MyLiFi: Η έξυπνη λάμπα που μεταδίδει το ασύρματο ίντερνετ χωρίς ραδιοκύματα.
Η Γαλλική εταιρεία Oledcomm σκοπεύει να παρουσιάσει ένα από τα πιο ασυνήθιστα προϊόντα στο CES 2018, το οποίο ονομάζεται MyLiFi. Η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιεί το φως από μια έξυπνη λάμπα για να εκπέμψει ασύρματο ίντερνετ χωρίς ραδιοκύματα στο laptop σας, το smartphone και οποιαδήποτε άλλη συσκευή υποστηρίζει WiFi
Το MyLiFi υπόσχεται ότι μπορεί να πιάσει ταχύτητες έως και 23 megabits ανά δευτερόλεπτο. Το MyLiFi στην ουσία είναι μια λυχνία φωτοεκπομπής (LED) που παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του φωτός με ασφαλή τρόπο, ανέφερε η Oledcomm . Η εταιρεία θα παρουσιάσει το προϊόν στο CES 2018, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά φεστιβάλ του κόσμου.
Επιπλέον ήδη εταιρεία έχει ξεκινήσει μία καμπάνια Kickstarter εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του έργου της και επί της παρούσης το προϊόν υπολογίζεται πως θα πωλείται στα € 499.
Το LiFi είναι είναι η συντομογραφία Light Fidelity και επιτρέπει στις κινητές συσκευές να συνδεθούν μέσω του φωτός στο διαδίκτυο. Μεταδίδει δεδομένα ρυθμίζοντας τα φωτεινά σήματα από έναν λαμπτήρα LED. Η διαδικασία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και χιλιάδες άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ήδη στη Γαλλία, όπου η μέση ταχύτητα Wi-Fi είναι περίπου στα 10 megabits ανά δευτερόλεπτο.
Τα φωτεινά σήματα που λαμβάνονται, μετατρέπονται σε δεδομένα από ένα dongle συνδεδεμένο στη συσκευή και για να συμβεί αυτό, το dongle πρέπει να βρίσκεται στην οπτικό πεδίο της έξυπνης λάμπας.
Ο Σουάτ Τότσου, Γάλλος ερευνητής, είναι αυτός που δημιούργησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως μέλος μιας ερευνητικής ομάδας το 2005. Η εταιρεία που εδρεύει στη Γαλλία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και τώρα έχει 30 υπαλλήλους.
Η παρούσα τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για επιχειρηματικούς σκοπούς, όπως βοηθώντας τυφλούς να περιηγούνται με ευκολία στις δημόσιες συγκοινωνίες, να μεταδίδουν ιατρικές πληροφορίες στα νοσοκομεία και να υπολογίζουν τις ώρες του ταξιδιού. Η έκδοση του καταναλωτή (σχεδιασμένη από το EliumStudio) έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορείτε να το τοποθετείτε αυτό το αντικείμενο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Επίσης η φωτεινότητά του χρώματος μπορεί να ρυθμιστεί, όχι απλά για να μεταδώσει το ίντερνετ, αλλά και για να ενεργοποιήσει τα διάφορα εφέ φωτισμού που διαθέτει μετατρέποντάς το σε ένα καλαίσθητο αντικείμενο. Το καλώδιο της λάμπα συνδέεται σε θύρα Ethernet στο δρομολογητή και το dongle συνδέεται μέσω θύρας USB με τον υπολογιστή.
