Abarth Grande Punto Essesse vs Renault Clio RS vs Seat Ibiza Cupra σύγκριση

Abarth Grande Punto Essesse vs Renault Clio RS vs Seat Ibiza Cupra σύγκριση

Το μέλλον και η κερδοφορία στις εταιρείες επιτάσσει downsizing μέχρι τελικής πτώσεως. Φυσικά και δεν γίνεται κανένας λόγος να κάνουν σκόντο στις υψηλές αποδόσεις και στις βαρβάτες ιπποδυνάμεις, απλώς το αποτέλεσμα προέρχεται πλέον από μικρής χωρητικότητας κινητήρες.

Για τους πιο παραδοσιακούς, όμως, πάντα θα υπάρχουν (έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον) επιλογές όπως το Clio RS, που να κρατούν την ατμοσφαιρική τους λογική, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Τι πιο ενδιαφέρον, λοιπόν, από το να συγκρίνουμε δύο από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νέας υπερτροφοδοτούμενης τάσης με το ανανεωμένο δίλιτρο Clio RS των 203 ατμοσφαιρικών ίππων…

Απόψε κάνουν «μπαμ»

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι «κάτι τρέχει» με αυτά τα supermini. Κάτι γίνεται εδώ και δεν πρόκειται για ταπεινά μοντέλα, αλλά για κάτι ξεχωριστό, που σε παραπέμπει στις κορυφαίες από πλευράς επιδόσεων εκδόσεις. Πιο αδιάκριτο από όλα το κατακίτρινο RS, που με τα πρησμένα πλαϊνά, την εισαγωγή αέρα και τον τεράστιο αεροδυναμικό διαχύτη ξέρει πώς να κεντρίζει τα βλέμματα.

Ανάλογα χτυπητή είναι και η εμφάνιση του Grande Punto Essesse, που αν δεν είχε την έξυπνη διχρωμία κόκκινου και λευκού και τα λογότυπα της Abarth, θα ήταν λιγότερο φανταχτερό και πιο κοντά στη λογική του Ibiza, το οποίο, με εξαίρεση τα διακριτικά Cupra και τη μεγάλη τραπέζια εξάτμιση στο πίσω μέρος, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το απλό Sportscoupé.

Από μέσα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού το Abarth είναι το πιο ξεχωριστό, με κόκκινες ραφές στο μαύρο δερμάτινο ταμπλό και το τιμόνι, αλλά και κάμποσα «σκορπιουδάκια» από δω και από κει. Το RS, πέρα από το κίτρινο φόντο του πίνακα οργάνων, δεν εμφανίζει περαιτέρω αλλαγές σε σχέση με ένα καλοεξοπλισμένο Clio, ενώ και το Cupra αφήνει το στίγμα του «γρήγορου» με τον τρόπο του (λογότυπα στο ταμπλό και «κομμένο» τιμόνι), χωρίς ωστόσο να το λες υπερβολικό.

Grande… ισχύος

Τόσο η κορυφαία εκδοχή του Grande Punto όσο και αυτή του Ibiza εφοδιάζονται με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.400 κ.εκ. που αποδίδει 180 ίππους. Το Grande Punto για να φτάσει σε αυτή την απόδοση χρειάστηκε το κιτ Essesse, που με την αυξημένη πίεση υπερπλήρωσης του turbo και τη νέα χαρτογράφηση αποδίδει 25 ίππους επιπλέον του «απλού» Abarth. Πέραν τούτου, η ρύθμιση της ανάρτησης είναι κατά 20% πιο σφιχτή και το αμάξωμα βρίσκεται δέκα χιλιοστά πιο κοντά στο έδαφος.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το Essesse να στροφάρει -σαν δαιμονισμένο, με 27,3 χλγμ. ροπής- μετά τις 2.600 σ.α.λ. και (ειδικά αν έχεις επιλεγμένο το sport) να σε προκαλεί να κρατήσεις την ίδια σχέση μέχρι τον κόφτη. To στήσιμο του Essesse σού επιτρέπει να το εμπιστευτείς απόλυτα στις στροφές, με όσα και αν έρχεσαι, το μέτριο όμως σε αίσθηση τιμόνι (παρόλο που γίνεται πιο άμεσο στο sport) και ο συγκριτικά ασαφής εξάρης επιλογέας σε κρατούν λίγο πιο διστακτικό στα δερμάτινα bucket με την προκλητική κόκκινη φιγούρα του σκορπιού.

Στο Cupra οι επιρροές της συνεργασίας με τη VW είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Γραμμικός και ροπάτος ο TSI στη λειτουργία του από τις 1.750 σ.α.λ., που με τη βοήθεια της διπλής υπερπλήρωσης (μηχανικός υπερσυμπιεστής + υπερτροφοδότης καυσαερίων) δίνει ρέστα όσο βυθίζεις το πόδι στο γκάζι και σε κάνει να το συμπαθείς και να χαμογελάς κάθε φορά που αλλάζει σχέση αστραπιαία το 7-άρι DSG.

Στην επιλογή D είναι το πιο φιλικό και από τα τρία supermini και σου επιτρέπει να ταξιδέψεις χωρίς πολύ φασαρία, αλλά και πιο οικονομικά, αφού η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 8-9 λίτρα / 100 χλμ. (σε νόμιμες ταχύτητες). Όταν αλλάξεις όμως διάθεση και φορέσεις τη… μάσκα του κακού, αρχίζεις να παίζεις με τα puddles -που είναι σταθερά στην κολόνα του τιμονιού- και να κρατάς το στροφόμετρο κοντά στις 7.000 σ.α.λ., μπορείς να μπεις στο μάτι πολλών με πολύ ακριβότερα και ισχυρότερα μοντέλα.

Στα χαρτιά, οι αριθμοί το βγάζουν πίσω από το Essesse, αφού χρειάζεται 7,5” για τα 0-100 χλμ./ώρα (0,3” περισσότερα), όμως από τη θέση του οδηγού σού δίνει την εντύπωση πως δεν υστερεί σε καμία περίπτωση, ενώ η αίσθηση του τιμονιού είναι καλύτερη και κάνει το Ibiza πιο προβλέψιμο και ευκολοδήγητο στα χέρια των περισσοτέρων οδηγών.

Κίτρινος πυρετός

Το ισχυρότερο των τριών είναι και το άρτι αφιχθέν. Το Clio RS αποδίδει 203 ίππους και 21,9 χλγμ. ροπής, μέγεθος που φαίνεται μικρό, απλώνεται όμως ομαλά σε όλο το φάσμα των στροφών και αποδίδει το ίδιο καλά χαμηλά όσο και κοντά στο όριο. Ο ήχος είναι -όπως και γενικά ο χαρακτήρας του γαλλικού μοντέλου- σίγουρα πιο race και σε φτιάχνει απόλυτα σε διαδρομή με στροφές, όμως η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου έξι σχέσεων και η μέτρια ηχομόνωση σού παίρνουν τ’ αυτιά -ειδικά στο ταξίδι- αν δεν είσαι από τους τύπους που τρελαίνονται να ακούν τη μελωδία των δύο απολήξεων της εξάτμισης.

Το Clio ζυγίζει καμιά εβδομηνταριά κιλά παραπάνω από τα άλλα δύο supermini, και γι’ αυτό δεν ξεφεύγει αισθητά στη μεταξύ τους κόντρα, φτάνοντας χαρακτηριστικά τα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,9”, με τελική ταχύτητα 225 χλμ./ώρα. Το RS είναι το μόνο από τα τρία που δεν δίνει την επιλογή μεταξύ sport και normal (σε σχέση με τους τουρμπάτους αντιπάλους του), αφού είναι σπορ από τη φύση του.

Αντίθετα, το Essesse με το πάτημα του διακόπτη μεταβάλλει την πίεση του turbo, επομένως και την απόκριση στο γκάζι, ενώ το Cupra κρατάει τις σχέσεις πάνω από τις 4.000 σ.α.λ. και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να… τα δώσει όλα. Από τα τρία, το ισπανικό μοντέλο στρίβει με τη μεγαλύτερη σιγουριά και σταθερότητα, χωρίς απρόβλεπτη συμπεριφορά, ενώ το Abarth εμφανίζει κάποιες τάσεις υπερστροφής στο όριο. Όπως και να ‘χει πάντως, η αίσθηση του αυθεντικού αλλά και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του Clio, που όταν το πιέσεις σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος για τις οδηγικές σου ικανότητες, του δίνουν πολλούς extra πόντους.

Αυτό δεν είναι αρκετό βέβαια για να σε κάνει να ξεχάσεις τα τέσσερα χιλιάρικα που ζητά ρεπιπλέον από το ιταλικό και το ισπανικό supermini. Άσε που αν σε γλυκαίνουν τόσο πολύ τα ατμοσφαιρικά, σε αυτό το ποσό μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο Honda Type-R. Βάλε κάτω και το κόστος συντήρησης, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, και αμέσως καταλήγεις κάπου ανάμεσα στα δύο 1.400άρια. Ωστόσο, αν σου αρέσουν οι hardcore καταστάσεις και διαθέτεις τα χρήματα που απαιτούνται, το Clio RS είναι μονόδρομος. Ειδάλλως, πάμε παρακάτω…

«Cupra R-es-sesse»

Abarth ή Seat; Essesse ή Cupra; Αγριάδα ή πολιτισμένη δύναμη; Με το χέρι στον… επιλογέα τείνουμε προς το DSG ή αλλιώς το Ibiza Cupra, καθώς καλύπτει όλα τα γούστα και είναι η πρώτη απόφαση που μας έρχεται στο νου. Ίσως πάλι να είναι αρκετά διακριτικό για πυραυλάκι 180 ίππων και να σου αρέσει να κυκλοφορείς με κάτι πιο μπάνικο, που να τραβά τα βλέμματα, οπότε σε αυτή την περίπτωση το Essesse έχει τον πρώτο λόγο. Χριστούγεννα έχουμε, όμως, και σε όλους μας δεν αρέσει να κάνουμε ευχές; Η δικιά μας είναι να είχε το RS χαμηλότερη τιμή πώλησης για να είναι πιο δίκαιη η σύγκριση με τα άλλα δύο. Τότε το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα διαφορετικό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας