ΑρχικήΛογισμικά6 Linux διανομές επικεντρωμένες σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα

6 Linux διανομές επικεντρωμένες σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Όσο δεν γίνεται κατανοητό πως το κέρδος και οι πολυεθνικές, οφείλονται για τα δεινά της καθημερινότητας στον πλανήτη, θα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για χίλια – δυο πράγματα, που δεν θα έπρεπε, ανάμεσά τους και ό,τι νοείται σαν ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Το έχουμε αναλύσει τόσο, που το θέμα που θα κουράσει ό,τι και να επαναλάβουμε, μα θα θέλαμε να μεταφέρουμε τα λόγια του Snowden και αυτών που αποδίδονται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, αντίστοιχα:

  • Το να υποστηρίζεις ότι δεν σε ενδιαφέρει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, γιατί δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, δεν είναι διαφορετικό από το να λες ότι δεν σε ενδιαφέρει για την ελευθερία του λόγου, επειδή δεν έχεις τίποτα να πεις.
  • Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.

Έτσι, θα προτείνουμε κάποιες LINUX διανομές, οι οποίες ειδικεύονται σε αυτά ακριβώς – ασφάλεια και ιδιωτικότητα – οι οποίες είναι πλήρη λειτουργικά συστήματα, δημιουργημένα για τον σκοπό αυτό. Όλες αυτές οι διανομές, είναι και εγκαταστάσιμες, μπορώντας δηλαδή να τις περάσετε στον σκληρό σας δίσκο, παράλληλα με όποιο/α άλλο/α λειτουργικό/α σύστημα/τα έχετε εγκατεστημένα, αν και κατ’ εμάς το πιο σωστό θα ήταν να έχετε μια από αυτές σε ένα usb stick, μπορώντας να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να αποθηκευτεί κανένα δεδομένο σας.

Η σειρά παρουσίασής τους, δεν είναι ανάγκη να σας επηρεάσει στις επιλογές σας.

Σε κάθε περίπτωση, το ISO των διανομών αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό (με εξαίρεση την τρίτη, δηλαδή το Whonix που τρέχει σε εικονικές μηχανές μόνο).

Πίνακας περιεχομένων

Tails

To Tails OS ή αλλιώς Amnesic Incognito Live System, είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο Debian. Εστιάζει στην ασφάλεια, ανωνυμία και ιδιωτικότητα. Όλες οι συνδέσεις εξόδου (outgoing connections) πραγματοποιούνται μέσω του Tor, και οι απευθείας συνδέσεις (direct non-anonymous connections) μπλοκάρονται.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να τρέχει από Live DVD ή USB stick, και δεν αφήνει ψηφιακά ίχνη στο μηχάνημα, εκτός αν το ζητήσετε. Το πρότζεκτ Tor παρείχε τα κονδύλια για την ανάπτυξη του συστήματος. Η διανομή έρχεται με αρκετές γλώσσες κατά την εκκίνησή της. Το Tails λοιπόν είναι ένα ολοκληρωμένο Λ/Σ και είναι ελεύθερο λογισμικό.

JonDo

Το JonDo Linux προσφέρει ένα χρηστικό live Linux που θα σας βοηθήσει να έχετε αυξημένα επίπεδα ανωνυμίας στο Web χωρίς να αφήνετε ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία είναι ικανά να σας ταυτοποιήσουν πληρως. Είναι κάτι αντίστοιχο με το Tails και μας δίνει πρόσβαση στο DeepWeb, μπορούμε να κατεβάζουμε ανώνυμα αρχεία, είτε επικοινωνία με εφαρμογές του είδους ειδικευμένες επίσης στην Ανωνυμία (πχ, το ChatCrypt που είδαμε τελευταία και αρκετές που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν), είτε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες δεν επιτρέπονται στο σημείο που βρισκόμαστε, για να βλέπουμε ιστοσελίδες ban-αρισμένες και πολλά ακόμα.

Διαθέτει δυο εκδόσεις, μια μικρή και μια μεγάλη (cd / dvd). Το Jondo live-CD/DVD προσφέρει ένα ασφαλές, προ-ρυθμισμένο περιβάλλον για ανώνυμο surfing και περισσότερα. Είναι βασισμένο στο Debian GNU/Linux και περιεχέι proxy clients για το JonDonym, το Tor Onion Router και Mixmaster remailer. Συγχρόνως έχει και άλλα έξτρα εργαλεία.

Whonix

Το Whonix (ονομαζόταν TorBOX ή AOS στο παρελθόν) είναι ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης που βασίζεται στο Virtual Box, στο Debian GNU/Linux και στο Tor. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βέβαια είναι ότι με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είστε τελείως ανώνυμοι, όταν βγαίνετε στο internet.

Ο σχεδιασμός του Whonix δεν επιτρέπει διαρροές της IP και των DNS που χρησιμοποιείτε. Ούτε καν με κακόβουλο λογισμικό, που έχει δικαιώματα root (διαχειριστή), μπορεί να μάθει κάποιος την πραγματική τοποθεσία του χρήστη. Έτσι μπορούμε όχι μόνο να έχουμε μια ιδιωτική περιήγηση μέσω του Tor Network, μα και να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως mail, chating, voip, προστατευμένοι απο τα πολλαπλά στρώματα του Tor, ενώ επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υπηρεσίες του DeepWeb, καθώς φυσικά και πρόσβαση σε αυτό.

Η ιδιαιτερότητά του είναι πως μπορεί να τρέξει μόνο μέσω μιας virtual-machine, ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που έχει ο υπολογιστής σας.

Qubes OS

To Qubes OS, είναι μια ειδικευμένη διανομή Linux η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια και έχει δημιουργηθεί από την πολωνική εταιρεία ασφαλείας Invisible Lab. Με αυτήν την διανομή, μπορείτε να απομονώνετε στοιχεία και να γίνονται “δοκιμές μιας χρήσης” διαχωρίζοντας έτσι την αλληλεπίδραση με το υπόλοιπο του λειτουργικού συστήματος. Βασίζεται στο Fedora Linux και τρέχει το λογισμικό virtualization Xen Hypervisor, προκειμένου να επιτυγχάνει αυτήν την απομόνωση των εφαρμογών.

Το Qubes δηλαδή, υλοποιεί μια προσέγγιση για την ασφάλεια διαμέσου της απομόνωσης. Η θεώρηση είναι πως δεν υπάρχει τέλειο περιβάλλον desktop απαλλαγμένο από bugs. Ένα τέτοιο περιβάλλον περιέχει εκατομμύρια γραμμές κώδικα και δισεκατομμύρια συνδιαλλαγές μεταξύ υλικού και λογισμικού. Ένα κρίσιμο bug σε μια τέτοια περίπτωση συνδιαλλαγής, είναι αρκετό για το κακόβουλο λογισμικό ώστε να πάρει τον έλεγχο σε ένα μηχάνημα.

Ubuntu Privacy Remix

Το Ubuntu Privacy Remix (UPR), είναι μια διανομή δημιουργημένη με σκοπό να τρέξει σε ένα «απομονωμένο περιβάλλον εργασίας, όπου τα ευαίσθητα δεδομένα μπορεί να αντιμετωπιστουν με ασφάλεια», και «όλα τα δεδομένα των χρηστών να ανήκουν αποκλειστικά σε κρυπτογραφημένη αφαιρούμενα μέσα». Η διανομή περιλαμβάνει μια σειρά απλών και εύχρηστων εργαλείων γα κρυπτογράφηση των δεδομένων, για την παραμονή στοιχείων στον σκληρό δίσκο και όλα όσα θα χρειάζονταν κάποιοι προκειμένου να επιτύχουν υψηλή ανωνυμία στο διαδίκτυο, αν και κατά την γνώμη μας λείπουν αρκετά εργαλεία από default προκειμένου να έχει εξ’ αρχής και μια ακτιβιστική φύση.

Βασίζεται επάνω στις σταθερές εκδόσεις του Ubuntu, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας ενώ, κατά τα άλλα, κρατάει όλες τις ευκολίες του Ubuntu.

Subgraph OS

Το Subgraph OS, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που έχει ως στόχο να αντιστέκεται σε “hacking” επιθέσεις πιο εύκολα, για τα κοινώς χρησιμοποιούμενα μηχανήματα και τους φορητούς υπολογιστές. Αυτό το ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα έχει σχεδιαστεί από το μηδέν για να μειωθούν οι κίνδυνοι των παρεμβολών και της επιτήρησης.

Με έμφαση στην ασφάλεια, το Subgraph OS έχει σχεδιαστεί έτσι, ούτως ώστε να παρέχει ένα απολύτως ασφαλές και στεγανοποιημένο σύστημα, δινοντας επίσης έμφαση στην ακεραιότητα της εγκατάστασης πακέτων λογισμικού. Εκτός από την παροχή ασφάλειας πυρήνα, διαθέτει πλήρη κρυπτογράφηση δίσκου και έναν τρόπο για να τρέχουν σε sandbox τα exploits. Με την ενσωμάτωση του OpenPGP, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς και κρυπτογραφημένου chat.

Το σημαντικό είναι, πως τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε τα πάντα να είναι εύκολα προσβάσιμα με ελάχιστα κλικ, χωρίς να χρειάζεται να εκτελεστεί κάτι σε τερματικό.

Αν και οι επιλογές δεν σταματάνε εδώ, οι πιο πάνω διανομές, είναι και η ελίτ στο θέμα ιδιωτικότητας και ασφαλείας και συνιστούμε να έχετε πάντα μια σε κάποιον δίσκο σας ή usb-stick / sd-card.

To επιπλέον θετικό, είναι πως όλες τους είναι οικείες και απλές στην χρήση τους.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή όλες χρησιμοποιούν το TOR-Network, θα ήταν καλό προηγουμένως να κατανοήσετε περί τίνος πρόκειται.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166