Χρήση δυναμικών στα drum patterns

Χρήση δυναμικών στα drum patterns

Πάντα οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά, εντός και εκτός μουσικής. Είναι οι μικρές αλλαγές που μπορούν να μετατρέψουν το αποτέλεσμα από μέτριο σε εξαίρετο και από πολύ καλό σε πρωτοποριακό.

Σε κάποια άλλη μορφή τέχνης, όπως η γλυπτική ας πούμε, οι λεπτομέρειες στο σκάλισμα του υλικού είναι αυτές που προσδίδουν τον αναγκαίο ρεαλισμό για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ποτέ το “χοντροκομμένο” -σε γενικές γραμμές- δεν ήταν αγαπητό από την ανθρωπότητα, αν και βέβαια υπήρχαν αρκετά καλλιτεχνικά περάσματα στο ρου της ιστορίας που αποθέωναν αυτό το διαφορετικό και πιο απλοϊκό πρίσμα αντίληψης του περιβάλλοντος που αποτυπώνεται σε υλικό.

Από ‘κει και πέρα, μιας και η μουσική υπάγεται στην τέχνη, και είναι από τα αρχαιότερα παρακλάδια της τέχνης μάλιστα, που προσφάτως κατάφερε να συνδεθεί με τον πιο άρτιο τρόπο με την τεχνολογία -κάτι το αναμενόμενο, βέβαια- και οι κανόνες δημιουργίας της μουσικής άλλαξαν τρόπο, μιας και πλέον η μουσική σημειολογία μεταφράζεται από αρκετά sequencers/DAWs όχι με νότες αλλά από το piano roll και τα χρωματιστά κουτάκια του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να εκφραστούμε εκτός από μουσικά και δυναμικά.

Το να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές στην μουσική μας σημαίνει πως πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα την ανάγκη σε κάθε μουσικό, όταν γράφει ένα κομμάτι να χρησιμοποιεί σημεία που θα ακούγονται χαμηλά και σημεία που θα ακούγονται δυνατά. Έτσι κι αλλιώς, τέτοιες μεταβολές σε ένα μουσικό κομμάτι προσδίδουν την αναγκαία φυσική ροή που χρειάζεται. Δεν γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος να έχουμε τις ίδιες δυναμικές (ας τις ονομάσουμε για τώρα “εντάσεις”), μιας και θα παρατηρηθεί δυσφορία ή και αδιαφορία του ακροατή απέναντι στο τελικό αποτέλεσμα.

Κατανοούμε, λοιπόν, ότι ένα μουσικό κομμάτι θα πρέπει να έχει εναλλαγές στην ένταση, μιας και το να εκφραστούμε μουσικά είναι το ίδιο με το να εκφραστούμε μέσω του πολύ κοινού για εμάς λόγου (ομιλία). Φανταστείτε κάποιον εκφωνητή να τσιρίζει για ένα 20λεπτο και κάποιον άλλο να τονίζει συγκεκριμένες λέξεις ή προτάσεις με το να αυξάνει ανάλογα την ένταση της ομιλίας του. Ο πρώτος απλά θα θεωρηθεί κουραστικός, ενώ ο δεύτερος θα μπορέσει να γίνει αντιληπτός από όλους τους ακροατές. Ε, λοιπόν, έτσι είναι ακριβώς και η μουσική, και γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως πρέπει όχι μόνο να έχουμε αυξομειώσεις στην ένταση της μουσικής μας, αλλά και να μεταφέρουμε μέσω αλλαγών των δυναμικών στα κρουστά μας ένα πολύ πιο ενδιαφέρον ρυθμικό αποτέλεσμα, για έναν και πολύ σημαντικό λόγο: για να είναι η μουσική μας ενδιαφέρουσα!

Ableton Live λοιπόν, και μέσω παραδείγματος θα δούμε την διαφορά σε ρυθμικά τετράμετρα και πώς αλλάζει ο χαρακτήρας τους με την διαφοροποίηση στις δυναμικές. Ας πάρουμε ένα κλασικό σετ ήχων, αυτό του Drum Machine 909 Classic, που χρησιμοποιείται αρκετά από την σκηνή του EDM. Με το που εισάγουμε το drum set σε κανάλι MIDI (έλα ξέρεις τι είναι MIDI!) θα έχουμε την δυνατότητα κάνοντας διπλό κλικ να δημιουργήσουμε το πρώτο clip μας και να το επεξεργαστούμε μέσω piano roll.

Αφού έχουμε μπροστά μας το piano roll και κάθε πλήκτρο αντιπροσωπεύει και έναν ήχο, π.χ. Kick-909, Rim-909, Snare-909, μπορούμε να αντιγράψουμε το ρυθμικό μοτίβο που υπάρχει στην εικόνα. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε να το ακούσουμε πατώντας το play.

Θα δούμε πως το αποτέλεσμα ακούγεται αρκετά μονότονο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα, είναι να αλλάξουμε τις δυναμικές και να δούμε τι αποτελέσματα θα πάρουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετακινήσουμε τα μικρά κόκκινα σημεία που μοιάζουν με καρφίτσες και μπορούμε να τα εντοπίσουμε κάτω από το piano roll. Μετακινώντας τα σημεία αυτά επιδρούμε στο Velocity του κάθε ήχου. Όπως έχουμε μάθει από το MIDI πρωτόκολλο, υπάρχουν 128 διαβαθμίσεις στο velocity (0-127), όπως και σε άλλα controll change (όπως το pan π.χ.).

Παίζοντας με διαφορετικά velocity και ακούγοντας από την αρχή το ίδιο ρυθμικό μοτίβο, θα δούμε πως το αποτέλεσμα έχει αλλάξει εντελώς — και όχι μόνο αυτό αλλά και πως με κάθε αλλαγή αλλάζει το στιλ του ρυθμού.

Όπως είδατε και με τον δικό σας πειραματισμό, τα κρουστά όταν δέχονται αυξομείωση στις δυναμικές τους (velocity στο MIDI) αποκτούν διαφορετικό χαρακτήρα κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι, σε αντίθεση με τον μονότονο ρυθμό που υπήρχε στην αρχή, όπου όλα τα κρουστά είχαν velocity 127.

Μιας και όπως είπαμε η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, παρατηρήστε λίγο σε άλλους μουσικούς το πώς κάνουν drum programming και το πώς παίζουν με τις δυναμικές για να προσδώσουν σε διαφορετικά σημεία διαφορετικό χαρακτήρα. Δοκιμάστε κι εσείς το ίδιο με ήδη υπάρχοντα μουσικά κομμάτια και δείτε το πώς αποκτά χαρακτήρα το drum μέρος μόνο και μόνο με τις αλλαγές που έχετε κάνει στις δυναμικές.