ΑρχικήΕιδήσεις4 μύθοι που περικλείουν το VR και το AR, οι οποίοι...

4 μύθοι που περικλείουν το VR και το AR, οι οποίοι δεν ευσταθούν

4 μύθοι που περικλείουν το VR και το AR, οι οποίοι δεν ευσταθούν

Η εικονική πραγματικότητα, αν και βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της εξέλιξής της, γίνεται όλο και πιο εμπορικά βιώσιμη, παρομοίως το ίδιο συμβαίνει και στην επαυξημένη πραγματικότητα που κερδίζει δημοτικότητασυνεχώς.

Όμως στην παρούσα φάση είναι προφανής η βιασύνη, των προγραμματιστών και των πωλητών που εργάζονται αδιάκοπα, ο καθένας από τη μεριά του για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κοινού, ενώ δυστυχώς τα προβλήματα είναι ορατά και ωθούν στο σκοτάδι τις δύο τεχνολογίες VR και AR που έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν ως την ωριμότητα.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της αγοράς, θα πρέπει να αναμένετε ένα ορισμένο επίπεδο αταξίας και τεχνικού κατακερματισμού. Για παράδειγμα, οι εκδότες παιχνιδιών πρέπει να απελευθερώνουν πολλαπλές εκδόσεις του λογισμικού τους – ένα για κάθε δημοφιλής συσκευή.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αναγκάσει τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν καινοτόμο Hardware επειδή δεν είναι σίγουροι για το περιεχόμενο στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές τους. Αυτό το σύνδρομο νέας τεχνολογίας συμβαίνει κατά την αρχική περίοδο ταχείας καινοτομίας σε οποιαδήποτε αγορά, αλλά η δημιουργία κατάλληλων βιομηχανικών προτύπων θα μπορούσε να το διορθώσει. Τα αποτελεσματικά πρότυπα επιλύουν σημεία διαταραχής διαλειτουργικότητας τα οποία ανακόπτουν αναπόφευκτα την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Μία ελληνική παροιμία λέει πως ο χρόνος είναι χρήμα. Τα βιομηχανικά πρότυπα για τα VR και AR καθίστανται απαραίτητα, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι μύθοι στο εσωτερικό της βιομηχανίας σχετικά με την εξέλιξη και τα οφέλη τους. Εδώ οι μύθοι διαχωρίζονται από το γεγονός, ότι πρέπει να δείξουν πόσο σημαντικά πρότυπα είναι για την ανάπτυξη τόσο του VR όσο και του μέλλοντος της AR.

Μύθος 1: Είναι πολύ νωρίς για πρότυπα.

Προσπαθώντας η τρέχουσα τεχνολογία να διεισδύσει στη συνείδηση του κοινού, πριν η βιομηχανία κατανοήσει πραγματικά πώς να εφαρμόσει τις βασικές λειτουργίες, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και να διατηρήσει την απαραίτητη καινοτομία. Και παρόλο που είμαστε στην αρχή της καμπύλης της καινοτομίας VR, οι προμηθευτές λογισμικού, οι προμηθευτές μηχανών παιχνιδιών και οι προγραμματιστές περιεχομένου έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ήδη σημαντικοί κοινοί παρανομαστές μεταξύ των σημερινών διασυνδέσεων που αφορούν συγκεκριμένους πωλητές.

Για παράδειγμα, ο αριθμός και το διαμέτρημα των εταιρειών που έχουν εγγραφεί για να εργαστούν και να συνεργαστούν επάνω στο VR είναι οι εξής: η Khronos Group, η OpenXR συμπεριλαμβανομένων των AMD, Google, HTC, NVIDIA, Oculus, Qualcomm, Samsung, Sensics, Valve, Και οι περισσότεροι τελικά έχουν καταλάβει ότι απαιτείται και είναι δυνατή η ουσιαστική διαλειτουργικότητα μέσω μιας υποτυπώδους συνεργασίας.

Προς το παρόν η λέξη-κλειδί είναι ο συγχρονισμός όλων, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, έχοντας όμως όλοι κοινό συμφέρον, διότι θα κερδίσουν χρήματα.

Το κύριο συστατικό της επιτυχίας εντοπίζεται στο σημείο ότι πρέπει να εστιάσουν στα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η παρακολούθηση των ματιών και η φωνητική απόδοση, επειδή αρκετές διαδικτυακές πλατφόρμες θέλουν να τις θέσουν προς χρήση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Έχει μεγάλο νόημα η τυποποίηση αυτών των δύο λειτουργιών- γιατί θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς για τους προγραμματιστές, θα μειωθεί η αβεβαιότητα για τους καταναλωτές – και θα δημιουργηθούν τα βασικά πρότυπα πλατφόρμας VR / AR που μπορούν να επεκταθούν με την πάροδο του χρόνου.

Μύθος 2: Τα πρότυπα καταπνίγουν την καινοτομία

Η έλλειψη προτύπων διαλειτουργικότητας VR σπαταλά το χρόνο και αυξάνει το κόστος τόσο για τους προγραμματιστές λογισμικού όσο και για τους προμηθευτές υλικού. Έχουμε μιλήσει με προγραμματιστές που θέλουν να στείλουν μια εφαρμογή σε όλο τον μέγιστο αριθμό συστημάτων VR, αλλά αναγκάζονται να αφιερώσουν αρκετό χρόνο να κάνουν πολυάσχολη εργασία για να φτάσουν σε διαφορετικές πλατφόρμες με τις δικές τους runtimes όπως Oculus, Daydream, OSVR, SteamVR , Κλπ.

Φυσικά, το καθένα λειτουργεί ξεχωριστά, αλλά όλοι το κάνουν με διαφορετικό τρόπο, γεγονός που μεταφράζεται σε άσκοπη τριβή χωρίς προστιθέμενη αξία. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι προγραμματιστές προσπαθούν να υποστηρίξουν περισσότερες από μία ή δύο πλατφόρμες, πράγμα που σημαίνει ότι δύο καρπούζια σε μία μασχάλη είναι ανέφικτο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι μικροί καινοτόμοι προμηθευτές υλικού θα βγουν ζημιωμένοι, γιατί δεν έχουν τον οικονομικό προϋπολογισμό των μεγάλων εταιρειών και προφανώς ένα στραβοπάτημα ίσως να τους κοστίσει και το κλείσιμο της εταιρείας, επειδή προσπαθούν να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για το υλικό τους, είτε πρόκειται για ένα HMD σύστημα παρακολούθησης, είτε για ένα γάντι απτικών,

Τα καλοσχεδιασμένα πρότυπα API ενθαρρύνουν την καινοτομία, απλά προσδιορίζοντας τη διαλειτουργικότητα, χωρίς εντοπισμό των λεπτομερειών υλοποίησης, καθώς επίσης επιτρέποντας την εύκολη λειτουργία του υλικού και του λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι οι χρόνοι εκτέλεσης είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να καινοτομούν και να μην εξαναγκάζονται σε έναν μικρότερο κοινό παρονομαστή.

Επιπλέον, πολλά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένου του OpenXR από το Khronos, είναι επεκτάσιμα, οπότε οι πωλητές μπορούν πάντα να προσθέσουν νέες καινοτόμες λειτουργίες για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους στο πλαίσιο ενός προτύπου cross-vendor.

Μύθος 3: Οι καταναλωτές δεν θα επηρεαστούν

Εάν οι προγραμματιστές και οι πωλητές επηρεάζονται από μια κατακερματισμένη βιομηχανία VR, τότε, φυσικά, οι καταναλωτές επηρεάζονται εξίσου το ίδιο. Χωρίς πρότυπα διαλειτουργικότητας, οι καταναλωτές έχουν μια μικρότερη επιλογή περιεχομένου, που καθορίζεται από το υλικό που επιλέγουν. Επί του παρόντος, οι καταναλωτές δεν είναι βέβαιοι εάν οι επενδύσεις υλικού και λογισμικού που έχουν στη διάθεσή τους θα υποστηριχθούν από τις συσκευές και το περιεχόμενο το επόμενο έτος.

Έτσι, αντί να δημιουργηθεί ένας ενθουσιασμός για μια αναδυόμενη καταναλωτική αγορά, η έλλειψη προτύπων δημιουργεί ένα περιβάλλον χλιαρότητας και επιφυλακτικότητας,επειδή οι καταναλωτές φοβούνται ότι θα κάνουν λάθος οικονομική επένδυση, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε πως αυτά τα δύο συστήματα είναι ακριβά (VR και AR).

Στην ουσία ο κόσμος υποχρεούται να επενδύσει στην μία ή την άλλη πλατφόρμα σε μια αβέβαιη αγορά; Οι καταναλωτές μισούν την αβεβαιότητα. Τα πρότυπα συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας αίσθησης ισορροπίας σε ένα αναδυόμενο οικοσύστημα, οπότε κατ’ αυτό τον τρόπο θα ευνοηθούν όλοι.

Μύθος 4: Υπάρχουν πάρα πολλοί μάστορες που αναπτύσσουν πρότυπα

Φαίνεται ότι οι νέες πρωτοβουλίες τυποποίησης της VR αναδύονται κάθε λίγους μήνες, κάτι που μοιάζει με χαώδης συνταγή των ανταγωνιστικών συμφερόντων. Ο Matthew Breenesholtz έχει διερευνήσει αυτά τα θέματα , αλλά μετά από προσεκτικότερη εξέταση τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, ο λόγος έγκειται στο σημείο ότι οι πρωτοβουλίες είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές.

Οι VR και AR θα θα απαιτήσουν εκατοντάδες πρότυπα που δημιουργήθηκαν γύρω από τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, πώς να συνδέσετε ασύρματα ακουστικά, πώς να διαμορφώσετε οθόνες, πώς να συνδέσετε κάμερες σε επεξεργαστές ή πώς να επιταχύνετε την επεξεργασία όρασης και νευρωνικών δικτύων.

Με αυτό το πολύ σημαντικό έργο, ο κλάδος χρειάζεται οργανισμούς πολλαπλών προδιαγραφών που επικεντρώνονται στους δικούς τους τομείς εμπειρογνωμοσύνης. Το IEEE έχει μια λίστα με τα δυνητικά πρότυπα VR με τα οποία εργάζονται, τα οποία ασχολούνται με ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής – πράγματα που το IEEE είναι εξαιρετικό και έχει μεγάλη τεχνογνωσία.

Αυτά τα πρότυπα ταιριάζουν με τις προσπάθειες τυποποίησης VR και AR της ομάδας Khronos, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία API επιτάχυνσης χρόνου εκτέλεσης. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρή επικάλυψη προσπαθειών στον χώρο προδιαγραφών VR. Ο Χρόνος ενθαρρύνει όλες τις ομάδες προτύπων να συνεχίσουν να επικοινωνούν, ώστε να μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να μην χάνουμε χρόνο. Υπάρχει αρκετή δουλειά και σαφώς θα τους κρατήσει όλους απασχολημένους.

Τα πρότυπα VR / AR, όπως και η ίδια η βιομηχανία, αναδύονται και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη χρήση τους, από τους προγραμματιστές, πωλητές και καταναλωτές. Τα οφέλη είναι πολλά, για όλους. Γι ‘αυτό τόσες πολλές εταιρείες επενδύουν σοβαρό χρόνο και προσπάθεια σε συνεργασία με πολλούς οργανισμούς, για να δημιουργήσουν τα καλύτερα δυνατά πρότυπα για τη βιομηχανία. Ανυπομονούμε τις νέες εμπειρίες που θα δώσει η βιομηχανία, εξοπλισμένη με αποτελεσματικά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166