ΑρχικήΕφαρμογές7 βολικά apps για διάβασμα στο Android

7 βολικά apps για διάβασμα στο Android

Τον τελευταίο καιρό βρέθηκα χωρίς Kindle Touch — για να μην μακρηγορώ μ’ αυτό, μου κλέψανε τη τσάντα μου. Ως βιβλιοφάγος, όμως, χρειάζομαι οπωσδήποτε κάτι για να διαβάζω στο λεωφορείο ή όσο περιμένω φίλους και άγνωστους που με στήνουν, και ως λάτρης της τεχνολογίας δεν αισθάνομαι πλέον άνετα να πληρώνω είκοσι ευρώ ανά βιβλίο, μόνο και μόνο για να σακατεύουμε όλοι μαζί πανέμορφα δεντράκια για να διαβάσω το κάθε μυθιστόρημα ή είδηση μία φορά και μετά να ξεχαστεί σε κάποιο ράφι, ή να γίνει προσάναμμα για τη σόμπα.

Έτσι απευθύνθηκα στο φρέσκο Nexus 7, μια φτηνή, όμορφη, συμμαζεμένη ταμπλέτα που τρέχει την τελευταία έκδοση Android. Ταυτόχρονα, μια που χρησιμοποιώ και κινητό με Android, είχα μια έξτρα συσκευή για δοκιμές — και μάλιστα αρκετά μικρότερη, ώστε να ‘χω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Την τελευταία εβδομάδα έχω λιώσει και τα δύο μαραφέτια στα τεστ, δοκιμάζοντας τις περισσότερες από τις εφαρμογές που κυκλοφορούν εκεί έξω, μέχρι να φτάσω στην δεκάδα που ακολουθεί.

Εδώ υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα — εκτός, βέβαια, αν δεν έχεις συσκευή που τρέχει Android. Αλλά ως πρώην φίλος του iPhone, μπορώ να σου πω με ασφάλεια πως:

  1. το Android πλέον έχει ξεπεράσει σε βολικότητα το iOS, το λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές της Apple, κατά πολύ. Και
  2. με την παρούσα οικονομική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν συμφωνείς με την δήλωση άλφα, μάλλον είσαι μικρό ποσοστό σε μια Ελλάδα που βολεύεται με οτιδήποτε είναι φτηνό και μπορεί να τρέξει apps. Δεν σε πείθω; Oh well, όλες οι εφαρμογές που σου δείχνω σήμερα, εκτός από το Komik, υπάρχουν και για iOS.

Υπάρχουν εφαρμογές πέραν αυτών που ίσως σου φανούν χρήσιμες στο να επιμορφώνεσαι, ενημερώνεσαι και σκοτώνεις τον χρόνο σου διαβάζοντας; Σίγουρα. Πάω στοίχημα πως υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 ακόμα, άλλες αξιόλογες και άλλες όχι. Αλλά μια κατηγορία που σου προτείνω ν’ αποφύγεις είναι τούτη των “γενικών apps που τα κάνουν όλα, παίρνουν νέα από όλες τις εφημερίδες και στα σερβίρουν“. Παλαιός σχεδιασμός, κακή διαχείριση δεδομένων, διαφημίσεις παντού και ελάχιστη χρησιμότητα. Η λίστα αυτή αντιπροσωπεύει τα προσωπικά μου γούστα, αλλά αν λάβεις υπ’ όψιν σου την έρευνα, την ταλαιπωρία και το γνωστό γεγονός πως είμαι φρίκουλας με το διάβασμα, μάλλον δεν θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ περισσότερο.

Πάμε, λοιπόν;

Flipboard

Για το Flipboard, αλλά και για το Komik που ακολουθεί, είχα ήδη γράψει στο προηγούμενό μου άρθρο όπου πρότεινα -όχι ένα, όχι δύο αλλά δεκαεφτά- apps για το Android 4.2. Το Flipboard είναι το απόλυτο “περιοδικό” για Android, τελεία και παύλα. Πολυσυλλεκτικό, με άπειρες ενδιαφέρουσες πηγές, παίρνει δεδομένα από τους φίλους σου στο Facebook, από τους λογαριασμούς που ακολουθείς στο Twitter και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, από αμέτρητες ιστοσελίδες με ενδιαφέρον υλικό χωρισμένες ανά κατηγορίες, αλλά και από άμεσο curation -επιλογή, σε απλά ελληνικά- της ίδιας της εταιρείας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις τις κατηγορίες/ιστοσελίδες που σ’ ενδιαφέρουν, να προσθέσεις τα κοινωνικά σου δίκτυα αν θέλεις, και ν’ αρχίσεις να διαβάζεις.

Πόσο κοστίζει;

Μηδέν ευρώ.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Όχι, δεν έχει διαφημίσεις.

Λειτουργεί και offline;

Ναι, έχει caching αλλά και ειδική λειτουργία “Fetch for Offline” για να κατεβάσεις όλα τα νέα άρθρα πριν βγεις από το σπίτι.

Komik

Είσαι κομιξάς; Αν ναι, πιθανότατα γνωρίζεις τα πάντα περί CBR/CBZ, των δύο μορφών κόμιξ που παίζουν ιντερνετικώς — ή τουλάχιστον -σσσσς!- έχεις ήδη προλάβεις να κατεβάσεις φακέλους με τα αγαπημένα σου κόμιξ σε .JPG απ’ τον tracker της επιλογής σου. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σου ακούστηκε εξωγήινο, τότε θα βρεις την χαρά σου με το Komik — την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή στο Play Store του Android για να διαβάζεις τα δωρεάν κόμιξ σου. Στα τρελά συν του, η αυτόματη δημιουργία thumbnails, η πολύ καλή βιβλιοθήκη του -όπου μπορείς να δεις τα τεύχη που έχεις στη συλλογή σου- και τ’ ότι θυμάται πού έμεινες στο κάθε τεύχος όταν το ξανανοίγεις. Και, ναι — δεν χρειάζεται να ρωτήσεις, το έχω ήδη τσεκάρει: διαβάζεις άνετα και σε οθόνη κινητού που δεν ξεπερνάει τις 4 ίντσες.

Πόσο κοστίζει;

Υπάρχει και σε δωρεάν έκδοση -με πλήρη λειτουργικότητα- και σε επί πληρωμής. 1.52€ για την επί πληρωμής.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Κατηγορηματικά όχι.

Λειτουργεί και offline;

Λειτουργεί μόνο offline.

Google Currents

To Google Currents είναι η απάντηση της Google στο Flipboard — πανέμορφο σχεδιαστικά -το toolkit που χρησιμοποιεί η Google για το 4.2 είναι απλά άψογο- και πάρα πολύ βολικό στην ανάγνωση, το Currents πάσχει μόνο στον αριθμό των πηγών που υποστηρίζει. Από το ίδιο το περιβάλλον της εφαρμογής καταλαβαίνεις πως η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει λιγότερες πηγές — αυτό όμως δεν είναι εκατό τοις εκατό αρνητικό, μια που λιγότερες ιστοσελίδες σημαίνει και καλύτερος ποιοτικός έλεγχος, τόσο στο τι νέα και τι άρθρα διαβάζεις, όσο και σε ό,τι αφορά την εμφάνισή τους.

Πόσο κοστίζει;

Φυσικά και είναι δωρεάν. Πληρώνεις με τα δεδομένα σου, για την Google μιλάμε.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Όχι

Λειτουργεί και offline;

Ναι, προσφέρεται και αυτή η δυνατότητα

Readability

Μια νέα σχετικά πρόταση, το Readability θυμίζει κατά πολύ τα Instapaper -αμέσως παρακάτω- και Pocket, αλλά καταφέρνει να δουλεύει καλύτερα και από τα δύο, αλλά και να προσφέρει το καλύτερο δέσιμο ανάμεσα σε συσκευές που έχω δει ως τώρα. Εξηγούμαι: το Readability κυκλοφορεί τόσο ως plugin για τον -οποιονδήποτε- browser σου, αλλά και σε όποια κινητή συσκευή τυχαίνει να έχεις.

Δεν προσφέρει δικές του πηγές, αλλά αντιθέτως επιλέγεις μόνος σου τι θέλεις να διαβάσεις καθώς τριγυρνάς στο net. Αποθηκεύεις τα άρθρα σου πατώντας απλά το κουμπί του Readability στον browser σου, κάνεις έναν συγχρονισμό στην συσκευή σου και είσαι έτοιμος να διαβάσεις. Τρελό συν τ’ ότι μπορείς να στείλεις τα άρθρα και στο Kindle σου!

Πόσο κοστίζει;

Ακριβώς μηδέν ευρώ.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Ποτέ.

Λειτουργεί και offline;

Ναι, απλά συγχρονίζεις πριν βγεις από το σπίτι σου.

Instapaper

Ο νέος είναι πάντα ωραίος, αλλά ο παλιός είναι τσάκαλος: το Instapaper, μια από τις πρώτες εφαρμογές του είδους, δεν έχει μόνο πολύ διαβασμένο και πολυδιαβασμένο developer: έχει και το πιο όμορφο περιβάλλον, δεν έχει κανέναν περιορισμό σε μάκρος άρθρων -σε αντίθεση, το Readability ζορίζεται με μεγάλα άρθρα- αλλά και πολύ περισσότερες επιλογές για παιχνίδι. Από την άλλη, πληρώνεις αρκετά τσουχτερά τις έξτρα αυτές δυνατότητες. Προσωπικά τα ‘χω δώσει τα λεφτά, αν και έχω καταλήξει στο Readability. Χαλάλι.

Πόσο κοστίζει;

2.41 ευρώ.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Αφού πληρώνεις δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Εν ολίγοις όχι.

Λειτουργεί και offline;

Αμέ. Αυτή είναι η ιδέα τέτοιων εφαρμογών.

Wikipedia

Μια που λέγαμε για νέους και παλιούς: η Wikipedia παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ξεστραβωθείς σε οτιδήποτε μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς: η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του net, και η μοναδική εγκυκλοπαίδεια του μεγέθους της που είναι εκατό τοις εκατό δωρεάν, έχει και δωρεάν εφαρμογή στο Android. Ναι, το ξέρω πως δεν σου ακούγεται ως εξαιρετική ιδέα το να διαβάζεις μια εγκυκλοπαίδεια στο κινητό σου, αλλά από τότε που ο Τάσος μου έμαθε το κόλπο του “διάβαζε ένα τυχαίο άρθρο στη Wikipedia κάθε μέρα” αισθάνομαι διαφορετικός άνθρωπος. Μπορεί να παραμένω το ίδιο χαζός, αλλά τώρα θυμάμαι και μερικές καλές λεπτομέρειες για την αιτιοκρατία που ακούγονται αρκετά εντυπωσιακές αν δεν με ξέρεις. Α, ακόμη ένα σημαντικό συν: μπορείς να χρησιμοποιήσεις το GPS της συσκευής σου για να δεις στη Wikipedia άρθρα για οτιδήποτε ενδιαφέρον υπάρχει γύρω σου. Άλλαξες γνώμη ή ακόμα;

Πόσο κοστίζει;

Είπαμε, δωρεάν.

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Σαφώς και όχι

Λειτουργεί και offline;

Ναι, μπορείς να αποθηκεύσεις άρθρα και να τα διαβάσεις offline.

Amazon Kindle

Κι εδώ είναι η μεγάλη μου παρηγοριά, αλλά και κάτι που μ’ εντυπωσίασε: μόλις άνοιξα την εφαρμογή του Kindle για Android ανακάλυψα πως όλα μου τα βιβλία ήταν ήδη εκεί. Ό,τι είχα αγοράσει ποτέ ήταν έτοιμο προς διάβασμα, και η συσκευή ήξερε ήδη πού είχα μείνει. Και όχι μόνο αυτό — πέρα από τα βιβλία βρήκα και όλα τα -γκουχ, γκουχ- προσωπικά μου έγγραφα να με περιμένουν, συγχρονισμένα κι αυτά στην τελευταία σελίδα! Με το Kindle app μπορείς να συμπεριφέρεσαι στην Android συσκευή σου ακριβώς σαν να ήταν ένα original Kindle: έχεις τα βιβλία σου, τα έγγραφά σου, την αυτόματη λειτουργία λεξικού μόλις ακουμπήσεις μια λέξη που δεν γνωρίζεις, αλλά και τον συγχρονισμό με τους servers της Amazon. Εντυπωσιακό, βολικό, άψογο.

Πόσο κοστίζει;

Διατίθεται απολύτως δωρεάν

Θα μου σπάσει τα νεύρα μου τις διαφημίσεις;

Όχι πολύ. Μια μπάρα με προτάσεις για βιβλιοαγορές στην αρχική οθόνη υπάρχει μόνο. Ποτέ δεν εμφανίζει διαφημίσεις εκεί που διαβάζεις.

Λειτουργεί και offline;

Κατηγορηματικά «Ναι».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166