ΑρχικήΥπολογιστές64-bit vs 32-bit, η κόντρα που κατάντησε λαϊκισμός στους χρήστες

64-bit vs 32-bit, η κόντρα που κατάντησε λαϊκισμός στους χρήστες

Γράφω και διαβάζω για τα 64-bit εδώ και τουλάχιστον δεκαεννιά χρόνια, ξεκινώντας από τότε που η εν λόγω αρχιτεκτονική αποτελούσε κάτι σαν μία νέα επιστήμη, περνώντας στην εποχή των πρώτων Athlon και φτάνοντας στο σήμερα. Σήμερα που τα 64-bit θεωρούνται δεδομένα παντού, αλλά (σχεδόν) κανείς δεν αποφασίζει να τα χρησιμοποιήσει! Οι επεξεργαστές 64-bit αποτελούν εδώ και καιρό παλιά νέα, 64-bit λειτουργικά δόξα τω Θεώ έχουμε, drivers επίσης, ενώ δεν λείπουν και αρκετές εφαρμογές με 64-bit “καρδιά”.

Το κόστος είναι ίδιο μεταξύ εκδόσεων στα 32-bit και στα 64-bit, οπότε ποιος ο λόγος να μην τα υιοθετήσει κανείς; Φόβος για την αλλαγή; Ανασφάλεια για θέματα συμβατότητας; Έλλειψη ενημέρωσης; Απουσία χειροπιαστών πλεονεκτημάτων; Μάλλον μόνο οι πρώτοι δύο λόγοι θα μπορούσαν να έχουν κάποια υπόσταση (ειδικά πριν από μερικά χρόνια).

Πλέον, όμως, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να περιμένει κανείς, αντίθετα υπάρχει μία σειρά από πλεονεκτήματα (απολύτως χειροπιαστά) για να βιαστεί! Μόνο και μόνο για τη ρημάδα τη χαμένη μνήμη μετά τα 3 (και κάτι) GB αξίζει τον κόπο να αλλάξετε το λειτουργικό σας και να περάσετε στην 64-bit έκδοσή του. Θα μου πείτε -και ενδεχομένως δικαίως- “Τι σ’ έπιασε τώρα και τα θυμήθηκες όλα αυτά; Όποιος θέλει ας βάλει!”.

Αφορμή ήταν το τελευταίο συγκριτικό τεστ του PC WORLD σε notebooks, κατά το οποίο όλα τα μοντέλα διεθνών κατασκευαστών ήρθαν με προεγκατεστημένα Windows 7 64-bit. Όταν λέμε όλα, όμως, εννοούμε όλα! Σύμπτωση; Στον κόσμο του James Bond και της τεχνολογίας σάς διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις!

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Microsoft -προφανώς σε συνεργασία με τους κατασκευαστές- ξεκινάει πολύ δυνατά το -σε άπταιστα Ελληνικά- “πουσάρισμα” των 64-bit εκδόσεων των Windows. Γιατί; Διότι μάλλον βαρέθηκε να περιμένει να αλλάξει η υποδομή στο back-end (βλ. servers), οπότε αποφάσισε να το πάρει κάπως ανάποδα το όλο πράγμα.

Αφού οι επιχειρήσεις διστάζουν να περάσουν σε αρχιτεκτονική 64-bit, ας περάσουν οι χρήστες και οι καταναλωτές και ας δούμε πόσο η κεντρική υποδομή μιας επιχείρησης θα μπορέσει να μείνει στην παλαιολιθική εποχή των Windows 2000 και των Windows NT (ναι, καλά διαβάσατε, ΝΤ έγραψα…)

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η μετάβαση είναι να φροντίσουν (Microsoft και κατασκευαστές) να μην υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και να παραδώσουν στον καταναλωτή ένα πιο ασφαλές, πιο γρήγορο, με μεγαλύτερες δυνατότητες κλιμάκωσης, με μια κουβέντα ένα καλύτερο προϊόν και μάλιστα στην ίδια τιμή με τον προκάτοχό του.

Εφόσον οι εφαρμογές και οι drivers παίζουν χωρίς πρόβλημα, ποιος ενδιαφέρεται τι γίνεται “κάτω από το καπό;” Η απάντηση είναι κανείς, και οι ορδές των 64-bit notebooks κατέλαβαν τα ράφια των καταστημάτων. Θεωρώ, δε, απολύτως βέβαιο ότι το ίδιο θα γίνει και με τους τοπικούς κατασκευαστές και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, όπως θεωρώ απολύτως βέβαιο ότι είναι εξαιρετικά κοντά η ημέρα που θα δούμε notebooks (και όχι μόνο, προφανώς) με τουλάχιστον 6GB μνήμης.

Οι διαφορές μπορεί να μην είναι έντονα αντιληπτές στην αρχή, αλλά καθώς οι drivers και οι εφαρμογές θα βελτιώνονται και οι περιορισμοί στην ποσότητα της μνήμης θα έχουν επιτέλους καταργηθεί, θα ανακαλύψουμε όλοι ότι η εμπειρία που θα έχουμε με τον υπολογιστή μας θα έχει αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε να μας φαίνεται αδιανόητο το πώς λειτουργούσαμε τόσα χρόνια. Αυτή η αλλαγή θα έρθει τόσο φυσικά, που όλοι θα νομίζουμε ότι ήταν απλώς η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και όχι μία (ακόμη) τεχνολογική επανάσταση. Προσωπικά έχω παίξει “άπειρες” ώρες με 64-bit εκδόσεις (και όχι μόνο με αυτές των Windows – sorry, Microsoft) και μπορώ να πω ότι σήμερα πλέον δεν ξαναγυρίζω πίσω.

Η επί της ουσίας κατάργηση του swap file, για παράδειγμα, αποτελεί από μόνη της ικανό λόγο, ενώ όταν θα μπει στο παιχνίδι και η βιομηχανία των games, τότε θα μιλάμε για έναν παντελώς νέο κόσμο στο computing των “κοινών θνητών”, αυτών που θα είναι τεχνολογικά πιο προηγμένοι από τους super-duper servers μίας επιχείρησης. Έτσι δεν συνέβαινε πάντα, άλλωστε; η Microsoft ξεκινάει πολύ δυνατά το -σε άπταιστα ελληνικά- “πασάρισμα” των 64-bit Windows. Είναι, δε, βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα δούμε notebooks με (τουλάχιστον) 6GB μνήμης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166