Η ιστορία της οικιακής αυτοματοποίησης «home automation» όπως είναι ο αγγλικός όρος, μας απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, προφανώς γιατί υπάρχουν άπειρες συσκευές που περιστρέφονται γύρω από αυτό το αντικείμενο και πωλούνται σωρηδόν στα ηλεκτρονικά καταστήματα,
Μπορεί εδώ και δεκαετίες (ή και αιώνες, πλέον) να φανταζόμαστε πως τα σπίτια σύντομα θα είναι αυτοματοποιημένα, παρέα με άλλες φανταχτερές φαντασιώσεις εξίσου εντυπωσιακές όπως τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, τα ρολόγια-βοηθούς και τους υπολογιστές με βούληση και δημιουργική σκέψη, αλλά η πραγματικότητα παραμένει κάπως… σκληρή: ναι μεν προχωράμε σε κάθε μια από αυτές τις ιδέες, αλλά τα αποτελέσματα είναι ταπεινά και η χρήση τους περιορίζεται σε πλούσιους και γνώστες.
Μικρές νίκες υπάρχουν. Κινήσεις σαν τον θερμοστάτη Nest, που πρόσφατα άρχισε να πωλείται στο Apple store και μαθαίνει μέσα από τις συνήθειές σου τις θερμοκρασίες που θεωρείς ιδανικές για κάθε ώρα, βοηθώντας σε ταυτόχρονα να εξοικονομήσεις χρήματα από τον λογαριασμό θέρμανσής σου — κι όλα αυτά ενώ μπορείς να τον ελέγξεις μέσω του κινητού σου.
Η ένα πλυντήριο και στεγνωτήριο που κυκλοφόρησε η Samsung εξίσου πρόσφατα, που μπορεί επίσης να ελεγχθεί μέσω του κινητού σου. Αν, για κάποιον λόγο που μόνο εσύ καταλαβαίνεις, θέλεις να ελέγξεις την πλύση των ρούχων σου μέσω κινητού. Η το στέγνωμά τους σε αγχώνει. Or whatever.
Τίποτα όμως δεν έχει φτάσει στο επίπεδο φιλικότητας και εξειδίκευσης που υπόσχεται να φτάσει μια νέα συσκευή από ένα νέο startup, που πρόσφατα εξασφάλισε την χρηματοδότησή της μέσω της γνωστής πλατφόρμας Kickstarter. Τόσο η συσκευή όσο και η εταιρεία ονομάζονται SmartThings και υπόσχονται ν’ αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε την ζωή μας εκτός του internet.
Οι υπάρχοντες αισθητήρες του SmartThings
- Έλεγχος ρεύματος
- Άνοιγμα/κλείσιμο (πόρτας, παραθύρου κτλ.)
- Κίνησης
- Παρουσίας (ανθρώπων, κατοικίδιων κ.α.)
- Κλειδαριών
- Θερμοστατών
- Θερμοκρασίας και υγρασίας
- Φωτισμού
- Συναγερμών καπνού
- Υγρασίας και πλημμύρας
- Δόνησης και πίεσης
Το σύστημα SmartThings αποτελείται από μια κεντρική συσκευή που αποκαλείται απλά “hub” και από περιφερειακές, αποκαλούμενες “things“. Η κεντρική συσκευή συνδέεται στο router σου (υπάρχουν βλέψεις για συσκευή που θα εκμεταλλεύεται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας) και στο ρεύμα και αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των “things”, αλλά και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο — το κινητό σου, για παράδειγμα. Τα “things”, τώρα, είναι τοσοδούλικοι ελεγκτές με αισθητήρες, που φροντίζουν να παρακολουθούν ορισμένες συνθήκες: το αν μια πόρτα είναι ανοιχτή, για παράδειγμα, ή το αν η θερμοκρασία στο σπίτι σου έχει ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Συνδύασε τα δύο παραπάνω μαραφέτια, τώρα, με μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (iPhone και Android) που περιλαμβάνει modules -σκέψου μικρά υποπρογράμματα- τα οποία ελέγχουν τις συνθήκες και πράττουν ανάλογα, ενημερώνοντάς σε κι επιτρέποντας σου να αλλάξεις το οτιδήποτε ελέγχουν τα “things” και οι συνδυασμοί που μπορείς να βρεις χρήσιμους ξαφνικά γίνονται άπειροι.
Για παράδειγμα: με το που ξυπνάω (η πόρτα του υπνοδωματίου ανοίγει, ή η πίεση του σώματός μου στο κρεβάτι εξαφανίζεται), τότε ζέστανε το νερό στην καφετιέρα (άνοιξέ την), ζέστανέ μου νερό για ντους και αύξησε ελαφρώς την θερμοκρασία στο σπίτι. Ή με το που φύγει το κατοικίδιό μου εκτός σπιτιού, στείλε μου ένα SMS. Ή όταν μειωθεί η υγρασία στο μπολάκι με το νερό του, ενημέρωσέ με με email. Και πάει λέγοντας…
Για να πάρεις μια καλύτερη ιδέα του πώς δουλεύει το σύστημα, ρίξε μια ματιά στο demo της εφαρμογής SmartThings, όπου φαίνεται -πέραν της εφαρμογής, φυσικά- και η χρήση αρκετών αισθητήρων/”Things”.
Instacube
Τι είναι αυτό το μαραφέτι όμως; Το Instacube είναι μια ακόμη συσκευή που κέρδισε το κοινό του Kickstarter με την εφευρετικότητά της: σου επιτρέπει να εμφανίσεις φωτογραφίες που τράβηξες με την εφαρμογή Instagram στο κινητό σου ή φωτογραφίες από το προφίλ σου στο Facebook σε μια καλοσχεδιασμένη ηλεκτρονική κορνίζα. Το πραγματικά ενδιαφέρον; Οι φωτογραφίες εμφανίζονται άμεσα, και μπορείς να επιλέξεις ποιες θα κρατήσεις και ποιες όχι (ουσιαστικά πατώντας “Love”, όπως στ’ αυθεντικό Instagram).
Η συσκευή κοστίζει περίπου 200 δολάρια ή περίπου 175 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία- και οι αισθητήρες στοιχίζουν γύρω στα 20 δολάρια ο καθένας, ενώ οι πρώτες συσκευές αναμένεται ν’ αρχίσουν να φτάνουν στα χέρια των υποστηρικτών μέσω Kickstarter γύρω στον Δεκέμβριο. Ενδιαφέρον είναι πως οι αισθητήρες δεν λειτουργούν με WiFi, παρ’ όλο που η κύρια συσκευή επικοινωνεί με το κινητό σου χρησιμοποιώντας το. Αντί αυτού, χρησιμοποιούν ένα λίγο πιο φρέσκο standard ασύρματης δικτύωσης, το ZigBee, που τους επιτρέπει να καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια -μια μπαταρία ρολογιού αρκεί να τους τροφοδοτήσει για λίγα χρόνια- και να δουλεύουν ως αναμεταδοτές, ενισχύοντας ο καθένας το σήμα του γείτονά του.
Όλα όσα βλέπουμε στο demo είναι μόνο η αρχή, όπως αναφέρεται στην καμπάνια χρηματοδότησης του SmartThings: δεδομένου του ότι η εταιρεία δουλεύει ήδη σκληρά για την δημιουργία νέων αισθητήρων, αλλά και του ότι θέλει η πλατφόρμα της να είναι ανοιχτή -έξυπνο, τα γκικιά τείνουν να βρίσκουν τρομερές χρήσεις σε τέτοια μαραφέτια και να ξέρουν πώς να τις προγραμματίσουν- περιμένουμε ήδη από τώρα αρκετούς νέους αισθητήρες και εφαρμογές, με ιδέες για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς — κατ’ ευθείαν με το που θα βγάλεις τη συσκευή από το κουτί της.
Και, φυσικά, δεν έχω αναφέρει ακόμα το net: καλό το να μπορείς να ελέγξεις το σπίτι σου από απόσταση, ή το να ξέρεις πότε η γάτα σου η Ψαρούκλα την κοπάνησε για να βρει ταίρι στη γειτονιά, αλλά σκέψου τις πιθανότητες που ανοίγονται αν συνδυάσουμε αυτό τον έλεγχο μέσω αισθητήρων με τη δύναμη του διαδικτύου: από τις υπηρεσίες πρόβλεψης καιρού ως τα κοινωνικά δίκτυα.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τις δυνατότητες κακής χρήσης μιας τέτοιας τεχνολογίας: μπορείς να γίνεις ο… μικρός Μεγάλος Αδερφός του σπιτιού σου. Ή, με λίγη δημιουργικότητα, του γραφείου σου. Θ’ αφήσω τις σατανικές ιδέες χρήσης μιας τέτοιας συσκευής για τα σχόλια…
Η χρηματοδότηση για το SmartThings στο Kickstarter έχει λήξει πριν λίγες μέρες, οπότε μένει να δούμε πόσες από τις υποσχέσεις θα τηρήσει η εταιρεία: θα είναι όντως τόσο λειτουργικό και απλό το τελικό προϊόν ώστε να γίνει το iPod του οικιακού αυτοματισμού; Θα συνεργάζεται άνετα με άλλα προϊόντα της αγοράς; Θα δουλεύει άνετα με το λογισμικό; Αλλά μένει να δούμε και τις αντιδράσεις του κυρίου “μέσου χρήστη“, πριν βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα.