5 Web Apps που δεν θα σε εκνευρίζουν καθόλου

5 Web Apps που δεν θα σε εκνευρίζουν καθόλου

Δεν σου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, δηλαδή; Να είναι τόσο άχρηστη και εκνευριστική μια web εφαρμογή στην λειτουργία της που να θέλεις να βαρέσεις μπουνιά στην οθόνη του υπολογιστή σου, γιατί προφανώς δεν αντέχεις άλλο να παιδεύεσαι με δαύτη. Εάν δεν το έχεις νιώσει, τότε μάλλον βρίσκεται στην λάθος στήλη, δοκίμασε να διαβάσεις κάτι εξίσου ψυχεδελικό, αλλά πιο βατό, όπως π.χ. τις τελευταίες γκρίνιες του Τάκη που γράφει συνήθως για πιο ανάλαφρα θέματα, όπως τα καλλιτεχνικά.

Τώρα τελευταία, προσωπικά, μου τυχαίνει αρκετά συχνά: την μία το Hootsuite -το οποίο πληρώνω για τις υπηρεσίες, να υπογραμμιστεί αυτό- με κάνει να θέλω να του κάνω ακόμη πιο σκληρά πράγματα όταν αντιμετωπίζω τις υπολειτουργίες του — έφτασα μέχρι το ταπεινωτικό για χρήστη σημείο να στείλω μήνυμα βοήθειας στο Help Desk του, λίγο αφότου έπιασα τον εαυτό μου να φαντασιώνεται πως του αδειάζει βιτριόλι στα μάγουλα και απορούσα πού στον κερατά θα τα βρω τα μάγουλα!

Την άλλη το Tumblr αποφασίζει να δημοσιεύσει draft μου -δημοσίευση που είχα αποθηκεύσει ως αδημοσίευτη, δηλαδή- χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη μου, και την παράλλη το Facebook θυμάται ξαφνικά πως είναι ο Παγκόσμιος Ρουφιάνος και μετατρέπει όλα τα νέα μηνύματα στον “Τοίχο” μου από “να τα διαβάζουν μόνο οι φίλοι μου” σε “μπρος, ελεύθερα, δείτε όλοι τις παπαριές μου!“. Φωτιά και τσεκούρι, Facebook, φωτιά και τσεκούρι…

Γι’ αυτό και απολαμβάνω τις μικρές, απλές web apps που κάνουν ένα μόνο πράγμα και το κάνουν καλά — ειδικά αν είναι καλοσχεδιασμένες και βολικές και δεν τρώνε άπειρο χρόνο και δεν μου ζητάνε να ξοδέψω τρεις ώρες πειράζοντας τις ρυθμίσεις ασφάλειάς μου και δεν χρησιμοποιούν αυτό το trendy Web 3.0 γαλαζουλί ως accent color και δεν χρησιμοποιούν μακρυνάρια με κατηγορίες στα URL τους και… ΟΚ, δεν απολαμβάνω και πολλές από αυτές — αλλά συνεχίζω να ξοδεύω κάμποση ώρα ψάχνοντάς τις και παίζοντας μαζί τους. Άλλοτε είναι όντως χρήσιμες, άλλοτε είναι απλά μπαρούφες. Πάμε να δούμε 5 απ’ αυτές που βρήκα και δεν θα σε κάνουν περισσότερο βίαιο απ’ ό,τι είσαι ήδη.

Πίνακας περιεχομένων

Volafile.org

Τι κάνει

Σου επιτρέπει να συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο με φίλους σου, και ταυτόχρονα να μοιράζεσαι μαζί τους αρχεία — όπου αρχεία, διάβασε “ό,τι θέλεις“, με έμφαση να δίνεται σε αρχεία βίντεο, εικόνας, κειμένου και μουσικής. Το σύστημα σε διευκολύνει να βρεις και να περιηγηθείς ανάμεσα σε αρχεία τέτοιων τύπων, ενώ μπορείς να παίξεις και “ραδιόφωνο” με τα μουσικά αρχεία που ανεβάζεις εσύ και οι φίλοι σου.

Γιατί βολεύει;

Για όμορφες, δημόσιες συζητήσεις και μοιρασιά αρχείων — λέω δημόσιες επειδή ως τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα κρυφών συζητήσεων, κάτι που καλό είναι να ‘χεις υπόψη σου. Θα το βρεις ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάποιο project σου χρειάζεται ανανέωση σε πραγματικό χρόνο!

MusicNectar

Τι κάνει

Παίζει μουσική. Κάθε είδους, γνωστή και άγνωστη. Την παίρνει από πολλές πηγές και σου την σερβίρει. Έχει charts με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, έχει ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά είδος μουσικής, έχει και playlists. Ωραία — και γιατί θα έπρεπε να εντυπωσιαστείς; Επειδή δεν σου ζητάει να κάνεις λογαριασμό, δεν πληρώνεις κάτι, δεν μπερδεύεσαι οπουδήποτε — απλά μπαίνεις και ξεκινάς να παίζεις μουσική.

Γιατί βολεύει;

Επειδή όλοι κάποια στιγμή θέλουμε απλά να παίξουμε λίγη καλή μουσική και να μην ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο. Έλεος με τις ρυθμίσεις, τα shares και τις ψαγμενιές με αλγόριθμους.

Srteak

Τι κάνει

Εξαιρετικά χρήσιμο και βολικό, το Streak είναι περισσότερο ένα add-on παρά web app, αλλά κολλάει εδώ μια που αφορά το Gmail – κυριολεκτικά. Κολλάει, και προσθέτει ένα κάρο λειτουργίες για την ανίχνευση των emails σου, δίνοντάς σου την δυνατότητα να δεις πότε και ποιος τα διάβασε, αλλά κι ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα, αν είσαι βαρύς χρήστης ή το θέλεις για δουλειά: πού βρισκόταν ο παραλήπτης όταν διάβασε το μήνυμα, ενημερώσεις ανάγνωσης σε πραγματικό χρόνο, ενσωμάτωση στην αναζήτηση μηνυμάτων κ.α.

Γιατί βολεύει;

Αν είσαι ένας απλός και ταπεινός χρήστης, στο να ξέρεις αν κάτι που έστειλες διαβάστηκε ή όχι. Αν δουλεύεις με emails, τότε η έξτρα λειτουργικότητα είναι πυρηνικό οπλοστάσιο.

Penflip

Τι κάνει

Σε αφήνει να γράψεις σαν άνθρωπος — και το κάνει εξαιρετικά καλά. Μ’ ένα υπερ-απλό περιβάλλον εργασίας που σε αναγκάζει να συγκεντρωθείς στο γράψιμο αντί να ψάχνεις πού έκρυψαν το τάδε εικονίδιο στη μπάρα εργαλείων, με αυτόματη αποθήκευση αλλαγών στο κείμενο και επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων, με “ζωντανή” συνεργασία με άλλους ενσωματωμένη (ώστε να μπορείς να δουλέψεις ένα γραπτό ταυτόχρονα με τους συνεργάτες σου), το Penflip έχει επίσης το θετικό πως δουλεύει σε όλες τις συσκευές.

Γιατί βολεύει;

Επειδή τρέχει εντός του browser σου, σε όλες τις συσκευές σου και επειδή έχει πεντακάθαρο περιβάλλον εργασίας και άψογες δυνατότητες συνεργασίας.

AES Encrypption

Τι κάνει

Με απλά λογάκια: σου επιτρέπει να κρυπτογραφήσεις ή αποκρυπτογραφήσεις οποιοδήποτε κείμενο θέλεις. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: του πετάς είτε το κείμενο που θέλεις να κρυπτογραφήσεις και πατάς Encrypt είτε αυτό που θέλεις να αποκρυπτογραφήσεις και πατάς Decrypt. Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώνεις τον κωδικό (κλειδί, όπως αποκαλείται) και ξεμπέρδεψες. Η μέθοδος κρυπτογράφησής του είναι πολύ καλή, και ως εργαλείο δεν έχει κάτι που θα σε δυσκολέψει.

Γιατί βολεύει;

Γιατί τις φορές που δεν θέλεις να ασχολείσαι με σουίτες-πακέτα-ψαγμενιές, θέλεις απλά να στείλεις ένα κρυφό μήνυμα, ο άνθρωπος.