Τον Αύγουστο του 2012, το Facebook δημιούργησε ένα νέο ιστότοπο: το FacebookStories.com, κάτι που μπέρδεψε αρκετούς από όσους παρακολουθούν τα βήματα της εταιρείας -και δεν είναι λίγοι- και τσίμπησε αμέσως την προσοχή του τύπου, έντυπου και διαδικτυακού. Ένα μήνα μετά, η σελίδα ήταν ξεχασμένη απ’ όλους πέρα από ελάχιστους και ελαφρώς παλαβούς με το net. Πού ξεκίνησε το μπέρδεμα; Για αρχή, πριν από 9 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει μια εφαρμογή με το ίδιο ακριβώς όνομα: Facebook Stories. Και δεν είχε ιδιαίτερα θετική υποδοχή από τους χρήστες.
Ξεκινήσαμε την εφαρμογή Facebook Stories (Σ.τ.Μ.: “ιστορίες του Facebook”) σήμερα, για να γιορτάσουμε κάθε είδους ιστορία και για να σε βοηθήσουμε να μοιραστείς την δική σου με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Μπορείς να δεις τις ιστορίες σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη, να διαλέξεις τις ιστορίες χρησιμοποιώντας ντουζίνες από θεματολογίες όπως “Αγάπη”, “Οικογένεια”, “Επανασυνδέσεις”, “Σπορ” και “Κολλέγιο”. Συμπλήρωσε την σύντομη φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας και επέλεξε μια θεματολογία και είσαι έτοιμος να μοιραστείς την ιστορία σου μέσω της εφαρμογής και με τους φίλους σου μέσω του News Feed σου (Σ.τ.Μ.: “του τοίχου σου”).
Τούτα έλεγε, εν μέρει, η ανακοίνωση της εφαρμογής στο Facebook blog, τον Απρίλιο του 2010. Αλλά το πείραμα δεν πήγε και πολύ καλά: λίγο η πάντα προβληματική φήμη του Facebook ως “ρουφήχτρα προσωπικών δεδομένων“, λίγο τ’ ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρος σκοπός, λίγο τ’ ότι τα cool παιδάκια θεώρησαν πως το Facebook αντέγραφε την αντίστοιχη και πολύ δημοφιλή υπηρεσία του Tumblr, το Storyboard — δεν ήθελε πολύ, τελικά.
Η επιστροφή και μάλλον η νίκη
Φέτος το -πολυπληθέστερο παγκοσμίως- κοινωνικό δίκτυο αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει, με πιο ξεκάθαρο στόχο αυτή τη φορά και ρίχνοντας περισσότερη δουλειά στην ιδέα. Σύμφωνα μ’ εκπρόσωπό του, δεν πρόκειται περί διαφημιστικού κόλπου αλλά περί εξυπηρέτησης μιας ανάγκης που έχει μεγάλη μερίδα χρηστών: “ένας τεράστιος αριθμός χρηστών στέλνει μηνύματα στον εταιρικό λογαριασμό του Facebook για να ενημερώσει την εταιρεία για το πώς χρησιμοποίησαν το κοινωνικό δίκτυο για να δημιουργήσουν επαφές, να κοινωνικοποιήσουν τις κοινότητές τους και να βελτιώσουν τις ζωές τους“, δήλωσε ο -ανώνυμος- εκπρόσωπος στο Mashable.
Τώρα, είτε όλη αυτή η δήλωση είναι μια νερόβραστη παπαριά είτε πραγματικότητα, η σχετικά φρέσκια ιστοσελίδα που έφτιαξε το Facebook διατηρεί το ενδιαφέρον της. Πλέον, δεν προσπαθεί να κερδίσει μέσω απλών αριθμών — κάτι που, έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ δύσκολο όταν μιλάμε γι’ ανθρώπινες ιστορίες: πόσες ιστορίες θα διαβάσεις και θα αισθανθείς πως μπορείς να δεθείς μαζί τους πριν χαθείς στο χάος; Αντιθέτως, προσπαθεί να κερδίσει μέσω έξυπνων θεματικών, καλού curation -πες το κι “επιμέλεια” ή “επιλογές“- αλλά και όμορφων infographics και πρωτοποριακών πολυμέσων.
Μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί πέντε θεματικές ενότητες. Πάμε να τις δούμε.
Οι Πέντε θεματικές ενότητες
Remembering
Στο Remembering παρακολουθούμε την ιστορία του Mayank Sharma από το Νέο Δελχί, καθώς ο τελευταίος προσπαθεί μετά από προβλήματά του με τη μηνιγγίτιδα να θυμηθεί ποιος είναι. “Κάθε πρωί προσπαθούσα να θυμηθώ ποιος είμαι”, λέει. “Δεν αναγνώριζα ούτε καν την αντανάκλασή μου στον καθρέφτη“. Μόλις η κατάστασή του βελτιώνεται αρκετά ώστε να χρησιμοποιήσει υπολογιστή, ανακαλύπτει στο ιστορικό του browser του το Facebook και την ατάκα “these are the people you may know” — και προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μέσα από τους γνωστούς του.
Degrees of Separation
Ο ιχθυολόγος Brian Sidlauskas από το Όρεγκον ταξίδεψε στη νοτιοαμερικάνικη Guyana, προκειμένου να μελετήσει την τοπική ιχθυοπανίδα — αλλά προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο, έπρεπε να επιστρέψει στο εργαστήριό του με δείγματα των ψαριών. Λόγω της τοπικής νομοθεσίας, ήταν αναγκασμένος να καταγράψει εξαντλητικές λεπτομέρειες σχετικά με κάθε ψάρι που ήθελε να πάρει μαζί του. Η λύση; Ανέβασε φωτογραφίες των ψαριών στο Facebook, έκανε tag (σημείωσε ως συμμετέχοντες/προσκάλεσε) γνωστούς του ιχθυολόγους και τους ενημέρωσε για την κατάσταση — μέσα σε 24 ώρες είχαν αναγνωριστεί σχεδόν όλα τα ψάρια.
Virality
Ο Daniel Cui, τερματοφύλακας σε ποδοσφαιρική ομάδα κολεγίου -αυτό που οι Αμερικάνοι εκνευριστικά αποκαλούν soccer- γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας μακράς σειράς ηττών της ομάδας του. Μια σειρά από φωτογραφίες αποτυχημένων επεμβάσεών του στο τέρμα κυκλοφορεί και… εχμ, υποθέτω πως ξέρεις τι παίζει με την εφηβική απογοήτευση. Προσπαθώντας να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του -αλλά, υποθέτω, και την δική τους- οι συμπαίκτες του φτιάχνουν μια φωτογραφία του όπου αποκρούει, και μέσα σε μια μέρα όλο το σχολείο την κάνει “εικόνα προφίλ” του. Και, ναι, όπως φαντάστηκες η αυτοπεποίθηση που κέρδισε τον έκανε εξαιρετικό τερματοφύλακα.
America Votes
Στη πιο αδύναμη για τους περισσότερους Έλληνες, φαντάζομαι, αλλά πολύ εντυπωσιακή από άποψη όγκου δεδομένων / κατορθώματος θεματική του Facebook Stories, το Facebook ρώτησε τους Αμερικάνους πότε ακριβώς ψήφισαν — ουσιαστικά ζητώντας τους να μοιραστούν τη πληροφορία με τους φίλους τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας interactive χάρτης που δείχνει τις ώρες που οι περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωσαν κάτι τέτοιο ανά πολιτεία — και το πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως αν πιστέψουμε το Facebook, όσο περισσότεροι γνωστοί σου δήλωναν πως “μόλις ψήφισαν”, τόσο πιο μεγάλες ήταν οι πιθανότητες να κουβαληθείς κι εσύ στις κάλπες!
Perceptions
Ο Jay Jaboneta από τις Φιλιππίνες ανακάλυψε μέσω φίλου του πως τα παιδιά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Μανίλα αναγκάζονται να κολυμπήσουν ως το σχολείο τους. Συγκινημένος, αρχικά το ανακοίνωσε στον τοίχο του στο Facebook και μετέπειτα, αφότου ένας φίλος του τον προκάλεσε, δημιούργησε έναν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσει μια βάρκα στα παιδιά. Μόνο που… τα απογεύματα, με την άμπωτη, η βάρκα ήταν άχρηστη. Έτσι προσαρμόστηκε: εκμεταλλευόμενος της δικτύωσης που του πρόσφερε ο έρανος μέσω του Facebook, βρήκε νέους τρόπους για να βοηθήσει την τοπική κοινότητα.
Η έκτη θεματική ενότητα
Για την έκτη θεματική του Facebook Stories, τα τζιμάνια του κοινωνικού δικτύου σκέφτηκαν κάτι ακόμη πιο δυνατό: να συλλέξουν δεδομένα από το τι μοιράστηκαν οι χρήστες του το έτος 2019, και να κατηγοριοποιήσουν τα δεδομένα για να βρουν τα πιο δημοφιλή θέματα. Έτσι, μπορούμε να χαζέψουμε από τα πιο δημοφιλή memes του ’19, ως τα πιο γαμάτα -κατά τον κόσμο, πάντα- τραγούδια, ως τα τεχνολογικά νέα που οι χρήστες θεώρησαν πιο σημαντικά.
Πέρα από όλα τούτα, το Facebook φρόντισε ως δωράκι να ετοιμάσει μια σελίδα για κάθε χρήστη όπου φαίνονται τα πιο “σημαντικά” -κατά το κοινωνικό δίκτυο, πάντα- δικτυακά γεγονότα του. Δεν είμαι σίγουρος για το τι χρησιμοποίησαν για να καταλήξουν στα συμπεράσματα που κατέληξαν, πάντως στην δική μου περίπτωση πέσανε μάλλον έξω — από την άλλη, είμαι αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση χρήστη, έχοντας χιλιάδες επαφές και συνομιλώντας πολύ με ελάχιστες από αυτές.