ΑρχικήΟχήματα8 Mercedes-Benz μοντέλα παλαιότερων ετών που αγάπησα

8 Mercedes-Benz μοντέλα παλαιότερων ετών που αγάπησα

Παρακάτω δημιούργησα μία λίστα με τα 8 Mercedes-Benz μοντέλα των παλαιότερων ετών που αγάπησα. Προσοχή, δεν είναι τα καλύτερα, αλλά αυτά που ξεχώρισα εγώ, τα οποία φυσικά τα έχω οδηγήσει και με έχουν κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster

Όταν ο Stirling Moss τερμάτιζε νικητής στο ιταλικό ράλι με την αγωνιστική 300 SLR το 1955, ήξερε ότι έκανε μεγάλο κατόρθωμα. Δεν μπορούσε με τίποτα όμως να φανταστεί ότι θα έδινε την αφορμή για να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μύθος. Η έκφραση ασημί βέλος, που έχει γίνει συνώνυμη πλέον με τη McLaren, έχει τις ρίζες της στην ιδέα που είχαν οι τότε μηχανικοί του Moss να ξύσουν το χρώμα του αυτοκινήτου στην προσπάθειά τους να το κάνουν ελαφρύτερο. Απλό αλλά πρακτικό, αφού απαλλαχθήκαν από λίγα περιττά κιλά. Το ασημί του ξυσμένου SLR ζει ακόμα μέσα από τη γνωστή έκφραση.

Με τεχνολογία F1

Σήμερα, για να διατηρήσουν το βάρος σε χαμηλά επίπεδα, οι Γερμανοί… δεν ξύνουν μπογιές. Το αμάξωμα του ανοιχτού, όπως και στην κλειστή έκδοση εκτός από τα δύο αλουμινένια πλαίσια, είναι από υλικά που συνδυάζουν πλαστικό και ανθρακονήματα, εξασφαλίζοντας έτσι εκτός από χαμηλό βάρος, δυσκαμψία και κορυφαία ποιότητα κύλισης.

Τα εξελιγμένα αυτά υλικά επιτρέπουν, σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές, ακόμα και στις μεγάλες ταχύτητες, όμως για την SLR μιλάμε, στις πολύ μεγάλες ταχύτητες να μπορούν να συζητούν οι επιβαίνοντες χωρίς προβλήματα με την οροφή ανοιχτή; Μια οροφή που θέλει και λίγη παραπάνω δουλίτσα για να ανοίξει, καθώς δεν είναι πλήρως ηλεκτρικά ανοιγόμενη. Εμείς θα την κάναμε ευχαρίστως.

Οι δοκιμές περί αεροδυναμικής έγιναν στη σήραγγα Woking της Mclaren, δίπλα στα μονοθέσια. Η νέα SLR είναι εξολοκλήρου έργο της Mclaren και του τμήματος F1, η τεχνολογία της οποίας χαρίζει την ασφάλεια που χρειάζεται ένα supercar με μυρωδιά από Formula 1, όπως είναι και ο κινητήρας, 8κύλινδρος και αυτός, 5,5 λίτρων, μόνο που αποδίδει 626 ίππους, μοιράζεται ουσιαστικά τα ίδια μηχανικά μέρη με την Coupe έκδοση.

Αξιοπερίεργο είναι πως συνεργάζεται με ημιαυτόματο κιβώτιο μόλις πέντε σχέσεων, καθώς στην γκάμα της γερμανικής φίρμας υπάρχει μέχρι και επτάρι. Πάντως, η τελική φτανει τα 332 χλμ./ώρα με τα 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνονται σε 3,8 δευτερόλεπτα! Αργό μόνο αν το κρίνουμε σαν μονοθέσιο Formula, ενώ τα κεραμικά φρένα δεν θα μπορούσαν να λείπουν με τέτοιες επιβραδύνσεις από τέτοιες επιταχύνσεις.

Αγωνιστική λιμουζίνα

Οι πραγματικοί ανταγωνιστές του είναι η Ferrari Enzo και Porsce Carrera GT, που έχουν λίγο πιο αλήτικο χαρακτήρα, καθώς η McLaren αποπνέει μεγαλύτερη πολυτέλεια. Η SLR Roadster αποτελεί μια σύνθεση τεχνολογίας-πάθους και απευθύνεται σε κοινό που επιθυμεί κάτι πιο ιδιαίτερο ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Δεν έχει τον αγωνιστικό χαρακτήρα φυσικά της Enzo, αλλά πολλοί θα αντάλλασαν τους 34 παραπάνω ίππους με την “απόλυτη” χλιδή. Όποιος είναι διατεθειμένος να την αποκτήσει θα πρέπει να δαπανήσει περίπου γύρω στις 500.000 ευρώ . Πολλά τα λεφτά Άρη.

Mercedes-Benz SLK 200

Πέρασαν σχεδόν 12 χρόνια από τότε που η SLK έφερε την επανάσταση στα ανοιχτά αμαξώματα με τη διαιρούμενη οροφή της, και τα ίχνη που άφησε η πρώτη γενιά ακολούθησαν αργότερα αρκετοί ανταγωνιστές της Mercedes. Η επιβεβαίωση για τους Γερμανούς έρχεται μέσα από τις πωλήσεις και τις 500.000 SLK που κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη από τη στιγμή της γέννησής της. Η δεύτερη γενιά κυκλοφορεί εδώ και τέσσερα χρόνια και το πρώτο της facelift ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Στο ατελιέ

Η επίσκεψη της SLK στο σχεδιαστήριο δεν κράτησε και πολύ. Ούτως ή άλλως η γερμανική ομάδα είναι τόσο έμπειρη που ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Δεν χρειάστηκε να βάλει χέρι στο τσιτωμένο ρύγχος του αμαξώματος, που του χαρίζει μοναδική δυναμική και ξεχωριστή προσωπικότητα, με το αστέρι να δεσπόζει στη μάσκα. Η διαδικασία έγινε κατά τα ειωθότα. Τα φωτιστικά σώματα άλλαξαν ελαφρώς, με τα πίσω να είναι πιο σκούρα, οι προφυλακτήρες επανασχεδιάστηκαν, με τον εμπρός να παραπέμπει σε SLR και τον πίσω να σχηματίζει έναν αεροδυναμικό διαχύτη, τα φλας στους μεγαλύτερους εξωτερικούς καθρέφτες είναι πλέον τύπου led, ενώ οι απολήξεις της εξάτμισης είναι πλέον τραπεζοειδείς, αντί για οβάλ.

Στο εσωτερικό, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση των Γερμανών να τονίσουν το σπορ στοιχείο και να το συνδυάσουν με το πολυτελές. Γι’ αυτό και υπάρχει άφθονο χρώμιο σε διάφορα σημεία του ταμπλό, ενώ οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν στο τριάκτινο τιμόνι και στον πίνακα οργάνων με τα χρωμιωμένα πλαίσια και τους κόκκινους δείκτες. Η θέση οδήγησης είναι σχετικά καλή, παρ’ όλο που τα χειριστήρια ρύθμισής της δεν είναι και τόσο πρακτικά, ενώ οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές, αλλά παρά ταύτα ακόμη ψάχνεσαι για το πού θα αφήσεις τον καφέ σου.

Κομπρέσα χαμηλού προφίλ

Για ευνόητους λόγους η SLK 200 είναι η δημοφιλέστερη όλων των εκδόσεών της. Με τη βοήθεια του γνωστού «κομπρέσορα» (μηχανικός υπερσυμπιεστής που παίρνει κίνηση από τον στροφαλοφόρο), ο τετρακύλινδρος 1.800άρης αποδίδει 21 ίππους περισσότερους από την προηγούμενη SLK, φτάνοντας συνολικά τους 184. Με μεταβλητό χρονισμό, διαφορετικά έμβολα, αυξημένη πίεση του συμπιεστή, αλλά μικρότερη σχέση συμπίεσης (8,5:1 από 9,5:1) ωφελήθηκε και η ροπή, που φτάνει τα 25,5 χλγμ. Ποιο το αποτέλεσμα;

Ο κινητήρας τραβά καλύτερα από χαμηλά, είναι πιο στρωτός στη λειτουργία του και δεν εμφανίζει συμπτώματα λαχανιάσματος στις υψηλές στροφές. Παράλληλα, είναι πιο οικονομικός· 7,7 λίτρα/100χλμ. λένε οι Γερμανοί, περίπου στα 12 λίτρα/100χλμ κυμάνθηκε στα χέρια μας ο υπολογιστής ταξιδιού ενώ τη διάθεση σου φτιάχνει ο «αγριεμένος» ήχος που βγαίνει από την εξάτμιση.

Η νέα SLK δείχνει και είναι πιο large σε όλα της. Είναι πιο ήσυχη και πιο ποιοτική στο δρόμο, το 6άρι κιβώτιο με τη νέα κλιμάκωση εκμεταλλεύεται καλύτερα τις δυνατότητες του μοτέρ, ενώ το βελτιωμένο τιμόνι αναδεικνύει το σχετικά δύσκαμπτο πλαίσιο. Γενικά, η SLK σου δίνει την εντύπωση ενός καλύτερα ζυγισμένου αυτοκινήτου από την προκάτοχό της, ακόμη και όταν υπερβάλλεις. Αν σας αρέσει να υπερβάλλετε τότε να ξέρετε πως η SLK γλιστρά περισσότερο με… τη μούρη παρά με το πλάι.

Εντάξει, πισωκίνητη είναι και με το κατάλληλο πλασάρισμα, με τιμονιές και με λίγο γκάζι παραπάνω, η SLK θα γλιστρήσει την ουρά της. Πολύ πιο εύκολα σε καραφλούς δρόμους. Πολύ πιο δύσκολα όμως σε δρόμους με καλύτερη πρόσφυση και ειδικά όταν έχεις αναπτύξει ταχύτητα. Τότε η SLK συμμορφώνεται όπως προστάζουν τα ηλεκτρονικά (το ESP δεν απενεργοποιείται εντελώς).

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η μεταλλική οροφή χρειάζεται περίπου 22 δευτερόλεπτα για να αναδιπλωθεί αναδεικνύοντας τα κάλλη της SLK. Από τα 100 χλμ./ώρα ο αέρας παύει να είναι δροσιστικός, αλλά την κατάσταση βελτιώνει ο «ανεμοθραύστης» -στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού- που αγκιστρώνεται στα δύο roll-bar. Για όσους κυκλοφορούν με την οροφή κατεβασμένη είτε κάνει ζέστη είτε κάνει κρύο υπάρχει προαιρετικά το σύστημα Airscarf που δροσίζει ή ζεσταίνει, ανάλογα, την περιοχή γύρω από τον αυχένα των δύο επιβατών.

Πλησιάζοντας προς την ετυμηγορία θα πρέπει να πούμε πως η νέα SLK εξακολουθεί να αποτελεί τον διακαή πόθο πολλών, ακόμη κι αν οι αλλαγές στην εμφάνισή της είναι περιορισμένες. Η μεγαλύτερη αναβάθμιση έχει να κάνει με τον ισχυρότερο κινητήρα και τη λαμπικαρισμένη οδική της συμπεριφορά. Η SLK είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο που θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα αρκεί να διαθέτετε από 49.000€.

Mercedes-Benz E-Class Coupé 200 CGI

Δεν θέλει και πολύ για να ξεχωρίσεις την κουπέ εκδοχή της «Έψιλον». Κάτι η απότομη κλίση της οροφής, κάτι η απουσία των μεσαίων κολόνων, κάτι οι πόρτες δίχως πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα, και έχουμε ένα μεγάλο κουπέ που ξέρει πώς να επιβάλλεται στο δρόμο.

Είναι Ντίβα

Γνωρίζετε πως η E-Coupé είναι το μοντέλο με τον χαμηλότερη αεροδυναμικό συντελεστή που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στους δρόμους; Αν σας λέει κάτι αυτό, τότε κάπως έτσι δικαιολογείται η κίνηση των Γερμανών να χτίσουν στην Ε-Class -τέλος για τη CLK- το νέο τους κουπέ. Με μήκος περίπου 4,7 μέτρα, κομψή σχεδίαση και μεγαλεπήβολο χαρακτήρα, η Ε-Coupé -για λόγους συντομίας- απευθύνεται κυρίως στο ώριμο κοινό με ευνόητες ανησυχίες.

Παρόλο που είναι περίπου 17 εκατοστά κοντύτερη από την οικογενειακή σεντάν έκδοση, δεν μπορείς να πεις πως πρόκειται για είναι ένα στενόχωρο κουπέ. Απεναντίας, οι χώροι είναι πολύ καλοί για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει την κάτι παραπάνω από ικανοποιητική χωρητικότητα των 450 λίτρων.

Από πλευράς εξοπλισμού, το γερμανικό κουπέ διαθέτει από τη βασική έκδοση το Attention Assist, που αναγνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οδηγός και αν διαπιστώσει σημάδια κόπωσης ενεργοποιείται στον πίνακα οργάνων η ένδειξη του… καφέ. Μερικά ακόμη συστήματα που είναι στάνταρ είναι το ενεργό καπό, που ανυψώνεται στην περίπτωση σύγκρουσης με πεζό, όπως και το γνωστό σύστημα Pre-Safe. Όσο για το ταμπλό, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι, είναι πανομοιότυπο με εκείνο των αδερφών «Έψιλον», και δεν επιδέχεται κριτική σε θέματα ποιότητας, αν και θα ήθελα κάποια στιγμή επιτέλους τη manual σειραϊκή αναζήτηση στα ερτζιανά (λεπτομέρειες…).

Στο δρόμο

Είπαμε, είναι η μικρότερη και τα διακριτικά 200 CGΙ μαρτυρούν την ύπαρξη του υπερτροφοδοτούμενου 1.800άρη κάτω από το καπό που αποδίδει 184 ίππους. «Μικρή» μόνο στα χαρτιά, αφού στο δρόμο οι επιδόσεις που προσφέρει το ροπάτο μοτέρ είναι εναρμονισμένες με το βάρος του αυτοκινήτου. Τι θέλω να πω; Πως η 200 CGI εκπλήσσει θετικά με τις επιδόσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένεις ένα αργό κουπέ.

Αντιθέτως, θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς σε θέματα ισχύος, ενώ παράλληλα καταναλώνει λογικές ποσότητες καυσίμου (περίπου 11 λίτρα στα 100 χλμ.). Στο θέμα της μετάδοσης, φυσικά, θα προτιμούσα το 7G-tronic από το πεντάρι αυτόματο -υπάρχει και μηχανικό εξάρι-, το οποίο όμως δεν το λες αργό. Σίγουρα επίσης είναι ομαλό στη λειτουργία του. Από την άλλη, η άνεση τάσσεται στα υπέρ του γερμανικού κουπέ, που αναδεικνύει τις γοητευτικές πτυχές του στο ταξίδι προσφέροντας απλόχερα το premium στοιχείο που αναζητάς, κοντά στα 60.000 €…

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μοντέλο: Coupe E200 CGI BlueEFFICIENCY
  • Κυβισμός: 1.796 κ.εκ.
  • Ισχύς: 184 ίπποι / 5.250 σ.α.λ.
  • Ροπή στρέψης: 27,5 χλγμ. / 1.800 σ.α.λ.
  • 0-100 χλμ./ώρα: 8,5″
  • Τελική ταχύτητα: 240 χλμ./ώρα
  • Μέση κατανάλωση (δοκιμής): 10,9 λίτρα / 100 χλμ.
  • Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4,698χ1,786χ1,397 μέτρα
  • Χώρος αποσκευών: 450 λίτρα
  • Βάρος (+ 75 κιλά βάρος οδηγού): 1.635 κιλά

Εγγυήσεις

  • Μηχανικά μέρη: 2 έτη
  • Βαφή: 2 έτη
  • Διάτρηση: 30 έτη

Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Μετά τη saloon, την coupé και την estate έκδοση, στο παιχνίδι μπαίνει και η cabriolet, που ουσιαστικά αντικαθιστά την ανοιχτή CLK και αποτελεί αντίπαλο των ανοιχτών Audi A5, BMW 3, Saab 9-3 και Volvo C70.

Τόλμη και γοητεία

Τολμηρή; Όχι και τόσο, αφού η όψη της Ε-Class σού είναι πλέον οικεία από τις κλειστές εκδόσεις. Γοητευτική; Σίγουρα ναι, αφού η E-Class Cabriolet είναι πολύ πιο όμορφη από κοντά, τραβώντας τα βλέμματα στο πέρασμά της. Όση ώρα πέρασα μαζί της στην άδεια αυτή την εποχή Μαγιόρκα, η ξεσκέπαστη Γερμανίδα έδειξε πως έχει τον τρόπο της ώστε τα 4,698 μέτρα του προφίλ της να μην περνούν απαρατήρητα σε καμία περίπτωση.

Η μαλακή της οροφή αναδιπλώνεται στο πίσω μέρος εντελώς αυτόματα, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 20” και εν κινήσει, αρκεί η ταχύτητα να μην υπερβαίνει τα 40 χλμ./ώρα. Στη φυσική της μορφή η E-Class Cabriolet προσφέρει 90 λίτρα για τις αποσκευές, ενώ όταν η οροφή αναπτυχθεί προκύπτουν συνολικά 390 λίτρα. Ικανοποιητική τιμή για να ταξιδέψουν τέσσερις επιβάτες -οι δύο πίσω θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις- με ανοικτή την οροφή ακόμη και κοντά στην τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά το τρικ κρύβεται πίσω από το σύστημα AIRCAP. Πρόκειται για ένα σύστημα που με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα ανυψώνει ένα τμήμα πάνω από το παρμπρίζ και σαν μια προέκταση ανυψώνει την ροή του αέρα και την κατευθύνει πάνω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών. Το αξιοσημείωτο είναι πως το AIRCAP είναι πιο αποτελεσματικό όσο η ταχύτητα του αυτοκινήτου αυξάνει, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί έως τα 160 χλμ./ώρα. Το πακέτο άνεσης συμπληρώνει το AIRSCARF, που μέσα από ειδικές οπές κοντά στα προσκέφαλα διοχετεύει ζεστό αέρα γύρω από τον αυχένα των εμπρός επιβατών για να απολαμβάνουν ανοιχτές διαδρομές ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγώντας

Η πορεία της E-Cabriolet στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσει σε μερικές μέρες (λανσάρεται στις 27/3), χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές τις τιμές πώλησης. Υπολογίστε πάντως πως θα είναι αρκετά μεγαλύτερες από εκείνες (περίπου από 55.000 €) που είχαν ανακοινωθεί προ των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Επί της ουσίας, με εξαίρεση την ισχυρότερη, όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με το πακέτο BlueEfficiency.

Η σειρά των βενζινοκινητήρων περιλαμβάνει τις CGI εκδόσεις E 220 και Ε250 με τον turbo 1.800άρη κινητήρα που αποδίδει 184 και 204 ίππους αντίστοιχα και συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο πέντε σχέσεων. Με το 7άρι αυτόματο εξοπλίζεται η E 350 CGI (3.5 V6 με 292 ίππους) και η ατμοσφαιρική Ε 500 (5.5 V8 με 388 ίππους). Τη σειρά των κινητήρων συμπληρώνουν οι diesel εκδόσεις E 220 CDI και E 250 CDI με τον εξαιρετικό 4κύλινδρο των 2,2 λίτρων με 170 και 204 ίππους αντίστοιχα. Η E 350 CDI των 3,5 λίτρων αποδίδει 231 ίππους και το 7άρι αυτόματο της ταιριάζει γάντι (οι υπόλοιπες CDI συνεργάζονται με μηχανικό 6άρι), εντυπωσιάζοντας με τις γρήγορες ρεπρίζ και τα αποθέματα ροπής.

Μια πρώτη επαφή είχα και με την Ε 250 CGI, η οποία αναμένεται να είναι και η πιο εμπορική, λόγω της ισορροπημένης σχέσης κόστους-επιδόσεων. Τα πρώτα σχόλια μόνο κολακευτικά μπορεί να είναι, καθώς η σταθερότητα και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου μοιάζουν να μεταφέρονται αυτούσια από τις άλλες κλειστές E-Class. Μπορεί να μην είναι τόσο σπορ όσο η ανοιχτή τριάρα της BMW αλλά το ζητούμενο από τους ανθρώπους της Mercedes ήταν να δημιουργήσουν ένα άνετο και κουκλίστικο κάμπριο. Περισσότερα όμως θα έχουμε να πούμε σε μερικές εβδομάδες, οπότε θα δοκιμάσουμε τη νεότερη Mercedes στην ελληνική άσφαλτο…

Mercedes-Benz B-Class 2012

Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς κλισέ τη φράση «η κατασκευάστρια εταιρεία ελπίζει και ποντάρει πολλά στη μελλοντική πορεία του νέου της μοντέλου», που είναι αδύνατο να μην αναφέρεις στην περίπτωση της νέας B-Class. Και πώς να μην έχουν προσδοκίες οι Γερμανοί, όταν οι τεχνικοί της Mercedes-Benz ξοδεύουν 1.100 ώρες μόνο και μόνο για να βελτιώσουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του νέου τους μοντέλου. Ένα μόνο δείγμα του πόσο ασχολήθηκαν με το γερμανικό MPV και του πόσο πολύ επιθυμούν να διαπρέψει στις γνωστές αγορές που διψούν για ένα αυτοκίνητο με το «αστέρι» στη μάσκα.

Εκσυγχρονισμός

Επειδή όμως ο καταναλωτής όταν γλυκοκοιτάζει ένα νέο μοντέλο δεν βλέπει συντελεστές αλλά εμφάνιση, έπρεπε να φροντίσουν πρώτα από όλα τον τομέα αυτό. Έτσι, η νέα γενιά του premium MPV διαθέτει μεγαλύτερη σχεδιαστική προσωπικότητα, αιχμηρές γραμμές και έμπνευση από το πρωτότυπο Blue-Zero Concept.

H γνωστή ωριμότητα δεν λείπει φυσικά από το αμάξωμα της B-Class, αλλά δεν είναι και η πρώτη σκέψη σου πλέον όταν την αντικρίζεις στις φωτογραφίες, αφού το μοντέρνο στοιχείο είναι έντονο και την πάει πολλά βήματα εμπρός σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Αντίστοιχα και στο εσωτερικό, η πρώτη άποψη που αποκομίζεις είναι πως έχει εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά, με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως οι αεραγωγοί, που θυμίζουν το σήμα της εταιρείας, και το ταμπλό με τον πίνακα οργάνων να διαφέρουν ελάχιστα από ακριβότερα μοντέλα, όπως η SLK.

Εμφανής αναβάθμιση

To πολυχρηστικό της γερμανικής εταιρείας είναι μακρύτερο κατά 8,6 εκατοστά σε σχέση με τον προκάτοχό του, αφού φτάνει σε μήκος τα 4,359 μέτρα (πλάτος 1,786 μέτρα και ύψος 1,557 μέτρα). Αντίστοιχα μεγαλύτερος είναι και ο χώρος αποσκευών, αφού κυμαίνεται από 488 μέχρι 666 λίτρα, ανάλογα με τη θέση των συρόμενων πίσω καθισμάτων. Οι Γερμανοί ονομάζουν αυτή τη δυνατότητα Easy Vario Plus και υποδηλώνει μια σειρά από ευκολίες που ανεβάζουν το επίπεδο της πρακτικότητας. Το MPV που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με την αναμενόμενη νέα A-Class, γεγονός που προϊδεάζει για κάποια κοινά στοιχεία με το μικρότερο MPV της εταιρείας.

Ελκυστική σε όλα της

Αρχικά η νέα B-Class θα εφοδιαστεί με κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1.600 κ.εκ. με απόδοση 122 και 154 ίππους. Στην πρώτη περίπτωση η μέγιστη ροπή φτάνει τα 20 χλγμ., ενώ στη δεύτερη αγγίζει τα 25,1 χλγμ. Ακόμη, ένας 1.800άρης πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 109 και 136 ίππους με τη ροπή να φτάνει τα 25 και 30 χλγμ. αντίστοιχα. Αργότερα, η εταιρεία κάνει λόγο και για την έλευση μίας ακόμη ισχυρότερης έκδοσης, με δίλιτρο βενζινοκινητήρα άγνωστης μέχρι στιγμής απόδοσης. Όλες οι εκδόσεις της B-Class θα διαθέτουν σύστημα start/stop, ενώ θα εφοδιάζονται είτε με το νέο εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων είτε με το επίσης νέο 7-G DCT διπλού συμπλέκτη.

Επιπλέον, αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και εκδόσεις με σπορ πακέτο (χαμηλότερη ανάρτηση κατά 2 εκατοστά και σύστημα Direct Steer), αλλά και με πακέτο Eco για χαμηλότερη κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές CO2 (αεροδυναμικός συντελεστής 0,24 από 0,26 στις υπόλοιπες εκδόσεις). Το γερμανικό MPV θα κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά προς το τέλος του έτους (όπως είπαμε το Νοέμβριο), ξαναζωντανεύοντας μια κατηγορία της γνωστής φίρμας που είχε μείνει στάσιμη, η οποία όμως πλέον αποκτά νέο και μάλιστα έντονο ενδιαφέρον.

Mercedes-Benz CLS 350 CGI BlueEfficiency

Μπορεί ένα μοντέλο να κατευθύνει μια ολόκληρη τάση; Κάτι τέτοιο έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές και ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκει και η CLS, που εμφανίστηκε στους δρόμους το 2003, εισάγοντας ένα αρκετά πρωτότυπο σχήμα: τέσσερις πόρτες δίχως πλαίσιο, τέσσερις θέσεις για τους επιβάτες και κουπέ σχήμα. Οι υπόλοιποι (BMW, Audi, Maserati, Porsche κ.α.) έσπευσαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες τολμηρές ιδέες (βλέπε R-Class), αυτή της CLS στέφθηκε με επιτυχία, όπως δείχνουν οι 170.000 πωλήσεις της πρωτότοκης CLS.

CLS

Τι μας λες τώρα; Μία ερώτηση καθαρά «λογοπαιγνική», αφού πολύ λίγοι είναι σε θέση να εκταμιεύσουν κοντά σε εξαψήφιο ποσό (από 92.500 €) για να αποκτήσουν τη CLS. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει οποιονδήποτε να γυρίσει σελίδα, αφού το πράγμα αποκτά πάντα περισσότερο ενδιαφέρον όταν ξέρεις πως έχεις να κάνεις με κάτι τόσο μακρινό. Μιλώντας πάντως για… αποστάσεις, η CLS δείχνει ακόμη πιο εντυπωσιακή από κοντά, χάρη στη μεγαλειώδη εμπρός μάσκα, που παραπέμπει ευθέως στη SLS, ενώ την προσοχή τραβούν τα -προαιρετικά- φωτιστικά σώματα, εξ ολοκλήρου με LED.

Παρόλο που το μήκος φλερτάρει με τα πέντε μέτρα, οι χυτές γραμμές αναδεικνύουν το μεστό αμάξωμα, κρύβοντας ως ένα σημείο τον όγκο του. Από το πλάι και προς τα πίσω οι καμπύλες σβήνουν αρμονικά μέχρι τα κοχλιοειδή φωτιστικά σώματα, και το βλέμμα πέφτει στις δύο απολήξεις. Στο σύνολό της η CLS δεν μπορεί να κρύψει τη συγγένειά της με την E-Class, μιας και τα δύο αυτοκίνητα μοιράζονται πολλά μηχανικά μέρη, ανάμεσά τους και το δάπεδο.

Η σοβαροφάνεια στο εσωτερικό δεν προσπερνά τα όρια της αυστηρότητας, ενώ ο διάκοσμος της CLS δεν επιδέχεται κριτική σε κανένα σημείο όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής. Tα πάντα παρουσιάζουν συνάφεια μεταξύ τους. Αν έχεις εξοικειωθεί με το desktop της Mercedes, θα τα βρεις όλα εκεί που τα περιμένεις. Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων δίνει πιο αθλητική εμφάνιση, ενώ το αναλογικό ρολόι στο ταμπλό προσδίδει μια ρετρό πινελιά. Στην πίσω σειρά η κεντρική κονσόλα ορίζει τις δύο θέσεις, ενώ οι αποστάσεις για τα πόδια και τα κεφάλια από τα εμπρός καθίσματα και την οροφή αντίστοιχα δεν δημιουργούν χωροταξικά ζητήματα (έστω και οριακά). No problem δηλώνουν τα 520 λίτρα του χώρου αποσκευών.

CGI

Βεβαίως! Σε αυτή την πρόταση δεν μπορείς να πεις όχι α) γιατί πρόκειται για εξαιρετικά μοτέρ ως προς τις επιδόσεις και την κατανάλωση και β) επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή. Ναι, όλες οι εκδόσεις της CLS είναι CGI (τούρμπο με άμεσο ψεκασμό) και εδώ συμβιώσαμε για μερικές μέρες (θα θέλαμε παραπάνω, σίγουρα) με τη μικρότερη έκδοση, την 350 CGI (υπάρχει και η μεγαλύτερη 500 CGI, η AMG ξεφεύγει πολύ, δεν ξεχνάμε τις πετρελαιοκίνητες CDI από 85.900 €).

Επί του θέματος, η CLS 350 CGI εξοπλίζεται με ολοκαίνουργιο V6 κινητήρα 3,5 λίτρων που αποδίδει 306 ίππους και 37,7 χλγμ. ροπής από τις 3.500 σ.α.λ. Με τη βοήθεια του τούρμπο το μοτέρ των 3,6 λίτρων καταφέρνει να είναι εντυπωσιακά δυνατό και να κινεί με χαρακτηριστική άνεση τους περίπου 1,8 τόνους του αμαξώματος. Με τόση ροπή δεν έχεις κανένα λόγο να αμφισβητήσεις ακόμη και τα εργοστασιακά «0-100» του κατασκευαστή, σε 6,1 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά τον επιλογέα του 7G-tronic, αυτός είναι τοποθετημένος στην κολόνα του τιμονιού, ενώ στην κονσόλα υπάρχει ο διακόπτης ECO του συστήματος start/stop. Ο συνδυασμός των δύο εξασφαλίζει καλές τιμές κατανάλωσης στην πόλη και στο ταξίδι, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 12-13 λίτρα/100 χλμ.

Η CLS δικαιολογημένα κατέχει τον τίτλο της πιο σπορτίφ λιμουζίνας, αφού το εξαιρετικό σε ακρίβεια και αμεσότητα τιμόνι -με την ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση- είναι ό,τι καλύτερο συναντάς σε μοντέλο της Mercedes. Στις υψηλές ταχύτητες η ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης δημιουργούν νέα στάνταρ, ενώ στις πιο κλειστές στροφές η CLS εντυπωσιάζει με τον τρόπο που περνά, αναδεικνύοντας το καλοστημένο σασί της.

Δέσμια των καιρών

Συνοψίζοντας, η νέα CLS είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες Mercedes, αλλά και μία από τις πιο σπορτίφ, τηρουμένων των αναλογιών. Προσφέρει όλη τη μεγαλοπρέπεια που εκπέμπει το άστρο της και συγχρόνως είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα οδηγικά. Αν ήταν και άλλες οι εποχές, θα υπήρχε και καλύτερη τύχη στη δύσκολη από κάθε άποψη ελληνική αγορά…

Mercedes-Benz C180 CGI BlueEFFICIENCY

Με τόσες εκδόσεις και άλλα τόσα διακριτικά, δικαιολογημένο είναι να μπερδεύεται κανείς παρατηρώντας τον τιμοκατάλογο της C-Class. Από τη μία υπάρχει η C 180Κ με την πατροπαράδοτη λύση του «κομπρέσορα» (μηχανικού υπερσυμπιεστή), με όποιο φορολογικό και τιμολογιακό όφελος συνεπάγεται ο 1.600άρης κινητήρας. Από την άλλη έχουμε το μοντέλο της δοκιμής μας, τη C 200 CGI, που εξοπλίζεται με τον πιο πρόσφατο 1.800άρη με τούρμπο (υπερτροφοδότηση καυσαερίων) και άμεσο ψεκασμό.

Κάτω από το καπό

Ένα μεγάλο μέρος από την επιτυχία της πιο εμπορικής Mercedes οφείλεται στην ντελικάτη και διαχρονική σχεδίασή της. Ακόμη και η μικρότερη -υπερτροφοδοτούμενη- έκδοση ξέρει πώς να επιβάλλεται στο δρόμο και αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά μικρή μπορείς να την αποκαλέσεις. Η ονομαστική ισχύς των 156 ίππων είναι ίδια και για τις δύο εκδόσεις (την C 180Κ), αλλά ο τούρμπο κινητήρας έχει μια πιο γλυκιά λειτουργία και παράλληλα προσφέρει αισθητά καλύτερες ρεπρίζ. Το μυστικό κρύβεται στη μεγαλύτερη ροπή των 25,5 χλγμ. (έναντι 23 χλγμ./2.500 σ.α.λ. της C 200K), που εμφανίζεται σε αρκετά χαμηλότερες στροφές (στις 1.500 σ.α.λ.). Όσο για τον τρόπο που ανεβάζει στροφές το μοτέρ, είναι τόσο γραμμικός και χωρίς υστέρηση που θυμίζει… κομπρέσορα!

Τούρμπο ή κομπρέσορας;

Στο δρόμο η μεσαία κλάση της Mercedes εγγυάται άνετες, ξεκούραστες και premium μετακινήσεις, ενώ στις υψηλές ταχύτητες εντυπωσιάζει με τη σταθερότητα και την πολύ καλή ηχομόνωση. Την επιλογή ανάμεσα στις δύο φθηνότερες C-Class μπορεί να σας λύσει η μετάδοση. Και αυτό διότι η C 200K διατίθεται μόνο με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, οπότε αν θέλετε αυτόματο (με πέντε σχέσεις), τότε η C 200 CGI είναι μονόδρομος.

Το αυτόματο κιβώτιο δικαιολογεί εν μέρει και τη διαφορά στην τιμή πώλησης που χωρίζει τις δύο εκδόσεις. Κατά τα λοιπά, διαφορές εκτός και εντός δεν υπάρχουν ανάμεσα στα δύο μοντέλα, πέρα απ’ ό,τι κρύβεται κάτω από το καπό. Έχουμε και λέμε λοιπόν: τούρμπο ή κομπρέσορας; Εσείς αποφασίζετε.

Mercedes-Benz A150 BE

Με κυριλέ εμφάνιση από τα γεννοφάσκια της, η A-Class είναι μαθημένη για τα σαλόνια και μόνο. Σπούδασε σε ιδιωτικό κολέγιο και έμαθε να έχει τους καλύτερους τρόπους. Στην πορεία όμως εγκατέλειψε την άσκηση και έμεινε με την ίδια καρδιά (ίδια, γνωστά μηχανικά σύνολα). Ένας καλός μαθητής, άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να είναι καλός και στη γυμναστική. Αντιστοίχως, οι επιδόσεις δεν ήταν ποτέ (από το 2004 που πρωτοεμφανίστηκε) το πρώτο μέλημα για το μικρό πολυχρηστικό της Mercedes-Benz. Αντιθέτως, αρκέστηκε στο να βελτιώσει τα δυνατά του σημεία, όπως είναι η εμφάνιση, η οικονομία καυσίμου και φυσικά η άνεση.

Παίρνει Άριστα

Έτσι, η επανασχεδιασμένη εμπρός μάσκα ενισχύει ελαφρώς το κύρος του γερμανικού μοντέλου και βελτιώνει την αεροδυναμική του για χάρη της οικονομίας. Τα μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα κάνουν πιο φωτεινό το μήκους 3,83 μέτρων αμάξωμα και ακόμη πιο φωτεινό το χαμόγελο του ιδιοκτήτη όταν βλέπει την επιγραφή Blue Efficiency κάτω από τους καθρέφτες.

Το μπλε λογότυπο είναι συνυφασμένο με το σύστημα Eco Start & Stop, που απενεργοποιεί πλήρως τον κινητήρα στις στάσεις, μέχρι να αφήσει ο οδηγός το φρένο ή να πατήσει το συμπλέκτη. Αυτό από μόνο του σημαίνει καλύτερη κατανάλωση καυσίμου κατά 1 περίπου λίτρο ανά 100 χλμ., που, μαζί με τις αεροδυναμικές παρεμβάσεις και τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά της Continental, τη ρίχνει στα 7-8 λίτρα / 100 χλμ.

Στο οδηγικό κομμάτι δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις από την A-Class, παρόλα αυτά οι 95 ίπποι του 1.500άρη κινητήρα κάνουν τη δουλειά τους και οι μετακινήσεις στην πόλη γίνονται με αξιοπρέπεια. Οι κακοτεχνίες του δρόμου και τα σαμαράκια δεν είναι πρόβλημα για τους επιβάτες της Α150, αφού είναι σχεδιασμένη για την άνεση, και η ανάρτηση τα αποσβένει με ευκολία, χωρίς να ακούγεται θόρυβος. Η άνεση όμως έχει και το τίμημά της, καθώς σε περίπτωση που ανεβάσεις ρυθμούς οι αυξημένες κλίσεις και το μέτριο σε αίσθηση τιμόνι θα σου κόψουν τη φόρα. Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά της συνολικά είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προκάτοχό της και ο επιλογέας των 5 σχέσεων λιγότερο ασαφής.

20άρι στην τιμή

Η φθηνότερη Mercedes, πάντως, μπορεί να μην είναι ό,τι φθηνότερο, καθώς ζητά γύρω στα 20 χιλιάρικα, προσφέρει όμως απλόχερα το πρεστίζ που επιθυμεί ο κάτοχός της και οικονομία που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Ξεκάθαρα, όμως, πρόκειται για μια επιλογή που λιγότερο επικαλείται τη λογική και περισσότερο το συναίσθημα.

Mercedes-Benz C-Class 2007

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η νέα γενιά C-Class για τη Mercedes-Benz, αρκεί να δει το διαφημιστικό σποτ με τον Φερνάντο Αλόνσο, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση τις επόμενες μέρες. Αν πάλι κάτι τέτοιο θεωρείτε πως είναι “λίγο” για να σας πείσει, τότε, ποιο άλλο μοντέλο θα μπορούσε να είναι σημαντικότερο για τους ιθύνοντες της εταιρείας, εκτός από εκείνο στο οποίο αναλογούν χονδρικά τα 2/3 των πωλήσεων Mercedes-Benz;

Μεγαλύτερη ναι, βαρύτερη όχι

Για πρώτη φορά στην 25χρονη πορεία της C-Class υπάρχουν δύο διαφορετικές αισθητικά επιλογές: οι πιο “κυριλέ” Classic και Elegance, στις οποίες το χαρακτηριστικό αστέρι προεξέχει από το καπό, και η σπορτίφ Avantgarde, όπου το σήμα ενσωματώνεται στη γρίλια της μάσκας. Αυξημένο κατά 5,5 εκατοστά (4,581 μέτρα συνολικά) σε μήκος, σχεδιαστικά το αμάξωμα δεν προκαλεί ανάλογη εντύπωση όπως όταν αντικρύσαμε για πρώτη φορά την προηγούμενη γενιά. Ωστόσο, η νέα C-Classs έχει τον τρόπο της να σε κερδίζει, χάρη στο σοβαρό και δυναμικό της ύφος.

Θυμίζει κάτι από τις μεγαλύτερες E-Class και S-Class και η άποψη αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την εικόνα που συναντήσαμε στο εσωτερικό. Ποιοτικό, άνετο και με αρκετά νέα στοιχεία -όπως τα χειριστήρια στο τιμόνι και ο στρόγγυλος διακόπτης στην κονσόλα, που παραπέμπει στο i-Drive της BMW- το περιβάλλον της νέας C-Class ανεβάζει τον πήχη ακόμη ψηλότερα στην κατηγορία.

Καλύτερη σε όλα της

Έχει περίπου το ίδιο βάρος με τον προκάτοχό της, αλλά το πλαίσιο της είναι -κατά 16%- πιο δύσκαμπτο. Διαθέτει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή (0,27) στην κλάση της, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί έως και 6%. Οι Γερμανοί έκαναν ιδιαίτερο λόγο για το σύνολο του AGILITY CONTROL, που περιλαμβάνει αναβαθμισμένη ανάρτηση (γόνατα με ψαλίδια βάσης εμπρός, πέντε συνδέσμων πίσω) χαμηλωμένο κατά 1,5 εκατοστό αμάξωμα και πιο γρήγορη σχέση κρεμαγιέρας. Προαιρετικά υπάρχει η επιλογή ADVANCED AGILITY με τα ηλεκτρομαγνητικά αμορτισέρ, η οποία προσφέρεται όταν ο οδηγός θελήσει να κινηθεί με πιο σβέλτο ρυθμό. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να πιέσει το διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, ώστε το πρόγραμμα να περάσει από την κατάσταση Comfort” στη “Sport.

Σε τι μεταφράζονται, όμως, όλα αυτά στο δρόμο; Σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό, που εμπνέει απόλυτη ασφάλεια, όπως διαπιστώσαμε στους “νεροποντισμένους” δρόμους γύρω από τη Βαλένθια. Διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα με την C 350, εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ καλά οδικά χαρακτηριστικά της νέας C-Class, που σε κάνουν να ξεχνάς τις όποιες μετριότητες της προηγούμενης. Κορυφαία η ποιότητα κύλισης και η άνεση της ανάρτησης, σαφώς πιο βελτιωμένο σε αίσθηση το τιμόνι, σβέλτο το “επτάρι” αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, δυνατά τα φρένα και ένα ESP που αξίζει ιδιαίτερης μνείας για την αποτελεσματική λειτουργία του.

Νέα, αλλά στην ίδια τιμή

Η καριέρα της νέας C-Class φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί, όταν υπάρχουν ήδη 65.000 παραγγελίες που προορίζονται για τη δυτική ευρωπαϊκή αγορά. Στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τη νέα C-Class να φιγουράρει στις βιτρίνες και τις τιμές πώλησής της να ξεκινούν από τα 35.200 ευρώ, στην περίπτωση της C180 K (156 ίπποι), με τη C 200 K (184 PS) να στοιχίζει από 39.900 ευρώ, τη C 280 (231 PS) από 48.800 ευρώ, τη C 350 (272 PS) από 60.300 ευρώ, τηC 220 CDI (170 PS) από 46.900 ευρώ και τη C 320 CDI (224 PS) από 55.600 ευρώ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166