Αρκετοί μουσικοί ξεκίνησαν την καριέρα τους ως μουσικόφιλοι, συλλέγοντας δεκάδες, εκατοντάδες άλμπουμ γνωστών και άγνωστων μουσικών, ανακαλύπτοντας μέρα με την μέρα την μαγεία του ήχου, ο κάθε ένας απο την δικιά του οπτική γωνία. Πολλοί απο αυτούς εξελίχθηκαν σε εκπληκτικούς γνώστες της μουσικής και των μουσικών ειδών. Κάποιοι άλλοι συνδύασαν την συλλογή των δίσκων τους, είτε ήταν σε βινύλιο, είτε σε CD, είτε σε mp3 με ειδικά μηχανήματα ή προγράμματα για αναπαραγωγή της μουσικής. Πικάπ, CD Player και mp3 players. Και έγιναν DJs!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την αναπαραγωγή μουσικής σε mp3/wav από την νέα γενιά DJs, που έχει αποχαιρετήσει εν μέρη ή εξ ολοκλήρου το hard format (vinyl/cd). Mp3 για έναν DJ σημαίνει περισσότερα album και περισσότερη πληροφορία, δίχως την δυσκολία της μεταφοράς αλλά και του χώρου.
Μια και είχαμε κάνει μια αρχή με το να παρουσιάσουμε DJ controllers της Native Instruments που ακούνε στο όνομα Traktor Controll X1 και S4, μπορούμε να περάσουμε και σε μια πιο ευκολή αλλά και πλήρως παραμετροποιήσιμη λύση όσον αφορά το mp3 DJing, που ακούει στο όνομα Ableton Live. Ας δούμε πριν ξεκινήσουμε, όμως, ένα επίσημο video από την ίδια την εταιρία, για ν’ ανακαλύψουμε την δύναμη του προγράμματος ως DJing περιβάλλον αλλά και το πόσοι γνωστοί μουσικοί το χρησιμοποιούν με πλήρη επιτυχία. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρωταρχική του εργασία είναι ως πρόγραμμα για live performing.
Ο λόγος που το Ableton Live είναι πλήρως παραμετροποιήσημο είναι διότι, όπως αναφέραμε και πιο πριν, το πρόγραμμα είναι στην ουσία ένα performing εργαλείο. Μπορούμε πολύ ευκολα να ορίσουμε το πόσα decks θέλουμε, πόσα tracks θέλουμε να προετοιμάσουμε αλλά και πόσα/ποια εφέ — και όλα αυτά να τα ορίσουμε ως αυτοματισμούς σε οποιονδήποτε controller θέλουμε, σε οποιοδήποτε ποτενσιόμετρο ή fader μας βολεύει.
Ας δούμε πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο ώστε να μας επιτρέπει να ανταπεξέλθουμε στις κλασικές ανάγκες ενός ψηφιακού DJ deck.
Η πρώτη μας κίνηση θα είναι το να ενεργοποιήσουμε το σύμβολο Χ που υπάρχει κάτω δεξιά στο Master Channel. Εκεί που ενεργοποιούμε-απενεργοποιούμε και άλλες ρυθμίσεις των καναλιών. Είναι το Crossfade και θα μας ενεργοποιήσει την δυνατότητα να ορίζουμε ποιο απο τα κανάλια μας θα είναι Deck A ή Deck B. Ενεργοποιώντας το, έχουμε κάτω από κάθε κανάλι την επιλογή A | B. Δικιά μας επιλογή είναι πόσα κανάλια θα έχουμε ως Deck A και πόσα Deck B. Εδω θα δείτε πως έχουμε ορίσει στο Deck A ένα κανάλι για τα tracks και ένα για τις loops. Το ίδιο έχει γίνει και για το Deck B.
Επόμενη κίνηση θα είναι το να τοποθετήσουμε τα tracks που θέλουμε σε κάθε Deck για να είμαστε έτοιμοι. Αυτό είναι δουλειά σπιτιού μιας και η προετοιμασία είναι πάντα το μυστικό της επιτυχίας. Οπότε εκτός απο τα tracks μας, θα πρέπει να έχουμε ήδη προετοιμάσει, αν θέλουμε, τις loops στα δυο επόμενα κανάλια που να τα δρομολογήσουμε στα A και B αντίστοιχα.
Επίσης θα πρέπει να ορίσουμε και cue κανάλι που θα πρέπει να έχει διαφορετική έξοδο απο αυτή του Master. Εδω έχουμε ορίσει ως cue (ακρόασης) τα κανάλια 3-4 και master τα 1-2. Αρκετά κλασική διαδικασία σε όλα τα προγράμματα DJ.
Αφού έχουμε ολοκληρώσει και αυτό το στάδιο, θα περάσουμε στο θέμα των εφέ και των αυτοματισμών. Καλό θα ήταν για αρχή να χρησιμοποιήσουμε τα εφέ που μας δίνει το Ableton Live μιας και είναι αρκετά ολοκληρωμένα και λειτουργικά, για να μάθουμε πώς χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα. Στην εικόνα θα δούμε πως έχει γίνει χρήση του εφέ DJ Master Channel στο κανάλι Master. Θα το βρεις, μαζί με πολλά άλλα, στο Audio Effects > Audio Effects Rack > Performance & DJ > DJ Master Channel.
Μιας και έχουμε ορίσει τα Decks, τα Tracks, το Cue και τα εφέ μας, θα πρέπει τώρα να βρούμε έναν καλό controller για να ελέγχουμε το περιβάλλον που δημιουργήσαμε.
DJ Controlers για το Ableton Live
- Kong Zero 8
- Open Labs DBeat
- Vestax VCM-600
Γενικώς, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον controller θέλετε και όποιον τελικά έχετε στην κατοχή σας — μιας και το θέμα του MIDI mapping είναι πολύ εύκολο στο Ableton Live. Εδώ έχουμε και μια λίστα με όλους τους άλλους controllers με instant mapping για να μπορείτε να ελέγχετε το περιβάλλον αυτόματα, χωρίς MIDI mapping.
TouchAble: iPad + Ableton Live
Σε περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας ένα Apple iPad, μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα TouchAble για έλεγχο του προγράμματος αλλά και των παραμέτρων του απο την “μικρή” οθόνη του iPad.
Σε γενικές γραμμές, η όλη κατάσταση είναι θέμα φαντασίας του κάθε DJ το πως θα στήσει το δικό του setup, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές του προσδοκίες, να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ευκολία κατά την ώρα του performance. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα δείτε πως κυκλοφορούν πολλά βίντεο με εξτρά πληροφορίες για τεχνικές DJing σε Ableton Live.