Daihatsu Terios 1.3: Το «βασικό»

Daihatsu Terios 1.3: Το «βασικό»

Mικρό, ευέλικτο τετρακίνητο με πραγματικές δυνατότητες εκτός δρόμου, αλλά και στοιχεία πολυμορφικότητας του εσωτερικού. Tο Daihatsu Terios προσφέρεται τώρα με ένα ακόμα μικρότερο μοτέρ 1.3 λίτρου και τιμή από 18.000 έως 20.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά μόνο με τον κινητήρα των 1.5 λίτρου, έχοντας μέτριες επιδόσεις, με τους 105 ίππους του. Tώρα διατίθεται και με τον 1.3 κινητήρα της Daihatsu, που κινεί τα Sirion και Copen, με ισχύ 86 ίππων, προκαλώντας το ενδιαφέρον μας, ως προς το πόσο καλά ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

Ο ακριβής κυβισμός είναι 1.298 κ.εκ. και οι 86 ίπποι αποδίδονται στις 6.000 σ.α.λ. Η ροπή του είναι 12,2 χγμ. στις 3.200 σ.α.λ. και η τελική σχέση μετάδοσης σε σχέση με το 1.5 έχει «κοντύνει» όντας στο 5,571, (όπως είναι και στο αυτόματο 1.5) εν σχέσει προς το 5,125. Tο κιβώτιο με την ιδιαίτερα κοντή πρώτη, εξακολουθεί να είναι 5 σχέσων, η πέμπτη δίνει 26,9 χλμ./ώρα στις 1.000 σ.α.λ., αλλά δεν υπάρχει επιλογή αργού βήματος, οπότε η πρώτη καλείται, στα δύσκολα περάσματα, να παίξει κατά κάποιο τρόπο και αυτόν τον ρόλο.

Από μέσα

Παίρνοντας τη …«θέση μάχης», ανακαλύπτεις ότι το τιμόνι είναι μεν τοποθετημένο χαμηλά, αλλά όχι απελπιστικά. Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται και σε ύψος, κάτι που βοηθάει να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει, όμως το κάθισμα είναι λίγο στενό. Αν έχεις ύψος άνω του 1,80 μ., αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι ο επιλογέας που είναι τοποθετημένος αρκετά χαμηλά. Oι διακόπτες και τα όργανα όμως είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά, ώστε να μπορείς να τους βλέπεις και να τους χειρίζεσαι. Η ορατότητα, είναι καλή λόγω ύψους του αυτοκινήτου, και προς τα πίσω, καθώς η ρεζέρβα δεν ενοχλεί.

O κινητήρας εκπέμπει έναν μπάσο ήχο, που μπαίνει στην καμπίνα και που σε συντροφεύει σε κάθε διαδρομή με αποκορύφωμα στον αυτοκινητόδρομο. Στον τελευταίο πάντως, και παρά το ύψος του αυτοκινήτου και την σχετικά κάθετη μετώπη, οι αεροδυναμικοί θόρυβοι δεν είναι τόσο ενοχλητικοί όσο θα περίμενε κάποιος.

Σε ό, τι αφορά στους χώρους, αν τους εκμεταλλευτούμε, θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε άλλους τέσσερις επιβάτες, με τους τρεις να στριμώχνονται (αρκούντως) πίσω, έχοντας όμως χώρο για το κεφάλι, ενώ παράλληλα θα υπάρχει χώρος 380 λίτρων για τις αποσκευές τους. Eκεί συναντούμε και ενδιαφέροντα στοιχεία χρηστικότητας, με τα πίσω καθίσματα να πέφτουν και να αναδιπλώνονται. Eτσι εξασφαλίζεται ένας εντελώς επίπεδος χώρος που μπορεί να φανεί χρήσιμος στην φόρτωση και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων.

Σε άσφαλτο

Το Terios, μοιάζει ιδανικό για την πόλη, λόγω των μικρών διαστάσεών του. Οπωσδήποτε μια γυναίκα θα το προτιμούσε λόγω του ευεργετικού ύψους, αλλά και της δυνατότητας να παρκάρει παντού, διακινδυνεύοντας έτσι τις πινακίδες του.

Σε επαρχιακό δρόμο, κρατάει αρκετά καλά με το τιμόνι να έχει ζωντανή αίσθηση, αλλά και τη σφιχτή ανάρτηση να εμποδίζει το ψηλό αυτοκίνητο να πάρει επικίνδυνες κλίσεις. Παράλληλα, λόγω των κοντών σχέσεων μετάδοσης, ο κινητήρας παραμένει σε υψηλές στροφές προσφέροντας δύναμη όπου χρειαστεί.

Έτσι, η συμπεριφορά του είναι αρκετά καλή κάτω από όλες τις συνθήκες και καθώς δεν υπάρχει και κάποιο δυνατό μοτέρ κάτω από το καπό, οι όποιες (αν υπάρχουν) αδυναμίες δεν βγαίνουν στην επιφάνεια. Στον αυτοκινητόδρομο, πέρα από τον αυξημένο θόρυβο (που ενοχλεί και κουράζει), ταξιδεύει καλά, με κάποιες αναπηδήσεις όμως λόγω της σφιχτής ρύθμισης της ανάρτησης (Μακ Φερσον εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), αλλά δεν εμπνέει ανησυχία, ακόμα και σε περίπτωση πλευρικών ανέμων. Παρόλ’ αυτά θα ήθελες να έχεις λίγο παραπάνω ακρίβεια και σταθερότητα στις καμπές, ειδικά στις ανοικτές, που τις διαγράφεις με υψηλή ταχύτητα.

Περνώντας σε offroad καταστάσεις, διαπιστώνεις ότι το αυτοκίνητο έχει πρόσφυση και μπορεί να κινηθεί αρκετά σβέλτα, όχι όμως και άνετα, καθώς οι αναρτήσεις είναι σκληρές. Σε πιο δύσκολα περάσματα, οι μικροί πρόβολοι, το μεταξόνιο των 2,58 μέτρων και η κοντή πρώτη (ελλείψει κιβωτίου υποπολλαπλασιασμού), θα βοηθήσουν αρκετά, αλλά η ανεπάρκεια δύναμης θα κουράσει τον συμπλέκτη, που θα μυρίσει αν επιμείνετε να σκαρφαλώσετε κάπου δύσκολα.

Σε τέτοιες συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί και το κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού, που κρατάει σταθερή την μετάδοση της ροπής, κατανέμοντάς την 50/50 εμπρός-πίσω. Δεν υπάρχει όμως μπλοκέ πίσω διαφορικό και δεν διατίθεται κιόλας στην μικρή έκδοση 1.3. Στην πράξη δύσκολα θα κολλήσει, παρά μόνον σε περίπτωση που οι διαγώνιοι τροχοί βρεθούν στον αέρα. Tο αυτοκίνητο είναι σχετικά ελαφρύ ζυγίζοντας 1.170 κιλά, αλλά τελικά σε πραγματικές απαιτήσεις εκτός δρόμου χρειάζεται πάλι περισσότερη δύναμη.

Χρηματοοικονομικά

Το μικρότερο Terios του καταλόγου, δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό. Σίγουρα είναι πιο πρακτικό από πολλά αυτοκίνητα του ανταγωνισμού, όπως το Jimny και το GrandVitara 3d, αλλά η έλλειψη δύναμης σε συνδυασμό με την τιμή που ξεκινάει από 17.980 ευρώ χωρίς κλιματισμό, ή από 18.980 ευρώ με κλιματισμό και σε καμία περίπτωση με πίσω μπλοκέ διαφορικό, δεν το καθιστούν αυτό που θα ονομάζαμε «ευκαιρία».

Στην βασική του έκδοση προσφέρει, 2 αερόσακους, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, ράγες οροφής και ράδιοCD. Η επόμενη έκδοση έχει και κλιματισμό, οπότε μάλλον είναι ακριβό. Αλλά όπως προαναφέραμε παίζει πιο δυνατά σε όλα τα επίπεδα από τον ανταγωνισμό, έχοντας κυρίως αυτό που δεν περιμένει κανείς από ένα μικρό ATV, δηλαδή χώρους.

Daihatsu Terios 1.3 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.298 κ.εκ.
 • ΙΣΧΥΣ: 86/6.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ: 12,2 χγμ./ 3.200 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ: Μόνιμη τετρακίνηση με δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού
 • ΚΙΒΩΤΙΟ: Μηχανικό 5 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ: Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός-Ταμπούρα πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ: 14,6 δευτ. (0-100 χλμ./ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 150 χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (δοκιμής): 8,5 λίτρα/ 100 χλμ.
 • ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ CO2: 185 γρ./χλμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 4.055 mmX 1.695 mmX 1.690 mm
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 380 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ: 1.170 κιλά

Τιμή: από 17.980 ευρώ και με κλιματισμό 18.980 ευρώ

Υπέρ

 • Ευελιξία
 • Ορατότητα
 • Εκτός δρόμου συμπεριφορά

Κατά

 • Ισχύς
 • Τιμή
 • Ποιότητα κύλισης