Opel Astra GTC 1.4T

Opel Astra GTC 1.4T

Αν υπάρχει ένα σχήμα που ξυπνά το συναίσθημα, τότε αυτό είναι το κουπέ. Τι και αν έχουν λιγότερες πόρτες, τι και αν στερούνται πρακτικότητας, τα αμαξώματα αυτού του τύπου γεμίζουν με αυτοπεποίθηση όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και ταυτόχρονα τον ικανοποιούν και με το παραπάνω, προσφέροντας οδηγική απόλαυση. Από τον κανόνα δεν αποκλίνει στο ελάχιστο το νέο Astra GTC, ένα από τα πιο ισορροπημένα και γοητευτικά κουπέ που μπορεί να αποκτήσει κανείς σήμερα.

Γιατί το αποκαλώ ισορροπημένο; Για αρκετούς το ζήτημα της μειωμένης πρακτικότητας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση ενός κουπέ. Στην πρόταση της Opel κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι πίσω θέσεις είναι από τις μεγαλύτερες ογκομετρικά της κατηγορίας, ενώ το βαθύ πορτμπαγκάζ με τα 380 λίτρα συμβάλλει στους πολύ καλούς χώρους. Οι υπεραρκετές θήκες για μικροαντικείμενα βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την πρακτικότητα, ενώ το ταμπλό συμβαδίζει με τα σχεδιαστικά και πολύ καλά ποιοτικά στάνταρ του πεντάθυρου Astra.

Πίνακας περιεχομένων

Άνετο και σπορ

Η έκδοση της δοκιμής μας εξοπλίζεται με τον γνωστό υπερτροφοδοτούμενο 1.400άρη τετρακύλινδρο που αποδίδει 140 ίππους. Λίγο πολύ η λειτουργία του πασπαρτού μοτέρ είναι γνωστή και χαρακτηρίζεται από τον ομαλό τρόπο που ανεβάζει στροφές, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομία καυσίμου. Έτσι, μην περιμένετε ένα εκρηκτικό μοτέρ, αλλά ένα με γραμμική λειτουργία και λογική κατανάλωση (αρκεί να είσαι φειδωλός με το γκάζι).

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, ο εξάρης επιλογέας ταχυτήτων «κουμπώνει» από τη μία θέση στην άλλη με προθυμία, ενώ θετική εντύπωση αφήνει και το τιμόνι. Εδώ να πούμε πως το σύστημα διεύθυνσης έχει αλλάξει, καθώς το σύστημα ηλεκτρομηχανικής υποβοήθησης έχει μεταφερθεί από τη βάση της κολόνας κατ’ ευθείαν πάνω στην κρεμαγιέρα.

Από την άλλη, το Astra GTC είναι ένα πολιτισμένο κουπέ που θα σε μεταφέρει γρήγορα και άνετα από το ένα σημείο στο άλλο και ειδικά στο ταξίδι ξεχωρίζει για τη σταθερότητα, τη στιβαρότητα και την ήσυχη κύλιση του. Απόρροια του καλοστημένου σασί είναι η βελτιωμένη πίσω ανάρτηση με σύνδεσμο Watt, ενώ η εμπρός (τύπου HiPerStrut) αποτελείται από νέας σχεδίασης γόνατα McPherson με επιπλέον μοχλικό σύνδεσμο, που περιορίζει κατά τη διάρκεια στροφής τις εγκάρσιες κινήσεις, για καλύτερο έλεγχο.

Αυτό γίνεται αντιληπτό στις κλειστές στροφές, αφού πατώντας ακόμη τέρμα το γκάζι το σπινάρισμα περιορίζεται σημαντικά, ενώ παράλληλα η πληροφόρηση του οδηγού για τη θέση των τροχών είναι πολύ καλύτερη (από ό,τι στο πεντάθυρο Astra). Το μοντέλο της δοκιμής μας διέθετε το προαιρετικό «ενεργό» σασί FlexRide (με τρεις ρυθμίσεις, τις Standard, Tour, Sport) που μεταβάλλουν την απόκριση στο γκάζι και το βαθμό απόσβεσης των αμορτισέρ.

Καλοτάξιδο!

Το Astra GTC μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε εξεζητημένες απαιτήσεις ενός «γρήγορου» οδηγού (γι’ αυτόν υπάρχει επερχόμενο OPC), αλλά δίχως αμφιβολία αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της πλειονότητας, αφού διαθέτει σπορ (ως ένα βαθμό) χαρακτηριστικά, είναι δυναμικό στην όψη, προσφέρει μεγάλους χώρους, καλή τιμή πώλησης με πλήρη εξοπλισμό, ενώ είναι άνετο στην καθημερινή χρήση. Τι άλλο χρειάζεται για να πείσει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας