηση σύνθετων επιδόσεων).

Άμεση απόκριση

Το νέο γυαλιστερό περιβάλλον των Windows, με τα όμορφα γραφικά και τα τρισδιάστατα στοιχεία του, αναλώνει αρκετούς πόρους και καθυστερεί την απόκριση του υπολογιστή στις κινήσεις σας. Αν δεν σας πειράζει να χάσετε λίγο σε εμφάνιση κερδίζοντας σε ταχύτητα απόκρισης στις προσταγές σας, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε με τον εξής τρόπο:

  • Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο του desktop και διαλέξτε Personalize (Εξατομίκευση).
  • Διαλέξτε το Windows Color and Appearance (Χρώμα και εμφάνιση παραθύρου).
  • Διαλέξτε το Windows Vista Basic theme, που δεν διαφοροποιείται πολύ σε εμφάνιση, αλλά δεν περιέχει τα πρόσθετα εφέ του Aero.

Αν και δεν διαθέτει διαφάνειες και τρισδιάστατα εφέ, το Windows Vista Basic theme αυξάνει την ταχύτητα απόκρισης του υπολογιστή σας σε σχέση με το όμορφο αλλά βαρύ Aero.

Διαχείριση Readyboost

Το Readyboost που εμπεριέχεται στα Windows Vista είναι μια αρκετά έξυπνη τεχνολογία, που μπορεί να επιταχύνει τη χρήση του υπολογιστή. Στην πράξη, “παρακολουθεί” πώς χρησιμοποιείται ο υπολογιστής και αντιγράφει κάποια αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά σε ένα USB flash drive, το οποίο αξιοποιεί ως ένα είδος προσωρινής μνήμης. Η διαφορά των USB flash drives από το σκληρό δίσκο είναι ότι, αν και η ανάγνωσή τους είναι πιο αργή από την ανάγνωση ενός εσωτερικού σκληρού δίσκου, ο εντοπισμός των δεδομένων είναι υπερβολικά ταχύτερος.

Έτσι, αποδεικνύονται ταχύτερα για την εύρεση και την ανάγνωση μικρών αρχείων. Για να χρησιμοποιήσετε ένα USB flash drive με αυτόν τον τρόπο αρκεί να το συνδέσετε στον υπολογιστή και, όταν τα Windows Vista αναγνωρίσουν την παρουσία του και σας ρωτήσουν, να επιλέξετε το Speed up my system (Επιτάχυνση του συστήματός μου). Κατόπιν, από το παράθυρο που εμφανίζεται (και το tab ReadyBoost που, λογικά, θα είναι ενεργό) ορίστε πόσο χώρο από το USB flash drive θέλετε να αφιερώσετε στην επιτάχυνση του υπολογιστή.

Σημειώνουμε ότι η λειτουργία είναι συμβατή μόνο με USB flash drives που περιέχουν “γρήγορη” μνήμη. Έτσι, ίσως για κάποια USB flash drives να ενημερωθείτε από το σύστημα ότι δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Η ενεργοποίηση της νέας δυνατότητας Readyboost και η αξιοποίησή της για την επιτάχυνση του υπολογιστή απαιτούν μόνο την εισαγωγή ενός (συμβατού με αυτή) USB flash drive στον υπολογιστή και την επιλογή της σχετικής δυνατότητας που εμφανίζεται.

Αν, αργότερα, αποφασίσετε ότι θέλετε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα και να χρησιμοποιήσετε ξανά όλο το χώρο του USB flash drive σας για την αποθήκευση αρχείων, κάντε δεξί κλικ στη συσκευή σας (μέσα από το Computer ή ένα παράθυρο του Windows Explorer), διαλέξτε Properties (Ιδιότητες) και στο tab Readyboost επιλέξτε Do not use this device (Να μη χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή).

Γρηγορότερο swap

Μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι μπορεί να απαιτεί ένα, δύο ή και… δέκα Gigabytes μνήμης για την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά λόγω κόστους οι υπολογιστές έχουν συνήθως μόλις ένα κλάσμα αυτής. Τα λειτουργικά συστήματα -ανάμεσα στα οποία και τα Windows- αντεπεξέρχονται στο πρόβλημα τοποθετώντας στο δίσκο ένα αρχείο γνωστό ως Swap File και χρησιμοποιώντας το ως επέκταση της μνήμης, όπου αποθηκεύουν τα δεδομένα που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Οι δίσκοι όμως είναι και υπερβολικά πιο αργοί από τη μνήμη, επομένως κάθε ανάγνωση και εγγραφή στο Swap File συνεπάγεται καθυστερήσεις.

Η μετακίνηση του αρχείου Swap σε έναν δεύτερο, νεότερο και ταχύτερο δίσκο μπορεί να βελτιώσει το χρόνο που απαιτείται για την ανάγνωση και την εγγραφή του από το λειτουργικό σύστημα

Για να κερδίσετε, συνεπώς, σε επιδόσεις, εάν έχετε περισσότερους από έναν δίσκους, αξίζει να διατηρείτε το Swap File στον ταχύτερο από αυτούς. Αν αγοράσατε πρόσφατα νέο σκληρό δίσκο και τον προσθέσατε στον υπολογιστή ως δευτερεύοντα, καλύτερης τεχνολογίας και υψηλότερων επιδόσεων από αυτόν που ήδη είχατε στο PC σας, καλό είναι να μετακινήσετε το Swap File σε αυτόν. Για να το κάνετε:

  1. Κάντε δεξί κλικ στο Computer (Υπολογιστής) και επιλέξτε Properties (Ιδιότητες).
  2. Διαλέξτε Advanced System Settings > Advanced >(Performance)Settings [Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους > Για προχωρημένους > (και στην κατηγορία Επιδόσεις) Ρυθμίσεις].
  3. Κάντε κλικ στο Advanced (Για προχωρημένους) που παρουσιάζεται εκεί.
  4. Διαλέξτε στο Virtual Memory το Change (Εικονική μνήμη>Αλλαγή) και απενεργοποιήστε το Automatically Manage… (Αυτόματη διαχείριση…) στο παράθυρο που εμφανίζεται.
  5. Διαλέξτε το νέο δίσκο σας από τη λίστα.
  6. Διαλέξτε το System Managed (Διαχείριση μεγέθους από το σύστημα) για να αναλάβουν τα Vista τη διαχείριση του Swap File σε αυτόν.
  7. Διαλέξτε τον παλιό σας δίσκο C:\, όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν το Swap File.
  8. Διαλέξτε το No Page File (Χωρίς αρχείο σελιδοποίησης) για να ακυρώσετε το παλιό Swap File και κάντε κλικ στο Set (Ορισμός) για να ενεργοποιήσετε την αλλαγή.

Ελεγχόμενο Superfetch

Τα Windows Vista διαθέτουν ένα σύστημα Prefetch, που όμως -ειδικά στα Vista- έχει αναπτυχθεί αρκετά και συνοδεύεται από μια πρόσθετη λειτουργία γνωστή ως Superfetch. Αυτή προσπαθεί να αναγνωρίζει τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συχνότερα και να τοποθετεί έτσι τα αρχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, ώστε να είναι ταχύτερη η ανάγνωσή τους.

Ίσως όμως να… διαφωνείτε με τις επιλογές του prefetcher. Σε αυτήν την περίπτωση επισκεφθείτε τον υποφάκελο Prefetch, μέσα στο φάκελο όπου είναι εγκατεστημένα τα Windows, και διαγράψτε τα αρχεία που αντιστοιχούν στις εφαρμογές που δεν θέλετε να επιταχύνονται (θα τα αναγνωρίσετε από το όνομά τους).

Αν και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να επεμβαίνετε στο Prefetch, η χειροκίνητη τροποποίησή του μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τις εφαρμογές που εσείς προτιμάτε – και όχι αυτές που τα Windows Vista θεωρούν ότι προτιμάτε

Στη συνέχεια προβείτε σε επανεκκίνηση, τρέξτε δυο-τρεις φορές τις εφαρμογές που θέλετε να επιταχυνθούν και ολοκληρώστε με μια διαδικασία ανασυγκρότησης του δίσκου με τη σχετική εφαρμογή που συνοδεύει τα Windows ή με μια εμπορική λύση που όμως να συνεργάζεται με την υπηρεσία prefetch – όπως το Diskeeper.

Αν, πάλι, προτιμάτε να το απενεργοποιήσετε εντελώς, ώστε να μην καθυστερεί ο υπολογιστής από τη συνεχή ανάγνωση του δίσκου που αυτό προϋποθέτει, κάντε τα εξής: Πατήστε Windows Key+R, γράψτε services.msc και επιλέξτε Enter, ώστε να επικυρώσετε την εντολή. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί εντοπίστε την υπηρεσία Superfetch, κάντε διπλό κλικ πάνω της (ή δεξί κλικ>Properties) και αλλάξτε το Startup Type της σε Disabled (Απενεργοποιημένο) για να μην ξεκινήσει αυτόματα ποτέ. Τέλος, πατήστε το Stop (Διακοπή) για να σταματήσει η λειτουργία της.

Επιδόσεις εναντίον bandwidth

Τα Windows περιέχουν ένα νέο χαρακτηριστικό, γνωστό ως Remote Differential Compression, το οποίο μπορεί να ελέγξει τις διαφορές ανάμεσα σε αρχεία που βρίσκονται σε υπολογιστές στο ίδιο τοπικό δίκτυο, ώστε όταν ένας από αυτούς επιχειρήσει να “διαβάσει” ένα από αυτά, τα Vista να μεταφέρουν μόνο τις διαφορές του και όχι όλο το αρχείο, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την όλη διαδικασία. Αυτό όμως δεν είναι κάτι πραγματικά χρήσιμο για όποιον δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του σε τοπικό δίκτυο ή, ακόμη και αν βρίσκεται σε ένα, δεν ανταλλάσσει συχνά αρχεία με άλλους υπολογιστές.

Για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα, επισκεφθείτε το Start > Control Panel > Programs and Features (Εκκίνηση > Πίνακας ελέγχου > Προγράμματα και δυνατότητες) και διαλέξτε Turn Windows Features on and off (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των Windows). Εκεί εντοπίστε και απενεργοποιήστε το Remote Differential Compression (Απομακρυσμένη διαφορική συμπίεση).

Αν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας σε περιβάλλον τοπικού δικτύου και δεν ανταλλάσσετε συχνά αρχεία με τους άλλους υπολογιστές, μάλλον δεν σας χρειάζεται το Remote Differential Compression, ο ρόλος του οποίου είναι η βελτίωση της ταχύτητας μεταφοράς αρχείων ανάμεσα στους υπολογιστές ενός τοπικού δικτύου

Άμεσο Shutdown

Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία του Shutdown, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο που περιμένει το λειτουργικό σύστημα για να τερματίσει τη λειτουργία της μια υπηρεσία μέχρι να την αναγκάσει το ίδιο να κλείσει. Πρώτα απ’ όλα σας προειδοποιούμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων, εάν δεν έχετε αποθηκεύσει την εργασία σας πριν επιλέξετε Shutdown.

Για να μειώσετε αυτό το διάστημα, εκτελέστε τον Registry Editor (πατήστε Windows Key + R, γράψτε Regedit και πατήστε Enter) και από τη δενδροειδή απεικόνιση στο αριστερό τμήμα εντοπίστε το HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control. Εκεί αλλάξτε την τιμή του WaitToKillServiceTimeout (με διπλό κλικ πάνω του ή δεξί κλικ και επιλογή του Properties) σε 5000.

Μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των Windows Vista μειώνοντας το χρονικό διάστημα που θα περιμένουν να τερματίσει τη λειτουργία της όποια εφαρμογή τυχαίνει να είναι ενεργή.

Κλείστε το Microsoft Windows Defender

Τα Windows τα συνοδεύει η εφαρμογή αντιμετώπισης απειλών της Microsoft Windows Defender. Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές τρίτων για τον εντοπισμό spyware, trojans κ.λπ., μάλλον το Defender δεν σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και καταλήγει να αναλώνει άσκοπα πολύτιμους πόρους. Απενεργοποιήστε το, λοιπόν:

  1. Επισκεφθείτε το Start > Programs>Windows Defender > Tools > Options (Έναρξη > Όλα τα προγράμματα > Windows Defender > Εργαλεία > Επιλογές).
  2. Απενεργοποιήστε όλες τις επιλογές που αναφέρονται εκεί, ανάμεσα στις οποίες και το Use Windows Defender (Χρήση Windows Defender).
  3. Διαλέξτε Save για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
  4. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χρησιμοποιείται η υπηρεσία.
  5. Εκτελέστε τον Registry Editor (πατήστε Windows Key + R, γράψτε regedit και πατήστε Enter).
  6. Aπό τη δενδροειδή απεικόνιση στο αριστερό τμήμα εντοπίστε το ΗKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender.
  7. Κάντε διπλό κλικ (ή δεξί κλικ>Properties) στο DisableAntiSpyware και αλλάξτε την τιμή του dword σε 00000001.

Αν χρησιμοποιείτε ανεξάρτητες λύσεις ασφάλειας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον Windows Defender που συνοδεύει τα Windows Vista, εκτελώντας παραπλήσια λειτουργία

Η άλλη όψη του Defragmenter

H oπτική εκδοχή του Defragmenter που συνοδεύει τα Windows έχει κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι δεν είναι αμέσως ορατοί: ούτε παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα κατακερματισμού ενός δίσκου/partition ούτε ολοκληρώνει πλήρη αποκατακερματισμό του, αφού δεν επεμβαίνει σε αρχεία που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 64MB, ώστε να είναι σχετικά γρήγορη η όλη διαδικασία.

Ευτυχώς, μπορείτε να ξεπεράσετε και τα δύο προβλήματα μέσω μιας… γραμμής εντολών! Πατήστε Windows Key + R και εκεί γράψτε cmd και πατήστε Enter για να εμφανιστεί ένα παράθυρο κονσόλας. Για να λάβετε πληροφορίες για τα επίπεδα κατακερματισμού ενός δίσκου/partition γράψτε defrag c: -a -v (όπου “c:” το γράμμα που αντιστοιχεί στο δίσκο/partition). Για να ανασυγκροτήσετε τα περιεχόμενά του, γράψτε defrag c: -v -r, ενώ για να ολοκληρώσετε μια ανασυγκρότηση που θα επεμβαίνει σε όλα τα αρχεία, άσχετα από το μέγεθός τους -δηλαδή και σε αυτά που είναι μεγαλύτερα από 64MB-, γράψτε defrag c: -v -w.

Αν κάνετε τακτικά defrag στους δίσκους σας, η απόδοσή τους θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Η θεωρητική επιτάχυνση μνήμης

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που ασχολούνται με τον καθαρισμό, την ανασυγκρότηση και τη βελτιστοποίηση της μνήμης. Σύμφωνα και με… επίσημες πηγές (συγκεκριμένα, την ίδια τη Microsoft), τα περισσότερα από αυτά είναι σχεδόν άχρηστα. Η αλήθεια, βέβαια, απέχει λίγο από αυτόν τον κάπως γενικό χαρακτηρισμό.

Ουσιαστικά, αυτά τα προγράμματα “καθαρίζουν” την πραγματική μνήμη RAM του υπολογιστή, αναγκάζοντάς τον να μεταφέρει τα περιεχόμενά της στο αρχείο Swap που βρίσκεται στον πολύ πιο αργό δίσκο. Έτσι, κάθε νέα εφαρμογή που εκτελείται φορτώνει και τρέχει γρηγορότερα. Όλες οι εφαρμογές που ήταν ήδη ενεργές, όμως, καθώς και τα στοιχεία τους που μεταφέρθηκαν στο αρχείο Swap θα λειτουργούν πιο αργά μέχρι να ξαναφορτωθούν τα στοιχεία τους στην πραγματική μνήμη.

Συμπέρασμα; Αν και δεν συμφέρει να τρέχετε σε μόνιμη βάση μια τέτοια εφαρμογή, αφού ό,τι κερδίζετε από την επιτάχυνση ενός προγράμματος το χάνετε από την αναπόφευκτη… επιβράδυνση ενός άλλου, εντούτοις, αν θέλετε να κερδίσετε πόρους πριν από την εκτέλεση μιας απαιτητικής εφαρμογής (π.χ. ενός παιχνιδιού), στην οποία επιπλέον θα αφοσιωθείτε για κάποιο διάστημα και δεν θα μεταβείτε σε άλλες, τότε και μόνο τότε μπορείτε να δείτε μικρή βελτίωση στις ταχύτητες φόρτωσης δεδομένων.

Καθαρισμός Registry

Βελτιώστε τις επιδόσεις του υπολογιστή σας μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών.

Πέρα από τις ρυθμίσεις και τις επιλογές που παρέχει το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να προσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας του για να κερδίσει σε επιδόσεις, ένα σύνολο πρόσθετων εφαρμογών που αφορούν σε διαφορετικό τομέα του υπολογιστή η καθεμία υπόσχονται να επιταχύνουν τη λειτουργία του. Επιλέξαμε τέσσερεις σημαντικές κατηγορίες και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερς εφαρμογές.

Οι συνεχείς εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις εφαρμογών συχνά αφήνουν κατάλοιπα στο κεντρικό αρχείο παραμέτρων των Windows, τη Registry, τα οποία καταλήγουν να αυξάνουν το μέγεθός της και το χρόνο που απαιτείται για την πρόσβαση σε αυτή από το λειτουργικό σύστημα, οδηγώντας σε καθυστερήσεις.

Επιπλέον, η Registry είναι αρκετά πολύπλοκη, ώστε να μπορεί κανείς να την τροποποιήσει χειροκίνητα. Ευτυχώς, για το σκοπό αυτό υπάρχουν εφαρμογές όπως το PC Tune-Up (το είχαμε φιλοξενήσει στο DVD του τεύχους 38), οι οποίες διευκολύνουν τον καθαρισμό και τη βελτιστοποίησή της. Σημειώνουμε εξαρχής ότι πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σε κρίσιμα αρχεία του λειτουργικού συστήματος, όπως αυτό της Registry, καλό είναι να έχετε λάβει ένα πλήρες back-up του υπολογιστή.

Για να καθαρίσετε και να αναδιοργανώσετε τη Registry των Windows μέσω της εφαρμογής, ώστε να είναι ταχύτερη η διαχείρισή της, αρκεί να εκτελέσετε το PC Tune-Up και να επιλέξετε τα βήματα που παρουσιάζει, ένα προς ένα. Η χρήση της εφαρμογής είναι αρκετά απλή και σε κάθε βήμα καθοδηγεί το χρήστη, οπότε μάλλον δύσκολα θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα. Όταν ολοκληρώσετε όλα τα βήματα, η εφαρμογή θα έχει διορθώσει πιθανά προβλήματα που εντόπισε στη Registry, θα έχει διαγράψει τα περιττά στοιχεία της και θα την έχει αναδιοργανώσει.

Το PC Tune-Up μπορεί να επιθεωρήσει, να καθαρίσει και να αναδιοργανώσει τη Registry σχεδόν αυτόματα, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη διαχείρισή της από το λειτουργικό σύστημα.

Καθαρισμός σκληρών δίσκων

Το Ccleaner αναλαμβάνει να εντοπίσει όλα τα περιττά αρχεία που έχουν παραμείνει στο δίσκο μετά τη χρήση ή την απεγκατάσταση εφαρμογών, αλλά και ακόμη περισσότερα – π.χ. τα cookies που διατηρεί ο browser μετά τις επισκέψεις σε κάποια sites, στα οποία διατηρούνται ρυθμίσεις και δεδομένα για το καθένα από αυτά. Μετά την εγκατάστασή του εκτελέστε το και κάντε ένα κλικ στο πλήκτρο Run Cleaner, ώστε να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν αυτόματα όλα τα περιττά αρχεία. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε οι ίδιοι ποια αρχεία θα ανιχνεύει και θα αφαιρεί η εφαρμογή, από τη σχετική λίστα στο αριστερό τμήμα της.

Μπορείτε, επιπλέον, να καθαρίσετε τη Registry από περιττά στοιχεία, επισκεπτόμενοι το σχετικό tab και επιλέγοντας Scan for issues και στη συνέχεια Fix selected issues, καθώς και να απεγκαταστήσετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά (από το Tools>Uninstall) για να κερδίσετε πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο.

Μαζί με αυτό, από το Tools>Startup μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάποιες εφαρμογές που εκκινούν τη λειτουργία τους κατά τη φόρτωση των Windows, τις οποίες όμως δεν χρησιμοποιείτε συχνά, ώστε να μη φορτώνονται χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα, σημαντικό κέρδος στους πόρους του υπολογιστή.

Το Ccleaner ανιχνεύει και αφαιρεί αυτόματα όλα τα περιττά αρχεία από το σκληρό δίσκο, ανακτώντας πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, διευκολύνει στον καθαρισμό της Registry και στην απενεργοποίηση ή την ολική απεγκατάσταση περιττών εφαρμογών.

Ανασυγκρότηση δεδομένων

Όσο γράφονται, διαγράφονται και ξαναγράφονται αρχεία στο δίσκο, τόσο καταλήγουν να “σπάνε” σε μικρότερα τμήματα που απλώνονται σε όλη την έκτασή του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάγνωσή τους – αφού για να διαβαστεί ένα αρχείο, πρέπει να εντοπιστούν όλα τα τμήματά του. Πρόκειται για το φαινόμενο του κατακερματισμού, που βρίσκει λύση μέσω εφαρμογών όπως το Diskeeper. Το Diskeeper είναι μία από τις καλύτερες λύσεις της κατηγορίας του και, παρ’ ότι ως εμπορική λύση κοστίζει, διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που δεν συναντιούνται αλλού.

Πρώτα από όλα, δεν χρειάζεται να το εκτελεί κανείς περιστασιακά και να εκκινεί μια διαδικασία ανασυγκρότησης, αφού η εφαρμογή μπορεί να παραμένει ενεργή χωρίς να ενοχλεί το χρήστη και να επεμβαίνει μόνο όταν παρατηρεί ότι τα επίπεδα κατακερματισμού οδηγούν σε μείωση των επιδόσεων και, ταυτόχρονα, ότι μπορεί όντως να επέμβει χωρίς να ενοχλήσει το χρήστη. Επιπλέον, εμπεριέχει έξυπνες τεχνολογίες και συνεργάζεται με το Prefetch/Superfetch των Windows, ώστε να επιταχύνει την πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί κανείς περισσότερο.

Αρκεί μετά την εγκατάσταση να ενεργοποιηθούν όλες οι αυτόματες λειτουργίες του και να… αφεθεί ελεύθερο να αναλάβει τα υπόλοιπα. Ύστερα από αυτό, όχι μόνο δεν θα παρατηρείται πλέον μείωση στις επιδόσεις του υπολογιστή εξαιτίας του κατακερματισμού, αλλά σιγά-σιγά θα αποκρίνεται ταχύτερα στις προσταγές σας, αφού το Diskeeper θα φροντίζει να επιταχύνει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

Η ανασυγκρότηση του δίσκου μέσα από μια εφαρμογή όπως το Diskeeper μπορεί να επιταχύνει την πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

Απεγκατάσταση εφαρμογών

Η λειτουργία προσθαφαίρεσης προγραμμάτων των Windows Vista, αλλά και των παλαιότερων εκδόσεων των Windows, τις περισσότερες φορές δεν προχωρά σε πλήρη απεγκατάστασή τους, αφήνοντας κάποια αρχεία τους στο δίσκο. Το Revo Uninstaller αποτελεί μια έξυπνη εναλλακτική πρόταση για το σκοπό αυτό. Για να απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή, αρκεί να την επιλέξετε από το βασικό παράθυρο της εφαρμογής και να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Uninstall.

Απαντήστε καταφατικά, όταν ερωτηθείτε αν θέλετε να ξεκινήσει η διαδικασία απεγκατάστασης, και στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί διαλέξτε το Moderate ή το Advanced, ανάλογα με το χρόνο που θέλετε να επενδύσετε για να εντοπιστούν όλα τα αρχεία που σχετίζονται με την εφαρμογή. Κατόπιν, ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα για να απεγκατασταθεί πλήρως η επιλεγμένη εφαρμογή.

Το Revo Uninstaller καλύπτει τα κενά της λειτουργίας προσθαφαίρεσης εφαρμογών που περιέχεται στα Windows, εκτελώντας πρόσθετους ελέγχους πριν από κάθε απεγκατάσταση, ώστε να εντοπίζει -και να αφαιρεί- όλα τα αρχεία που σχετίζονται με μια εφαρμογή.

Server σε ρόλο desktop

Αξιοποιήστε την ταχύτερη και πιο επαγγελματική έκδοση των Windows

Αξιοποιήστε την πλέον γρήγορη, ανεπτυγμένη και σύγχρονη έκδοση των Windows, τα Windows Server 2019, τροποποιώντας τα έτσι, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρόλο παραπλήσιο αυτού των Windows Vista από άποψη τόσο λειτουργικότητας όσο και εμφάνισης.

Τα Windows Server 2019 ειναι η τελευταια έκδοση των Windows, με αποτέλεσμα να έχουν νεότερο και πιο βελτιστοποιημένο κώδικα σε σχέση με τα Vista, αλλά και λιγότερα περιττά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι ένα ταχύτατο λειτουργικό σύστημα, που ξεπερνά από πλευράς επιδόσεων και δυνατοτήτων τα Windows 10, υπολείπεται όμως κυρίως στους τομείς της χρηστικότητας και της εμφάνισης.

Ακολουθώντας μια σειρά από βήματα, μπορείτε να κάνετε τα Windows Server 2019 να μοιάζουν με τα Windows 10 και να λειτουργούν με παραπλήσιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως το βασικό λειτουργικό σύστημά σας.

Ταχύτητα VS συμβατότητας

Όσο γρήγορα και σταθερά και να είναι τα Windows Server 2019, όσες επεμβάσεις και να γίνουν σε αυτά, παραμένουν ένα διαφορετικό, επαγγελματικό λειτουργικό σύστημα. Μην περιμένετε ότι θα είναι το ίδιο συμβατά με τα Windows Vista, με τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που είναι σχεδιασμένα ειδικά για αυτά ή ότι δεν πρόκειται να συναντήσετε κάποιο πρόβλημα.

Γραφικά, ήχος και άλλα

Στους servers δεν χρειάζονται σύγχρονες δυνατότητες γραφικών και ήχου. Έτσι, τα Windows Server 2008 δεν περιέχουν εξαρχής… αξιοπρεπείς drivers για καθημερινή χρήση. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τα sites των κατασκευαστών του συστήματος γραφικών και ήχου του υπολογιστή σας και να κατεβάσετε από εκεί καθώς και να εγκαταστήσετε τους τελευταίους drivers για αυτά.

Καλό είναι, επιπλέον, να κατεβάσετε την τελευταία εκδοχή των drivers για τα chipsets του mainboard σας – αφού από αυτούς μπορεί να καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος λειτουργίας των controllers των δίσκων ή ενός συστήματος RAID. Επιπλέον, η προσθήκη των drivers της κάρτας γραφικών θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του νέου, τρισδιάστατου desktop περιβάλλοντος εργασίας των Windows, του Aero.

Θέλετε γραφικά, ήχο και… Aero στο desktop; Πρέπει να αναβαθμίσετε τους λιτούς drivers των Windows Server 2019 με νέους από τους κατασκευαστές του hardware σας.

Αναβαθμισμένο desktop

Μετά την εγκατάσταση των drivers επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του Desktop Experience Feature, το οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τη χρήση Themes για τον Windows Media Player και ενεργοποιεί την υποστήριξη του Aero.

Για να το ενεργοποιήσετε, πρέπει να επισκεφθείτε το Start > Control Panel > Administrative Tools > Server Manager και από το Features να επιλέξετε και να προσθέσετε το Desktop Experience (μέσω της επιλογής Add Features, δεξιά). Ύστερα από όσα προηγήθηκαν το desktop δεν θα φαίνεται και τόσο διαφορετικό. Για να ενεργοποιήσετε το τρισδιάστατο Aero, που αποτελεί το προκαθορισμένο περιβάλλον εργασίας των Windows Vista, πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη themes. Γράψτε σε μια γραμμή εντολών “Services.msc” και πατήστε Enter για να εμφανιστεί το πλαίσιο των Services. Εκεί εντοπίστε το Themes και κάντε διπλό κλικ πάνω του.

Αλλάξτε τον τρόπο εκκίνησής του σε “Automatic” και εκκινήστε τη λειτουργία του μέσω του Start. Με την ευκαιρία, και πριν φύγετε από το πλαίσιο των Services, εντοπίστε και ενεργοποιήστε με τον ίδιο τρόπο το Windows Audio, για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη αναπαραγωγής ήχου. Την ενεργοποίηση της υποστήριξης Themes ακολουθεί η ενεργοποίηση του Aero. Μεταβείτε, λοιπόν, στο Control Panel > Personalization > Themes και από τα διαθέσιμα themes διαλέξτε -τι άλλο;- το Windows Aero. Επικυρώστε τις αλλαγές και είστε… έτοιμοι.

Η αναβάθμιση του desktop των Windows Server 2019 είναι λίγο πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σίγουρα δεν είναι δύσκολη ή αδύνατη.

Ενσωματωμένη αναζήτηση

Τα Windows Server 2019 δεν έχουν εξαρχής ενεργοποιημένη τη δυνατότητα αναζήτησης, η οποία εμπεριέχεται στα Windows Vista, ασχέτως του αν την υποστηρίζουν, αφού μπορεί να επιφέρει μικρές καθυστερήσεις. Ωστόσο, είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη για κάποιες εφαρμογές. Προκειμένου να την ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στο Server Manager και από εκεί στο Roles>File Services. Εκεί ενεργοποιήστε το Windows Search.

Τελικές επεμβάσεις

Τα Windows Vista διαθέτουν εξαρχής κάποιες πρόσθετες ή διαφορετικές παραμέτρους με στόχο τη διευκόλυνση του χρήστη κατά την καθημερινή συμβίωση μαζί τους. Η πρώτη από αυτές είναι το Prefetch/Superfetch, που επιταχύνει τη φόρτωση των συχνότερα χρησιμοποιούμενων εφαρμογών. Για να τα ενεργοποιήσετε, πρέπει να κάνετε μια μικρή επέμβαση στη Registry. Καλέστε τον Registry Editor γράφοντας regedit σε μια γραμμή εντολών και πατώντας Enter. Εντοπίστε το HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters και εκεί δημιουργήστε δύο νέα κλειδιά Dword, με ονόματα EnablePrefetcher και EnableSuperfetch. Δώστε και στα δύο την τιμή 3.

Κλείστε τον Registry Editor αποθηκεύοντας τις αλλαγές και μεταβείτε και πάλι στο πλαίσιο των Services. Εκεί γράψτε services.msc και πατήστε Enter σε μια γραμμή εντολών. Εντοπίστε και ενεργοποιήστε, όπως είδαμε νωρίτερα (με αλλαγή του τρόπου εκκίνησης σε Automatic και κλικ στο Start), την υπηρεσία SuperFetch.

Επιπλέον, καλό είναι να δώσετε προτεραιότητα στις εφαρμογές που θα χρησιμοποιείτε σε αυτά, αντί των βοηθητικών υπηρεσιών – αυτή είναι μία από τις βασικότερες διαφορές ανάμεσα σε έναν server και ένα workstation λειτουργικό. Κάντε δεξί κλικ > Properties στο Computer και μεταβείτε στο tab Advanced. Διαλέξτε το Performance >Advanced και εκεί αλλάξτε την προτεραιότητα σε Programs αντί του Background Services.

Αν και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στα Windows Server 2019, όπως και στα Windows 10, η χρήση της προϋποθέτει τη χειροκίνητη ενεργοποίησή της από το πλαίσιο Services του λειτουργικού συστήματος.

Προσοχή

Τα Windows Server 2019 είναι νεότερα από τα Windows Vista και έτσι η μετατροπή των πρώτων, ώστε να πλησιάζουν τα δεύτερα, είναι ευκολότερη από ό,τι το αντίστροφο. Αν όμως δεν θέλετε να καταβάλετε το αρκετά υψηλότερο κόστος αγοράς τους, μπορείτε τουλάχιστον να “ξεφορτωθείτε” ορισμένα περιττά χαρακτηριστικά των Vista και να μειώσετε τις δυνατότητές τους, ώστε να κερδίσετε σε επιδόσεις.

Έτσι, πέρα από όλες τις επεμβάσεις που είδαμε μέχρι τώρα, πρέπει να απενεργοποιήσετε τα services που δεν σας χρειάζονται άμεσα. Γράψτε services.msc σε μια γραμμή εντολών και πατήστε Enter, για να εμφανιστεί το πλαίσιο ελέγχου τους. Από εκεί πρέπει να μπείτε στο καθένα από τα παρακάτω services με διπλό κλικ πάνω του, να αλλάξετε τον τρόπο εκκίνησής τους σε “Disabled” και να ολοκληρώσετε με μια επανεκκίνηση του υπολογιστή.

  1. Diagnostic Policy Service (Βεβαιώνει τη σωστή εγκατάσταση μιας εφαρμογής.)
  2. Distributed Link Tracking Client (Χρησιμεύει μόνο για πρόσβαση στα αρχεία άλλων υπολογιστών μέσω τοπικού δικτύου.)
  3. IP Helper (Παρέχει υποστήριξη για το πρότυπο IPv6, που όμως δεν έχει διαδοθεί ακόμη.)
  4. Offline Files (Δεν χρειάζεται, εάν δεν εργάζεστε μέσω δικτύου με αρχεία.)
  5. Print Spooler (Άχρηστο, εάν δεν χρησιμοποιείτε εκτυπωτή.)
  6. Readyboost (Άχρηστο, εάν δεν χρησιμοποιείτε τη σχετική δυνατότητα.)
  7. Remote Access Connection (Χρήσιμο μόνο για συνδέσεις dial-up και VPN.)
  8. Server (Δίνει σε άλλους υπολογιστές του τοπικού δικτύου πρόσβαση στα αρχεία και τον εκτυπωτή του υπολογιστή – αν αυτοί… δεν υπάρχουν, είναι άχρηστο!)
  9. Tablet PC Input Service (Αν δεν έχετε Tablet PC, μάλλον δεν σας χρειάζεται.)
  10. Windows Error Reporting Service (Απενεργοποιήστε το και… δεν θα μπορείτε πια να στέλνετε μηνύματα σφαλμάτων στη Microsoft.)
  11. Network Location Awareness (Διευκολύνει την επικοινωνία με δικτυακό εκτυπωτή ή άλλους υπολογιστές τοπικού δικτύου. Άχρηστο, αν το PC λειτουργεί αυτόνομα.)

Αξιοποιήστε το hardware του υπολογιστή

Δεν χρειάζεται να πάρετε τους δρόμους και να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά για να βελτιώσετε τις επιδόσεις, να εξοικονομήσετε ενέργεια και να βελτιστοποιήσετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Σας δείχνουμε πώς θα το πετύχετε με απλές, δωρεάν διαδικασίες.

Προσοχή στην ψύξη

Το σύγχρονο hardware θερμαίνεται και, αν δεν θέλετε προβλήματα, καλό είναι να εξασφαλίσετε σωστή κυκλοφορία του αέρα εντός του case. Η κλασική συνταγή Push-Pull προβλέπει έναν ανεμιστήρα μπροστά, που εισάγει κρύο αέρα, και έναν στο πίσω μέρος, που εξάγει θερμό αέρα. Εννοείται ότι, για να λειτουργεί σωστά αυτό το σύστημα, πρέπει να απομακρύνετε τακτικά τη σκόνη από όλους τους ανεμιστήρες και, γενικά, να καθαρίζετε τα φίλτρα και το εσωτερικό του case. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο για τις εύκολες περιοχές και πεπιεσμένο αέρα για τις δύσκολες.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η τακτοποίηση των καλωδίων, ώστε να μην παρεμποδίζουν τη ροή του αέρα, αλλά και η τοποθέτηση του case. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε στρογγυλά καλώδια για τις συσκευές PATA και να προτιμήσετε τροφοδοτικά modular, που σας επιτρέπουν να συνδέσετε μόνο όσα καλώδια σας χρειάζονται. Αποφύγετε τα γραφεία με την ασφυκτικών διαστάσεων θέση για υπολογιστή και το καλοκαίρι αφαιρέστε το πλαϊνό κάλυμμα του case. Ακόμη και μία τόσο απλή κίνηση μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία κατά δύο έως πέντε βαθμούς Κελσίου.

Τα τροφοδοτικά modular περιορίζουν το χάος των καλωδίων που εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του case, αφού σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε μόνο όσα χρειάζεστε.

Πουσάρετέ τον

Οι σύγχρονοι επεξεργαστές Intel Core 2 Duo αλλά και οι AMD Athlon 64 X2, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλές συχνότητες λειτουργίας, είναι αρκετά ανεκτικοί στο overclocking. Μπορείτε εύκολα και ανώδυνα να αυξήσετε τις επιδόσεις ανεβάζοντας τη συχνότητα λειτουργίας του FSB κατά 10-15% με μικρά, σταδιακά βήματα της τάξης του 2-5%. Τα περισσότερα mainboards διαθέτουν σχετικές ρυθμίσεις στο BIOS, απλώς οι ονομασίες τους μπορεί να διαφέρουν, οπότε, πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης. Επίσης, αρκετά συνοδεύονται από εύχρηστα εργαλεία, που σας επιτρέπουν να κάνετε overclocking μέσα από τα Windows, όπως τα Easy Tune και AI Tune της Gigabyte και της Asus.

Αν περιοριστείτε σε μικρή αύξηση του FSB (καθώς ο πολλαπλασιαστής είναι στους περισσότερους επεξεργαστές κλειδωμένος προς τα πάνω) και δεν πειράξετε τις τάσεις τροφοδοσίας, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες δυσλειτουργίας, ενώ δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο αποτελεσματικότερο σύστημα ψύξης.

Είναι, ωστόσο, καλή ιδέα ύστερα από κάθε αύξηση της συχνότητας του FSB να εκτελείτε ορισμένα benchmarks, προκειμένου να διαπιστώνετε αν το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε τα Super PI Mod 1.5 (http://superpi.ilbello.com, δωρεάν), OCCT (http://www.ocbase.com, δωρεάν) και PassMark BurnIn Test (http://www.burnintest.com, δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών). Επίσης, προτείνεται να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και να μην την αφήνετε να υπερβαίνει τους 75° Κελσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλές λύσεις είναι τα Core Temp (http://www.alcpu.com/CoreTemp, δωρεάν) και HWMonitor (http://www.cpuid.com, δωρεάν).

Εξοικονομήστε ενέργεια

Οι σύγχρονοι επεξεργαστές της Intel (π.χ. Core 2 Duo/Quad) και της AMD (π.χ. Athlon 64 Χ2, Phenom X4/X3) ενσωματώνουν ειδικές τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, που ονομάζονται EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology, http://www.intel.com) και Cool ‘n’ Quiet (http://www.amd.com) αντίστοιχα.

Για να διαπιστώσετε αν οι τεχνολογίες EIST ή Cool ‘n’ Quiet είναι ενεργοποιημένες, εγκαταστήστε το CPU-Z και ελέγξτε τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή. Σε κατάσταση αδράνειας πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ονομαστική.

Τα Windows παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη, ωστόσο πρέπει να ελέγξετε αν ισχύει το ίδιο για τον επεξεργαστή και το mainboard σας. Καλή ιδέα, επίσης, είναι να αναβαθμίσετε το BIOS στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για να βεβαιωθείτε ότι οι εν λόγω τεχνολογίες χρησιμοποιούνται, κάντε τα εξής:

  1. Μπείτε στο BIOS και σιγουρευτείτε ότι η σχετική επιλογή είναι ενεργοποιημένη. Θα τη βρείτε είτε στο μενού ρυθμίσεων του επεξεργαστή είτε στο μενού ρυθμίσεων ενέργειας. Για να μειώνετε την κατανάλωση ενέργειας σε μόλις 10W, όταν το σύστημα μπαίνει σε κατάσταση αναμονής, μπείτε στο BIOS και αλλάξτε τη ρύθμιση ACPI Suspend Type ή ACPI Suspend State (στο μενού επιλογών Power Management) από “S1” σε “S3” (STR: Suspend To RAM).
  2. Για να απολαύσετε τα οφέλη των τεχνολογιών EIST και Cool ‘n’ Quiet πρέπει στα Windows XP/Vista να επιλέξετε το σχέδιο παροχής ενέργειας (power scheme/power plan) Minimal Power Management/Power Saver (Ελάχιστη διαχείριση ενέργειας/Εξοικονόμηση ενέργειας).

Αυξήστε τα fps

Μπορείτε να βελτιώσετε τις επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας, ιδίως αν πρόκειται για κάποιο low/mid-end μοντέλο, αυξάνοντας τη συχνότητα λειτουργίας της μνήμης και του πυρήνα (GPU). drivers για όλες τις κάρτες γραφικών θα βρείτε στο web site της Nvidia ή της ATI (http://www.nvidia.com, http://ati.amd.com).. Στην περίπτωση των Nvidia drivers οι σχετικές ρυθμίσεις είναι κρυμμένες και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα δωρεάν εργαλεία Nvidia nTune/System Tools (http://www.nvidia.com) ή το πολύ καλό RivaTuner (http://www.guru3d.com). Αντιθέτως, οι ATI Catalyst drivers σας παρέχουν πρόσβαση στις σχετικές ρυθμίσεις.

Το RivaTuner προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη για τις κάρτες γραφικών της Nvidia και μπορεί να φορτώνει αυτόματα συγκεκριμένες ρυθμίσεις overclocking κατά την εκκίνηση των Windows.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δοκιμασμένο ATI Tool (https://www.guru3d.com/files) Η διαδικασία overclocking συνίσταται στη σταδιακή αύξηση της συχνότητας λειτουργίας του GPU και της μνήμης σε μικρά βήματα της τάξης των 5-10MHz – η μεταξύ τους αναλογία, ωστόσο, διατηρείται ανέπαφη. Χρειάζεται υπομονή, καθώς, αν κάνετε απότομες αλλαγές, το πιθανότερο είναι ότι θα “κολλήσει” το σύστημα και θα χρειαστεί να το επανεκκινήσετε.

Επίσης, καλό είναι έπειτα από κάθε αλλαγή να δοκιμάζετε τη σταθερότητα του συστήματος τρέχοντας κάποιο παιχνίδι ή κάποιο benchmark, όπως το 3DMark Basic Edition (https://benchmarks.ul.com).

Ελέγξτε συχνότητα και timings

Αγοράσατε νέες μνήμες DDR2 ή DDR3, τις εγκαταστήσατε, αλλά κάτι δεν πάει καλά; Είναι πιθανό, αν έχετε αφήσει το BIOS να καθορίσει αυτόματα τη συχνότητα λειτουργίας και τα timings, να έχετε μικρή απώλεια επιδόσεων εξαιτίας λανθασμένων ρυθμίσεων. Μπορείτε να μπείτε στο BIOS και να τις καθορίσετε χειροκίνητα, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες του mainboard και τα χαρακτηριστικά της μνήμης.

Πριν όμως μπείτε σε τέτοιες διαδικασίες, ελέγξτε αν έχετε εγκαταστήσει τις μνήμες στις σωστές υποδοχές, ώστε να δουλεύουν σε dual channel mode. Κάντε επανεκκίνηση και εξετάστε αν το σύστημα τις έχει αναγνωρίσει στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, παρακολουθώντας τις αναγραφόμενες πληροφορίες στην οθόνη.

Μπορείτε να “παγώσετε” τη διαδικασία POST (Power On Self Test) του BIOS πατώντας το πλήκτρο Pause. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο CPU-Z (http://www.cpuid.com). Στην καρτέλα SPD (Serial Presence Detect) αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες για κάθε module μνήμης και υπάρχει πίνακας με τους συνδυασμούς συχνότητας λειτουργίας και timings, τους οποίους υποστηρίζει.

Στην καρτέλα Memory αναγράφονται οι τρέχουσες ρυθμίσεις, οπότε μπορείτε να ελέγξετε αν είναι σωστές. Τα σημαντικότερα timings είναι τα πρώτα τέσσερα, δηλαδή CAS Latency (CL), RAS Precharge (tRP), RAS to CAS Delay (tRCD) και Cycle Time (tRAS). Για να μάθετε τι σημαίνει κάθε timing επισκεφθείτε το http://www.tweakers.fr/timings.html.

Η ισχύς των πολλών

Τα περισσότερα σύγχρονα mainboards υποστηρίζουν RAID 0 (striped set without parity) και RAID 5 (striped set with distributed parity). Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να βελτιώσετε τις επιδόσεις του συστήματος όσον αφορά στην ανάγνωση και την εγγραφή δεδομένων, δημιουργώντας μια συστοιχία με τουλάχιστον δύο ή τρεις ίδιους σκληρούς δίσκους SATA.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο RAID Levels είναι ότι το πρώτο δεν προσφέρει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων σε περίπτωση δυσλειτουργίας ενός από τους δίσκους, ενώ το δεύτερο σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε τον προβληματικό δίσκο χωρίς να καταστραφεί η συστοιχία.

Το RAID 0 είναι απλό στην υλοποίηση και προσφέρει υψηλότερη απόδοση, ωστόσο δεν συστήνεται να το χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση σημαντικών δεδομένων, εκτός και αν παίρνετε συχνά back-up. Αρχικά πρέπει να δημιουργήσετε μια δισκέτα με RAID drivers για τον controller του mainboard, κατεβάζοντας τα απαραίτητα αρχεία από το web site του κατασκευαστή, καθώς θα σας χρειαστεί για την εγκατάσταση των Windows.

Ο δίσκοι πρέπει να συνδεθούν σε δύο υποδοχές SATA (π.χ. SATA1 και SATA2) του ίδιου controller, ενώ θα χρειαστεί να μπείτε στο BIOS και να ενεργοποιήσετε το RAID mode για τις συγκεκριμένες θύρες. Για τη δημιουργία της συστοιχίας RAID θα χρησιμοποιήσετε το σχετικό εργαλείο, που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη ROM του mainboard. Κάντε επανεκκίνηση και κατά τη διάρκεια του POST πιέστε τον αναγραφόμενο συνδυασμό πλήκτρων για να μπείτε στο μενού του.

Από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι απλή: επιλέγετε Create RAID Volume, αλλάζετε το RAID Level σε RAID 0 (ή RAID 5, αν θέλετε να κάνετε mirroring), επιλέγετε τους σκληρούς δίσκους, καθορίζετε το stripe size (π.χ. 128ΚΒ ή Auto) και επιβεβαιώνετε τη δημιουργία του RAID Volume. Αφού κάνετε επανεκκίνηση, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση των Windows από το CD. Όταν εμφανιστεί η σχετική προτροπή, θα πατήσετε το πλήκτρο F6 και θα εισαγάγετε τη δισκέτα με τους drivers, ώστε να μπορέσουν τα Windows να αναγνωρίσουν τον RAID controller και να σας παρέχουν πρόσβαση στο RAID Volume, το οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε ως έναν ενιαίο σκληρό δίσκο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166