Ableton Live 9: Ο βασιλιάς του performance

Ableton Live 9: Ο βασιλιάς του performance

Το Ableton είναι ένα από τα μουσικά προγράμματα/sequencers που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο πριν λίγα χρόνια και εκτός του ότι κατάφεραν να κλέψουν καρδιές, πέτυχαν αυτά που δεν μπόρεσαν άλλα προγράμματα να πετύχουν σε μια δεκαετία. Κάθε φορά που μιλάμε για ένα τέτοιο μουσικό πρόγραμμα, αναφέρουμε το Live, της εταιρίας Ableton.

Αισίως πέρασε στην ένατη έκδοση, χωρίς να το καταλάβουμε καλά καλά, μιας και οι ετήσιες ενημερώσεις όσον αφορά τον κώδικα αλλά και το interface είναι αρκετές. Τόσες, που πλέον όλος ο κόσμος που από το τίποτα ξεκίνησε να λατρεύει αυτό το πρόγραμμα, περιμένει την μέρα που θα εμφανιστεί η τελευταία έκδοση για να μπορέσει να μάθει όλα τα νέα features που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει τον τρόπο που γράφει μουσική.

Το Live πέτυχε γιατί βασίστηκε σε μια πολύ απλή αρχιτεκτονική και ένα λιτό user interface. Σχεδόν παιδικό – αλλά υπήρχε λόγος. Η απλή αρχιτεκτονική δημιουργήθηκε για να μπορεί το πρόγραμμα να είναι εύκολο στην χρήση, να μην είναι «βαρύ» και να μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό υπολογιστών, αλλά και για να μπορεί ο καθένας χωρίς φόβο να το χρησιμοποιήσει για να παίξει είτε live είτε ως DJ. Το απλό interface χρησιμεύει στο να μην μπερδεύεται το μάτι και ειδικά εν ώρα παράστασης. Για όλα υπάρχει λόγος.

Όσο να’ ναι όμως, κάθε ανανέωση προγράμματος δεν είναι πάντα επιτυχημένη — και στην τελική δεν γνωρίζουμε αν η έκδοση 9 θα είναι κάτι σημαντικό ή όχι. Το ότι την περιμένουμε να έρθει στα χέρια μας στις αρχές του 2013, αυτό ναι, είναι ένα γεγονός. Το αν θα μας ενθουσιάσει, δεν το γνωρίζουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το να παρουσιάσουμε ένα άρθρο με όλα τα στοιχεία και video που έχουν διαρρεύσει τον τελευταίο καιρό και να αφήσουμε όλα τα άλλα στην κρίση σας.

Οι δυνατότητες του Ableton Live 9

Session automation

Στο Session View, ο κάθε αυτοματισμός πλέον μπορεί να τυπωθεί σε αληθινό χρόνο (real time) κατ’ ευθείαν μέσα από τα clips. Ο αυτοματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ του Arrangement και του Session View, οπότε είναι χρήσιμος και για τα δυο mode του Live.

Find sounds fast

Μέχρι και την έκδοση 8 υπήρχε ένα θέμα με τον τρόπο που έψαχνε το πρόγραμμα στο πλαίσιο search. Τώρα έχει γίνει μια ανανέωση στον τρόπο που γίνεται το ψάξιμο, οπότε ο browser πλέον είναι ικανός να ανακαλύψει αυτό που σας ενδιαφέρει ανάμεσα σε instruments, effects, samples και plug-ins. Υπάρχει πλέον και η επιλογή του drag and drop για να μπορείτε να τοποθετείτε ολόκληρους φακέλους μέσα στον browser και να βρείτε αυτό που θέλετε.

Get your sound right

Όλα τα εφέ του Live έχουν γραφτεί από την αρχή για να προσφέρουν καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα αλλά και χρηστικότητα. Αυτή την φορά έχουμε και εισαγωγή ενός νέου compressor, του Glue Compressor για την προσομοίωση θρυλικών compressors από bus καναλιού αναλογικής κονσόλας του 1980. Επίσης το EQ Eight έχει δύο νέες ιδιότητες, το frequency isolation και το expandable spectrum display. Όσον αφορά τα Gate και Compressor, πλέον υπάρχει το gain reduction viewτο οποίο μας δείχνει τις αλλαγές στο signal level.

Extract music from samples

Τα νέα εργαλεία του Live, Harmony, Melody και Drums to MIDI κάνουν εξαγωγή MIDI πληροφορίας από τις αγαπημένες σας μελωδίες. Μπορείς να τραγουδήσεις, να χτυπήσεις έναν ρυθμό με τα χέρια σου ή να παίξεις κάποιο μονοφωνικό όργανο και μέσα από το Melody ή το Drums tο MIDI να μετατρέψεις την ιδέα σου σε MIDI. Αυτό το χαρακτηριστικό θα ήθελα πάρα πολύ να το δω στην πράξη!

Edit the details

Transpose, reverse και MIDI stretch σε νότες ή σε clip automation. Επίσης μπορεί να γίνει πρόσθεση σε αυτοματισμούς από envelopes. Νέα εργαλεία που δίνουν την δυνατότητα στον μουσικό να εργαστεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα επάνω στις μουσικές του ιδέες.

Max for live

Η έκδοση Suite θα έρχεται με το πρόγραμμα Max for Live μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του, όπως τα δικά του ηλεκτρονικά όργανα, εφέ αλλά και εργαλεία. Το Max for Live περιλαμβάνει 24 νέες συσκευές, όπως το convolution reverb, νέα drums και synthesizers, MIDI echo, όπως και νέες εκδώσεις από τα Step Sequencer και Buffer Shuffler 2.

Απ’ οτι έχει ακουστεί, το κόστος του θα είναι κάπου στα 79€ (Live 9 Intro download version), 349€ (Live 9 Standard download version) και 599€ (Live 9 Suite download version)

Ableton Push

Το Push είναι το νέο MIDI controller της Ableton, ειδικά φτιαγμένο για το Live, για να μπορεί κάποιος να δημιουργεί με αυτό ένα κομμάτι από την αρχή. Σε σχέση με τα προηγούμενα controllers που αφορούσαν το Live, όπως τα AKAI APC και Novation Launchpad, εδώ έχουμε ακόμα καλύτερο τρόπο ελέγχου, πολύ πιο χρηστικό απ’ ότι θα περιμέναμε. Στο βίντεο στην αρχή θα δούμε πως εκτός από τον κλασικό χειρισμό, έχουμε και έλεγχο στο velocity, μιας και στο Push έχουν δώσει αρκετή έμφαση στο θέμα της «ευαισθησίας» και του ανθρώπινου παράγοντα.

Έχω μια εντύπωση πως αν η κοστολόγησή του αποφασιστεί σοφά, με βάση πολλούς παράγοντες, το μηχάνημα αυτό θα γίνει ένα standard για τους λάτρεις του Live. Θα περιμένουμε να εμφανιστεί στην αγορά για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη ματιά σε αυτό.