ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήAbleton: εξοπλισμός για live performance

Ableton: εξοπλισμός για live performance

Αφού στο προηγούμενο άρθρο μάθαμε για το πως μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα κομμάτι μας σε περιβάλλον Ableton για live performance, ήρθε η ώρα να δούμε ποια μηχανήματα -που λέγονται MIDI controllers ή εφέκτορες- μπορούν να μας βοηθήσουν στο να ελέγξουμε τις παραμέτρους του προγράμματος. Διάφορες εταιρίες ασχολήθηκαν με το θέμα της κατασκευής μηχανημάτων που συνδέονται με performance tools, όπως αυτό του Ableton Live, για να βελτιωθούν οι συνθήκες του live performance. Το θέμα είναι πώς έχεις σχεδιάσει εσύ την εικόνα που θέλεις να δώσεις προς τα έξω.

TIP: Το να πας να παίξεις κάπου ανοίγοντας ένα laptop, έχοντας στην καλύτερη ένα μικροσκοπικό controller θα σου προσφέρει στην καλύτερη περίπτωση την δυσανασχέτηση του κοινού, την δική σου -μια που δεν θα μπορείς να ελέγξεις παραπάνω από μερικές παραμέτρους- και την ισόβια παραμονή σου στην χώρα σου. Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί που πραγματικά γνωρίζουν τα μυστικά του performance.

Αρχή θα κάνουμε με μια κλασική, ας πούμε, λίστα με controllers που χρησιμοποιεί συχνά ο μουσικός για live performance.

Ableton Push

Τελικά η Ableton το είπε και το έκανε. Δημιούργησε ένα μηχάνημα που όχι μόνο ξεπέρασε σε αγορές το Launchpad της Novation αλλά και αυτές του APC40 της AKAI. Ο πανέμορφος σχεδιασμός του, μαζί με την υποστήριξη από καλλιτέχνες-λάτρεις του Live, έφερε τον controller στο top 5 αγορών που αφορούν τους χρήστες του προγράμματος.

Novation Launchpad

Ο συντάκτης εδώ και χρόνια είναι ένας ευχαριστημένος από το προϊόν χρήστης, και ο συγκεκριμένος είναι αρκετά δύσκολος στην επιλογή μηχανημάτων για το live setup του. Το Launchpad ήταν από τις πιο σωστές κινήσεις της Novation, όσον αφορά το θέμα χειρισμού του Ableton σε live καταστάσεις. Έδωσε μια άλλη πνοή στο όλο θέμα και δημιούργησε μια ολόκληρη στρατιά από Launchpad users, που πολλοί από αυτούς πραγματικά ανέβασαν το θέμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Practive makes perfect, όπως λένε.

Βέβαια, φέτος η Novation έκανε ένα ακόμα βήμα και κυκλοφόρησε add-ons για το Launchpad. Είναι αρκετά και όλα έχουν την χρήση τους.

AKAI APC40

Όταν άρχισαν τα midi pads/controllers να γίνονται κάτι το αναγκαίο για το live μουσικό, η επιλογή αγοράς ενός AKAI Apc40 ήταν κάτι το δύσκολο, λόγω της υψηλής τιμής του. Μέχρι κάποια περίοδο, ναι ήταν το πιο ακριβό αλλά με το καλύτερο έλεγχο midi controller για το Ableton Live. Φυσικά και το χρησιμοποίησαν αρκετοί μουσικοί, φυσικά και μας έδινε κλάσεις ανώτερου ελέγχου σε σχέση με όλα τα άλλα controllers, αλλά η κύρια επιλογή ήταν και πάλι το Launchpad. Όλοι θα ήθελαν να το έχουν στα χέρια τους. Η λίγο πιο φθηνή επιλογή που προτιμήθηκε από τους μουσικούς ήταν το APC20.

TIP: Γίνε δημιουργικός, απέκτησε κίνηση στο σώμα σου και συμπεριφέρσου στα μηχανήματα σου σαν να ήταν μουσικά όργανα. Δώστε τους ζωή και θα λάβεις την εκτίμηση του κοινού.

TouchOSC

Η επόμενη λύση για έναν ενδιαφέρον έλεγχο επάνω επάνω στο Ableton Live έρχεται όχι σε κάποιο νέο μηχάνημα αλλά στα πολύ γνωστά iPhone και iPad. Μέσω WiFi σύνδεσης του iOS μηχανήματος σας με τον υπολογιστή, μπορείτε με το TouchOSC να ελέγξετε το Live από απόσταση. Η απόσταση, βέβαια, καθορίζεται από το πόσο θα “πιάνει” το δίκτυό σας.

Έτυχε να το δω και σε εγχώριους μουσικούς και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και με το ότι μπορείς πολύ εύκολα να συνθέσεις τον δικό σου καμβά εργαλείων για ακόμα καλύτερο έλεγχο.

KORG Kaoss Pad Quad

Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολυεφέ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όχι μόνο στο Ableton Live αλλά και σε όλο το φάσμα του performing. Θα το δείτε συνήθως στα χέρια του κυρίου Beardyman και είναι μέχρι ένα σημείο το μυστικό όπλο της επιτυχίας του.

Σε ένα φωτισμένο ταμπλό μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε τον συνδυασμό των εφέ ανάλογα με το μέρος που έχουμε τοποθετήσει το δάχτυλό μας. Οι τέσσερις άκρες του ταμπλό εμφανίζουν και διαφορετικό εφέ της επιλογής μας, και έτσι ανάλογα με το πού έχουμε τοποθετήσει το δάχτυλό μας εμφανίζεται και ένα διαφορετικό κράμα από εφέ. Looper, modulation, filters, delay και πολλά άλλα απαρτίζουν το οπλοστάσιο του Kaoss Pad Quad.

OTO – Bisquit

Τελευταίο μηχάνημα για σήμερα είναι το Bisquit της εταιρίας OTO. Μιλάμε για έναν εφέκτορα που μας δίνει την δυνατότητα να παραμορφώσουμε ένα από τα 8 μέρη ενός οκταπλού sequensing. Με λίγα λόγια είναι ένα πολυεφέ που αντιμετωπίζει την μελωδία ή τον ρυθμό που θα του δώσουμε σε ένα sequence οκτώ σημείων και έτσι μπορούμε να επεξεργαστούμε αναλόγως κάθε σημείο. Είναι μικρό αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ καλές, αν φανταστούμε πως σε κάθε firmware upgrade οι αλλαγές που δέχεται το μηχάνημα είναι κάτι παραπάνω από αρκετές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166