ΑρχικήΑπόψειςΗ επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (NFZ) στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική

Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (NFZ) στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική

Η επιβολή οποιασδήποτε μορφής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στην Ουκρανία θα ενέπλεκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε έναν ολέθριο πόλεμο με τη Ρωσία, και το γιατί θα το μάθετε παρακάτω.

Πρόσφατα υπήρξαν εκκλήσεις για την επιβολή μιας «περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» (NFZ) με το λογική ανοίγματος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου σε περιοχές της Ουκρανίας. Αυτές οι εκκλήσεις προήλθαν κυρίως από Ουκρανικές ακτιβιστικές ομάδες, όπως και από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομάδες σκέψης (think-tank) και ορισμένους πρώην αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη σχετικά με αυτό το ζήτημα και μάλιστα ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ούτε τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν εξηγήσει επακριβώς στο ευρύ κοινό τι είναι το NFZ, και με τι θα συνεπάγεται εάν εφαρμοστεί στην πράξη.

Το NFZ δεν είναι κάποια συμφωνία μεταξύ δύο μερών ότι τα αεροσκάφη δεν θα πετάξουν πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή. Τουναντίον πρόκειται για μία μονομερής δήλωση από τη μία πλευρά ότι τα αεροσκάφη της άλλης πλευράς θα καταρριφθούν εάν εισέλθουν σε ένα καθορισμένο εναέριο χώρο. Το NFZ που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους στο Ιράκ περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τον βομβαρδισμό των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το NFZ που εφαρμόστηκε στη Λιβύη είχε ως αποτέλεσμα τα γαλλικά αεροσκάφη να καταρρίπτουν σωρηδόν λιβυκά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα υπήρξαν και βομβαρδισμοί από τον Βρετανικό και Αμερικανικό στρατό μέσω του πυροβολικού κατά των συστημάτων αεράμυνας του Muammar el-Qaddafi. Η καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD) είναι μια από τις πρώτες ενέργειες επιβολής οποιουδήποτε NFZ. Αυτό σχεδόν εξ ορισμού σημαίνει χτύπημα επίγειων στρατιωτικών στοιχείων και κατ’ επέκταση συνεχόμενα πλήγματα του εχθρού.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (NFZ), όχι μόνο δεν θα αποκλιμακώσει την κατάσταση, αλλά θα εντείνει τις στρατιωτικές ενέργειες – προφανώς και από τις δύο μεριές – σε σημείο να φτάσει στο κατακόρυφο οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη.

Η επιβολή οποιασδήποτε μορφής NFZ στην Ουκρανία θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να μπλεχτεί σε πόλεμο με τη Ρωσία, και αυτό θα ήταν ότι πιο καταστροφικό διότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Επιπλέον θα απαιτούσε από τα αεροσκάφη της δυτικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ να περιπολούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, κάτι που θα τους καθιστούσε δυνητικούς στόχους ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (SAM) που εδρεύουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αυτή η απειλή, με τη σειρά της, θα απαιτούσε από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να καταστείλουν τη ρωσική αεράμυνα καταστρέφοντας ρωσικά SAM, ραντάρ και τεθωρακισμένα σε ρωσικό και Λευκορωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και τη συμμετοχή τους σε απευθείας μάχες αέρος με ρωσικά αεροσκάφη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα καλύτερα οπλικά της συστήματα στην Ουκρανία, και ουσιαστικά η ρωσική αεροπορία δεν έχει συμμετάσχει ενεργά σε κάποια επιχείρηση, πέραν κάποιων μεμονωμένων ενεργειών. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση επιδιώκει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις δυνάμεις της σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί σε περιφερειακή ή ηπειρωτική κλίμακα. Συνεπώς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το NFZ θα προσκαλούσε τεράστια προβλήματα, αντί να τα λύσει. Οπότε ας προσέξουμε τι ζητάμε.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι οποιοδήποτε NFZ στην Ουκρανία (από τη Δυτική Συμμαχία) θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τυχόν βάσεις του ΝΑΤΟ για επιχειρησιακή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το να πιστεύει κανείς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι Στρατηγοί θα κάθονταν άπραγοι καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιτίθενται σε ρωσικά αεροπλάνα και γενικότερα στην αεράμυνα της, είναι μια ανοησία. Ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς του απειλείται.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει έως τώρα – ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν πρόκειται να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, εξαιτίας της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί με πυρηνικά πλήγματα εκατέρωθεν και από τις δύο μεριές. Επομένως, προς το συμφέρον του τερματισμού αυτού του πολέμου και της ειρήνης στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να επιβληθεί καμία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε οποιαδήποτε ουκρανική περιοχή.

Το τίμημα επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (NFZ) στην Ουκρανία

Όπως καταλαβαίνετε, με τα παραπάνω δεδομένα που σας εξηγήσαμε, όταν μία υπερδύναμη όπως είναι οι ΗΠΑ δεν τολμάει να προβεί σε NFZ στην Ουκρανία, τότε φαντάζει αδιανόητο να το πράξουν κάποιες άλλες μικρότερες δυνάμεις όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Παρόλα αυτά, επειδή επιβάλλεται να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα, σε ένα πόλεμο τα πάντα είναι πιθανά, ιδίως εάν αρχίζουν να παρεκτρέπονται τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως και οι χώρες που τους υποστηρίζουν.

Στην αντίπερα όχθη, για τη Ρωσία είναι θέμα γοήτρου να μην επιτρέψει σε κανέναν να μπει εμπόδιο στον μεγαλοϊδεατισμό που την διακατέχει, αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο την παλιά αυτοκρατορία των Τσάρων, ενώ σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, όπως έπραττε ως τώρα με τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ που επί της ουσίας περικύκλωσε τη Ρωσία από παντού, με το πρόσχημα να προστατεύσει τις συμμαχικές χώρες.

Όλα αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον θα δούμε μία Ρωσία εχθρικές διαθέσεις σε όποιον μπει εμπόδιο στο διάβα της, και προφανώς καμία συνετή χώρα δεν θα είναι διατεθειμένη ένα τόσο βαρύ τίμημα, σε μία υπόθεση που επί της ουσίας δεν την αφορά άμεσα.

Οι ήπιες δηλώσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε όλοι με έκπληξη ότι το ΝΑΤΟ πλέον δεν είναι τόσο αμετακίνητο στις δηλώσεις του, όπως είθισται να κάνει παλιότερα, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι πως οποιαδήποτε απρόσεκτη κίνηση μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω τη Ρωσία, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει – σε ένα απονενοημένο διάβημα – ακόμη και τα ισχυρά της όπλα, αφού πλέον το μόνο που της απομένει είναι η περηφάνια, προφανώς επειδή η οικονομία της έχει ξεκινήσει να παίρνει την κατηφόρα από τις κυρώσεις που έχει δεχτεί από αμέτρητες χώρες ανά την υφήλιο.

Οι λεονταρισμοί του παρελθόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενάντια στη Ρωσία είναι γεγονός πως δύσκολα θα επαναληφθούν στο μέλλον, αν αναλογιστούμε πως ο Πούτιν παίζει το τελευταίο του χαρτί και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να μη χάσει και την τελευταία ηλιαχτίδα αξιοπρέπειας του. Συν το γεγονός ότι πρέπει να δικαιολογήσει την απόφαση του στο λαό του για τον πόλεμο που διεξάγει ενάντια στην Ουκρανία, δηλαδή ότι τελικά όλος αυτός ο σαματάς άξιζε τον κόπο και πως η Ρωσία βγήκε κερδισμένη.

Διάβασε επίσης: Πολεμική βιομηχανία της Κίνας. Διαμορφώνει το πεπρωμένο της

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166